Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Coronavirus: Aproape 28 de milioane de americani ar putea rămâne fără locuințe

Ziarul de Vrancea
22 iul 2020 1428 vizualizări

În urma crizei din 2008, “doar” 10 milioane de americani au rămas fără casă

În timp ce restricțiile menite să limiteze răspândirea coronavirusului închideau largi sectoare ale economiei americane, trimițând în șomaj milioane de angajați, un sistem de moratorii adoptate în SUA în luna martie le-a permis datornicilor să nu fie evacuați din case, dar acum acest sistem de protecție ajunge la final. Moratoriile au expirat deja în 29 de state ale SUA și sunt pe punctul să se încheie și în celelalte. Un act federal care protejează circa o treime dintre chiriașii americani ce trăiesc în spații locative cu ipoteci sprijinite de guvernul federal va expira în lipsa unei acțiuni rapide a Congresului. Prin urmare, circa 28 de milioane de americani riscă să fie evacuați în lunile următoare, aproape triplu față de cei aproximativ 10 milioane care și-au pierdut locuințele în anii după criza din 2008. Evacuările au fost deja reluate în mai multe orașe americane, printre care se numără Houston, Cincinnati, Columbus, Kansas City, Cleveland și St. Louis. Asemenea evacuări masive riscă pe de altă parte să amplifice și criza sanitară provocată de pandemia COVID-19, întrucât cei rămași fără locuință ar fi nevoiți să stea în adăposturi sau împreună cu rude sau prieteni în case aglomerate, crescând astfel riscul transmiterii virusului.

Peste 1000 de morți în 24 de ore

Statele Unite au înregistrat, pentru a noua zi consecutiv, peste 60.000 de noi cazuri de contaminare cu coronavirusul în 24 de ore, potrivit datelor raportate joi (ora României) de universitatea americană Johns Hopkins. COVID-19 a făcut 1.059 de noi victime în 24 de ore, pentru un total de 142.942 de morți, potrivit universității cu sediul la Baltimore (Maryland, est).

Cele 63.967 de noi contaminări recenzate într-o zi ridică la peste 3,9 de milioane numărul cazurilor pozitive în țară de la începutul pandemiei, apărută în decembrie în China înainte de a se răspândi în întreaga lume. Pe de altă parte, mai mult de 1,2 milioane de americani au fost declarați vindecați. De departe cea mai afectată din lume în valoare absolută, Statele Unite, după o ameliorare spre sfârșitul primăverii, cunosc de mai multe săptămâni o explozie a numărului de infecții mai ales în sudul și vestul țării. Miercuri, cu aproape 415.000 de cazuri confirmate, California a devenit statul care a înregistrat cele mai multe contaminări cu coronavirusul, depășind New Yorkul - dar este, de asemenea, cel mai populat stat american și numără dublul locuitorilor New Yorkului. Peste 7.800 de persoane au murit în California de la începutul pandemiei, dintre care 115 marți.

Un senator italian lansează partidul Italexit, după modelul Brexit

Un senator italian a lansat ieri partidul suveranist Italexit, care își propune să scoată țara sa din UE după modelul Brexit-ului britanic. Gianluigi Paragone, fost membru al Mișcării 5 Stele (M5S, antisistem) și fost jurnalist de televiziune, a ales să-și prezinte formațiunea la două zile după o întâlnire la Londra cu șeful partidului Brexit, Nigel Farage, care a jucat un rol hotărâtor în decizia Marii Britanii de a părăsi UE. Acest anunț intervine în siajul acordului european pentru lupta împotriva pandemiei de COVID-19, de care va beneficia în primul rând economia italiană. “Aderarea la mișcare nu va face decât să crească, în același ritm ca minciunile pe care Europa ni le spune”, a declarat Paragone joi într-o conferință de presă, organizată la Camera Deputaților. Într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica, el afirmase marți că “cetățeanul european nu există”, prezicând “apropiata prăbușire” a UE. “Cea mai mare parte a italienilor nu vor să părăsească UE. Doar circa 30%, iar uneori 40%, spun Da unei plecări”, a declarat pentru AFP politologul Renato Mannheimer. Această cifră crește ușor în cazul italienilor favorabili abandonării zonei euro, dar “nu cred că partidul lui Paragone poate constitui un public destul de important pentru ieșirea Italiei” din UE, a afirmat el. Potrivit expertului, percepția unui eșec inițial din partea UE de a răspunde rapid crizei legate de pandemia de coronavirus în Italia a dezamăgit populația, dar de atunci sprijinul Uniunii Europene a crescut din nou. Planul de relansare de 750 miliarde de euro, aprobat marți de liderii UE, din care o mare parte este destinată susținerii economiei peninsulei, ar trebui să întărească și mai mult acest sprijin pentru Uniunea Europeană, consideră Mannheimer. Gianluigi Paragone, care a avut în trecut legături cu Liga suveranistului Matteo Salvini, a fost ales pe listele M5S, dar a părăsit partidul antisistem cu puțin timp înainte ca acesta să participe, anul trecut, la formarea guvernului în care M5S și Partidul Democrat proeuropean sunt aliate. M5S și Liga și-au atenuat în ultimii ani pozițiile antieuropene pentru a-și atrage alegătorii mai moderați.

