Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Coronavirus: Italia, a treia cea mai afectată țară din lume

Ziarul de Vrancea
22 feb 2020 1601 vizualizări

Doar în China și Coreea de Sud au fost raportate oficial mai multe cazuri n supermarketurile din mai multe regiuni din nordul Italiei au fost practic golite, iar săpunul dezinfectant și măștile medicinale au fost epuizate

O a șaptea persoană a decedat ieri în Lombardia, în nordul Italiei, după ce a fost infectată cu coronavirus, în timp ce numărul cazurilor confirmate de contagiere a ajuns la 219, a informat șeful Protecției Civile, Angelo Borrelli. Vestea despre cea de-a șaptea victimă survine după ce tot ieri autoritățile au anunțat decesele a altor trei persoane.

Presa italiană relata ieri despre adevărate asalturi asupra supermarketurilor ca urmare a isteriei colective provocate de răspândirea coronavirusului în Italia, țara europeană cea mai afectată de această epidemie. Aglomerația în magazine nu s-a produs doar în cele 11 localități izolate din regiunile Lombardia și Veneto, considerate epicentrul epidemiei cu coronavirus din Italia, ci s-a extins în orașele mari, precum Milano. În afara faptului că rafturile supermarketurilor au fost golite de tot ce înseamnă apă, paste și alte produse cu termen de garanție îndelungat, din magazine și din farmacii au dispărut practic produsele dezinfectate precum clorul, gelul de mâini sau șervețelele umede, precum și mănușile de latex sau măștile medicinale.

Totodată, asociațiile pentru protecția consumatorilor au atras atenția că unii comercianți profită de situație și au crescut prețurile la unele produse sanitare, mai ales la vânzarea online. Președintele Codacons, Carlo Rienzi, a acuzat faptul că, de exemplu, un gel dezinfectat clasic de 80 ml, care în mod normal se vinde pe piață cu circa 3 euro, a ajuns pe internet să coste 22,5 euro, adaosul comercial fiind de 650%. “Măștile medicinale care înainte se vindeau cu mai puțin de 10 eurocenți pentru o bucată, costă acum 1,8 euro pe internet, ceea ce reprezintă o creștere de 1.700%”, a mai avertizat Rienzi.

Carnavalul de la Veneția, închis

Italia se află pe locul trei în clasamentul mondial în privința numărului de cazuri de infecție cu coronavirus, după China și Coreea de Sud. Nordul țării a intrat în carantină pentru a încerca să oprească răspândirea Covid-19: școlile s-au închis, universitatea, slujbele din biserici au fost suspendate, la fel și intrările în pub-uri și discoteci. Patrulele de poliție vor păzi 35 de porți de acces către zona roșie din zona Lodi, care include teritoriul a 10 municipalități, 24 de ore pe zi. Companiile se gândesc să le permită angajaților să lucreze de acasă. Domul din Milano a fost închis (pentru turiști), la fel și toate evenimentele din programul de la Scala. Rămân deschise magazine, dar nu și baruri și localuri nocturne. Măsurile vor fi prelungite o săptămână.  Și Carnavalul de la Veneția a fost închis de luni. Ieri, statisticile indicau că s-au înregistrat cel puțin 77.150 de cazuri confirmate în China, iar la nivel global sunt 79.356 de cazuri, bilanțul deceselor fiind de 2.619 de persoane, 27 fiind în afara Chinei, o creștere majoră față de săptămâna trecută, când erau 5 decese în afara Chinei. Noi focare au apărut în Coreea de Sud, Iran și Italia, cu zeci de cazuri confirmate și mai multe decese. Președintele chinez Xi Jinping a avertizat că noul coronavirus este cea mai gravă criză de sănătate publică de la fondarea Republicii Populare Chineze. Președintele sud-coreean Moon Jae-in a declarat că țara se află într-un moment de cotitură, emițând o alertă de cel mai înalt grad la nivel național.

Cercetători: Coronavirusul nu își are originea în piața de fructe de mare din Wuhan

