Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Colecționarii de cadavre

Ziarul de Vrancea
14 mar 2023 629 vizualizări

De ce voluntari ucraineni caută trupurile soldaților ruși morți

Într-un sat pustiu din nordul Donețkului, un grup de voluntari ucraineni care își spune „Laleaua neagră” s-a apucat de o treabă sinistră: să extragă din pivnița de lângă o casă distrusă două cadavre rusești putrezite, relatează „The Guardian”.

Cei doi ruși, care purtau uniforme de vară, fuseseră puși în pivniță probabil de camarazii lor de luptă. Satul, Krasnopillia, nu este departe de orașul Izium, care a trecut de mai multe ori din mâinile ucrainenilor în cele ale rușilor înainte ca forțele ucrainene să îl recucerească în septembrie. În tot acest timp, cele două cadavre s-au descompus în așa măsură, încât aproape că nu mai miroseau și erau identificabile doar prin plăcuțele soldaților. Scopul este de a colecta cadavrele rușilor pentru a le schimba cu cele ale ucrainenilor, întrucât un soldat nu poate fi declarat mort de către stat până când nu există un cadavru.

Însă procesul de extragere a acestora este extrem de riscant. La fel ca o mare parte din zonele ocupate inițial de ruși și apoi eliberate, Krasnopillia este plină de mine antipersonal. Rusia a folosit sisteme teleghidate de minare, care împrăștie din aer mine minuscule. Au existat, de asemenea, mai multe cazuri în care forțele rusești au pus bombe în corpuri și în case înainte de a se retrage.

“Minele sunt lansate din rachete și astfel pot fi oriunde. Pot fi prinse chiar și în copaci și pot exploda la simpla bătaie a vântului”, explică un voluntar, Artur, care ghidează o dronă primită din donații pentru a ajuta la recuperarea cadavrelor.

“Laleaua neagră”

Voluntarii ucraineni care „colecționează” cadavre aparțin unui grup ca își spune Laleaua neagră și susțin că au descoperit 311 soldați ruși în zonele eliberate începând cu luna februarie. Sunt echipe de câte 10 voluntari, care, alături de unități militare ucrainene, răscolesc zonele eliberate și liniile de front în căutarea cadavrelor. Oleksi Iukov, liderul Lalelei negre, povestește că venea adesea în acest sat înainte de luna februarie a anului trecut. Pasionat de armată, el obișnuia să dezgroape schelete din cel de-al Doilea Război Mondial, iar în 2014 a început să lucreze în așa-numita zonă no man's land dintre linia frontului rusesc și cel ucrainean.

Cei doi soldați ruși - ale căror rămășițe vor fi examinate, iar obiectele personale, precum banii, cartea de identitate și documentele înregistrate - vor fi schimbate cu trupurile soldaților ucraineni după examinarea medico-legală, au declarat voluntarii.

Cum se face schimbul de cadavre

Schimbul de cadavre între Rusia și Ucraina este un proces strict secret, iar numărul total trimis nu a fost dezvăluit de niciuna dintre părți. O sursă care participă frecvent la aceste schimburi și care a fost de acord să vorbească sub protecția anonimatului a declarat pentru „The Guardian” că cel puțin 20 de astfel de schimburi de corpuri au avut loc între cele două țări de la începutul invaziei.

rile de cadavre au loc la granița ruso-ucraineană sau chiar pe linia frontului, sub supravegherea autorităților militare ale celor două părți, potrivit sursei. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că a luat parte la mai multe operațiuni. “Prin această activitate, am reușit să aducem înapoi sute de soldați căzuți la datorie, care pot fi apoi identificați și, în cele din urmă, înapoiați familiilor lor pentru a fi înmormântați”, a declarat un purtător de cuvânt al CICR în Ucraina, Achille Després.