Prezența oamenilor în America de Nord datează de acum 30.000 de ani

n la studiu a participat și un arheolog român

Prezența oamenilor pe teritoriul Americii de Nord datează de cel puțin 30.000 de ani, o vechime aproape dublă față de estimările de până acum, potrivit concluziilor unor cercetări arheologice ale căror rezultate au fost publicate miercuri în revista Nature. Artefactele colectate, printre care 1.900 unelte din piatră cioplită, dovedesc că prezența oamenilor în grota Chiquihuite (nordul Mexicului) datează cu până la 33.000 de ani în urmă și s-a întins pe o perioadă de 20.000 de ani, se arată în cele două studii publicate în revista Nature. “Cercetările noastre aduc noi dovezi referitoare la o prezență străveche a oamenilor pe teritoriul Americii”, ultimul continent continent ocupat de om, a declarat pentru AFP arheologul român Ciprian F. Ardelean, autor principal al unuia dintre cele două studii.Cele mai vechi artefacte descoperite în această grotă, situată la altitudine mare, unde au fost realizate săpături încă din 2012, au fost datate cu radiocarbon (sau carbon 14) ca provenind dintr-o perioadă cuprinsă între 33.000 și 31.000 de ani î.e.n. “Sunt puțin numeroase, dar sunt totuși aici”, a comentat cercetătorul de la Universitatea Autonomă din Zacatecas (Mexic). Acestea pun în evidență existența unei industrii litice necunoscute până la această dată, care utiliza unelte din piatră tăiate în lamele fine.

Întrucât în sit nu au fost descoperite oase sau ADN uman, “este probabil că oamenii l-au utilizat drept bază relativ fixă, fără îndoială în timpul unor episoade sezoniere recurente în cadrul unor mișcări migratorii mai ample”, afirmă studiul. Originile primilor ocupanți ai Americii sunt intens dezbătute în rândul antropologilor și arheologilor. Timp de mai multe decenii, teza cea mai frecvent acceptată a fost cea a unei prezențe umane datând din urmă cu 13.000 de ani, corespunzând perioadei denumite Clovis, considerată mult timp drept prima cultură de pe continentul american, care a stat la originea strămoșilor amerindienilor. Această teorie a culturii primitive Clovis a fost contestată în ultimii 20 de ani, odată cu noi descoperiri potrivit cărora primele populații erau mai vechi, însă doar până la 16.000 de ani în urmă. Rezultatele acestor cercetări riscă așadar să fie intens contestate. “Așa se întâmplă imediat după descoperirea unor situri mai vechi de 16.000 de ani: prima reacție este fie negarea, fie o aprobare puternică”, a mai spus cercetătorul. Potrivit site-ului researchgate.net, Ciprian F. Ardelean a absolvit Facultatea de Istorie a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în prezent este profesor și cercetător la Universitatea Autonomă din Zacatecas.

SUA oferă două milioane de dolari pentru arestarea a doi hackeri ucraineni

Statele Unite oferă o recompensă în valoare de două milioane de dolari în schimbul unor informații care să conducă la arestarea a doi ucraineni, acuzați de faptul că au furat și vândut informații confidențiale, după ce au piratat jandarmul bursei americane, Securities and Exchange Commission (SEC), înainte să fie făcute publice. Artiom Viaceslavovici și Oleksandr Vitalevici Ieremenko au fost inculpați în ianuarie 2019, în statul New Jersey, cu privire la faptul că au furat câteva mii de fișiere informatice din computere aparținând Securities and Exchange Commission, inclusiv rezultate trimestriale și anuale ale unor întreprinderi. Potrivit Departamentului american al Justiției, ei au revândut ulterior aceste informații, înainte ca ele să fie făcute publice. “Infractorii cibernetici nu se supun și nu respectă legile niciunei țări”, denunță într-un comunicat secretarul de Stat Mike Pompeo. Departamentul de Stat oferă o recompensă în valoare de un milion de dolari pentru informații despre fiecare dintre cei doi hackeri, în cadrul programului său împotriva organizațiilor criminale transnaționale. Este pentru prima oară când Secret Service - o unitate de elită a poliției însărcinată cu protecția personalităților, care oferă cealaltă jumătate a sumei - oferă o recompensă vizând un cetățean străin urmărit în Statele Unite.

Mai mult de 15 milioane de contaminări cu noul coronavirus, în lume

Mai mult de 15 milioane de contaminări cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în întreaga lume de la descoperirea noului coronavirus la finalul anului trecut în regiunea chineză Hubei, potrivit datelor Universității Johns Hopkins. Din totalul celor infectați, 8,6 milioane au fost declarați vindecați, iar peste 622.000 au decedat. Numărul contaminărilor a depășit joi 15,1 milioane, iar SUA, Brazilia, India, Rusia și Africa de Sud sunt cele mai afectate țări din lume. Cât privește numărul deceselor, Stratele Unite, Brazilia, Marea Britanie, Mexic și Italia au raportat cele mai multe. În Statele Unite au fost înregistrate aproximativ 4 milioane de cazuri de infectare și 143.184 de decese. Din totalul celor bolnavi, mai mult de 1,2 milioane au fost declarați vindecați. Brazilia a înregistrat în total mai mult de 2,2 milioane de cazuri de Covid-19, India - peste 1,1 milioane de cazuri, Rusia - peste 787.800 de cazuri, iar Africa de Sud - peste 394.900 de cazuri. În Europa, cea mai afectată țară este Marea Britanie, cu mai mult de 297.900 de cazuri și 45.586 de decese. Mai multe vaccinuri împotriva Covid-19 se află în faza de studii clinice finale, dar utilizarea lor nu poate fi așteptată înainte de începutul anului 2021, a declarat miercuri un expert al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Cât costă nepurtarea măștii în capitala SUA

Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a emis miercuri un ordin executiv care cere rezidenților să poarte mască în afara caselor lor, în timp ce orașul se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de coronavirus, relatează The Hill. Ordinul prevede o amendă de până la 1.000 de dolari, iar copiii de până la 3 ani exceptați de la regula purtării măștii, precum și oamenii care mănâncă sau beau. De asemenea primarul a spus că va extinde starea de urgență a capitalei. Miercuri, Washingtonul a raportat 102 noi cazuri, iar bilanțul total este de 11.529.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.