Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: China a impus restricții la studii academice privind originea Covid-19

Ziarul de Vrancea
12 apr 2020 1699 vizualizări

China a impus restricții privind publicarea de cercetări academice referitoare la originea coronavirusului, potrivit unei directive date de Guvern și a anunțurilor online făcute de două universități, care au fost apoi șterse, informează CNN.

Toate studiile academice despre Covid-19 vor fi verificate suplimentar înainte de a fi publicate. Studiile despre originea coronavirusului vor fi examinate suplimentar și trebuie aprobate de oficiali ai Guvernului, potrivit anunțurilor făcute de universități. Un expert din Hong Kong care a colaborat cu mai mulți cercetători din China continentală pentru a publica o analiză clinică a cazurilor de Covid-19 într-o revistă internațională de specialitate a spus că munca lui nu a fost supusă unei astfel de verificări în luna februarie.

Din ianuarie, cercetătorii chinezi au publicat în reputate jurnale medicale internaționale mai multe studii referitoare la Covid-19. Unele descoperiri cu privire la primele cazuri - precum transmiterea de la om la om - au ridicat semne de întrebare privind cifrele raportate de Guvern și au stârnit controverse pe rețelele de socializare chineze.

Acum, autoritățile din China înăspresc controlul privind publicarea de cercetări despre Covid-19. Un cercetător chinez, care a vorbit sub anonimat, de teama represaliilor, a afirmat că această acțiune este îngrijorătoare și poate obstrucționa cercetări importante. „Cred că este un efort coordonat al Guvernului chinez pentru a controla relatările și să facă să pară că epidemia nu a început în China”, a declarat el pentru CNN. „Nu cred că vor tolera cu adevărat vreun studiu obiectiv care investighează originea bolii”.

Potrivit directivei emise de Ministerul Educației, „lucrările academice despre identificarea originii virusului trebuie să fie gestionate strict și ferm”. Aceste studii, potrivit ordinului, trebuie aprobate de comitete academice și universități, apoi trimise la departamentul de știință și tehnologie al Ministerului Educației, care le direcționează către grupul de lucru din cadrul Consiliului de Stat, unde sunt din nou verificate. Doar după ce primesc răspuns de la grupul de lucru universitățile pot trimite studiile pentru publicare.

Alte studii despre Covid-19 vor fi verificate de comitete din universități, pe baza unui barem, care vizează, între altele, „valoarea academică” a studiului și dacă „momentul publicării” este potrivit. Directiva a fost dată pe baza instrucțiunilor emise în timpul întâlnirii din 25 martie a grupului de lucru din Consiliul de Stat.

Doar cercetările despre Covid-19 sunt verificate suplimentar

O referire la acest document a fost făcută prima dată vineri, pe site-ul Universității Fudan din Shanghai, una dintre principalele instituții de învățământ superior din China. Apoi, a fost confirmat pentru CNN că a fost emisă această directivă. „Nu trebuia să fie făcut public, este un document intern”, a spus un reprezentant al departamentului de știință și tehnologie din Ministerul Educației. După câteva ore, anunțul a fost eliminat. Universitatea de Geoștiințe din Wuhan a publicat un anunț similar. Și acesta a fost șters. Cercetătorul chinez care a discutat cu CNN a spus că notificarea a venit în urmă cu câteva zile și a spus că doar cercetările despre Covid-19 fac subiectul verificărilor suplimentare. La finalul lunii decembrie, autoritățile din Wuhan au raportat depistarea unui coronavirus care provoca un nou tip de pneumonie. A fost atunci făcută legătura cu o piață din oraș, iar la scurt timp, au fost găsite asemănări cu virusul care a cauzat pandemia SARS în 2002 - 2003. Oamenii de știință din China au spus că noul coronavirus este posibil să se fi transmis la om de la lilieci, printr-o gazdă intermediară. Oficialitățile chineze și presa de stat au susținut că nu există dovezi clare privind originea coronavirusului. Luna trecută, Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a promovat teoria că acesta își are originea în Statele Unite și că a fost adus în China de militari americani. Profesorul Yanzhong Huang, care lucrează la Council on Foreign Relations din Washington, a spus că originea coronavirusului a devenit un subiect politic sensibil în China.

Turiști în India, pedepsiți să scrie de 500 de ori că își cer scuze pentru încălcarea restricțiilor

Cei zece străini au scăpat ieftin, ei riscau să fie închiși într-o cameră în care să asculte non-stop cântece de la de la Bollywood

Zece turiști străini care făceau o plimbare într-un oraș din nordul Indiei, încălcând restricțiile de circulație impuse pentru a opri răspândirea noului coronavirus, au fost obligați să scrie că își cer scuze...de 500 de ori, a informat ieri poliția locală.

