Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Concluzii în urma vizitei lui Zelenski la Washington

Ziarul de Vrancea
21 dec 2022 973 vizualizări

La 300 de zile după ce țara sa a fost invadată de Rusia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a venit la Washington pentru discuții despre ceea ce ar putea aduce următoarele 300 de zile. Președintele american Joe Biden și liderul ucrainean au părut să facă un front unit, dar Biden nu l-ar fi invitat pe Zelenski la Washington dacă nu ar fi crezut că se poate realiza ceva real întâlnindu-se față în față, în loc să vorbească la telefon, arată o analiză a CNN.

Învăluită în secret până în ultimul minut, vizita istorică a lui Zelenski la Washington a fost plină de simbolism, de la tricoul verde închis al lui Zelenski la cravata cu dungi galbene și albastre a președintelui Joe Biden și până la steagul de luptă ucrainean desfășurat în plenul Camerei Reprezentanților. Dar călătoria lui Zelenski până la Washington a însemnat mai mult decât simboluri. După ce au discutat mai multe ore, Zelenski și Biden au arătat clar că văd războiul intrând într-o nouă fază. Pe măsură ce Rusia trimite mai multe trupe pe linia frontului și desfășoară o campanie aeriană brutală împotriva țintelor civile ucrainene, temerile în privința unui impas cresc. Iar în timp ce Zelenski pleca de la Washington înapoi spre Ucraina - o călătorie lungă și la fel de riscantă - nu era clar dacă a apărut o cale de a pune capăt conflictului, notează CNN.

Biden a încercat să afle cum se va termina războiul

Una dintre mizele aducerii lui Zelenski la Casa Albă a fost ca președintele Joe Biden să afle exact care este poziția președintelui ucrainean în ceea ce privește încheierea războiului. Liderul ucrainean își exprimase anterior dorința unei “păci juste” care să pună capăt conflictului - un aspect despre care oficialii americani spuneau că se va afla în centrul discuțiilor de miercuri. Dar miercuri, Zelenski a folosit o retorică belicoasă, ce sugerează că o astfel de pace nu este aproape. El a spus că drumul spre încheierea războiului nu ar implica concesii față de Rusia. “Pentru mine, ca președinte, pace justă înseamnă fără compromisuri”, a spus Zelenski, arătând că nu vede nicio cale spre pace, dacă Ucraina ar trebui să renunțe la teritorii sau la suveranitate.

Ulterior, în discursul său în fața Congresului, Zelenski a spus că i-a prezentat lui Biden o formulă de pace în 10 puncte. Oficialii americani au declarat, conform CNN, că este același plan pe care l-a prezentat liderilor mondiali la summitul G20 de luna trecută.

În rândul unora dintre statele occidentale care i-au oferit sprijin lui Zelenski încep să apară îngrijorări persistente cu privire la ceea ce ar putea însemna planul pe termen lung al lui Zelenski, susține CNN.

În ceea ce-l privește, Biden a declarat că depinde de Zelenski să “decidă cum vrea să se termine războiul”, o opinie susținută de mult timp, care lasă multe întrebări fără răspuns.

Zelenski și-a etalat calitățile de actor

Zelenski și-a presărat discursul rostit în Congres cu referiri la istoria americană, de la bătălia crucială de la Saratoga din timpul Războiului de Independență până la bătălia de la Bulge din al Doilea Război Mondial.

El și-a ținut discursul în limba engleză, o alegere intenționată. Chiar și ținuta sa vestimentară - culoarea verde a armatei, pantaloni cu buzunare laterale și cizme, devenită de-acum familiară - a părut menită să reamintească publicului său că se află în prezența unui lider în timp de război.

De-a lungul conflictului, Zelenski a demonstrat o abilitate deosebită de a se adresa publicului său, fie că este vorba de parlamentele naționale, fie că este publicul de la premiile Grammy.

Miercuri, el a încercat să valorifice răspunsul emoțional al americanilor la suferința țării sale, evocând nopțile întunecate de iarnă, în timp ce Rusia încearcă să întrerupă alimentarea cu energie electrică a Ucrainei. “Peste două zile vom sărbători Crăciunul. Poate la lumina lumânărilor. Nu pentru că este mai romantic, nu, ci pentru că nu este curent”, a spus el.