Dar identificarea cadavrelor poate fi o provocare: Cadavrele rușilor ocazional sunt găsite arse. Uneori, asta o face populația locală, din motive de igienă, iar alteori o face chiar armata rusă, într-o încercare aparentă de a-și ascunde pierderile. Serviciile de securitate ucrainene cred că trupurile a mii de soldați ruși morți sunt eliminate în mod neoficial, în timp ce Kremlinul îi înregistrează ca fiind dați “dispăruți în misiune”. Într-un apel telefonic interceptat în luna mai, un soldat rus spunea că tovarășii săi au fost îngropați într-o „groapă de gunoi de înălțimea unui om” chiar lângă Donețkul ocupat. „Este atât de mult Cargo 200 (codul militar pentru soldații morți) încât munții de cadavre au o înălțime de 2 metri”, a spus el în convorbire. „Nu este o morgă, ci o groapă de gunoi. Este uriașă”, a povestit el.

„Pur și simplu îi aruncă acolo”, a povestit un alt soldat rus într-un alt apel interceptat. „Și apoi, mai târziu, este mai ușor să faci să pară că au dispărut fără urmă. Este mai ușor pentru ei să pretindă că sunt pur și simplu dispăruți și asta este tot”, explica el.

Trump: Regina Elisabeta, Diana și Oprah Winfrey “m-au pupat în fund”

Fostul președinte Donald Trump, care își promovează viitoarea carte cu scrisori primite de-a lungul timpului, a declarat marți că se va vedea cum Regina Elisabeta a II-a, Diana, prințesă de Wales, Richard Nixon, Oprah Winfrey, Hillary Clinton și alți interlocutori “l-au pupat în fund”. Volumul epistolar va conține 150 de scrisori de la diverse personalități, printre care se numără Kim Jong-un și Ronald Reagan, pe care le-a primit Donald Trump de-a lungul timpului. Volumul va fi publicat luna viitoare. “Cred că (cititorii) vor vedea o viață foarte fascinantă”, a declarat Trump pentru publicația conservatoare Breitbart News întrebat la ce să se aștepte cititorii. “I-am cunoscut pe toți - și fiecare dintre ei m-a pupat în fund, iar acum mai am doar jumătate dintre ei care mă pupă în fund”, a adăugat fostul președinte.

Potrivit unei dezvăluiri făcute de Axios săptămâna trecută, cartea conține o scrisoare trimisă de Oprah Winfrey în 2000, în care vedeta media spune: “Păcat că nu candidăm la alegeri. Ce echipă!” Mulțumindu-i lui Trump pentru complimente, prezentatoarea TV mai spune: “Una este să încerci să duci o viață integră - și alta este ca oameni ca tine să observe”. “Din păcate, odată ce mi-am anunțat candidatura la președinție (în 2015), ea nu a mai vorbit niciodată cu mine”, a comentat Trump.

Fiul său, Donald Trump Jr, a declarat pentru Breitbart că tatăl său a corespondat cu “unii dintre cei mai interesanți oameni din lume”, dar “este uimitor cât de repede s-a schimbat admirația lor față de el atunci când a candidat ca republican”.

Volumul cu scrisori primite de Trump se va vinde la prețul de 99 de dolari fără autograf sau cu 399 de dolari cu autograf. Noua carte vine după un alt volum al fostului președinte vândut la preț mare, Our Journey Together (Călătoria noastră împreună), o relatare în principal vizuală a perioadei în care a fost la Casa Albă.

Candidat la nominalizarea republicană în 2024, Trump rămâne sub amenințarea unor acuzații penale, inclusiv o punere sub acuzare, care se pare că este iminentă la New York, în legătură cu banii plătiți unei vedete porno în schimbul tăcerii. De asemenea, el este anchetat pentru păstrarea de materiale clasificate, între care ar fi inclusiv scrisori de la Kim Jong-un.

