Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: China: Populația a scăzut în 2022 pentru prima dată după 60 de ani

Ziarul de Vrancea
16 ian 2023 678 vizualizări

Țara asiatică ar putea avea doar 587 de milioane de locuitori în 2100, potrivit celor mai sumbre scenarii

Populația Chinei, cea mai populată țară din lume, a scăzut în 2022, a indicat marți un organism oficial, o premieră istorică de la începutul anilor 1960, notează AFP.

În total, anul trecut au fost înregistrate 9,56 milioane de nașteri, care nu au compensat cele 10,41 milioane de decese, a anunțat Biroul național de statistică (BNS) într-un raport. Prin urmare, populația Chinei a scăzut cu aproximativ 850.000 de persoane în 2022.

Această diminuare ar trebui să fie de durată, pe parcursul a mai multor decenii, potrivit multor demografi, ceea ce va avea consecințe semnificative asupra economiei, societății și sistemului de pensii.

Scăderea populației este o premieră din 1960-1961, când o foamete teribilă, care a început în 1959, a făcut zeci de milioane de morți, în special în urma unor erori în politica economică a “Marelui salt înainte”. Această descreștere din 2022 se explică în special prin costul vieții care a crescut brusc, prin nivelul de educație mai înalt al femeilor care întârzie sarcinile sau chiar prin lipsa dorinței generațiilor tinere de a avea un copil.

Rata fertilității a coborât la 1,15 copii per femeie în 2021 - mult sub nivelul de înlocuire (2,1).

Împreună cu îmbătrânirea, scăderea populației, în special a numărului de persoane care lucrează, ar trebui să aibă repercusiuni profunde asupra economiei chineze timp de câteva decenii. Costul forței de muncă este de așteptat să crească, reducând competitivitatea forței de muncă chineze, iar presiunea asupra populației active pentru a avea grijă de persoanele în vârstă va crește foarte semnificativ.

Numeroase autorități locale au lansat deja măsuri pentru a încuraja cuplurile să procreeze. Metropola Shenzhen a oferit prime la naștere de până la 10.000 de yuani (1.370 de euro) și alocații plătite până când copilul împlinește trei ani.

Provincia Shandong acordă 158 de zile de concediu de maternitate (cu 60 mai mult decât norma națională), de la primul copil.

China ar putea avea doar 587 de milioane de locuitori în 2100, potrivit celor mai pesimiste proiecții ale unui studiu al Academiei de Științe Sociale din Shanghai, actualizat anul trecut.

Consumul unui pește din SUA echivalează cu a bea timp de o lună apă potabilă contaminată

A consuma un pește de apă dulce prins în lacurile și râurile din Statele Unite echivalează cu a bea timp de o lună apă potabilă contaminată cu așa-numiții poluanți “eterni”, PFAS, conform unui nou studiu publicat marți.

Aceste substanțe chimice au fost dezvoltate în anii 1940 pentru a rezista la apă și căldură. Ele se găsesc în învelișuri antiaderente, textile sau ambalaje alimentare.

Însă, caracterul indestructibil al acestor PFAS - substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate - implică faptul că acestea s-au acumulat de-a lungul timpului în aer, sol, apele lacurilor și râurilor, în hrană și chiar și în corpul uman.

Există din ce în ce mai multe solicitări pentru o reglementare mai strictă a utilizării PFAS, care sunt dăunătoare sănătății, cu consecințe hepatice, colesterol ridicat, răspuns imunitar redus și diferite tipuri de cancer.

Cercetătorii au evaluat nivelul de contaminare al peștilor de apă dulce analizând 500 de eșantioane prelevate din lacuri și râuri din Statele Unite între anii 2013 și 2015. Potrivit studiului publicat în jurnalul științific Environmental Research, rata medie de contaminare a fost de 9,5 micrograme pe kilogram.

Dintre toate probele contaminate, trei sferturi conțineau acid perfluorooctan sulfonic (PFOS), unul dintre cei mai comuni și nocivi contaminanți din cei câteva mii ce alcătuiesc grupul PFAS.

Astfel, a consuma un pește de apă dulce echivalează cu a bea timp de o lună apă contaminată cu 48 de părți de PFOS per miliard. Conform noilor recomandări ale Agenției pentru Protecția Mediului (EPA) din Statele Unite, apa este considerată sigură de băut dacă nu conține mai mult de 0,2 părți de PFOS per trilion.

Nivelurile de PFAS măsurate la peștii de apă dulce capturați în sălbăticie s-au dovedit a fi de 278 de ori mai mari comparativ cu cele constatate la peștii crescuți în scop comercial.

“Nu mai pot să mă uit la un pește fără să mă gândesc la contaminarea lui cu PFAS”, a declarat pentru AFP David Andrews, om de știință în cadrul organizației nonguvernamentale Environmental Working Group, care a condus studiul și a crescut pescuind și consumând pește.

Descoperirea este “îngrijorătoare în special din cauza impactului asupra comunităților defavorizate care consumă pește ca sursă de proteine sau din motive socio-culturale”, a precizat el.

