Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Crema armatei ruse a cedat în fața ofensivelor ucrainene

Ziarul de Vrancea
4 oct 2022 659 vizualizări

în ultimele zile Ucraina a înregistrat avansuri semnificative în două din cele patru regiuni ocupate de ruși

În ultimele 48 de ore, forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul orașului Lyman și în regiunea Herson, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată marți dimineață.

Surse ucrainene și rusești au raportat că trupele ucrainene au făcut progrese semnificative în nordul regiunii Herson între 2 și 3 octombrie.

Grupările rusești din nordul regiunii Herson și de pe frontul Liman erau formate în mare parte din unități care au fost considerate printre cele mai bune forțe de luptă convenționale ale Rusiei înainte de război.

Elemente ale Diviziei 144 de infanterie motorizată a Armatei 20 de arme combinate s-ar fi retras din Liman pe poziții din ariergardă în apropiere de Kreminna înainte de 2 octombrie. Surse rusești au raportat anterior că elemente ale Forțelor Aeropurtate Ruse (VDV), în special Divizia 76 de Asalt Aerian a Gărzii, sunt active în regiunea Herson.

Atât Divizia 144-a de infanterie motorizată, cât și Divizia 76-a de Asalt Aerian a Gărzilor au fost lăudate anterior ca fiind unele dintre cele mai de elită forțe ale Rusiei, iar aparentele lor eșecuri de a menține teritoriul împotriva unor acțiuni majore de contraofensivă ucrainene sunt în concordanță cu evaluarea anterioară a ISW, conform căreia chiar și trupele militare rusești de elită devin din ce în ce mai degradate pe măsură ce războiul continuă. Acest fenomen a fost vizibil și în colapsul de acum câteva săptămâni a Diviziei a 4-a de tancuri a Armatei 1 de tancuri a Gărzii, în contraofensiva ucraineană din Harkov.

Ucraina forțează străpungerea liniei defensive a rușilor în sud și avansează în est

Forțele ucrainene au străpuns linia defensivă a Rusiei în sudul țării, în același timp extinzându-și ofensiva rapidă în est, recucerind noi teritorii în zonele anexate de Moscova și amenințând liniile de aprovizionare pentru trupele rusești. În cea mai mare breșă din sud de la începutul războiului, forțele ucrainene au recucerit, luni, mai multe sate, în avansul lor de-a lungul strategicului fluviu Nipru, au declarat oficiali ucraineni și un conducător instalat de ruși în zonă. Breșa din sud reflectă avansul recent al ucrainenilor în est, chiar în timp ce Moscova a încercat să ridice miza, anexând teritorii, ordonând mobilizarea și amenințând cu riposta nucleară.

Acum, Ucraina a înregistrat avansuri semnificative în două din cele patru regiuni ocupate de ruși pe care Moscova le-a anexat săptămâna trecută după așa-zisele referendumuri. Ca un semn că Ucraina ia avânt pe frontul estic, reporterii Reuters au văzut coloane de vehicule militare ucrainene îndreptându-se, luni, pentru a întâri nodul feroviar Lîman, recucerit în weekend, și post de pregătire pentru a face presiuni în regiunea Donbas. Președintele Volodimir Zelenski a afirmat că armata ucraineană a recucerit orașe în mai multe zone, fără a oferi detalii. “Lupte grele sunt în desfășurare pe mai multe sectoare ale frontului”, a spus Zelenski, într-un mesaj video.

În sud, trupele ucrainene au recucerit orașul Dudceanî, pe malul vestic al fluviului Nipru, care împarte țara, a declarat televiziunii de stat din Rusia Vladimir Saldi, conducătorul instalat de ruși în părțile ocupate ale provinciei ucrainene Herson. “Sunt localități care sunt ocupate de forțele ucrainene”, a spus Saldi.

Dudceanî se află la circa 30 de kilometri de locul unde era linia frontului înainte de breșa de luni, indicând cel mai rapid avans de până acum în războiul din sud. Forțele ruse de acolo au stat în poziții fortificate de-a lungul unei linii a frontului mai mult statice, din primele săptămâni ale invaziei.

Avansul din sud țintește liniile de aprovizionare pentru aproximativ 25.000 de trupe rusești aflate pe malul vestic al fluviului Nipru. Ucraina a distrus deja principalele poduri peste fluviu, forțând trupele rusești să folosească traversări improvizate. Un avans substanțial în josul fluviului ar putea să le izolele complet. “Faptul că am spart frontul înseamnă că… armata rusă și-a pierdut deja abilitatea de a ataca și azi și mâine și-ar putea pierde și abilitatea de a se apăra”, a afirmat Oleg Zhdanov, un analist militar de la Kiev.