Dar Zelenski a părut, totodată, conștient de faptul că mulți americani - inclusiv unii republicani din Congres - se întreabă de ce sunt necesare miliarde de dolari americani pentru un conflict aflat la mii de kilometri distanță. Și a încercat să facă din această cauză ceva mai mult decât o pledoarie pentru propria sa patrie. “Lupta nu este doar pentru viața, libertatea și securitatea ucrainenilor sau a oricărei alte națiuni pe care Rusia încearcă să o cucerească. Lupta va defini în ce lume vor trăi copiii și nepoții noștri”, a arătat el. “Banii voștri nu sunt acte de caritate. Este o investiție în securitatea globală și în democrația pe care o gestionăm în cel mai responsabil mod”, a adăugat Zelenski.

“Am dori să primim mai mulți Patrioți”

Atunci când a primit invitația de a veni în SUA, Zelenski le-a spus consilierilor că nu vrea să vină până la Washington dacă nu există o evoluție semnificativă în relația bilaterală, potrivit unei surse familiare cu acest subiect, citate de CNN. Zelenski a considerat decizia SUA de a trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot în Ucraina este o schimbare majoră în relația dintre cei doi aliați și a consemnat-o ca atare.

Cu toate acestea, în conferința de presă ținută alături de Biden, el a fost sincer: nu consideră că un singur sistem Patriot este suficient. “Am dori să primim mai mulți Patrioți”, a spus el, făcându-l pe președintele Biden să râdă. “Îmi pare rău, dar suntem în război”, a adăugat Zelenski.

Vorbind mai târziu în fața Congresului, Zelenski a fost din nou deschis și a declarat că nu crede că sprijinul american este suficient. “Este suficient? Sincer, nu prea”, a spus el despre artileria pe care SUA a furnizat-o până acum Ucrainei.

Solicitarea sinceră a lui Zelenski pentru „mai mulți Patrioți” - și reacția amuzată a lui Biden - a lăsat să se întrevadă una dintre cele mai complicate relații din lume. La suprafață, Biden și Zelenski au arătat că au un parteneriat solid. Zelenski l-a lăudat pe Biden în mod generos, și la Casa Albă, și la Capitol Hill. Cu toate acestea, comentează CNN, nu este nevoie de prea mult pentru a vedea că există tensiuni chiar sub această suprafață. Zelenski a făcut în mod constant presiuni pentru un sprijin suplimentar din partea SUA, în ciuda zecilor de miliarde de dolari pe care Biden le-a direcționat către țara sa ca asistență militară.

Acest lucru nu i-a convenit tot timpul lui Biden sau echipei sale. Dar, așa cum a făcut-o cu o serie de alți lideri străini, Biden a părut miercuri hotărât să arate că apropierea fizică înseamnă și o mai bună înțelegere a omologului său. “Totul constă în a privi pe cineva în ochi. Vorbesc sincer. Nu cred că există vreo alternativă la a sta față în față cu un prieten sau un dușman și a-l privi în ochi”, a spus Biden.

O nouă etapă a războiului

Biden l-a invitat pe ZelenskI la Washington în această săptămână deoarece consideră că războiul din Ucraina intră într-o “nouă fază”, au declarat oficialii înaintea vizitei. În timp ce iarna se instalează și Rusia continuă să vizeze infrastructura civilă, momentul părea potrivit pentru ca ZelenskI să facă un apel public dramatic pentru a obține continuarea sprijinului internațional.

Cu toate acestea, noua fază nu este doar pe câmpul de luptă. În întreaga lume, liderii se confruntă cu urmările neplăcute ale invaziei Rusiei. Prețurile mai mari la energie și alimente, generate în parte de sancțiunile dure impuse Moscovei, au provocat probleme politicienilor din Europa și Statele Unite.

La Washington, republicanii care sunt pe cale să preia controlul Congresului au precizat că nu vor aproba fiecare dintre solicitările lui Biden privind asistența pentru Ucraina - deși temerile că finanțarea va înceta complet par nefondate. Congresul este pe punctul de a aproba aproape 50 de miliarde de dolari în asistență economică și de securitate suplimentară.