UE va cumpăra pentru Moldova un radar mobil pentru monitorizarea spațiului aerian

UE urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, după noile dezvăluiri despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental, iar cea mai mare parte a acestui ajutor va fi cheltuită pentru achiziționarea unui “radar terestru mobil de supraveghere cu rază lungă de acțiune” pentru a ajuta Moldova să-și controleze spațiul aerian, potrivit unui memorandum intern al UE datat 13 martie și văzut de publicația „EUobserver”.

Restul banilor vor fi alocați pentru vehicule tactice ușoare de mare mobilitate și vehicule de tip pick-up, motostivuitoare, autobuze și camioane, echipamente de comunicare, precum și hardware și software anti-hacking. Noii bani UE vor fi probabil conveniți luna aceasta sau luna viitoare și vor fi plătiți “destul de repede”, au declarat sursele UE.

Banii vor fi luați din Fondul European pentru Pace (EPF), un fond comun de 8 miliarde de euro creat de țările UE, din care cea mai mare parte este cheltuită pentru Ucraina.

Achizițiile pentru Moldova vor fi gestionate de Estonia, prin Centrul pentru Investiții în domeniul Apărării. Germania, România, Marea Britanie și SUA ajută, de asemenea, Republica Moldova să își consolideze forțele armate pe bază bilaterală, se mai arată în documentul UE văzut de EUObserver. Pe de altă parte, Moldova însăși intenționează să-și cumpere “un sistem radar de supraveghere aeriană, în completarea radarului propus în cadrul acestei măsuri de asistență”, menționează nota de informare.

Achizițiile de radare vin după ce Rusia a tras mai multe rachete prin spațiul aerian al Republicii Moldova pentru a lovi ținte din Ucraina în ultimele luni. Pe de altă parte, UE și SUA și-au intensificat în ultima vreme avertismentele că Rusia plănuiește o lovitură de stat în Moldova pentru a-i înlătura pe liderii săi prooccidentali, care au depus anul trecut o cerere de aderare la UE. UE a investit deja 47 de milioane de euro în modernizarea armatei Republicii Moldova în 2021 și 2022, dublând efectiv bugetul pentru apărare.

În total, europenii au alocat peste 1,09 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și granturi, începând din octombrie 2021, “pentru a consolida reziliența Republicii Moldova” în sens mai larg, inclusiv asistență bugetară și ajutor umanitar pentru a face față valului de refugiați ucraineni.

Chitaristul trupei Queen, Brian May, a fost înnobilat de regele Charles III

Brian May, co-fondatorul și chitaristul trupei rock Queen, a fost înnobilat de regele Charles III în cadrul unei ceremonii organizate marți la Palatul Buckingham. Muzicianul britanic, în vârstă de 75 de ani, a primit una dintre cele mai înalte distincții din Regatul Unit, aceea de „cavaler”, pentru „contribuțiile sale aduse muzicii și organizațiilor caritabile”. Pe Instagram, Brian May a distribuit o fotografie de la eveniment în care este numit cavaler de regele Charles III. Alături de el a fost distinsă și cântăreața americană de R'n'B Yolanda Brown.

La fel ca Brian May și Yolanda Brown, aproape 1.000 de personalități vor fi distinse de coroana britanică în 2023 cu ocazia tradiționalelor promoții regale acordate pentru noul an și anunțate în decembrie anul trecut.

Brian May a primit anterior titlul de Comandant al Imperiului Britanic din partea reginei Elizabeth II în 2005. În 2002, chitaristul a cântat imnul național „God Save the Queen” pe acoperișul Palatului Buckingham cu ocazia celor 50 de ani de domnie ai monarhului și, de asemenea, în 2022 a cântat la Jubileul de Platină al reginei. Pe lângă cariera sa de artist, Brian May, doctor în astrofizică - și-a susținut teza în 2007, la 30 de ani după ce a început-o -, este cunoscut și pentru angajamentul față de animale.