Studiu: abstinenții la alcool sunt mai expuși riscului de demență la vârste înaintate decât băutorii moderați

Într-un articol publicat în august, oameni de știință publică concluziile unei cercetări în profunzime a relației alcool-demență și analizează dacă anumite niveluri de consum de alcool sporesc riscul de demență.

Demența afectează mai ales persoane vârstnice, prin deficiențe cognitive, de memorie, atenție, comunicare, raționament și de percepție vizuală. Afectează calitatea vieții și impune severe limitări psihologice, sociale și economice.

Consumul excesiv de alcool la vârstă mijlocie poate provoca efecte neurotoxice semnificative asupra creierului. În comparație cu alți factori, ca hipertensiunea și diabetul, alcoolul în cantități dăunătoare este unul cu cel mai puternic risc de dezvoltare a demenței.

Studiile în populații au dat rezultate contradictorii. Unele au raportat că un consum redus sau moderat de alcool reduce riscul de demență în comparație cu abstinenții. Altele au raportat că alcoolul nu influențează riscul de demență. Dar evaluarea studiilor observaționale indică o relație în J între alcool și demență. Mai concret, niveluri reduse de alcool aduc unele beneficii prin reducerea riscului de demență, în vreme ce consumul excesiv mărește riscul într-o manieră dependentă de doză.

Elon Musk a înfuriat Ucraina

Miliardarul american Elon Musk a provocat luni furia publică a oficialilor de rang înalt ai Ucrainei, după ce a postat pe Twitter ceea ce el a afirmat că este cel mai probabil rezultat al invaziei brutale a Rusiei în Ucraina. “F-off este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine. Singurul rezultat este că acum niciun ucrainean nu-ți va cumpăra vreodată prostiile de tesla. Deci mult noroc pentru tine”, a scris ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrij Melnyk, ca răspuns la tweet-ul lui Musk.

Directorul general al producătoruluji de automobile electrice Tesla a postat un sondaj pe Twitter care evaluează sprijinul pentru ceea ce a susținut că este un rezultat probabil al conflictului de șapte luni.

1. Ca teritoriul ucrainean al Crimeei, pe care Rusia l-a anexat cu forța în 2014, să fie cedat definitiv Rusiei și să fie garantată o aprovizionare permanentă cu apă.

2. Ca cele patru regiuni din estul Ucrainei unde Rusia a organizat luna trecută referendumuri false, înainte de a anexarea ilegală a teritoriilor, să fie supuse unor noi referendumuri, de data aceasta organizate de Națiunile Unite.

3. Că Ucraina ar trebui să fie forțată să rămână “neutră”, îndeplinind obiectivul pe termen lung al Kremlinului de a interzice Ucrainei să adere la alianța defensivă NATO.

Președintele ucrainean Volodimr Zelenski a răspuns printr-un sondaj propriu pe Twitter. “Ce Elon Musk îți place mai mult? “Cel care sprijină Ucraina” sau “Cel care sprijină Rusia”, a întrebat Zelenski.

Răspunsurile incisive din partea Ucrainei au fost cu atât mai notabile cu cât Musk și-a câștigat statutul de cvasi-erou popular în Ucraina de la începutul conflictului.

Sistemul de comunicații prin satelit Starlink al lui Musk le-a permis ucrainenilor și armatei ucrainene să ocolească întreruperile internetului care au afectat țara.

Cu toate acestea, remarcile lui Musk nu sunt în totalitate în afara caracterului pentru iconoclastul politic și cel mai bogat om din lume. În timp ce interesele de afaceri ale Tesla s-au aliniat în mod tradițional cu stânga politică americană, Musk însuși a cultivat în ultimul timp o relație antagonistă cu mari personalități politice democrate, inclusiv cu președintele Joe Biden, a cărui administrație a susținut Ucraina prin pachete de arme și sancțiuni împotriva Moscovei.

Bilanțul morților în urma uraganului Ian a depășit 100

Numărul oamenilor uciși în Florida de uraganul Ian a crescut, luni, la cel puțin 101, la câteva zile după ce furtuna a atins uscatul cu o putere de Categoria 4, distrugând orașele de pe coastă și făcând ca echipele de salvare să caute supraviețuitori, în timp ce comunitățile se confruntă cu sarcina intimidantă de a reconstrui. Cel puțin 54 de oameni au murit doar în Comitatul Lee, a declarat, luni, șeriful Carmine Marceno – un bilanț în creștere față de cel anterior de 42 de morți – iar oficialii de acolo trebuie să răspundă întrebării dacă nu cumva ordinele de evacuare trebuiau emise mai devreme. Alte 24 de morți au fost raportate în Comitatul Charlotte – în creștere față de 12.

