Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: China va acoperi jumătate de țară cu ploi și ninsori artificiale până în 2025

Ziarul de Vrancea
6 dec 2020 1636 vizualizări

Înaintea Jocurilor Olimpice din 2008, Beingul a spus că a forțat ca ploile anticipate să aibă loc înainte de începerea evenimentului

China își extinde semnificativ proiectul de control al vremii și își propune să acopere jumătate din țară cu ploi artificiale și zăpadă până în 2025, a anunțat guvernul de la Beijing în această săptămână.

Practica “însămânțării norilor” a fost descoperită în SUA în 1946 de către un chimist care lucra pentru General Electric. China și-a lansat propriul program similar în anii 1960. Zeci de alte țări - inclusiv SUA - au, de asemenea, astfel de programe, dar Beijingul are cel mai mare program de acest tip din lume, la care lucrează aproximativ 35.000 de oameni, potrivit The Guardian. Consiliul de Stat al Chinei a anunțat într-un comunicat că proiectul de însămânțare a norilor din țară se va extinde de cinci ori, pentru a acoperi o suprafață de 5,44 milioane de kilometri pătrați, și va fi finalizat până în 2025. (China cuprinde 9,6 milioane de kilometri pătrați, ceea ce înseamnă că proiectul ar putea acoperi 56% din suprafața țării.) Proiectul va fi la “un nivel avansat la nivel mondial” până în 2035, a spus Consiliul de Stat, și va contribui la atenuarea “dezastrelor precum seceta și grindina” și va facilita răspunsurile de urgență “la incendii de pădure sau de pășuni”. Generarea ploii și zăpezii artificiale este destul de simplă în principiu. Pulverizarea substanțelor chimice precum iodura de argint sau azotul lichid în nori poate face picăturile de apă să se condenseze și să cadă ca ploaia sau zăpada. China a lansat un proiect localizat de însămânțare a norilor la Beijing, cu puțin înainte de Jocurile Olimpice din 2008, despre care a spus că a forțat ca ploile anticipate să aibă loc înainte de începerea evenimentului. În iunie 2016, China a alocat 30 de milioane de dolari proiectului său de însămânțare a norilor și a început să tragă cu gloanțe umplute cu sare și minerale în cer. Un an mai târziu, China a cheltuit 168 de milioane de dolari pentru o aprovizionare imensă cu echipamente pentru a dezvolta proiectul, inclusiv cu patru avioane și “897 lansatoare de rachete”, a scris The Guardian. După cum a raportat Business Insider anterior, Ministerul Finanțelor din China a dorit să folosească însămânțarea norilor pentru a crea cel puțin 60 de miliarde de metri cubi de ploaie suplimentară în fiecare an, până în 2020. În ianuarie 2019, presa de stat a relatat că tacticile de însămânțare a norilor din regiunea de vest a Xinjiangului au protejat recoltele de grindină.

Chișinău: Peste 20.000 de manifestanți au cerut demisia Guvernului

Mii de manifestanți s-au adunat ieri la Chișinău la apelul noului președinte ales proeuropeana Maia Sandu pentru a cere demisia Guvernului și dizolvarea Parlamentului. Cel puțin 20.000 de persoane – 50.000 potrivit unor surse - s-au adunat în centrul orașului. Manifestanții, care au purtat măști sanitare, au scandat “Demisia”, “Alegeri anticipate!” sau “Jos hoții, jos corupția!”. Maia Sandu trebuie să preia funcția la sfârșitul lui decembrie, după ce a câștigat alegerile prezidențiale în noiembrie în fața pro-rusului Igor Dodon. Opoziția a manifestat deja săptămâna acesta contra noilor legi privind reducerea puterii prezidențiale.  Una dintre aceste legi transferă în special controlul serviciilor de securitate (SIS) deputaților, ceea ce Maia Sandu și susținătorii ei estimează a fi o modalitate de a reduce rolul președinției în detrimentul Parlamentului, controlat de Dodon. În discursul ei de ieri, președintele ales a declarat că Igor Dodon nu vrea să admită înfrângerea. “El vrea să dea foc țării, să provoace haos, să izoleze Moldova! Pentru asta, folosește hoți și funcționari corupți ai Parlamentului”. “Noi vrem ca Moldova să se dezvolte, astfel încât toți hoții să intre la închisoare, iar cetățenii țării să trăiască în pace și armonie”, a afirmat ea, primită de manifestanți cu mesajul “Maia Sandu președinte!” și “Noi suntem poporul!”. Moldova este împărțită între partizanii apropierii de Moscova și cei care susțin integrarea europeană, în special prin legăturile republicii cu România. Sosirea la putere a Maiei Sandu a marcat un revers pentru Rusia, dornică să-și mențină influența asupra țării și a cărei armată este desfășurată în Transnistria, teritoriu prorus care s-a separat de Moldova. Moscova îl susține deschis pe Igor Dodon.