În fața legislatorilor, Zelenski s-a referit în mod repetat la membrii “ambelor partide”, încercând să prezinte cauza sa ca fiind una bipartizană. Cu toate acestea, unii republicani au refuzat să asiste la discursul lui Zelenski în fața Congresului, în semn de protest față de ceea ce ei susțin că sunt bani necontrolați care pleacă din SUA.

Charles Sobhraj, criminalul în serie care a inspirat serialul Netflix “Șarpele”, eliberat din închisoare

Charles Sobhraj, celebrul criminal în serie francez care a inspirat serialul BBC/Netflix “Șarpele”, nominalizat la premiile de televiziune, a fost eliberat din închisoare, deși era condamnat pe viață.

Cea mai înaltă instanță din Nepal a ordonat miercuri eliberarea lui, după ce a petrecut aproape 20 de ani de detenție. Un complet de doi judecători al Curții Supreme a ordonat guvernului să îl elibereze imediat și să îl deporteze în “țara sa” în termen de 15 zile. Sobhraj suferă de o boală de inimă și are nevoie de o operație pe cord deschis, a precizat instanța.

În vârstă de 78 de ani, Charles Sobhraj își ispășea pedeapsa într-o închisoare din Bhaktapur, o suburbie din Kathmandu. El fusese condamnat pe viață pentru uciderea a doi turiști în 1975, însă multe dintre presupusele sale crime rămân nerezolvate.

Omorurile sale au captivat recent milioane de telespectatori. Ucigașul în serie francez, poreclit “Șarpele” pentru abilitatea sa remarcabilă de a scăpa de poliție și de a evada, a inspirat un serial TV cu același nume, produs în 2021 de BBC și Netflix. Filmul (The Serpent) povestește cum, timp de ani de zile, Charles Sobhraj a evitat legea în toată Asia, în timp ce ar fi drogat, jefuit și ucis excursioniști de-a lungul așa-numitului “traseu hippie”.

Priceput la vorbe, urma întotdeauna același modus operandi: după ce câștiga încrederea victimei, o droga și îi lua portofelul. “Cât timp pot vorbi cu oamenii, îi pot manipula”, avea să-i mărturisească mai târziu biografului său, Richard Neville.

A fugit în Afganistan, Turcia și Grecia, folosind pașapoartele victimelor sale, și a făcut numeroase escale în închisorile și instanțele locale.

După ce a fost condamnat la 21 de ani de închisoare în India, Charles Sobhraj s-a întors în Franța, unde s-a pus la dispoziția televiziunilor și fotografilor. A vândut chiar și drepturile pentru un film bazat pe viața sa pentru peste 15 milioane de dolari. Criminalul s-a întors în cele din urmă în 2003 în Nepal, una dintre puținele țări în care încă era căutat în mod activ. A fost arestat și condamnat la închisoare pe viață în Kathmandu. Acolo, s-a căsătorit cu fiica avocatului său nepalez, cu 44 de ani mai tânără decât el.

Dmitri Rogozin, fost vicepremier rus și fostul șef al Roscosmos, rănit în Donețk

Dmitri Rogozin, fost vicepremier rus și fostul șef al agenției spațiale ruse Roscosmos, precum și un oficial pro-rus din regiunea ocupată de Moscova au fost răniți miercuri seara, în urma bombardamentelor ucrainene asupra orașului Donețk din estul țării, au anunțat agențiile de presă rusești.

Orașul Donețk, controlat de trupele pro-Moscova, se află în regiunea industrială Donbas, epicentrul luptelor dintre Rusia și Ucraina. În prezent, Rogozin oferă consultanță militară celor două regiuni ocupate din Ucraina pe care Moscova le revendică ca fiind ale sale. Un consilier al lui Rogozin a declarat pentru agenția de presă TASS că viața acestuia nu este în pericol, dar se află în spital. „Un hotel dintr-o suburbie a Donețkului, care găzduia o echipă de consilieri militari condusă de Dmitri Rogozin, a fost bombardat. Dmitri are o rană la spate. A fost dus la spital. Viața sa nu este în pericol”, a declarat consilierul. Vitali Hoțenko, șeful guvernului autoproclamatei Republici Populare Donețk, a fost și el rănit împreună cu Rogozin.