Alte patru persoane au murit în incidente legate de furtună când Ian a lovit Carolina de Nord. Acum, când cerul a redevenit senin, locuitorii Floridei care s-au adăpostit în timpul uraganului au revenit – mulți neavând încă electricitate sau apă potabilă – și și-au găsit comunitățile de nerecunoscut.

Peste 491.000 de locuințe, sedii de firme și alți clienți din Florida nu aveau încă electricitate luni seară. La Fort Myers Beach, unde echipele de căutare răscolesc prin dărâmături, electricitate ar putea să nu fie restabilită pentru încă 30 de zile, întrucât infrastructura electrică a fost distrusă, a spus managerul Comitatului Lee, Roger Desjarlais.

Bosnia: Alegerile consolidează divizările etnice, dar înclină politica externă spre Occident

Alegerile desfășurate duminică în Bosnia consolidează divizările între cele trei grupuri etnice într-un context de criză politică profundă, dar par să încline politica externă mai degrabă spre Occident decât spre Rusia, transmite Reuters.

Pe baza rezultatelor preliminare oficiale comunicate luni, după numărarea a 70% din voturi, se așteaptă ca partidele naționaliste din toate cele trei grupuri să domine parlamentele central și regionale. Potrivit rezultatelor, candidați bosniac și croat nenaționaliști vor conduce președinția bosniacă tripartită alături de aliata liderului naționalist sârb Milorad Dodik.

Bosnia rămâne un stat disfuncțional și instabil la aproape trei decenii de la conflictul devastator între sârbi, croați și bosniaci (musulmani) care a însoțit destrămarea fostei Iugoslavii. Bosnia este supervizată de un Înalt reprezentant internațional, care a impus schimbări ale procedurilor parlamentare imediat după închiderea secțiilor de vot, pentru a preveni un hiatus postelectoral într-un context în care atât croați, cât și sârbi au amenințat cu decizii care să modifice ordinea post-conflict.

Cu toate acestea, prezența bosniacului Denis Becirevic și a croatului Zeljko Komsic în președinția tripartită este văzută ca importantă într-o perioadă de criză în Europa, dat fiind că acest organism, deși cu rol mai ales ceremonial și simbolic, decide politica externă și de apărare a Bosniei. Becirevic și Komsic vor avea o majoritate împotriva Zeljkăi Cvijanovic, o aliată a lui Milorad Dodik, care favorizează relațiile cu Rusia și China înaintea celor cu SUA și UE.

Trump cere CNN despăgubiri în valoare de 475 de milioane de dolari

Fostul președinte american Donald Trump a dat în judecată postul american CNN, pe care-l acuză de defăimare, din cauză că se teme că ar candida din nou la fotoliul de la Casa Albă în 2024 și-i torpilează astfel candidatura în mod continuu, și îi cere despăgubiri în valoare de 475 de milioane de dolari.

CNN, unul dintre principalele posturi de televiziune din Statele Unite, “a încercat să-și folosească imensa influență - pretinzând că este o sursă de informații «de încredere» - pentru a-l defăima pe reclamant în rândul telespectatorilor și cititorilor săi, cu scopul de a-l înfrânge politic”, se arată în această plângere depusă în Florida. “Campania de descurajare purtată de CNN, sub forma defăimării și calomnierii reclamantului, n-a făcut decât să crească în aceste ultime luni, pentru că CNN se teme că reclamantul candidează în alegerile prezidențiale din 2024”, potrivit aceleiași surse.

Omul de afaceri acuză CNN mai ales de faptul că folosește expresia “Marea Minciună” atunci când vorbește despre acuzațiile sale potrivit cărora i-au fost “furate” alegerile prezidențiale din 2020 de către președintele Joe Biden. “Marea Minciună este o trimitere directă la o tactică folosită de către Adolf Hitler și care apare în Mein Kampf”, se arată în plângere. “«Marea Minciună» a fost folosită de către Adolf Hitler pentru a incita la ură împotriva evreilor și nu ar trebui să fie privită cu ușurință”, se arată în document.

Utilizarea acestei expresii în mod repetat pe post împotriva lui Donald Trump - de peste 7.700 de ori începând din ianuarie 2021, se estimează în plângere - este “o tentativă deliberată a CNN de a difuza în rândul audienței sale o asociere între reclamant și una dintre cele mai respingătoare personalități ale istoriei moderne”.