Neobișnuita pedeapsă a fost dată în contextul în care India a impus o perioadă de izolare de 21 de zile la nivel național, care a intrat în vigoare pe 25 martie, locuitorilor fiindu-le permisă părăsirea caselor doar pentru a-și procura bunuri esențiale și medicamente. Turiștii, din Statele Unite, Australia, Mexic și Israel, au fost prinși în timp ce făceau o plimbare pe malul râului Gange, în orașul Rishikesh, în weekend. În înregistrările difuzate de mai multe posturi de știri se poate vedea cum un poliștist pe nume Vinod Kumar Sharma le aplică turiștilor această pedeapsă neobișnuită. “Fiecare dintre ei a fost pus să scrie “nu am respectat regulile de izolare, îmi pare foarte rău” de 500 de ori, a precizat Sharma prin telefon. “Sunt oaspeți în țara noastră, dar încalcă regulile în mod repetat plimbându-se”, a precizat el, adăugând că la Rishikesh, un oraș sfânt, extrem de popular în rândul celor care practică yoga, se află în prezent circa 600 de turiști. Poliția indiană a recurs la modalități neobișnuite de a-i trata pe cei care încalcă măsurile de de izolare, care au mers de la a-i speria cu căști în forma noului coronavirus, a-i obliga să facă genuflexiuni până la a-i amenința cu izolarea într-o cameră în care sunt difuzate pe bandă rulantă cântece de la Bollywood.India, care urmează să extindă perioada de izolare până la 30 aprilie, a înregistrat până în prezent 9.152 de cazuri de COVID-19, dintre care 308 soldate cu decese.

OMS: Protecția facială va deveni obișnuință

Protecția facială va deveni obișnuință în urma epidemiei de coronavirus, a declarat un înalt reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citat luni de Press Association. Doctor David Nabarro, trimis special al OMS în materie de COVID-19, a declarat că oamenii vor trebui să se obișnuiască cu o “nouă realitate”. “O anumită formă de protecție facială sunt sigur că va deveni obișnuință, cel puțin pentru a oferi oamenilor o asigurare. Dar, aș spune să nu vă imaginați că puteți face orice doriți când purtați o mască”, a declarat el pentru BBC. Nabarro a adăugat că stilul de viață al oamenilor ar trebui să se schimbe “pentru că acest virus nu va dispărea și nu știm dacă persoanele care au avut virusul rămân imune după aceea și nu îl vor contracta din nou. Și nu știm când vom avea un vaccin”. “Ceea ce spunem noi este să ne apărăm societățile. Da, va trebui să purtăm măști. Da, va trebui să existe mai multă distanțare fizică. Da, trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili. Dar, cel mai important, trebuie să învățăm cu toții cum să întrerupem transmisia”, a precizat reprezentantul OMS. “Este o revoluție. Așa cum s-a întâmplat când s-a descoperit că apa murdară purta holeră în 1850. Sau, probabil, ca acum 25 de ani când am aflat cu toții despre HIV/SIDA și asocierea sa cu sexul. Ne-am schimbat și ne-am adaptat și am învățat să trăim cu aceste noi realități. La fel trebuie să trăim cu noua realitate a vieții cu COVID”, a mai spus Nabarro.

Aproape 800 de cadavre, adunate din locuințe în capitala economică a Ecuadorului

Aproape 800 de cadavre au fost adunate din locuințe din Guayaquil, capitala economică a Ecuadorului, unde serviciile sanitare și funerare sunt suprasolicitate de pandemia de COVID-19, a anunțat Jorge Wated, oficialitate ecuadoriană care conduce o forță specială formată din polițiști și militari. Aceste sute de cadavre au fost scoase din locuințe de forțe speciale formate din polițiști și militari și înființate de guvern în fața haosului provocat de pandemie în Guayaquil, mare port situat pe coasta Pacificului. “Numărul (de trupuri neînsuflețite) pe care le-am adunat din locuințe cu ajutorul forțelor speciale a depășit 700”, a declarat Jorge Wated, în timpul unei conferințe de presă online din Guayaquil. Puțin mai târziu, Wated a notat pe contul său de Twitter că numărul de cadavre adunate de aceste forțe din locuințe este de 771, la care se adaugă cele 631 de trupuri care se află în spitale, ale căror morgi sunt pline. Wated nu a specificat cauzele pentru care cele circa 1.400 de decese au survenit în timpul stării de urgență sanitare decretată la Guayaquil din cauza pandemiei.

