Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Covid 19 - Suedia: Avem date promițătoare. Vom aduce rapid virusul sub control

Ziarul de Vrancea
27 iul 2020 1464 vizualizări

Ce spune despre România epidemiologul șef al statului scandinav care a avut o abordare total diferită față de coronavirus

În timp ce alte țări se confruntă cu noi focare de coronavirus, cele mai recente cifre ale Suediei privind Covid-19 sugerează că va aduce virusul rapid sub control, potrivit Bloomberg. „Că Suedia a coborât la acest nivel este foarte promițător”, a declarat marți, pentru medicii de la Stockholm, epidemiologul Anders Tegnell. Agenția pentru Sănătate din Suedia spune că de la atingerea unui vârf la sfârșitul lunii iunie, rata infecției a scăzut brusc. Aceasta se datorează creșterii testelor în cursul acestei perioadei. „Curbele coboară și curbele pentru bolnavii grav încep să se apropie de zero”, a spus Tegnell. Situația prezentată urmează după luni de controverse asupra deciziei Suediei de a evita blocarea completă a populației. Strategia neobișnuită a coincis cu o rată de mortalitate Covid-19 mult mai mare decât în ​​altă parte din regiunea nordică. La 100.000 de locuitori, decesele suedeze chiar le-au depășit pe cele din SUA și Brazilia. Marți, Suedia a raportat doi morți, ceea ce ridică totalul la 5.702.


Nu are rost să purtăm mască în Suedia


Tegnell a prezentat și subiectul măștilor medicale, pe care Organizația Mondială a Sănătății le recomandă oamenilor să le utilizeze atunci când distanța fizică nu este posibilă. „Cu noi cazuri care scad foarte repede în Suedia, nu are rost să purtăm mască de protecție în Suedia, nici măcar în transportul public”, a spus el. Tegnell a susținut constant că abordarea Suediei este mai durabilă decât blocajele bruște impuse în altă parte. Cu riscul ca noul coronavirus să nu dispară în următorii ani, el spune că închiderea completă a societății nu este o opțiune pe termen lung. Între timp, multe țări care au crezut că au adus virusul sub control, acum se confruntă cu noi focare sau un al doilea val. Tegnell a numit acele aspecte „îngrijorătoare”. „Tendința pozitivă se inversează, cu o creștere a numărului de cazuri în Spania, România și Belgia, printre altele,” a spus el.

Strategia aplicată de unele țări, precum Suedia, privind atingerea imunizării colective a populației prin expunerea la noul coronavirus a persoanelor tinere și sănătoase care pot trece prin forme ușoare și medii ale bolii COVID-19 este „mortală”, a susținut vineri șeful cercetătorilor OMS, Soumya Swaminathan. Ea spune că singura cale de a ieși din această criză de sănătate este prin vaccinare, transmite Reuters. Soumya Swaminathan a susținut că pentru a se ajunge la imunitate colectivă este necesar ca aproximativ 60% din populație să se infecteze cu noul coronavirus, condiții în care un număr foarte mare de oameni ar muri din cauza bolii.

Dispute aprinse în SUA pe tema măștilor: Trump, în tabăra „anti”

tonul disputelor e dat chiar de președinte, care a lăudat drept „spectaculos” un medic care nu crede că măștile sunt necesare pentru combaterea pandemiei

Președintele american Donald Trump a lăudat drept spectaculos un medic care a afirmat că măștile de protecție nu sunt necesare pentru combaterea pandemiei, doctorul având un istoric de declarații controversate printre acestea numărându-se că ADN extraterestru este folosit în tratamente medicale și că unele probleme ginecologice sunt cauzate de visele în care oamenii fac sex cu demoni, relatează The Guardian. Un grup de doctori îmbrăcați în halate medicale au ținut luni o conferință de presă transmisă de website-ul american de extremă dreapta Breitbart în care au făcut o serie de afirmații false sau neconfirmate despre coronavirus care contrazic recomandările oficiale ale autorităților responsabile de sănătatea publică. Printre aceștia s-a aflat și o femeie care s-a identificat drept dr. Stella Immanuel, aceasta afirmând că „Nu aveți nevoie de măști. Există un remediu”.

