Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Coronavirus: Al doilea val ar putea face 120.000 de morți în Regatul Unit, în iarnă

Ziarul de Vrancea
13 iul 2020 1480 vizualizări

Rata de reproducere a virusului ar putea ajunge la 1,7 cu începere din septembrie, atenționează oamenii de știință

Valul al doilea al noului coronavirus în această iarnă ar putea face până la 120.000 de morți în spitalele din Regatul Unit în “cel mai rău caz rezonabil” fără pregătire adecvată, potrivit unui studiu al Academiei de științe medicale publicat ieri. “Nu este o previziune, este o posibilitate”, a subliniat într-un comunicat profesorul Stephen Holgate, care a coordonat realizarea acestui raport de către 37 de experți, comandat de guvernul Boris Johnson. Raportul previne că este necesară o “pregătire intensă” chiar de acum pentru a reduce riscul ca serviciul public de sănătate, NHS, să fie sufocat în cursul iernii. Unele cercetări provoacă temeri că noul coronavirus - care a făcut circa 45.000 de morți în Regatul Unit, cea mai afectată țară din Europa - se va răspândi mai mult în anotimpul rece. Dacă raportul subliniază că există un “grad înalt de incertitudine” cu privire la evoluția epidemiei de COVID-19, scenariul “celui mai rău caz rezonabil”, pentru care trebuie făcute pregătiri, are în vedere o creștere a ratei de reproducere a virusului la 1,7 cu începere din septembrie. Această valoare, care corespunde unui număr mediu de persoane care pot fi infectate de un purtător de virus, se află în prezent la 0,7-0,9 în țară. Modelele stabilite pe baza unui asemenea scenariu arată un vârf al deceselor și internărilor în spital în ianuarie și februarie 2021 “similar sau mai rău” decât la primul val din primăvară și care ar coincide cu vârful de activitate pentru sistemul spitalicesc generat de bolile sezoniere. Numărul de decese cauzate de COVID-19 la spital între septembrie 2020 și iunie 2021 ar putea atinge 119.000. Această estimare nu ține cont însă de acțiunile guvernului pentru a reduce rata de transmisie, nici utilizarea dexametazonei, un steroid care permite reducerea ratei

Universitate din Scoția: Mai multe femei ar fi fost violate de membrii unei frății

University of St Andrews din Scoția, una dintre cele mai vechi universități din lume, se află în centru unui scandal, după ce zeci de studente au acuzat membri ai unei frății de agresiune sexuală, relatează CNN.Reprezentanții University of St Andrews au spus că lucrează cu poliția pentru a investiga acuzațiile făcute, în mod anonim, pe contul de Instagram intitulat „St Andrews Survivors” (supraviețuitorii de la St. Andrews, n.r.).Au fost făcute peste 20 de acuzații de viol și alte câteva de agresiune sexuală, fizică și constrângere. Majoritatea invinuirilor vizează o frăție, filiala Alpha Epsilon Pi de la St. Andrews - care aparține de o cunoscută grupare studențească americană ce s-a confruntat, de asemenea, cu acuzații și anchete ale poliției privind comportamentul sexual neadecvat în câteva filiale din SUA. În urma recentelor acuzații, filiala de la universitatea scoțiană a suspendat mai mulți membri.Între cei care au studiat la St. Andrews, a treia cea mai veche universitate de limbă engleză din lume și una dintre cele mai bune universități la nivel global, se numără prințul William și soția lui, Catherine, ducesa de Cambridge. Un purtător de cuvânt al instituției a declarat luni că a luat legătura cu administratorii contului de Instagram și a oferit asistență celor care au emis acuzații, inclusiv consiliere și ajutor pentru a raporta universității sau poliției. El a adăugat că universitatea va introduce, în următorul an, un modul obligatoriu de orientare privind consimțământul.Filiala Alpha Epsilon Pi a spus că ia „foarte în serios” acuzațiile, mai scrie CNN. Frăția nu este o societate universitară oficială. „Filiala a suspendat imediat membrii care au recunoscut că au avut un rol în presupusele incidente și aceștia se află acum în proces de expulzare, ceea ce permite o investigație amănunțită”. În plus, conducerea filialei va fi analizată și trasă la răspundere pentru acțiunile membrilor ei.Majoritatea membrilor frăției Alpha Epsilon Pi sunt evrei și o importantă parte o reprezintă absolvenți cunoscuți.Frățiile americane sunt mai puțin populare în universitățile britanice, care, în general, favorizează societățile fondate de sindicatele studențești, însă unele au mici filiale în Regat.