Potrivit celui mai recent bilanț național, Ecuadorul a înregistrat circa 7.500 de contaminări, dintre care 333 de decese, după ce prezența virusului pe teritoriul său a fost anunțată la 29 februarie. Provincia Guayas numără 72% dintre cazuri, iar în Guayaquil, capitala sa, se înregistrează circa 4.000 de bolnavi de COVID-19. Forțele speciale formate din polițiști și militari au început în urmă cu trei săptămâni să scoată cadavre din locuințe, după prăbușirea serviciilor mortuare în Guayaquil, care a dus la enorme întârzieri în ceea ce privește înhumările, în condițiile în care o interdicție de circulație de 15 ore pe zi este în vigoare pe teritoriul întregii țări.Confruntați cu această situație, locuitorii au difuzat pe rețelele sociale înregistrări video cu cadavre abandonate pe străzi și apeluri de salvare ale familiilor care doreau să-și îngroape morții. Guvernul ecuadorian și-a asumat sarcina înhumărilor, în fața imposibilității rudelor de a face acest lucru, din diverse motive, inclusiv financiare.

Cineastul David Lynch: Lumea va ieși din izolare “mai inteligentă”

Regizorul american David Lynch, aflat în izolare ca toată lumea, este optimist. Autorul unei opere sumbre care nu ezită să exploreze sufletul uman și inconștientul, Lynch a declarat într-un interviu acordat Vice că lumea va ieși “mai inteligentă”, “mai spirituală” și “mai bună” din criza actuală. “Lumea va fi foarte diferită de cealaltă parte și va fi o lume mai inteligentă. Soluții la aceste probleme vor fi găsite și viața va fi foarte bună. Filmele vor reveni. Totul va reveni și va fi cu siguranță mai bun”. Izolarea nu i-a modificat regizorului serialului “Twin Peaks” rutina: “Mă trezesc și îmi beau cafeaua... și apoi meditez și lucrez”. Potrivit unor zvonuri, un nou film sau al patrulea sezon din “Twin Peaks” ar putea fi următoarele proiecte ale cineastului.  În realitate, regizorul asigură că realizează “două aplice murale - două mici lămpi”. “Folosesc becuri, electricitate, rășină de poliester, genul acesta de lucruri”. David Lynch a avut de asemenea sfaturi pentru cele sau cei care se plictisesc în izolare: “Ei pot să deseneze, să picteze, să construiască mici lucruri, pot scrie cântece, pot scrie poeme, povești care să fie filmate, să joace jocuri, să inventeze jocuri. Atât de multe lucruri pot fi făcute într-un spațiu mic. Pot inventa rețete și să gătească. Este ocazia perfectă pentru a experimenta”.

Assange are doi băieți cu avocata sa, concepuți în sediul Ambasadei Ecuadorului

Fondatorul WikiLeaks are doi copiii cu una dintre avocatele sale din perioada în care s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra, în 2010, a dezvăluit aceasta într-un interviu acordat Mail on Sunday. Australianul, a cărui extrădare Statele Unite o cer pentru a-l judeca de spionaj, este tatăl a doi băieți în vârstă de doi ani și de un an, concepuți cu Stella Morris,în vârstă de 37 de ani, avocata sa de origine sud-africană. Tabloidul duminical britanic a publicat pe site fotografii cu Assange împreună cu fiii săi și un interviu cu Stella Morris care povestește că s-a “îndrăgostit” de Julian Assange în urmă cu cinci ani și că cuplul vrea să se căsătorească. Avocata a dezvăluit existența copiilor - Gabriel și Max -, pentru că “se teme că viața lui Assange este în pericol dacă rămâne la (Închisoarea) Belmarsh” din Londra, o închisoare de maximă securitate în care este încarcerat în prezent, din cauza pandemiei. Justiția britanică a refuzat la sfârșitul lui martie să-l elibereze sub control judiciar pe Julian Assange, în vârstă de 48 de ani, care se teme că poate contracta noul coronavirus și care apreciază că există “motive serioase să creadă” că ar putea să nu se prezinte la viitoare convocări. WikiLeaks a anunțat pe Twitter că partenera lui Julian Assange, “mamă a doi copii, îndeamnă Guvernul RegatuluiUnit să îl elibereze, dar și pe ceilalți deținuți fragili, având în vedere că virusul face ravagii în închisori. Julian Assange și avocata sa au intrat într-o relație în 2015, iar primul băiat a fost conceput în anul următor. Australianul a asistat la nașterea, la Londra, a celor doi copii, printr-o legătură video și a putut să-l vadă pe fiul său mai mare - Gabriel - în sediul amabsadei în care copilul a fost adus pe ascuns. Cei doi copii sunt cetățeni britanici, potrivit Mail on Sunday, și și-au vizitat tatăl la închisoare.

