Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Coreea de Sud: Un notoriu criminal în serie se miră că nu a fost prins timp de trei decenii

Ziarul de Vrancea
2 nov 2020 1519 vizualizări

Bărbatul, care a recunoscut mai multe crime comise la sfârșitul anilor ‘80, povestește că a dat de multe ori nas în nas cu anchetatorii, dar aceștia l-au întrebat despre alți suspecți

Un bărbat sud-coreean a recunoscut ieri, în instanță, că a ucis 14 femei și fete în urmă cu trei decenii, într-unul dintre cele mai cutremurătoare cazuri de crime în serie din țară, spunând că este foarte surprins că nu a fost prins mai devreme. Lee Chun-jae a mărturisit crimele în fața lui „Yoon”, singura persoană condamnată vreodată pentru una dintre fapte. „Nu credeam că aceste crime vor fi uitate pentru totdeauna”, a declarat Lee, în vârstă de 57 de ani, într-un tribunal din orașul sud-coreean Suwon. El a mărturisit crimele anul trecut, dar acum se vorbește pentru prima dată despre caz în mod public, potrivit CNN.

Yoon - al cărui nume complet nu a fost dat publicității din cauza unei legi sud-coreene care protejează intimitatea suspecților și a infractorilor - a fost eliberat în 2008, după ce a petrecut 20 de ani în închisoare pentru viol urmat de crimă, faptă petrecută în 1988, victimă fiind o fată de 13 ani.

Acea crimă este una dintre 10 care au avut loc între 1986 și 1991, cunoscute sub numele de „crimele Hwaseong”, după zona în care s-au petrecut. Timp de decenii, celelalte nouă crime au rămas nerezolvate, iar cazurile au fost revizuite în „Memories of Murder”, un film din 2003 al regizorului „Parasite” Bong Joon Ho. Anul trecut, poliția a redeschis ancheta după ce noi probe ADN l-au legat pe Lee de o parte din crime. Yoon, care își susținuse ani de zile nevinovăția, este acum rejudecat, iar avocații săi încearcă să-i anuleze condamnarea.

„Încă nu înțeleg de ce nu eram suspect”

Ieri, în timpul rejudecării lui Yoon, proces care este în curs de desfășurare, Lee a spus că, la momentul crimelor, atunci când a fost interogat de polițiști, avea la el ceasul uneia dintre victime. Însă polițiștii l-au luat la întrebări doar pentru că nu avea actul de identitate, după care a fost eliberat în scurt timp. „Încă nu înțeleg de ce nu eram suspect”, a spus el. „Crimele s-au întâmplat în preajma mea și nu am încercat prea tare să ascund lucrurile, așa că am crezut că voi fi prins cu ușurință. Erau sute de polițiști implicați. M-am lovit de detectivi tot timpul, dar m-au întrebat mereu despre alți oamenii”, a mai spus Lee. Bărbatul a mai spus că nu a avut niciun motiv să o omoare pe fata de 13 ani și nu a arătat nicio emoție atunci când a descris cum s-au desfășurat faptele. „A fost un act impulsiv”, a spus el în instanță. „Am auzit de la cineva că o persoană cu dizabilități a fost arestată, dar nu știam pentru care din fapte a fost arestat, pentru că eu am comis multe”, a mai declarat criminalul.

Lee și-a cerut scuze față de membrii familiilor victimelor sale și față de Yoon. „Am auzit că mulți oameni au fost anchetați și au suferit pe nedrept. Aș vrea să-mi cer scuze față de toți acești oameni. Am venit și am depus mărturie și am descris crimele în speranța că familiile vor găsi o anumită consolare atunci când vor afla adevărul. Îmi voi trăi viața cu pocăință”, a mai spus bărbatul.

Lee se află în închisoare din 1994, fiind condamnat pe viață pentru că și-a violat și ucis cumnata, potrivit instanței din Daejeon și Ministerului Justiției din Coreea de Sud. Lee nu poate fi urmărit penal pentru „crimele Hwaseong”, deoarece termenul de prescripție a acestora a expirat.