Președintele Trump a redistribuit pe Twitter o versiune a înregistrării video a conferinței de presă care a strâns rapid milioane de vizualizări pe Facebook și Youtube înainte ca ambele platforme să o șteargă pentru încălcarea regulilor privind dezinformarea legată de COVID-19. Trump și-a exprimat nedumerirea privind înlăturarea videoclipului de pe platformele social media în cadrul unei conferințe de presă ținută la Casa Albă, afirmând că dr. Immanuel susține că tratează sute de pacienți COVID-19 cu medicamentul antimalarie hidroxiclorochină despre care președintele american susține de mult timp că ar fi eficient în combaterea coronavirusului în pofida opiniei experților medicali. „Cred că sunt doctori foarte respectați. A fost o femeie care a fost spectaculoasă în afirmațiile ei despre hidroxiclorochină și a avut un succes extraordinar cu tratamentul”.

Însă Kaitlan Collins, corespondentul CNN pentru Casa Albă, a subliniat în cadrul conferinței de presă că dr. Immanuel a susținut că măștile nu funcționează și că există un remediu pentru COVID-19. „Aceasta a mai realizat înregistrări video în care spune că doctorii fac medicamente folosind ADN de la extratereștri și că încearcă să creeze un vaccin care să te facă imun la a deveni credincios”, i-a relatat Collins președintelui. „Poate că e vorba de aceeași șpersoanăț, poate nu, dar ce pot să vă spun este asta. Ea a fost alături de mulți alți doctori. Ei erau mari fani ai hidroxiclorochinei și mi s-a părut foarte impresionantă în sensul că, acolo de unde vine ea - nu știu din ce țară vine - dar a spus că a avut un succes extraordinar cu sute de pacienți diferiți”, a afirmat Donald Trump. „Și am crezut că vocea ei a fost una importantă, dar nu știu nimic despre ea”, a continuat președintele american.

 

Cine este medicul?


Dr. Stella Immanuel este un doctor înregistrat în Texas potrivit consiliului medicilor din statul american și are o clinică într-un centru comercial din apropierea bisericii ei, potrivit Daily Beast. „Aceasta a afirmat deseori că probleme ginecologice precum chisturile sau endometriozele sunt cauzate de fapt de oameni care fac sex în visele lor cu demoni și vrăjitoare. Aceasta susține că ADN extraterestru este folosit în prezent în tratamente medicale și că oamenii de știință dezvoltă un vaccin care să prevină oamenii din a deveni credincioși”, a notat Daily Beast.

Președintele american s-a arătat în mod ca fiind drept un susținător al hidroxiclorochinei și a afirmat luna trecută că și el ia medicamentul. Însă Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite a revocat folosirea de urgență a hidroxiclorochinei pentru tratarea pacienților cu COVID-19 după ce mai multe studii au ridicat îndoieli asupra eficacității sale. Marți dimineața dr. Anthony Fauci, epidemiologul din echipa de lucru a Casei Albe pentru combaterea pandemiei în SUA, a respins încă odată afirmațiile că medicamentul ar fi un tratament util împotriva COVID-19. „Dovezile copleșitoare ale studiilor clinice care au analizat eficacitatea hidroxiclorochinei arată că aceasta nu este eficace în boala cauzată de coronavirus”, a subliniat din nou dr. Fauci. Însă la conferința de presă de marți președintele Trump a continuat să apere tratamentul. „Mulți doctori cred că are extrem de mult succes hidroxiclorochina”, adăugând că „Unele persoane nu cred asta. Unele persoane. Cred că a devenit foarte politic. Eu cred în ea. Aș lua-o. După cum știți, am luat-o timp de 14 zile și sunt aici, nu? Sunt aici”, a mai declarat Trump.