Japonezii, supărați pe premier: “Cine te crezi?”

Curentul “Who do you think you are?” (“Cine te crezi?”) a ajuns printre cele mai răspândite pe Twitter, după ce premierul japonez Shinzo Abe a difuzat duminică o înregistrare video în care face apel la autoizolare în contextul epidemiei de coronavirus, consemnează Reuters. Utilizatorii rețelei sociale au fost indignați de imaginile cu Abe tolănit pe canapea, bând ceai și citind, cu câinele alături. Replici furioase i-au atras atenția prim-ministrului că unii abia se descurcă cu cheltuielile minime de trai. “În vremuri când oamenii luptă pentru supraviețuire, să arăți un video cu astfel de lux... nu pot decât să mă întreb “cine te crezi?”, a fost unul din mesaje. Alții i-au luat apărarea lui Abe, care la rândul său reacționase la un material video al muzicianului Gen Hoshino. Artistul se filmase cântând despre dansul acasă și invitase lumea să colaboreze. Susținătorii politicianului au afirmat că până și prim-miniștrii au dreptul la momente de relaxare. Reprezentanții premierului nu au fost disponibili pentru comentarii în afara orelor de program, menționează Reuters. Conform televiziunii NHK, în Japonia s-au confirmat peste 7000 de cazuri de infectare cu coronavirus. Weekendul trecut a fost al cincilea de la declararea stării de urgență în marile aglomerări urbane, pentru a combate epidemia de COVID-19.

Israel: Laser folosit la testarea coronavirusului

Un grup de cercetători israelieni a dezvoltat o metodă pentru diagnosticarea de la distanță a coronavirusului cu ajutorul fasciculului laser, a anunțat Universitatea Bar Ilan (BIU) din centrul Israelului. Dispozitivul percepe de la distanță, chiar și de la zeci de metri, modificări ale motilității țesuturilor, provocate de boală. Acest dispozitiv poate identifica simptome precum raluri pulmonare, febră sau reducerea saturației oxigenului în sânge. “Dispozitivul nostru poate simți de la distanță nano-motilitatea țesutului de lângă vasele de sânge și poate detecta modificări ale motilității ca urmare a acestor parametri”, au spus cercetătorii. Potrivit echipei, capacitatea noii metode de a diagnostica de la distanță poate să scadă riscul de infectare al personalului medical. Într-un alt studiu realizat la BIU, cercetătorii lucrează la dezvoltarea anticorpilor care pot fi injectați, acționând ca un vaccin pasiv contra coronavirusului. Crearea noilor anticorpi se face prin “maparea” anticorpilor pacienților care s-au vindecat după ce au contractat coronavirusul.

Sute de mii de angajați din Spania pot reveni la serviciu

Sute de mii de angajați din Spania pot reveni de ieri la serviciu. Este prima relaxare a restricției de circulație impuse de guvernul de la Madrid după izbucnirea epidemiei de coronavirus. În regiunile spaniole unde luni, a doua zi de Paște pentru catolici și protestanți, nu este sărbătoare națională, a fost permisă ieșirea din locuințe a celor care au de mers la muncă. Potrivit estimărilor presei locale, la Madrid au beneficiat de ridicarea interdicției circa 300.000 de angajați. Până duminică, inclusiv, în Spania a fost permisă deplasarea la locurile de muncă doar pentru personalul cu funcții considerate vitale. Acum își pot relua activitatea unele sectoare cum ar fi construcțiile și producția în fabrici. Spania a anunțat ieri 517 decese de coronavirus în ultimele 24 de ore, o scădere semnificativă față de cele 619 decese consemnate duminică. În ciuda statisticilor încurajatoare, premierul Pedro Sanchez a anunțat duminică, într-un mesaj televizat către națiune, că restricțiile nu vor fi relaxate semnificativ încă minimum două săptămâni, iar măsurile de revenire la normal vor fi adoptate “treptat și cu atenție”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.