Coronavirus: California se reînchide

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a anunțat luni închiderea barurilor și a restaurantelor în spații închise la nivelul întregului stat, precum și a bisericilor, a sălilor de sport și a saloanelor de coafură din comitatele cele mai afectate de noul coronavirus. În cele mai mari două districte școlare, Los Angeles și San Diego, cursurile se vor desfășura numai online, transmite Reuters. Newsom a luat măsurile pe fondul numărului mare de cazuri care pun în dificultate spitalele din mai multe comitate rurale, în timp ce numărul infecțiilor a crescut în Los Angeles și în părți ale regiunii golfului San Francisco. Los Angeles este al doilea cel mai mare district școlar din Statele Unite și, împreună cu San Diego, reunește 706.000 de elevi și 88.000 de angajați. Președintele Donald Trump, care dorește să fie reales în noiembrie, a cerut redeschiderea școlilor la nivel național, pentru ca elevii să învețe în școli din toamnă. Campania sa consideră că redeschiderea școlilor este un pas necesar pentru redresarea economică, în special pentru părinții cu copii mici care lucrează. Trump se află în urma rivalului său democrat Joe Biden în sondajele de opinie, atât la nivel național cât și în statele care decid soarta alegerilor. Florida, Arizona, California și Texas sunt noile epicentre ale pandemiei din SUA. În ultimele două săptămâni, infecțiile au crescut rapid în circa 40 din 50 de state americane, potrivit unei analize a Reuters. În pofida înregistrării a circa 28.000 de cazuri noi de Covid-19 în ultimele două zile, Florida nu a anunțat noi măsuri, cum ar fi obligativitatea de a purta mască la nivelul statului, iar parcul Disney World din Orlando rămâne deschis. Creșterea cazurilor de coronavirus din Florida a fost anunțată la câteva ore după ce Trump i-a atacat pe experții medicali din guvernul său care coordonează reacția SUA la pendemie, iar relațiile sale cu epidemiologul Anthony Fauci s-a înrăutățit. Duminică, Florida a anunțat o creștere record a numărului cazurilor de coronavirus, de peste 15.000, în 24 de ore. Dacă Florida ar fi fost o țară, s-ar afla pe locul patru în lume în funcție de cele mai multe cazuri noi pe zi, în ura SUS, Braziliei și Indiei.

Enigmă: Cum s-au infectat șapte marinari după 35 de zile pe mare

Argentina încearcă să rezolve ceea ce pare a fi o enigmă: șapte marinari au fost contaminați cu noul coronavirus după ce tocmai au petrecut 35 de zile pe mare și întregul echipaj a fost testat negativ înainte de a pleca, potrivit AFP. Vasul de pescuit Etchizen Maru s-a întors în port după ce unii dintre pasagerii săi au avut simptome tipice de Covid-19, a anunțat luni ministerul Sănătății al provinciei argentiniene Tierra del Fuego (sud), confirmând șapte cazuri de coronavirus. Cu toate acestea, cei 60 de membri ai echipajului au efectuat 14 zile de carantină obligatorie într-un hotel din Ushuaia (sud) și înainte de aceasta, au fost supuși testelor de Covid iar rezultatele au fost negative. „Este dificil să stabilim modul în care acest echipaj a fost contaminat, știind că, timp de 35 de zile, nu au avut niciun contact cu continentul și că realimentarea s-a făcut doar în timp ce ieșea din portul Ushuaia”, explică Alejandra Alfaro, director medical în Tierra del Fuego. O echipă studiază „cronologia simptomelor din cadrul echipajului pentru a stabili cronologia contagiunilor”, a spus ea. În opinia șefului departamentului de boli infecțioase din Spitalul Regional Ushuaia, Leandro Ballatore, acesta este un „caz care scapă tuturor descrierilor din publicațiile de specialitate, deoarece o perioadă de incubație atât de lungă nu a fost descrisă nicăieri”. “Încă nu putem explica cum au apărut simptomele. Acest lucru este izbitor, dar am stabilit cinci ipoteze pe care trebuie să le terminăm de evaluat pentru a stabili ce s-a întâmplat”, a insistat expertul în boli infecțioase. Argentina a depășit duminică 100.000 de cazuri, iar numărul morților este de 1.859.