Franța: Polițist acuzat că a violat mai multe femei în secția de poliție

Un polițist de 52 de ani din Toulouse, vizat de șase plângeri, a fost plasat sub control judiciar în așteptarea procesului său pentru “viol și agresiune sexuală”, transmite Le Figaro. Polițistul este acuzat că a comis aceste fapte în incinta secției de poliție din Toulouse unde lucra. În 2018, o femeie audiată într-un alt dosar, a reclamat că a fost violată de un ofițer de poliție din Toulouse, în 2017, când a venit la secția de poliție pentru a se plânge de partenerul său violent.

Inspectoratul General al Poliției Naționale (IGPN) a preluat cazul și l-a convocat pe ofițerul de poliție după această primă plângere. Acuzatul a dat apoi numele altor două femei cu care ar fi întreținut relații sexuale în incinta secției de poliție, dar “consimțite”, potrivit acestuia. IGPN a efectuat o anchetă “foarte amănunțită”, a declarat Emmanuelle Franck, care reprezintă una dintre victime alături de Alexandre Martin. Ei s-au gândit că, având acest modus operandi, trebuie să existe cu siguranță și alte victime, așa că au căutat și au ajuns să găsească alte trei femei. De fiecare dată, potrivit avocaților, este vorba de același modus operandi: “Este vorba de femei care se află într-o situație fragilă, care vin să depună plângeri în legătură cu situații complicate, care implică adesea custodia copiilor. Clienta noastră a fost uluită în momentul evenimentelor, care au avut loc la finalul audierii, când era în lacrimi după ce i-a mărturisit informații compromițătoare. În total, șase femei au depus o plângere”.

Polițistul se apără spunând că a fost un complot și că aceste femei au fost asociate pentru a-i face rău, dar ele “nu se cunosc deloc, nu au fost niciodată în contact”, potrivit apărătorilor lor. “Acestea sunt victime care au trebuit să fie căutate, IGPN a trebuit să le convingă să depună o plângere. Clientul meu a sfârșit prin a face acest lucru în 2020”, au mai precizat apărătorii victimelor.

“Este important de reținut că acest individ se declară nevinovat”, susține Martin Vatinel, care îl reprezintă pe polițistul acuzat împreună cu Laurent Boguet. Polițistul susține că nu a perceput lipsa consimțământului, aspect care va fi dezbătut în ziua procesului.

Olanda: Un partid agrar ar putea fi marele câștigător al alegerilor provincial

Circa 13 milioane de olandezi au fost chemați miercuri la urne pentru a alege parlamentele din cele 12 provincii ale Regatului Țărilor de Jos, într-un scrutin care ar putea destabiliza guvernului premierului Mark Rutte și ar putea fi în schimb un succes major pentru o formațiune politică agrară. Scrutinul de miercuri va stabili indirect și componența Senatului, camera superioară a parlamentului național.

Conform sondajelor de opinie, coaliția de centru-dreapta a lui Rutte va suferi pierderi importante, în schimb se prefigurează un avans al partidelor cu orientare mai puternică de dreapta. În consecință, rezultatul acestor alegeri ar putea decide viitorul actualei coaliții, iar politicienii nu exclud o criză guvernamentală în cazul în care coaliția pierde sprijin în Senat. Mark Rutte este șef al executivului olandez din 2010.

La nivel local, provinciile sunt cele care decid politicile în domeniul construcțiilor de drumuri și transporturi, precum și în privința protecției mediului și a construcției de locuințe. Una din principalele probleme ale campaniei electorale înaintea scrutinului de miercuri a reprezentat-o nemulțumirea fermierilor față de reglementările de mediu propuse de guvern pentru reducerea nivelului de emisii de oxizi de azot. Formațiunea populistă BBB (Mișcarea Fermier-Cetățean) respinge aceste planuri și ar putea fi marele câștigător al alegerilor. Weekendul trecut, mii de agricultori au protestat la Haga, iar militanți pentru climă au blocat o șosea principală din oraș, făcând apel la oprirea subvenționării combustibililor fosili.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.