“Această cercetare mă înfurie foarte tare pentru că aceste companii care produc și utilizează PFAS au contaminat globul fără nicio responsabilitate”, a adăugat Andrews.

Pentru Patrick Byrne, cercetător în domeniul poluării mediului la Universitatea John Moores din Liverpool, PFAS reprezintă “probabil cea mai mare amenințare chimică pentru specia umană în secolul 21”.

“Acest studiu este important pentru că furnizează prima dovadă a transmiterii pe scară largă a PFAS în mod direct de la pește la om”, a subliniat el.

Studiul a fost publicat la scurt timp după inițiativa Danemarcei, Germaniei, Țărilor de Jos, Norvegiei și Suediei care au înaintat vinerea trecută Agenției europene pentru produse chimice o propunere de interzicere a utilizării PFAS. Această propunere vine după concluzia celor cinci țări conform căreia utilizarea PFAS nu a fost controlată suficient.

Experți: Republica Moldova se află pe hărțile de război ale Rusiei

Republica Moldova se află pe hărțile de război ale Federației Ruse, iar riscurile sunt mari atât timp cât războiul continuă în Ucraina, susțin analiști moldoveni, consultați luni de Radio Chișinău.

 

Sâmbătă, bucăți dintr-o rachetă rusească lansată asupra Ucrainei au fost descoperite pe teritoriul Republicii Moldova de o patrulă a poliției de frontieră.

Căderea rachetelor pe teritoriul Republicii Moldova nu mai reprezintă un incident singular, ci un pericol constant, consideră fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuța. El susține că autoritățile de la Chișinău ar trebuie să înceapă acțiuni atât pentru pregătirea economiei, a militarilor și rezervei militare, cât și a civililor, în cazul escaladării războiului. „Suntem, practic, de un an de zile în stare de alertă. Personal, însă, nu prea văd să se fi făcut multe în ceea ce privește mobilizarea și antrenarea populației, în pregătirea populației de a acționa într-o situație excepțională. Deci, această rachetă (descoperită sâmbătă - n.r.) a fost încă un clopoțel care ne solicită să ne deșteptăm și să facem ceva pentru a ne pregăti. Pentru ca în caz de necesitate să putem riposta așa cum o face Ucraina”, a declarat Marinuță pentru Radio Chișinău.

El mai avertizează că, în contextul intensificării atacurilor rusești asupra localităților ucrainene, Republica Moldova continuă să fie în pericol de a fi ținta unor rachete cu consecințe și mai grave.

„Dacă Ucraina reușește să reziste, atunci rezistăm și noi”

O opinie similară este împărtășită de expertul în securitate Ion Leahu, care spune, referindu-se la analize occidentale, că Rusia are încă o capacitate mare de război:

„Rusia, având o economie imensă, până recent având venituri colosale din vânzarea țițeiului și a gazelor, își va putea permite încă mult timp înainte o economie de război, o economie care să producă rachete, proiectile și tancuri. În situația dată, evident, dacă Ucraina reușește să reziste, atunci rezistăm și noi. Dar dacă Rusia învinge Ucraina, perspectivele noastre sunt destul de sumbre”.

Ion Leahu s-a referit, între altele, la declarațiile făcute recent de Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin în primul mandat prezidențial al acestuia. Ilarionov a creionat un posibil scenariu în care armata rusă ar putea ataca Bugeacul ucrainean și ar crea un coridor cu Găgăuzia, puternic prorusă, și cu regiunea transnistreană.

Deși acest scenariu nu pare ușor de pus în practică, se poate observa o pregătire cel puțin din punct de vedere ideologic în regiunea găgăuză, a comentat Leahu, fost reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control, structură de comandament militar comună formată din trimiși ai Republicii Moldova, Transnistriei și Rusiei, care operează în „zona de tampon” de la frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina. „N-aș acorda prea mare atenție unor asemenea perspective, dar, în același timp, uitați-vă la declarațiile din ultima perioadă ale doamnei Vlah (Irina, guvernatoarea Găgăuziei). Câtă ură și disprețuire la adresa președintei (Maia Sandu) și a conducerii Republicii Moldova! Este un semn absolut evident că cineva încălzește situația. Cel puțin la nivel ideologic se fac asemenea pregătiri și este posibil ca în planul în care este vizată soarta Republicii Moldova un rol să li se atribuie găgăuzilor și transnistrenilor”, a mai spus Leahu.

Un republican, arestat pentru că a comandat atacuri armate asupra democraților

Un fost candidat republican la alegerile legislative din statul american New Mexico a fost arestat luni sub acuzația că a plătit atacuri armate asupra locuințelor a patru democrați, transmite AFP.

Poliția din Albuquerque afirmă că Solomon Pena, care nu a reușit să obțină un mandat în Camera Reprezentanților, este suspectat că a plătit patru bărbați pentru a trage cu armele în casele unde locuiau doi comisari de comitat și doi membri ai legislativului statului. Într-un mesaj pe Twitter, șeful poliției locale, Harold Medina, a precizat că Pena este acuzat și de “conspirație”.