“Evident, a fost o lovitură țintită. Specialiștii cred că s-a tras cu sistem de artilerie autopropulsată Caesar 155 mm, fabricat de compania franceză Nexter”, a mai spus consilierul lui Rogozin.

Trupele ucrainene au bombardat miercuri seara cartierul Leninski din Donețk. Două persoane au fost ucise, iar alte câteva au fost rănite, potrivit agențiilor de presă ruse.

Cine este prima femeie confirmată pentru funcția de ambasadoare a SUA în Rusia

Senatul american a confirmat miercuri nominalizarea unei diplomate rusofone de carieră, Lynne Tracy, în postul de ambasadoare a Statelor Unite la Moscova, într-un context de tensiuni puternice cu Rusia după invazia Ucrainei și înainte ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să susțină un discurs în Congresul american reunit, relatează AFP, citată de Agerpres. Senatul a adoptat cu 93 de voturi la două nominalizarea lui Lynne Tracy, actuala ambasadoare americană a Statelor Unite în Armenia, care a fost numărul doi la Ambasada americană la Moscova.

Ea este prima femeie care accede în acest post strategic.

Lynne Tracy a lucrat de asemenea în fostele republici sovietice Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan și Turkmenistan. Ea a fost, în perioada 2006-2009 principala diplomată americană în orașul pakistanez Peshawar – unde a supraviețuit unui atac al unor bărbați înarmați asupra mașinii oficiale în care se afla.

Acest vot de confirmare a avut loc înainte ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să se adreseze Congresului american, în prima sa vizită în străinătate de la invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie. “Chiar dacă Putin își continuă acest război brutal, Statele Unite au nevoie de un ambasador care să ne reprezinte la Moscova”, a declarat senatorul Bob Menendez, președintele Comisiei Afacerilor Externe din cadrul Senatului american.

Lynne Tracy “are curajul să își îndeplinească fiuncția în fața unui Guvern ostil și să reprezinte America în afara zidurilor Kremlinului”, a declarat el în Senat. Ea îl înlocuiește în funcție pe John Sullivan, numit de către Donald Trump, care s-a pensionat în septembrie.

Relațiile ruso-americane traversează una dintre cele mai grave crize din istoria lor, după ofensiva Kremlinului în Ucraina, o țară susținută masiv de către administrația președintelui american democrat Joe Biden, prin livrări de armament și ajutoare financiare.

500 de profesioniști din cinema cer eliberarea actriței Taraneh Alidoosti

Aproape 500 de personalități și profesioniști din industria cinematografiei, inclusiv actrițele Kate Winslet și Marion Cotillard, regizorii Ken Loach și Pedro Almodovar, au cerut miercuri, printr-o scrisoare deschisă, eliberarea imediată a actriței iraniene Taraneh Alidoosti, arestată pentru sprijinirea protestelor din Iran.

Emma Thompson, Golshifteh Farahani, Kristen Stewart, Jeremy Irons și Mark Ruffalo, printre alții, consideră că momentul arestării sale, cu puțin timp înainte de Crăciun, a fost deliberat “pentru ca atenția colegilor săi internaționali să fie distrasă”. “Dar nu suntem distrași. Suntem revoltați”, spun ei în scrisoare. “Taraneh a fost arestată pentru că a condamnat pe Instagram execuția lui Mohsen Shekari, primul protestatar condamnat la moarte de când au început protestele la nivel național în urma uciderii brutale de poliție a tinerei Mahsa Amini în septembrie”, adaugă ei.

“La fel ca toți cetățenii Iranului, ea are dreptul la libertatea de exprimare, libertatea de asociere și de a fi liberă de detenție arbitrară. Suntem solidari și cerem eliberarea ei imediată”, au mai spus ei.

Taraneh Alidoosti este cea mai cunoscută personalitate arestată în legătură cu mișcarea de protest care agita Iranul timp de trei luni. Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a declarat pentru AFP „profund îngrijorat” de această arestare. Taraneh Alidoosti, în vârstă de 38 de ani, este cunoscută în străinătate pentru că a jucat în filme premiate ale regizorului Asghar Farhadi, printre care “The Client”, care a primit premiul Oscar pentru “cel mai bun film în limbă străină” în 2017. Ea a jucat și în filmul lui Saeed Roustayi “Leïla și frații săi”, prezentat anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.