Cum a decurs ancheta crimelor în serie

La momentul crimelor, Hwaseong era o zonă rurală cu aproximativ 226.000 de oameni împrăștiați în mai multe sate. Crimele violente erau neobișnuite în zonă. Poliția a investit resurse uriașe în găsirea criminalului în serie. Mai multe persoane, între care și Yoon, care șchiopăta din cauza poliomielitei dobândite în copilărie, i-au acuzat pe polițiști că au folosit tortura în timpul anchetei. În iulie, șeful unei secții regionale de poliție, Bae Yong-ju, a recunoscut că, în timpul anchetei inițiale din 1989, poliția l-a agresat pe Yoon și l-a forțat să facă o mărturisire falsă. „Ne cerem scuze față de toate victimele crimelor lui Lee Chun-jae, față de familiile victimelor și față de cei care au fost victime ale investigațiilor poliției, inclusiv Yoon”, a declarat Bae, menționând că multe persoane au avut de suferit din cauza unui „malpraxis polițienesc” în timpul anchetei inițiale din Hwaseong.

Bae a mai spus că autoritățile au concluzionat că Lee este responsabil pentru toate cele 10 crime care au avut loc între 1986 și 1991 în Hwaseong. Nu este clar care sunt celelalte crime mărturisite de Lee în timpul anchetei.

Turcia: Două fete, scoase în viață dintre dărâmături, după zeci de ore sub moloz

Două fete, dintre care una în vârstă de trei ani, au fost scoase în viață, ieri, dintre dărâmături, după ce au petrecut zeci de ore sub moloz, în cadrul unor operațiuni de salvare la Izmir, în Turcia, în urma puternicului cutremur care a zguduit vineri regiunea Mării Egee. Astfel, există în continuare speranțe să se găsească supraviețuiitori, cu toate că ele sunt mici, la trei zile după violentul cutremur care a afectat sud-vestul Turciei și Grecia.

Fata în vârstă de trei ani, Elif Perincek, a fost scoasă dintre dărâmăturile unui imobil la 65 de ore după cutremur și a fost transportată la spital. Presa turcă a difuzat imagini cu fata învelită într-o pătură, în timp ce era evacuată în aplauzele unui grup de salvatori. “Sunt atât de fericită. Dumnezeu să vă binecuvânteze. Rugăciunile mi-au fost auzite și m-am reunit cu Elif”, a declaart bunica fetei, citată de televizunea turcă de stat TRT. Elif Perincek este a 106-a persoană scoasă în viață dintre dărâmăturile clădirilor distruse sau avariate de cutremur. Între persoanele salvate se află și mama sa, cele două surori și fratele său, scoși dintre dărâmături sâmbătă seara. Fratele fetei a murit, însă, la scurt timp după ce a fost salvat.

Cu câteva ore mai înainte, salvatorii au scos dintre dărâmăturile altui imobil altă fată, în viață, Idil Sirin, în vârstă de 14 ani. Însă bucuria familiei fetei a fost scurtă, pentru că sora lui Idil, Ipek, a fost găsită moartă sub ruine, potrivit cotidianului Hurriyet.

Încă numărul persoanelor prinse în continuare sub moloz este necunoscut.

Cutremurul s-a soldat cu 83 de morți în Turcia, potrivit ultimului bilanț anunțat ieri. Doi adolescenți au murit pe insula greacă Samos. El a fost atât de puternic încât a fost resimțit până la Istanbul și Atena, iar după el s-au înregistrat sute de replici. Alte aproximativ 1.000 de persoane au fost rănite în Turcia, dintre care peste 200 sunt spitalizate în continuare.

Prințul William s-a îmbolnăvit de Covid-19 în aprilie

Prințul William, al doilea în ordinea succesiunii la coroana britanică, a fost infectat cu noul coronavirus - în aprilie - și a întâmpinat dificultăți respiratorii, dezvăluie tabloidul britanic The Sun. Potrivit tabloidului, prințul în vârstă de 38 de ani nu a vrut să vorbească de contaminarea sa cu SARS-CoV-2, deoarece “nu se întâmplau lucruri importante și nu voia să îngrijoreze pe nimeni”. Potrivit consemnelor Guvernului, William s-a izolat la vremea respectivă, în casa familiei la Anmer Hamm, în Norfolk, în estul Angliei, însă a continuat să-și respecte angajamentele telefonic sau prin videoconferință. Contactat luni de AFP, Palatul Kensington nu a dorit să comenteze aceste informații.

