Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Coronavirus în Italia: Viața pacienților tineri cântărește mai mult

Ziarul de Vrancea
9 mar 2020 1608 vizualizări

Secțiile de terapie intensivă nu fac față avalanșei de cazuri iar medicii italieni sunt confruntați cu decizia de a alege pe cine salvează n medicii povestesc scene de triaj desprinse din vreme de război, în care pacienți vârstnici au fost lăsați deoparte

În Lombardia, regiunea bogată din nordul Italiei aflată în centrul epidemiei de coronavirus din țară, deficitul de paturi de spital și de materiale medicale îi pun pe medici în fața unor alegeri din ce în ce mai dificile, notează Politico. În timp ce numărul celor infectați continuă să crească - peste 7.900, dintre care mai mult de 70% în Lombardia - spitalele se luptă să suplimenteze numărul de paturi disponibile în secțiile de terapie intensivă. Unele au închis secții întregi pentru a le dedica cazurilor severe de coronavirus. Altele au transformat săli de operații în secții de terapie intensivă. Medicii lucrează în schimburi epuizante pentru a le ține locul colegilor care se îmbolnăvesc.

Fără un semn clar despre când va fi atins vârful epidemiei, medici și anesteziști sunt chemați să facă alegeri tot mai dificile în legătură cu pacienții care primesc acces la paturi și aparate de ventilație atunci când acestea nu sunt în număr suficient pentru toate cazurile. “Este o realitate că va trebui să alegem (pe cine să tratăm), iar această alegere va fi încredințată operatorilor individuali de pe teren, care se pot găsi în situația de a avea probleme etice”, afirmă un medic ce lucrează într-unul din cele mai mari spitale din Milano.

Lombardia are în jur de 900 de paturi disponibile pentru pacienții care necesită terapie intensivă, dar în unele provincii, în special în Bergamo, Lodi și Pavia, spitalele sunt “aproape de saturație”, explică medicul.

Principiul “primul sosit, primul servit” a fost abandonat

Deocamdată, consemnul este acesta: păstrați resursele pentru acei pacienți care au cele mai mari șanse de supraviețuire. Aceasta înseamnă tratarea cu prioritate a pacienților mai tineri, fără boli asociate, în detrimentul celor mai vârstnici sau cu maladii pre-existente. “Nu vrem să discriminăm”, afirmă Luigi Riccioni, anestezist și șeful comisiei de etică, co-autor al noilor recomandări privind prioritizarea tratării cazurilor de coronavirus în spitale. “Suntem conștienți că trupul unui pacient extrem de fragil este incapabil să tolereze anumite tratamente prin comparație cu cel al unei persoane sănătoase”, spune el. Riccioni afirmă că, prin emiterea recomandărilor, vrea să se asigure că doctorii și personalul medical nu sunt lăsați singuri “în fața unei alegeri etice atât de dificile”. “Mulți colegi se tem de o creștere amețitoare a epidemiei”, adaugă el. Presiunea asupra medicilor este extrem de ridicată, mulți simțindu-se din ce în ce mai stresați, spune Giulio Gallera, consilier regional în Lombardia, relatând că a văzut medici în lacrimi din cauza situației dramatice din spitalele lor. Aceștia se tem că nu vor putea oferi tuturor îngrijirile de care au nevoie, întrucât solicitările depășesc resursele. Într-un interviu devenit viral după ce a fost publicat luni în Corriere della Sera, Christian Salaroli, anestezist la un spital din Bergamo, a relatat scene de triaj desprinse parcă din vreme de război, în care pacienți vârstnici au trebuit să fie lăsați deoparte: “Alegerea este făcută într-o camere de urgențe folosită pentru evenimente de masă, în care intră doar pacienții cu COVID-19. Dacă o persoană are între 80 și 95 de ani și insuficiență respiratorie severă, probabil nu va supraviețui”. Principiul “primul sosit, primul servit” a fost abandonat, explică și Mario Riccio, anestezist într-un spital din Cremona.

Experții medicali se pregătesc acum pentru sosirea virusului în sudul Italiei, unde până acum au fost recenzate mai puțin de 300 de cazuri.

Regiunile din nordul și centrul Italiei nu sunt doar cele mai bogate din țară (produc 40% din PIB), dar au și cele mai bune sisteme medicale.

“În sud, am risca o catastrofă”, avertizează Sofi.

De ce Italia este a doua țară cea mai afectată, după China?

Italia are cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din afara Chinei, țara în care a debutat epidemia. Agenția de știri Press Association analizează marți factorii care ar fi putut contribui la această situație.