Televiziunea CBS a relatat că Pena se află în arest după ce a fost reținut de SWAT - forța de intervenție armată specială - în locuința sa din sud-vestul orașului.

Atacurile cu arme de foc au avut loc între 4 decembrie și 3 ianuarie. Potrivit poliției, nimeni nu a fost rănit. Una din ținte a fost senatoarea democrată Linda Lopez. Trei din gloanțele trase asupra locuinței acesteia au trecut prin fereastra fiicei sale de zece ani, la începutul lui ianuarie.

Gilbert Gallegos, purtător de cuvânt al poliției, a declarat pentru NBC News că Pena se considera victima unei fraude electorale la alegerile din noiembrie anul trecut. Forțele de ordine au comunicat că se așteaptă la acuzații și împotriva celorlalți suspecți implicați - bărbații suspectați că ar fi primit bani pentru a participa la atacuri.

Temperaturile din cel mai rece oraș din lume au coborât la minus 50 de grade Celsius

Temperaturile din cel mai rece oraș din lume, Yakutsk din estul Siberiei, au coborât la minus 50 de grade Celsius (minus 58 de grade Fahrenheit), anunță CNN. Orașul Yakutsk din estul Siberiei, identificat pe scară largă ca fiind unul dintre cele mai reci locuri din lume, a cunoscut un val de frig anormal de lung. Ianuarie este cea mai friguroasă lună a sa și, deși sunt obișnuiți cu temperaturile scăzute, locuitorii din regiunea îndepărtată își iau măsuri suplimentare de precauție pentru a se încălzi.

“Nu te poți împotrivi”, a declarat pentru Reuters un rezident îmbrăcat cu două eșarfe și mai multe straturi de mănuși, căciuli și glugi. “Fie te adaptezi și te îmbraci în consecință, fie suferi”. Stratificarea, potrivit unui alt rezident care vindea pește congelat la o piață locală, a fost cheia. “Doar îmbracă-te călduros. În straturi, ca o varză”, a spus ea.

 În 2018, a fost atât de frig încât unii rezidenți au spus că le-au înghețat genele.

Locuită de mai puțin de 1 milion de locuitori, iernile din Yakutsk pot fi extreme - chiar și după standardele rusești. Dar orașul a atras atenția internațională în iulie, când ceața provocată de incendiile din apropiere a sfâșiat pădurile, acoperind regiunea cu un fum gros.

Londra blochează o lege scoțiană privind schimbarea sexului

Guvernul britanic a decis luni să blocheze o lege scoțiană care facilitează recunoașterea schimbării sexului, prevestind astfel o bătălie judiciară între Londra și Guvernul separatist de la Edinburgh.

Potrivit ministrului însărcinat cu Scoția în Guvernul Sunak, Alister Jack, această lege, adoptată la 22 decembrie de către Parlamentul scoțian, ar avea un “impact opus asupra funcționării legislației în favoarea egalității” în toată Marea Britanie. “Decizia mea de azi (luni) vizează consecințele legislației asupra funcționării protecțiilor egalității”, subliniază ministrul britanic. Premierul scoțian Nicola Sturgeon a denunțat pe Twitter un “atac frontal împotriva Parlamentului nostru scoțian ales democratic și capacității sale de a lua propriile decizii”.

Guvernul scoțian “va apăra această lege” și “Parlamentul scoțian”, a subliniat ea, denunțând acest “veto al Westminsterului”.

Textul inițiat de către Guvernul separatist sscoțian renunță la cererea unui diagnostic medical și psihiatric la momentul cererii unui certificat de recunoaștere a sexului. El reduce perioada în care un solicitant este necesar să trăiască cu sexul său - doi ani și trei luni - și o perioadă suplimentară de reflecție de trei luni și scade la 16 ani - de la 18 ani - vârsta minimă obligatorie de a cere un certificat.

Guvernul premierului britanic Rishi Sunak devine astfel primul care folosește acest mecanism de blocare și riscă să declanșeze un conflict judiciar și politic, la doar puțin timp după ce Curtea Supremă a refuzat Guvernului scoțian dreptul de a organiza un nou referendum de independență.

Peste 7000 de civili uciși în Ucraina

Salvatorii au găsit ieri dimineață cadavrul unui copil în dărâmăturile clădirii rezidențiale lovite de Rusia la sfârșitul săptămânii trecute. „La ora 09.46, corpul unui copil mort a fost găsit sub dărâmăturile clădirii rezidențiale distruse, la etajul 4. În total, 41 de persoane au murit (inclusiv patru copii), 79 de persoane au fost rănite (inclusiv 16 copii), iar 39 de persoane au fost salvate (inclusiv șase copii)”, a scris pe Telegram Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei.

Peste 7.000 de civili au fost uciși în Ucraina de când Rusia a invadat țara vecină în februarie anul trecut, a declarat luni Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR). Biroul ONU pentru drepturile omului a precizat că a confirmat 7.031 de morți civili, dar crede că numărul real al victimelor este „considerabil mai mare”, având în vedere că multe dintre rapoarte nu au fost încă confirmate și că zonele în care au loc lupte intense sunt inaccesibile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.