O înțelege de multe miliarde de dolari

Google vrea să fie mai vizibil pe telefoanele Samsung

Google și Samsung negociază o înțelegere prin care compania americană va plăti pentru o vizibilitate mai mare a serviciilor și aplicațiilor sale pe smartphone-urile producătorului coreean.

Surse anonime, citate de Bloomberg, susțin că Google și Samsung poartă în prezent negocieri în ceea ce privește serviciile și aplicațiile Google instalate pe smartphone-urile Samsung. Google vrea ca serviciile sale să fie mai vizibile, iar Samsung vrea bani. În centrul discuție, alături de celelalte produse Google, se află Google Search, Google Assistant și Play Store. Gigantul american insistă ca acestea, în mod special, să fie scoase în față de Samsung pe telefoanele pe care le vinde. Pentru Samsung, în ciuda declarațiilor oficialilor, care susțin că producătorul coreean pune în continuare accent pe propriul ecosistem, înțelegerea cu Google înseamnă, automat, că va trece un pas în spate propriile sale servicii, precum magazinul de aplicații și asistentul Bixby, care oricum este departe în urma concurenței. Pandemia, care a dus la scăderea vânzărilor de smartphone-uri, a pus Samsung în poziția de a căuta surse alternative de finanțare, precum acest potențial deal cu Google.

După aproape 300 milioane de telefoane vândute anul trecut, Samsung a livrat doar 58 milioane de unități în primul trimestru al acestui an, conform IDC. Google, de cealaltă parte, caută în continuare să-și extindă baza de utilizatori cărora să le afișeze reclame pe baza informațiilor personale ale acestora. În fiecare an, Google plătește Apple miliarde de dolari pentru ca motorul său de căutare să fie setat ca implicit în versiunea mobilă a browser-ului Safari.

Gigantul american are o relație complicată cu producătorii de smartphone-uri cu Android, cărora le impune să preinstaleze aplicațiile Google. Cu unii dintre aceștia, Google împarte veniturile din publicitate. Valoarea înțelegerii nu se cunoaște în acest moment. Ținând, însă, cont că de faptul că Samsung încă este cel mai important producător de smartphone-uri cu Android și că flagship-urile acestuia aduc serviciile Google la îndemâna unor utilizatori cu venituri mai mari, nu este exclus să fie vorba de o sumă foarte mare.

Starea de urgență, prelungită în Italia până în octombrie

Senatul italian a aprobat o solicitare a premierului Giuseppe Conte de prelungire - până la 15 octombrie - a stării de urgență sanitară împotriva epidemiei covid-19 în Italia, care acordă Guvernului prerogative consolidate, relatează Reuters. Prelungirea stării de urgență a fost adoptată cu 157 la 125 din cele 319 de voturi din Camera superioară a Parlamentului italian.

Starea de urgență sanitară a fost instaurată în Italia pe o perioadă inițială de șase luni, începând de la 31 ianuarie, după confirmarea primelor două contaminări la Roma. În urma unor critici din partea opoziției, Conte s-a abținut să ceară o prelungire a stării de urgență până la sfârșitul anului, așa cum avea în vedere, și a solicitat o prelungire a acestui dispozitiv până în octombrie. „Virusul continuă să circule și nu și-a încheiat cursa. Ar fi obtuz să se suspende abrupt o măsură atât de eficientă”, a pledat șeful Guvernului în Senat.

Starea de urgență sanitară consolidează atribuțiile executivelor, atât la nivel național, cât și regional. Ea facilitează instituirea unor „zone roșii” acolo unde oficiali percep un risc al unei creșteri a epidemiei și permite deblocarea unor mijloace suplimentare în spitale, în caz de nevoie. Starea de urgență simplifică totodată proceduri administrative, în contextul în care Italia se pregătește să redeschidă școlile, în septembrie, după o închidere de șase luni.