Anul 2020 este cel mai prost din istorie potrivit revistei Time

n pe Twitter, articolul a fost ironizat: “Este amuzant să vezi că această generație crede că a trăit cel mai prost an din istorie în timp ce se uita la Netflix” Pentru revista americană săptămânală Time și editorialista de cultură Stephanie Zacharek, anul în curs este cel mai prost din istoria omenirii, pentru mare parte dintre americani și din cetățenii lumii. Cel mai recent număr al revistei prezintă un cover cu cele patru cifre barate și fraza: “Cel mai prost an din istorie”. Amintind de ultimele mari războaie, crize financiare sau pandemii care au avut loc acum cel puțin 80 de ani, jurnalista de la Time creionează un tablou sumbru al acestui an, între pandemie, decesul lui George Floyd sau contestările care au urmat alegerilor prezidențiale americane. Pe Twitter, internauții au criticat acest articol, spunând că obligația de a petrece câteva zile acasă nu are legătură cu marile războaie ale secolului XX. “Trebuie să ai cel puțin 100 de ani pentru a-ți aminti de Primul Război Mondial sau de epidemia de gripă spaniolă din 1918, cel puțin 90 de ani pentru a-ți aminti de Marea Criză economică și cel puțin 80 de ani pentru a-ți aminti de al Doilea Război Mondial”, scrie Stephanie Zacharek. “Dar restul dintre noi nu am fost niciodată pregătiți pentru asta”. Și pentru a numi evenimentele care au marcat anul, în acest caz “o reapariție a dezastrelor ecologice care confirmă până la ce punct am distrus natura, alegeri contestate de un argument fantezist și un virus probabil transmis de un liliac care poate afecta populația și poate lua viața a 1,5 milioane de persoane în lume”. De formație critic de cinema, Stephanie Zacharek explică în continuare că “dacă 2020 era un film distopic, ați fi întrerupt filmul după 20 de minute”. În afară de faptul că este cel mai prost din istorie, anul acesta este “banal și fad”. Editorialista de la Time concluzionează cu o speranță pentru anul care vine. “Americanii sunt optimiști. De aceea aliații noștri ne apreciază chiar dacă râd de noi pe la spate - dar nu ne pasă! Optimismul nostru este trăsătura noastră de caracter cea mai ridicolă dar și cea mai drăguță. Viața nu este doar un frumos răsărit de soare, uneori trebuie să treci prin ore întunecate înainte”. Pe Twitter, textul a fost ironizat. “Este amuzant să vezi că această generație crede că a trăit cel mai prost an din istorie în timp ce se uita la Netflix”. Alții au scris: “Time spune că 2020 este cel mai prost an din istorie. Îmi imaginez universul pe cale să spună: “Așteaptă puțin și vei vedea...”.