Prima persoană testată pozitiv cu coronavirus, în nordul Italiei, nu a călătorit în China, cazul fiind confirmat la 21 februarie. Până la acel moment, bărbatul în vârstă de 38 de ani și-a infectat soția, dar și mai mulți medici, asistente și pacienți de la spitalul la care se prezentase cu simptome asemănătoare gripei, cu trei zile înainte. Specialiștii cred că virusul ar fi putut fi prezent și s-ar fi răspândit în nordul Italiei cel puțin din a doua jumătate a lunii ianuarie.

Italia are o populație vastă de oameni vârstnici

Doctor Giovanni Rezza, directorul departamentului de boli infecțioase de la National Institutes of Health, consideră că rata mare de deces din Italia este cauzată de faptul că această țară are cea mai vârstnică populație, după Japonia. Majoritatea deceselor au fost înregistrate în rândul celor în vârstă cu afecțiuni preexistente. Din acest motiv, rata mare de deces nu este surprinzătoare, este de părere Marina Della Giusta de la departamentul de economie al Universității din Reading. “Din puținele lucruri pe care le știm până acum despre acest virus este că are rate de mortalitate mult mai mari în cazul persoanelor în vârstă, cel puțin asta sugerează până în prezent datele din China. Italia este cea mai îmbătrânită țară din Europa, așa că probabil nu este surprinzător. Populația afectată este mult mai mare decât ar fi cea din multe alte locuri”, a adăugat ea.

Oamenii din Italia sunt foarte sociabili

În general, italienilor le place să își petreacă timpul în aer liber și au o cultură tactilă, a explicat Della Giusta. “Spațiul fizic interpersonal din Italia este mult mai mic în comparație cu cel din Marea Britanie. Obiceiul lor este de a se pupa când se salută. Există mai mult contact fizic între oameni în zona mediteraneană, iar oamenii petrec mai mult timp în aer liber în această perioadă a anului decât în alte zone ale Europei, unde este încă puțin mai frig”, a precizat specialista.

Della Giusta, originară din regiunea Piemont din nord-vestul Italiei, a declarat că multe persoane nu au luat în serios măsurile de autoizolare când școlile au fost închise inițial în regiunile nordice, în urmă cu câteva săptămâni. “Când școlile s-au închis în Lombardia, mulți oameni și-au luat copiii și au plecat în vacanță la casele de vacanță, la munte și pe litoral, în celelalte regiuni. Ei au crezut că își duc copiii în siguranță păstrând distanța, dar acest tip de comportament este foarte dăunător”, a spus ea.

Vor funcționa măsurile recente, mai dure?

Unii experți consideră că măsura impunerii carantinei la nivelul întregii țări nu este doar inedită, ci și nesustenabilă. John Edmunds, profesor la Facultatea de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, a declarat că “va fi o epidemie lungă, iar măsurile adecvate trebuie luate la momentul potrivit pentru a avea impact maxim, pentru a contribui la asigurarea conformității și a minimiza costurile economice și sociale”.

Specialistul, citat marți de Reuters, a adăugat: “Aceste măsuri vor avea probabil un impact pe termen scurt. Dacă nu pot fi susținute pe termen lung, tot ce pot face este să întârzie epidemia un timp”. Della Giusta este însă de părere că măsurile actuale impuse în Italia sunt “excelente” și “în totalitate adecvate”. Ea a spus că guvernul italian a reacționat inițial prea lent.

Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia, citat marți de Reuters, a declarat că “în timp ce am observat în Wuhan că o astfel de distanțare socială intensă poate aduce epidemia sub control, este departe de a fi clar cât trebuie să fie menținută în contextul italian”.

Președintele Chinei: Epidemia este practic strangulată în epicentrul ei

Președintele chinez Xi Jinping, care s-a deplasat ieri într-o vizită-surpriză la Wuhan, a estimat că epidemia de coronavirus este “practic strangulată” în epicentrul ei. “Primele rezultate au fost obținute stabilizând situația și ranversând tendința la Wuhan și Hubei”, provincia învecinată, unde circa 56 de milioane de locuitori sunt plasați în carantină de la sfârșitul lui ianuarie, a spus Xi.

Vizita lui Xi Jinping intervine după anunțarea în aceeași zi, de către Ministerul Sănătății chinez, a unor cifre încurajatoare pentru China, cu numai 19 noi contaminări în timpul ultimelor 24 de ore, o scădere spectaculoasă în raport cu sutele de contaminări anunțate zilnic în februarie, semn că măsurile drastice de izolare au dat roade.

Xi Jinping, cu o mască de culoare turcoaz pe față, a sosit la Wuhan marți dimineața, apoi s-a deplasat “imediat ce a coborât din avion” spre un spital din Huoshenshan, cel care a fost construit în 10 zile de o armată de muncitori. Apoi, el a dialogat - de la o distanță considerabilă - cu bolnavi și cu personalul medical, prin intermediul unei conferințe video.