Italia a fost una dintre țările din Europa cele mai dur afectate de noul coronavirus - cu peste 35.000 de morți și aproximativ 246.500 de persoane contaminate în total. Noile contaminări au scăzut puternic în ultimele trei luni, iar adversarii lui Giuseppe Conte consideră că nu mai este necesar să-i acorde prerogative excepționale care-i permit să ocolească Parlamentul.

Șef de stat, contaminat și apoi vindecat: „beți puțină vodcă”

Președintele belarus Aleksandr Lukașeno a anunțat că a fost contaminat cu noul coronavirus - pe a cărui gravitate a minimalizat-o neîncetat, recomandând puțină vodkă și saună pentru a evita boala -, precizând că nu a prezentat simptome și că s-a vindecat, relatează AFP și Reuters. „Cel mai uimitor este că vă întâlniți azi cu o persoană care a avut coronavirus, dar care a continuat să muncească. Medicii au ajuns la această concluzie ieri (luni)”, a anunțat el marți într-o întâlnire cu funcționari de la Ministerul de Interne. „Mulțumesc lui Dumnezeu, eu am făcut parte dintre cei care nu au avut simptome”, a adăugat Lukașenko, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea publică belarusă.

Președintele Belarusului, o țară cu 9,5 milioane de locuitori, este unul dintre puținii lideri din lume care nu au dispus măsuri de izolare obligatorie împotriva epidemiei covid-19. El a catalogat anterior epidemia covid-19 drept o „psihoză” și a recomandat să se bea puțină vodcă și să se meargă la saună pentru a evita îmbolnăvirea. Aflat la conducerea acestei foste republici sovietice din 1994, Lukașenko este criticat din cauza modului în care gestionează pandemia, în contextul în care Belarusul a înregistrat peste 67.000 de contaminări și 543 de morți, potrivit unor dte oficiale. Aleksandr Lukașeno, care nu a fost văzut vreodată purtând mască de protecție, își continuă campania în vederea alegerilor prezidențiale de la 9 august, în care candidează la al șaselea mandat.

Madonna, cenzurată din cauza unui clip despre conspiraționiști

Cântăreața americană Madonna, care a dezvăluit în urmă cu două luni că a fost la începutul primăverii infectată cu noul coronavirus, a fost cenzurată de Instagram din cauza unui clip despre o teorie conspiraționistă privind Covid-19, potrivit BBC. Contul ei de Instagram este urmărit de peste 15 milioane de utilizatori. În postarea sa, cântăreața în vârstă de 61 de ani susținea că un vaccin împotriva Covid-19 a fost deja descoperit, însă informația a fost ascunsă pentru ca „bogații să devină și mai bogați”. 

Instagram a blurat videoclipul cu un text „Informație falsă” și a redirecționat utilizatorii către o pagină care contrazice clipul, subliniind că nu există încă un vaccin împotriva infectării cu noul coronavirus. Videoclipul a fost mai târziu șters de pe contul Madonnei, dar nu înainte ca mulți utilizatori să își arate nemulțumirea față de decizia ei de a-l publica. Între ei, artista Annie Lennox, care a comentat: „Este o nebunie totală! Nu pot să cred că susții această escrocherie periculoasă. Sper că a fost atacat contul tău și urmează să explici”. Clipul în cauză prezenta un grup numit America's Frontline Doctors, în fața clădirii Curții Supreme din SUA, la un eveniment organizat de Tea Party Patriots Action. În clip, Stella Immanuel, medic din Houston, spunea că a tratat cu succes cu hidroxiclorochină 350 de pacienți diagnosticați, iar numărătoarea continuă. Facebook și Twitter au înlăturat acest clip, marcându-l ca dezinformare. Donald Trump Jr. și-a pierdut pentru 12 ore dreptul de a publica pe Twitter după ce a partajat acest clip.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.