Ministru indonezian, arestat pentru deturnarea a peste 1 milion de dolari

El riscă pedeapsa cu moartea

Ministrul indonezian pe probleme sociale a fost arestat ieri sub suspiciunea de deturnare de fonduri în valoare de peste 1 milion de dolari în cadrul unui program destinat să furnizeze produse alimentare persoanelor afectate de COVID-19, a declarat Agenția anticorupție din Indonezia. Juliari Batubara și doi dintre subordonații săi sunt suspectați că au deturnat 17 miliarde de rupii (1,2 milioane de dolari) prin instituirea unei taxe pentru fiecare pachet de alimente furnizat destinat indonezienilor afectați de pandemia de coronavirus, a declarat Firli Bahuri, președintele Comisiei de eradicare a corupției (KPK). Mai exact, ministerul a cerut o taxă de 10.000 rupii (mai puțin de un dolar) pentru fiecare pachet de alimente dintr-un program de ajutorare pentru COVID-19 în valoare de 5,9 trilioane de rupii, a spus Firli. Batubara ar putea fi condamnat la moarte dacă va fi găsit vinovat de furt din fondurile de ajutor în timpul unui dezastru național.Batubara este al doilea ministru indonezian acuzat de corupție în ultimele două săptămâni. Luna trecută, ministrul resurselor marine și al pescuitului, Edhy Prabowo, a fost acuzat că a acceptat 4,3 miliarde de rupii în schimbul acordării de autorizații unor companiilor pentru exportul de homari. El a demisionat din funcția deținută. Comisia de eradicare a corupției a spus că Edhy a folosit banii din mită pentru a cumpăra articole de lux - inclusiv ceasuri Rolex și genți Tumi și Louis Vuitton - în Hawaii în timpul unei călătorii de afaceri luna trecută. Arestarea celor doi miniștri intervin pe fondul criticilor potrivit cărora că noua lege care reglementează activitatea KPK - adoptată de parlament anul trecut - i-a subminat independența. Legea stipula crearea unei agenții de supraveghere însărcinată cu monitorizarea activității acestei comisii, a cărei misiune este combaterea corupției. De asemenea, legea a transformat KPK dintr-un organism independent într-o agenție guvernamentală subordonată executivului.

Regina Elizabeth a II-a va fi vaccinată în curând contra Covid

Regina Marii Britanii Elizabeth a II-a va primi în săptămânile următoare vaccinul Pfizer-BioNTech, care a primit undă verde de la autoritățile sanitare britanice, a indicat presa britanică sâmbătă seară. Suverana, în vârstă de 94 de ani, și soțul ei, prințul Philip, 99 de ani, vor fi vaccinați cu prioritate din cauza vârstei lor și nu în virtutea unui tratament preferențial, a indicat Mail on Sunday. Potrivit cotidianului, membrii cei mai în vârstă din familia regală vor face publică vaccinarea cu scopul “de a încuraja un număr mare de cetățeni să se vaccineze”, în contextul în care autoritățile se tem că activiștii anti-vaccin vor îndemna populația să nu se vaccineze. Marea Britanie a dat undă verde vaccinului anti-coronavirus dezvoltat de laboratoarele Pfizer și BioNTech în vederea unei campanii de vaccinare care va debuta printre persoanele în vârstă și vulnerabile. Daily Mirror afirmă că mai multe celebrități din Marea Britanie s-au angajat public să se vaccineze pentru a susține această campanie de vaccinare

O sondă s-a întors pe Pământ cu mostre de pe suprafața celui mai îndepărtat asteroid

O sondă japoneză s-a întors cu succes pe Pământ cu mostre prelevate de pe cel mai îndepărtat asteroid, care ar putea să ne ofere informații despre nașterea universului. Sonda Hayabusa-2 a fost lansată în 2014 și a prelevat anul trecut 100 de miligrame de particule de pe asteroidul Ryugu, situat la 300 de milioane de kilometri de Pământ. Oamenii de știință speră ca aceste eșantioane, închise într-o mică capsulă care a ajuns pe Pământ în noaptea de sâmbătă spre duminică, vor furniza indicii despre nașterea Sistemului Solar acum 4,6 miliarde de ani. Compoziția corpurilor cerești mari precum Terra s-a schimbat radical după formarea lor, din cauza temperaturii și a presiunii, spre deosebire de ale asteroizilor, mult mai mici, a explicat șeful misiunii Makoto Yoshikawa. “Ne gândim că substanțele de acum 4,6 miliarde de ani încă se mai găsesc acolo”. Prezența eventualelor materii organice ar putea să ne ofere date despre cum a apărut viața pe Pământ, a adăugat el. Capsula cu mostre a pătruns în atmosfera terestră puțin înainte de ora 2.30 dimineața, ora Japoniei, creând pe cer o urmă asemănătoare unei stele căzătoare. Acest mic container s-a separat de sondă sâmbătă și agenția spațială japoneză JAXA a declarat duminică dimineață că a fost recuperată datorită balizelor din deșertul Woomera (sudul Australiei).   “După șase ani de călătorie spațială, am fost capabili să aducem o cutie cu comori în această dimineață”, a declarat șeful proiectului Yuichi Tsuda într-o conferință de presă. Jumătate din materia adunată va fi împărțită între JAXA, NASA și organizații internaționale iar restul va fi păstrat pentru studii viitoare, pe măsura progreselor tehnologiei analitice.