Rutte le-a cerut olandezilor să nu-și mai strângă mâna, iar apoi i-a strâns mâna șefului de la Infecțioase

Premierul Olandei, Mark Rutte, le-a recomandat celor 17 milioane de locuitori ai țării, într-o intervenție transmisă în direct la televiziune, să nu-și mai strângă mâna, pentru a combate coronavirusul, însă imediat a încălcat el însuși, fără să-și dea seama, noua regulă. “De acum înainte nu ne mai strângem mâna”, a spus el într-o conferință de presă susținută luni seară. “Puteți să vă salutați atingându-vă picioarele sau umerii sau în orice alt mod mai inventați. Dar de azi înainte nu ne mai dăm mâna”, a afirmat Rutte. Însă câteva minute mai târziu, premierul s-a întors și i-a strâns entuziast mâna lui Jaap van Dissel, directorul Centrului pentru Controlul Bolilor Infecțioase din Olanda, care participa de asemenea la conferința de presă. Van Dissel i-a atras atenția lui Rutte de greșeală. “Iertare, iertare! Nu, nu mai este voie! Haideți să o facem din nou”, a spus Rutte, izbucnind în râs. Olanda a raportat luni 321 de cazuri confirmate de coronavirus.

Un bărbat din Londra, a doua persoană din lume vindecată de HIV

Un bărbat din Londra a devenit a doua persoană din lume vindecată de HIV, potrivit medicilor. Adam Castillejo este fără virus după mai mult de 30 de luni de la încetarea terapiei antiretrovirale, scrie BBC.

Castillejo nu a fost vindecat cu medicamente pentru HIV, ci printr-un tratament pe bază de celule stem pe care l-a primit pentru un cancer de care suferea, de asemenea. Donatorii acelor celule stem au o genă neobișnuită care le oferă protecție împotriva HIV. În 2011, Timothy Brown, supranumit „Berlin Patient” (pacientul din Berlin, n.r.), a devenit prima persoană raportată ca fiind vindecată de HIV, după trei ani și jumătate de când primise același tratament. Transplanturile de celule stem pare că opresc virusul să se multiplice în corp prin înlocuirea celulelor imunitare ale pacientului cu cele ale donatorului care rezistă la infecția HIV. Adam Castillejo, în vârstă de 40 de ani, a decis acum să își dezvăluie indentitatea. Medicii spun că nu a fost detectată în analizele lui de sânge, spermă și țesut o infecție activă cu HIV. A trecut un an de când ei au anunțat că este fără virus și încă este fără HIV.

Cercetătorul Ravindra Kumar Gupta de la Universitatea Cambridge a declarat pentru BBC: „Asta reprezintă leacul pentru HIV aproape sigur. Descoperirea noastră arată că succesul transplantului de celule stem ca tratament pentru HIV, prima dată raportat în urmă cu nouă ani la Pacientul din Berlin, poate fi replicat”. Dar asta nu înseamnă că această intervenție va fi tratamentul pentru milioanele de oameni din lume care trăiesc cu HIV. Terapia agresivă a fost folosită inițial pentru a trata cancerele pacienților, nu HIV. Iar medicamentele pentru HIV rămân foarte eficiente, însemnând că oamenii care au virusul pot trăi mult timp cu el. Gupta a mai spus: „Este important de notat că acest tratament prezintă riscuri mari și poate fi folosit doar în ultimă instanță la pacienții cu HIV care prezintă și afecțiuni maligne hematologice. Astfel, acesta nu este un tratament care va fi oferit la scară largă pacienților cu HIV care se află sub un tratament anti-retroviral ce funcționeză bine”. Totuși, poate oferi o speranță că, în viitor, va putea fi găsit un leac pe baza terapiei genetice.

Kremlin: Trump nu va mai participa la ceremoniile de 9 Mai de la Moscova

Kremlinul a anunțat ieri că Statele Unite au transmis Moscovei că președintele american Donald Trump nu se va mai deplasa în Rusia pentru a participa la ceremoniile de la 9 mai pentru marcarea “Zilei Victoriei”. Președintele rus Vladimir Putin prezidează în fiecare an parada de 9 Mai organizată pentru a marca victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste și se folosește de ocazie pentru a etala dotările militare ale armatei Rusiei. Într-o conferință de presă la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu știe încă cine va reprezenta SUA la eveniment.