Nicio explicație nu a fost prezentată cu privire la motivul din cauza căruia familia regală nu a făcut publică această contaminare, spre deosebire de cea a prințului Charles, fiul reginei Elizabeth a II-a și moștenitorul coroanei, anunțată la 25 martie de către serviciile sale. Prințul de Walles - care a prezentat “simptome ușoare” - s-a izolat atunci timp de șapte zile în reședința sa din Scoția, împreună cu soția sa Camilla, anunța Clarence House într-un comunicat, și a continuat să “muncească de la distanță, ca de obicei”. Însă fiul său William ar fi fost “afectat destul de puternic de virus”, scrie The Sun. “Asta l-a făcut K.O.”, a declarat o sursă anonimă ziarului, adăugând că “la un moment dat, i-a fost greu să respire, iar atunci toată lumea din jurul său era, evident, destul de panicată”.

Regatul Unit, cea mai îndoliată țară de pandemia Covid-19 în Europa - cu 46.555 de morți - este afectat de-acum de al doilea val al epidemiei.

Anglia se pregătește să intre joi într-o nouă carantină, așa cum a făcut deja Țara Galilor.

Suspectul în atacul cu o sabie la Québec “nu este asociat vreunei grupări teroriste”

Un tânăr în vârstă de 24 de ani înarmat cu o sabie japoneză și purtând o deghizare medievală, care a ucis două persoane și a rănit alte cinci de Halloween, sâmbătă seara, în centrul istoric al Québecului, voia să facă “cât mai multe victime posibil”, însă nu pare să fie “asociat vreunei grupări teroriste”, a anunțat poliția. Suspectul - fără antecedente judiciare, dar care suferă de tulburări mentale potrivit mai multor publicații - și-a premeditat atacul, a anunțat duminică, într-o conferință de presă, poliția. Înarmat cu o sabie “de tip katana”, el a semănat teroarea și moartea în Vechiul Québec, căutându-și victimele pe stradă, puțin frecventate din cauza pandemiei covid-19, care a limitat sărbătorile de Halloween. El a fost arestat fără să opună rezistență, după câteva ore de căutări. “Am fost aruncați într-o noapte de oroare, iar un bărbat în vârstă de 24 de ani, care nu locuiește la Québec, a venit la noi cu intenția de a face cât mai multe victime posibil”, a declarat directorul Poliției din Québec, Robert Pigeon. “Totul ne face să credem” că suspectul “ar fi ales victimele la întâmplare”, a spus el.

Doi francezi, instalați la Québec de câțiva ani, se află între răniți, potrivit poliției. Viața lor și a celorlalți trei răniți nu era în perciol, însă unii dintre răniți prezentau “lacerații importante”, a precizat Robert Pigeon.

Cele două persoane ucise locuiau la Québec - un bărbat în vârstă de 56 de ani, François Duchesne, și o femeie în vârstă de 61 de ani, Suzanne Clermont. Răniții sunt patru bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 67 de ani și o femeie în vârstă de 24 de ani.

Primarul Québecului Régis Labeaume a denunțat o dramă “halucinantă, terifiantă”, care “depășește înțelegerea” și a evocat probleme de “sănătate mentală” a suspectului.

Emiratele îl susțin pe Macron în fața criticilor privind caricaturile

Emiratele Arabe Unite au luat apărarea președintelui francez în controversa care a inflamat în ultimele zile lumea musulmană împotriva sa cu privire la caricaturile profetului Mahomed. Într-un interviu publicat ieri de cotidianul german Die Welt, ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, Anwar Gargash, a respins ideea potrivit căreia Emmanuel Macron ar fi exprimat un mesaj de excludere a musulmanilor. “Trebuie să ascultați ceea ce a spus cu adevărat Macron în discursul său, el nu vrea o ghetoizare a musulmanilor în Occident și are perfectă dreptate”, a spus el.

Musulmanii trebuie să se integreze mai bine și statul francez este îndreptățit să caute modalități de a realiza acest lucru în timp ce luptă împotriva radicalismului și a închiderii comunitare, a adăugat șeful diplomației din Emirate. Președintele Emmanuel Macron a apărat libertatea de a-l caricaturiza pe profet după decapitarea la 16 octombrie în timpul unui atac islamist a unui profesor de istorie Samuel Paty, decapitat de un refugiat de origine cecenă pentru că prezentase într-o lecție despre libertatea de expresie caricaturi cu profetul Mahomed. În întreaga lume musulmană, credincioșii au reacționat cu furie în timpul unor proteste la remarcile președintelui francez, în timp ce în mai multe țări a fost lansată o campanie de boicotare a produselor franceze.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.