Cercetătorii chinezi au analizat datele genomurilor a 93 de probe din noul coronavirus, iar rezultatele arată că acesta a ajuns în Wuhan din altă parte. Piața aglomerată a fost, însă, locul care a făcut ca virusul să se extindă în tot orașul, scrie South China Morning Post. COVID-19, așa cum a fost numit de Organizația Mondială a Sănătății, a fost importat din altă parte, au declarat cercetătorii de la Grădina Botanică Tropicală Xishuangbanna din cadrul Academiei Chineze de Științe și a Institutului Chinez de Cercetări Cerebrale. Echipa, condusă de dr. Yu Wenbin, a secvențiat datele genomice a 93 de probe de coronavirus, obținute din 12 țări, în încercarea de a urmări sursa infecției și de a înțelege modul în care se răspândește. Ceea ce au descoperit a fost că, în timp ce virusul s-a răspândit rapid în piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, au existat de fapt două faze de infectare a populației în 8 decembrie și 6 ianuarie. Potrivit studiului, coronavirusul a fost introdus din afară, dar piața extrem de aglomerată „a sporit apoi infectarea și a răspândit-o în întregul oraș la începutul lunii decembrie 2019”. Cercetătorii mai spun că din genomul virusului se vede că acesta este posibil să fi început să se răspândească de la o persoană la alta la începutul lunii decembrie sau chiar la sfârșitul lunii noiembrie.

Distrugător american, urmărit de ruși în Marea Neagră

Flota Rusiei din Marea Neagră urmărește activitatea distrugătorului USS Ross, echipat cu sisteme Aegis, care a intrat duminică în apele Mării Negre, a informat Centrul național de gestionare a apărării Rusiei. “Forțe și mijloace ale Flotei ruse din Marea Neagră au început să urmărească activitățile distrugătorului USS Ross al marinei SUA, care a intrat duminică în Marea Neagră, în jurul orei locale 18:30”, conform unui comunicat al centrului menționat. Navele de război americane intră periodic în Marea Neagră, notează în acest sens publicația Vzgliad. Potrivit acesteia, anul trecut, nave aparținând unor țări NATO au intrat de 30 de ori în Marea Neagră, de 15 ori acostând în portul Odesa (sudul Ucrainei). În decembrie trecut, distrugătorul USS Ross a efectuat o vizită în partea de sud-vest a Mării Negre și la fel pe durata vizitei a fost “escortat” de nave ale Flotei ruse din Marea Neagră. Distrugătorul USS Ross (DDG 71) din clasa Arleigh Burke, cu rachete ghidate, a intrat în Marea Neagră pentru operațiuni de securitate maritimă și întărirea stabilității maritime regionale, se menționează într-un comunicat al Flotei a 6-a americane pe site-ul navy.mil. Este pentru prima oară de la începutul anului 2020 când o navă de război americană intră în Marea Neagră. Distrugătorul USS Rose a fost ultima navă care a vizitat Marea Neagră în decembrie 2019, fiind a opta navă de război americană care a efectuat o vizită în Marea Neagră anul trecut. “Cu această vizită, ne consolidăm în mod constant relațiile cu partenerii noștri din regiunea Mării Negre”, a spus comandantul șef al USS Ross, căpitanul John D. John. “Operațiunile regulate în Marea Neagră sunt cruciale pentru edificarea unui mediu maritim sigur și garantarea libertății de navigație”, a adăugat el. Aceste operațiuni navale în Marea Neagră sunt destinate să consolideze interoperabilitatea între aliații și partenerii NATO și să demonstreze hotărârea colectivă pentru asigurarea securității la Marea Neagră în cadrul operațiunii Atlantic Resolve, conform Flotei a 6-a americane. Conform Convenției internaționale de la Montreux din 1936, navele de război ale statelor neriverane Mării Negre au dreptul să staționeze în apele Mării Negre nu mai mult de 21 de zile.