Elon Musk: „Nu ai nevoie de facultate ca să înveți ceva”

Șeful Tesla și SpaceX, Elon Musk, crede că facultățile nu te ajută, cu adevărat, să înveți ceva, ci sunt mai degrabă pentru distracție. Miliardarul a ținut o prelegere, luni, la Washington, la evenimentul Satellite 2020. „Nu ai nevoie de facultate ca să-nveți ceva. Facultățile sunt practic de plăcere și pentru a demonstra că îți faci datoria, dar nu sunt pentru a învăța”, a spus Elon Musk, citat de CNBC. El crede că valoarea reală în afaceri stă în „a vedea dacă cineva poate lucra din greu la ceva anume”. Cei de la CNBC văd aici o apropiere în gândire între Elon Musk și un alt antreprenor puternic din SUA, Peter Thiel, împreună cu care a creat compania de plăți online PayPal.

Acesta din urmă, care este și unul dintre primii investitori importanți în Facebook, a creat un program antreprenoriat pentru tineri, denumit Thiel Fellowship, prin care studenții sunt încurajați să renunțe la facultate pentru a se apuca de afaceri.

SUA se opun ferm unui “guvern paralel” în Afganistan

Statele Unite se “opun ferm” formării unui “guvern paralel” în Afganistan, unde șeful statului în exercițiu, reales în mod oficial, și principalul său adversar au depus luni amândoi jurământul de președinte al țării. Șeful diplomației americane Mike Pompeo a salutat însă declarațiile celor doi rivali, președidntele Ashraf Ghani și Abdullah Abdullah, în favoarea procesului de pace. “Statele Unite acționează în vederea încheierii unui acord între cele două părți”, a declarat el citat într-un comunicat. “Este capital pentru viitorul țării și mai ales pentru pace să se facă o prioritate dintr-un Guvern incluzător și dintr-un Afganistan unit”, a adăugat el. “Noi ne opunem ferm oricărui act vizând formarea unui Guvern paralel”, a insistat secretarul de Stat american, fără să-l numească în mod direct pe Abdullah Abdullah, care a fost înfrânt, în mod oficial, în alegerile prezidențiale din septembrie, dar care revendică o victorie.

Statele Unite au semnat la 29 februarie, la Doha, în Qatar, un acord istoric cu talibanii, care prevede o retragere a forțelor americane și străine din Afganistan în decurs de 14 luni, în schimbul unor garanții din partea insurgenților în domeniul luptei împotriva terorismului și lansării unor negocieri directe fără precedent între Guvernul afgan și rebeli. Însă, în pofida faptului că militarii americani au anunțat luni că au început prima fază a retragerii lor treptate și condiționate, dubla ceremonie de învestire, luni, la Kabul, a aruncat țara într-o criză insituțională - un nou obstacol în calea negocierilor de pace interafgane, a căror lansare, prevăzută marți, ar urma să fie amânată.

Din cauza rivalităților dintre Ghani și Abdullah, Kabulul nu a format încă o echipă de negociatori pe care să o trimită la negocieri.

În plus, președintele Ghani s-a opus, în ultimele zile, unei clauze din acord, negociate de americani cu talibanii - în absența guvernului afgan, ținut până acum la distanță - cu privire la eliberarea a până la 5.000 de prozonieri insurgenți, în schimbul eliberării a până la 1.000 de membri ai forțelor afgane.

Australienii au cheltuit circa 7,4 miliarde de dolari pe droguri ilegale într-un an

Australienii au cheltuit circa 7,4 miliarde de dolari într-un an pe cocaină, heroină, ecstasy și metamfetamină, conform unei analize a apelor reziduale din țară. Conform estimărilor, 11,5 tone de metamfetamină, 4,6 tone de cocaină, 2,2 tone de MDMA (ecstasy) și peste 900 de kilograme de heroină au fost consumate în Australia într-un an, arată un raport al Comisiei de informații privind criminalitatea, publicat marți. Acest al nouălea raport se bazează pe analize ale apelor reziduale din Australia desfășurate între august 2018 și august 2019 și acoperă circa 57% din populația Australiei, adică aproximativ 13,3 milioane de persoane. Utilizarea de substanțe interzise a crescut comparativ cu anul precedent, când au fost cheltuite pe droguri 6 miliarde de dolari. Consumul estimativ de MDMA a crescut de peste două ori în aceeași perioadă. “Australienii cheltuiesc sume semnificative pe substanțe interzise în fiecare an, generând profituri exclusiv pentru grupările de crimă organizată”, a precizat într-un comunicat directorul executiv al comisiei, Michael Phelan.

Metamfetamina, un drog sintetic stimulant cunoscut și sub denumirea de “gheață”, rămâne cel mai căutat drog ilegal, pentru care australienii au cheltuit 5,6 miliarde de dolari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.