Statele Unite înregistrează un nou record de contaminări

Statele Unite au înregistrat sâmbătă, pentru a treia zi consecutiv, un număr record de contaminări cu coronavirus în 24 de ore cu aproape 230.000 de cazuri, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins, scrie AFP. În timpul aceluiași interval, Statele Unite au numărat 2.527 de decese legate de Covid-19, a indicat această universitate din Baltimore. SUA, care înregistrează cele mai mari cifre privind infecțiile cu coronavirus din lume, se confruntă în ultimele săptămâni cu o recrudescență spectaculoasă a epidemiei. Responsabilii sanitari au avertizat în legătură cu riscul crescut de infecții după ce milioane de americani au călătorit săptămâna trecută pentru a celebra Thanksgiving (Ziua Recunoștinței), în ciuda apelurilor lor de a evita deplasările. De două săptămâni, numărul zilnic al deceselor în SUA este în mod regulat peste 2.000, ca în primăvară, în vârful primul val al pandemiei. De la începutul pandemiei, Statele Unite au înregistrat mai mult de 14,3 milioane de cayuri de contaminare și 281.121 de decese din cauza virusului.  

Jeff Bezos: Blue Origin va transporta prima femeie pe Lună

Compania spațială deținută de Jeff Bezos, Blue Origin, va transporta prima femeie pe suprafața Lunii, a declarat miliardarul, în timp ce NASA se apropie de o decizie referitoare la selectarea primei nave private capabilă să trimită astronauți pe Lună până în 2024. “Acesta este motorul (BE-7) care va transporta prima femeie pe suprafața Lunii”, a scris Bezos într-o postare pe Instagram cu un video cu testarea motorului, efectuată în această săptămână la NASA Marshall Space Flight Center din Huntsville, Alabama. Motorul BE-7, pe care Blue Origin îl dezvoltă de ani de zile, a fost testat timp de 1.245 de secunde și va alimenta nava Landing Human Landing System. Blue Origin conduce o “echipă națională”, ca prim contractor, pe care a format-o în 2019 pentru a ajuta la construirea navei sale Blue Moon. Această echipă include Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman și Draper. Blue Origin a vizat obținerea de contracte guvernamentale profitabile în ultimii ani și concurează cu companiile SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, și și Dynetics, deținută de Leidos Holdings, pentru a câștiga un contract pentru construirea următorului sistem de aterizare lunară umană al NASA pentru a transporta oamenii pe Lună în următorul deceniu. În aprilie, NASA a atribuit un contract pentru dezvoltarea unei nave destinate misiunilor pe Lună echipei Blue Origin, în valoare de 579 milioane dolari, precum și altor două companii, SpaceX, care a primit 135 milioane dolari pentru a-și dezvolta sistemul Starship, și Dynetics, deținută de Leidos, care a câștigat 253 milioane dolari. NASA este pregătită să aleagă două dintre cele trei companii “la începutul lunii martie” 2021, pentru a continua construirea prototipurilor de nave pentru misiuni cu echipaj pe Lună începând cu 2024, a spus o purtătoare de cuvânt a agenției. Dar fondurile mici pentru sistemele de aselenizare puse la dispoziția NASA de către Congres, precum și incertitudinea cu privire la opiniile viitoare ale administrației Biden cu privire la explorarea spațiului, riscă să întârzie decizie NASA de a avansa contractele de aterizare lunară.

Belgia: Peste 13.500 mai multe decese în 2020 decât într-un an obișnuit

Belgia a raportat cu peste 13.500 mai multe decese în 2020 decât într-un an obișnuit, a relatat sâmbătă presa locală, potrivit DPA. Această țară cu 11,5 milioane de locuitori a fost deosebit de puternic afectată de pandemia de COVID-19 și a înregistrat una dintre cele mai mari rate de deces din Uniunea Europeană. După un lockdown parțial în luna noiembrie, ratele de infectare au încetinit însă în Belgia. În ultima săptămână, în medie 115 belgieni au murit zilnic în urma contractării noului coronavirus, potrivit organizației de sănătate Sciensano. În perioada cuprinsă între 1 ianuarie și 22 noiembrie, 111.034 belgieni au decedat, cu 13.657 mai mulți decât în media ultimilor trei ani, potrivit agenției de presă Belga. Cifrele reflectă o tendință mai largă în interiorul blocului comunitar. Biroul de Statistică al Uniunii Europene a raportat că primul val de COVID-19 a provocat aproape 170.000 de decese în plus în UE față de media ultimilor patru ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.