Un nou antibiotic, descoperit de un program de inteligență artificială

Cercetători de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) și de la Universitatea Harvard din Statele Unite au descoperit cu ajutorul unui algoritm de inteligență artificială (AI) o nouă moleculă care este capabilă să ucidă bacteriile rezistente la antibioticele tradiționale. Potrivit specialiștilor, descoperirea lor este una majoră și era așteptată de mult timp de comunitatea științifică. Antibioticele folosite în prezent sunt deja foarte vechi, iar procesul tradițional ce vizează descoperirea unor noi antibiotice este costisitor și foarte lent. Inteligența artificială (AI) permite cercetătorilor să analizeze și să identifice, “in silico”, adică prin modelare computerizată, moleculele capabile să atace anumite bacterii, prin examinarea unor bănci de compuși chimici de către un soft informatic. “Voiam să dezvoltăm o platformă ce permite exploatarea puterii pe care o deține AI pentru a deschide o nouă eră în descoperirea de medicamente antibiotice”, a declarat James Collins, profesor de inginerie medicală la MIT, coautor al acestui studiu, publicat în revista Cell. “Abordarea noastră a dezvăluit că această moleculă incredibilă este fără îndoială cel mai puternic antibiotic descoperit vreodată”. AI permite lărgirea câmpului de candidați-medicamente la molecule pe care oamenii de știință nu le bănuiau până acum că ar putea fi utilizate în astfel de scopuri. Ideea în sine nu este nouă (datează de câteva decenii), dar, până la acest studiu, metodele nu erau suficient de rafinate pentru a găsi cu adevărat molecule eficiente. Cercetătorii și-au bazat modelul computerizat pornind de la bacteria Escherichia coli, apoi au căutat într-o bază de 6.000 de compuși chimici pe aceia care aveau caracteristicile dorite. Algoritmul a găsit un compus cu structura diferită de cea a antibioticelor existente și prevede că acesta va fi eficient împotriva unui număr mare de bacterii. Oamenii de știință au denumit noua moleculă “halicin”, în semn de omagiu adus computerului HAL din filmul “2001: A Space Odyssey”, apoi au testat-o în laborator împotriva mai multor zeci de tulpini bacteriene prelevate de la pacienți și cultivate in vitro. Halicin a reușit să ucidă multe bacterii rezistente la antibioticele existente, în special Clostridium difficile, Acinetobacter baumanii și Mycobacterium tuberculosis. Doar bacteria Pseudomonas aeruginosa i-a rezistat. În etapa următoare, noua moleculă a fost testată pe șoareci infectați cu A. baumanii, o bacterie care a infectat mulți soldați americani în Irak și Afganistan și care prezintă rezistență în fața tuturor antibioticelor existente. Șoarecii tratați cu Halicin s-au vindecat în 24 de ore.

Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a estimat recent că bacteriile rezistente ar putea ucide 2,4 milioane de persoane în Europa, America de Nord și Australia până în 2050.

Cel mai în vârstă premier  din lume și-a prezentat demisia

Prim-ministrul malaezian, Mahathir Mohamad, în vârstă de 94 de ani, și-a prezentat ieri demisia regelui, a anunțat biroul său după ce aliații politici au încercat să-i răstoarne guvernul. Mahathir, cel mai în vârstă lider de pe planetă, “a trimis o scrisoare în care ți-a prezintat demisia din funcția de premier al Malaeziei”, a afirmat biroul său.  Adversarii premierului Anwar Ibrahim, provenit din coaliția care câștigase alegerile legislative din 2018 și care l-a propulsat la putere pe Mahathir, au încercat să formeze cu membrii opoziției un nou guvern. Ei intenționau să-l excludă pe Anwar, precum și mare parte dintre deputații partidului său, împiedicându-l astfel să devină șeful guvernului.  Anwar și Mahathir aveau o relație conflictuală, dar s-au împăcat pentru alegerile din 2018 iar Mahathir a promis de mai multe ori să cedeze puterea fostului său dușman.  Mahathir, care a fost prim-ministru între 1981 și 2003, a condus coaliția aflată în opoziție, Pakatan Harapan, către prima sa victorie de la independența Malaeziei în 1957, câștigând alegerile în mai 2018.

Conservatorii cancelarului Agela Merkel, penalizați la Hamburg

Alegătorii din orașul german Hamburg i-au penalizat duminică pe conservatorii cancelarului Angela Merkel, împingându-i pe locul al treilea în primul test electoral de când lidera CDU Annegret Kramp-Karrenbauer a anunțat că nu mai dorește să o succeadă pe Merkel. Sondajele de la urne au indicat că la patru zile după ce un trăgător rasist a omorât 11 persoane în orașul Hanau, partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania va fi exclus din Parlamentul din Hamburg, coborât sub pragul minim necesar de 5%. „Naziștii afară”, au scandat susținătorii social-democraților victorioși (SPD) și ai verzilor. Potrivit unui sondaj la ieșirea de la urne publicat de televiziunea ZDF, SPD a obținut 38% din voturi, în scădere cu 7 puncte față de 2015, dar a rămas cel mai puternic partid din Hamburg, care este în mod tradițional de centru-stânga. Creștin-democrații cancelarului Merkel (CDU) au obținut 11%, cel mai slab rezultat înregistrat vreodată în Hamburg. În urmă cu două săptămâni, lidera CDU Annegret Kramp-Karrenbauer a aruncat partidul în haos anunțând că se retrage, lăsând deschisă cursa pentru succesiunea cancelarului Merkel. Merkel, cancelar de aproape 15 ani, a anunțat că nu va mai candida în viitoarele alegeri federale, care vor avea loc în octombrie 2021. Cei mai mari câștigători au fost Verzii, reflectând puterea avută la nivel național, datorată îngrijorărilor în creștere legate de schimbările climatice. Verzii și-au dublat voturile, la 25,5%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.