Trupul găsit în lacul Piru, identificat ca fiind al actriței Naya Rivera

Trupul găsit în lacul Piru din California luni a fost identificat ca fiind al actriței Naya Rivera, dispărută în urmă cu cinci zile în timpul unei plimbări cu fiul ei. Rivera, cunoscută din serialul muzical „Glee”, avea 33 de ani. Trupul ei a fost identificat, a confirmat șeriful comitatului Ventura la o conferință de presă care a avut loc luni. Șeriful Bill Ayub a precizat că nu există indicii de suicid sau agresiune. Rivera a închiriat miercuri după-amiază o barcă pentru a face o plimbare pe lacul Piru, aflat la nord-vest de Los Angeles. Copilul, care nu a fost rănit, le-a spus polițiștilor că a înotat împreună cu mama lui, însă ea nu a revenit la barcă. „El și Naya au înotat în lac împreună”, a spus Ayub. „Fiul ei a spus că a fost ajutat de Naya să urce în barcă. El le-a spus anchetatorilor că a privit în urmă și a văzut-o dispărând sub apă. Credem că a adunat suficientă energie pentru a-l readuce pe fiul ei pe barcă, dar nu suficientă pentru a se salva”. Născută pe 12 ianuarie 1987, în Valencia (California), într-o familie cu origini portoricane, afro-americane și germane, Naya Rivera a jucat în mai multe reclame și a debutat la vârsta de 4 ani în sitcomul CBS „The Royal Family”. Înainte de vârsta de 10 ani a apărut în episoade din „The Fresh Prince of Bel-Air”, „Family Matters”, „Sinbad” și „Baywatch”.

Belgia anunță zero decese pentru prima oară de la izbucnirea pandemiei

​Belgia a raportat ieri zero decese cauzate de noul coronavirus în ultimele 24 de ore, pentru prima dată din 10 martie, reușind să aducă sub control epidemia după ce a devenit țara cu cel mai mare număr de victime raportat la numărul de locuitori. La fel ca multe țări europene care au fost puternic lovite de pandemie în lunile martie-aprilie, Belgia a redus drastic numărul infectărilor prin impunerea de restricții severe, care acum sunt ridicate gradual. Potrivit cifrelor anunțate marți de institutul național de sănătate publică Sciensano, numărul celor decedați a rămas 9.787. Într-o țară cu 11,5 milioane de locuitori, aceasta înseamnă un raport de circa 850 de decese la 1 milion de locuitori, cel mai ridicat din lume, cu excepția micului stat San Marino. Ziua cea mai “neagră” în Belgia a fost 12 aprilie, când au fost raportate 343 de decese. Curba infectărilor confirmate s-a aplatizat dramatic, chiar dacă media de cazuri noi pe ultimele șapte zile, 95, a fost cu 11% peste cea din săptămâna anterioară. În fața riscului potențial constituit de vacanțele în străinătate ale cetățenilor săi, Belgia este cu mult mai pregătită decât la începutul anului, când amatorii de concedii la schi au adus cu ei coronavirusul, a declarat ministrul sănătății, Maggie de Block. Rata de reproducere, care arată câte persoane infectează în medie un purtător de coronavirus, este acum de 0,86. Guvernul belgian se va reuni miercuri pentru a lua în discuție noi măsuri de relaxare, după ce începând din 10 iulie purtatul măștilor a devenit obligatoriu în magazine, cinematografe și muzee.

Macron cere purtarea obligatorie a măștii în spațiile închise

Franța va trebui să instituie purtarea obligatorie a măștii în spațiile publice închise pentru a stăpâni epidemia de COVID-19 care dă semne de revenire, a declarat ieri președintele Emmanuel Macron. “Doresc ca masca să fie obligatorie în toate locurile publice închise”, a spus liderul de la Elysee într-un interviu televizat, menționând data de 1 august pentru implementarea acestei măsuri. “Avem semne” că în Franța contagierea “repornește totuși puțin”, a avertizat el despre epidemia care până în prezent a ucis în această țară peste 30.000 de persoane, în timp ce responsabilii sanitari avertizează cu privire la relaxarea măsurilor preventive. Președintele francez a amintit ca masca este deja obligatorie în transporturile publice în Franța, dar acest lucru va trebui “organizat” și în locurile publice închise. “Trebuie să prevenim și să ne pregătim” pentru o revenire a epidemiei, a indicat Macron în interviul acordat cu ocazia Zilei Naționale a Franței. Pentru o asemenea situație, “suntem pregătiți, avem securizate atât stocurile cât și aprovizionările și avem o organizare cât mai aproape de teren, ceea ce ne va permite să facem față unei recrudescențe, dacă ea va veni”, a asigurat el. Întrebat dacă Franța va beneficia cu prioritate de un eventual vaccin descoperit de grupul farmaceutic francez Sanofi, Macron a răspuns că Franța va fi printre primele țări care vor primi un asemenea vaccin, dar nu va cere o prioritate absolută, considerând “absurd” un eventual “naționalism sanitar”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.