Avocații ruși, copleșiți de clienți care vor să scape de mobilizare

Asaltați de solicitări de ajutor, cauzate de panică, pentru a evita mobilizarea, avocații din Rusia spun că lucrează până la epuizare pentru a-i consilia pe cei care riscă să fie trimiși să lupte în războiul din Ucraina. Grupuri civice și de avocați spun că sunt asaltate de cereri de sprijin de când președintele rus Vladimir Putin a anunțat la 21 septembrie că 300.000 de persoane vor fi mobilizate pentru a spori efectivele de război ale Rusiei.

Sute de mii de persoane au fugit în țări precum Kazahstanul, Georgia și Finlanda. Mulți alții rămân în Rusia și se ascund de recrutorii militari, rugându-se să nu primească ordin de încorporare sau sperând că vor fi scutiți de serviciul militar.

“Lucrăm non-stop”, spune Serghei Krivenko, care conduce o organizație de aproximativ zece avocați, numită 'Cetățean. Armată. Lege'. “Viața normală a oamenilor este dată peste cap. Este o mobilizare fără limită, ca într-un război. Poate dura luni sau ani. Unii s-ar putea să nu se mai întoarcă. A părăsi armata este imposibil. Singura cale sunt moartea, rănirea sau detenția pentru nerespectarea ordinelor”, explică el.

Implementarea mobilizării a fost haotică. Deși ordinul a fost conceput pentru cei cu experiență militară și pentru experți din specialitățile de care este nevoie, aplicarea lui nu pare să fi ținut cont de trecutul militar, de starea de sănătate, de statutul de student sau de vârsta persoanelor.

Pe rețelele de socializare, circulă liste cu sfaturi despre cum poate fi evitată mobilizarea, precum și formulare, cu tot cu instrucțiunile de completare, pentru excepții medicale sau despre cum poate fi refuzat serviciul militar din cauza convingerilor politice sau religioase.

Avocatul pentru drepturile omului Pavel Cikov a spus luni că el și echipa sa au oferit sesiuni de consiliere online pentru 10.000 de angajați din companii. Numărul de persoane care îl urmăresc pe aplicația de mesagerie Telegram a crescut de peste trei ori în ultimele două săptămâni, ajungând la 466.000.

Dmitri Lutsenko, care conduce o organizație numită 'Eliberare' și care oferă informații și consiliere juridică, afirmă că “cel mai bun mijloc de a evita mobilizarea este de a părăsi Rusia acum”. “A doua cea mai bună opțiune este să te ascunzi”, explică el.

Avocatul Aleksei Tabalov a scris pe Facebook că tinerii și femeile cer ajutor într-o măsură mai mare decât bărbații mai în vârstă, iar cei dintre aceștia din urmă care aleg să își spună părerea sunt deseori fataliști și obedienți față de autorități.

Ecuador: Cel puțin 15 morți și 20 de răniți după o revoltă într-o închisoare

Cel puțin 15 deținuți au fost uciși luni în urma unei revolte într-una dintre cele mai mari închisori din Ecuador, scena unor violențe mortale în trecut, au anunțat autoritățile. Această revoltă a făcut “15 morți și 20 de răniți”, a declarat pentru presă administrația penitenciară din Ecuador.

Anterior, administrația penitenciară ecuadoriană (SNAI) a indicat că cinci deținuți răniți primeau îngrijiri și că un altul a fost transportat la spital, fără a preciza gravitatea rănilor. SNAI a adăugat că “unitățile tactice continuă operațiunile de a recăpăta controlul” penitenciarului. Situată la marginea orașului Latacunga (sud), această închisoare găzduiește aproximativ 4.300 de deținuți și este una dintre cele mai mari din țară. Din februarie 2021, șapte masacre între deținuți au avut loc acolo în care au fost ucise peste 400 de persoane. Autoritățile s-au dovedit până acum incapabile să oprească aceste violențe, comise adesea cu armă albă și marcate de decapitări și alte acte de barbarie.

Potrivit estimărilor oficiale, închisorile supraaglomerate din țară găzduiesc aproximativ 35.000 de prizonieri, inclusiv mulți membri ai bandelor care au legătură cu drogurile. În 2021, Ecuadorul a confiscat o cantitate-record de 210 tone de droguri, în principal cocaină. Învecinat cu Columbia și Peru, cei mai mari producători de cocaină din lume, Ecuadorul servește drept port de plecare pentru transporturile de droguri, în principal către Statele Unite și Europa. Anul trecut, țara cu 17,7 milioane de locuitori a înregistrat o rată de 14 crime la 100.000 de oameni, aproape dublu față de 2020. În august, guvernul președintelui Guillermo Lasso a lansat un recensământ al deținuților cu scopul de a ameliora condițiile de viață pe fondul supraaglomerării închisorilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.