Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: China: 29 de morți în incendiul produs într-un spital din Beijing

Ziarul de Vrancea
4 iun 2023 596 vizualizări

Disidentul rus se distrează pe seama conducerii închisorii, dar și mai amuzante sunt răspunsurile în limbaj de lemn pe care le primește de la oficialii penitenciarului

Aleksei Navalnîi, cel mai faimos lider al opoziției din Rusia, a făcut publice, vineri, cereri oficiale care arată cum se distrează pe seama autorităților din închisoare făcând, de luni de zile, solicitări bizare pentru, de pildă, un kimono, o balalaikă, un gândac și chiar pentru un cangur.

Solicitările au fost, evident, respinse de colonia penală de maximă securitate IK-6 din Melehovo, aflată la aproximativ 250 km est de Moscova, potrivit documentelor rusești pe care opozantul le-a postat online prin intermediul avocaților. "Atunci când te afli într-o celulă de pedeapsă și nu ai prea multă distracție, te poți oricând amuza corespondând cu administrația închisorii", a declarat Navalnîi. El a petrecut aproape 180 de zile în izolare începând din vara anului trecut.

Opozantul rus în vârstă de 46 de ani ispășește pedepse combinate de 11 ani și jumătate pentru fraudă și sfidare a instanței, în baza unor acuzații despre care spune că au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere.

Documentele arată că Navalnîi i-a bombardat pe oficialii închisorii cu cereri pentru o serie de obiecte insolite, de pildă o sticlă de alcool de contrabandă, o balalaikă (instrument muzical - n.r.), un baston, două pungi de tutun ieftin, un kimono și o centură neagră. Corespondența lui Navalnîi cu autoritățile dezvăluie, de asemenea, condițiile din sistemul penitenciar rusesc. Opozantul a cerut să i se dea un megafon unui deținut bolnav mintal aflat într-o celulă de vizavi, astfel încât "să poată striga și mai tare". De asemenea, Navalnîi a solicitat autorităților penitenciare să acorde al 10-lea dan la karate unui deținut care, aparent, a ucis un om cu mâinile goale.

Închisoarea a refuzat să comenteze acest adevărat război birocratic pornit de Navalnîi pentru amuzament.

Răspunsurile închisorii la cererile sale, scrise în rusa administrativă, oficială, a funcționarilor, cu numere de înregistrare, acronime și referiri la diverse legi și reguli, oferă o perspectivă satirică asupra lumii uneori absurde a birocrației rusești, o temă pe care scriitorul Nikolai Gogol a satirizat-o încă din secolul al XIX-lea.

"Chestiunea acordării calificării în artele marțiale orientale nu este gestionată de administrație", i-a răspuns, de pildă, administrația închisorii la 28 aprilie.

Ca răspuns la cererea lui Navalnîi de a obține permisiunea de a avea un cangur, închisoarea a scris: "Animalul identificat în cererea dvs. se referă la marsupialul... Solicitarea dvs. este lăsată fără satisfacție".

Navalnîi a cerut, de asemenea, ca un scaun de masaj să-i fie dat unui lider de pluton neidentificat, sugerând că ar putea reduce stresul. Închisoarea a răspuns cu răceală că nu se oferă scaune de masaj.

Navalnîi a întrebat și despre numele câinilor de pază. Închisoarea i-a spus că nu îi poate furniza astfel de informații. Navalnîi a declarat că gardienii i-au spus că, dacă ar cunoaște numele câinilor, ar putea să se împrietenească cu creaturile și apoi să încerce să evadeze.

De asemenea, întrebarea sa dacă are nevoie de un permis pentru a ține un cărăbuș a fost întâmpinată cu un refuz. "Insecta identificată de dvs. în cererea dvs. aparține regnului animal", a spus închisoarea într-o scrisoare din 3 mai.

"Voi continua să lupt pentru dreptul meu inalienabil de a deține un cangur", a scris Navalnîi cu sarcasm în postarea sa de pe rețelele sociale.

Bulgakov, nou motiv de război între Rusia și Ucraina

Pe o stradă pitorească din Kiev, placa memorială în cinstea scriitorului sovietic Mihail Bulgakov, autorul cărții „Maestrul și Margareta”, a fost stropită cu vopsea roșie, semn al războiului cultural care mocnește în Ucraina.

Casa în care a crescut acest celebru autor, pe strada Sf. Andrei nr. 13 din Kiev, a devenit muzeu în anii 1990. Pe fațada acestei clădiri din secolul al XIX-lea se află o placă din bronz reprezentându-l pe autorul care a murit în 1940 la Moscova. Problema unora este că Bulgakov s-a născut la Kiev, într-o familie rusă. Directoarea muzeului, Ludmila Gubianuri, nu intenționează să curețe vopseaua roșie care acoperă placa comemorativă. „Faptul că au aruncat vopsea pe ea este și un semn că noi, ca muzeu, nu am fost suficient” de clari, a spus ea pentru AFP. Ea a agățat un panou care va atârna sub placa degradată, pe care scrie: „Istoria trebuie studiată, nu respinsă”. „Toate acestea sunt, desigur, legate de războiul cu Rusia. Motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru este absolut evident și clar”, subliniază ea.

Potrivit directoarei, suferința provocată de invazia rusă din februarie 2022 i-a radicalizat pe ucraineni, care nu mai văd altceva decât „alb sau negru”. „Este o perioadă foarte dificilă pentru țară”, a spus ea.

Cu toate acestea, muzeul a schimbat recent inscripția de pe placa în onoarea lui Mihail Bulgakov. Inițial, a fost scrisă în limba rusă și l-a numit „scriitor rus și sovietic”. Noua inscripție, instalată luna trecută, l-a numit pur și simplu „un rezident, medic și scriitor eminent la Kiev”.

Pe site-ul său, muzeul a publicat o declarație în care își explică pe larg motivele și atașamentul față de Ucraina: „Actualizarea inscripției în ucraineană nu este în niciun caz un act de dispreț pentru Ucraina și concetățenii noștri. De-a lungul istoriei independenței Ucrainei, Muzeul Bulgakov a participat activ la toate evenimentele legate de apărarea identității ucrainene și a drepturilor poporului ucrainean pentru libertate și autodeterminare. În 2014, toți angajații muzeului au participat la Revoluția demnității. Muzeul Bulgakov a fost primul care a plasat un semn la intrarea în muzeu care interzice accesul în muzeu persoanelor care susțin ocuparea Ucrainei. Din 2014, personalul muzeului s-a angajat în activități de voluntariat pentru a sprijini armata ucraineană”.

Mihail Bulgakov (1891-1940) și-a scris romanele, piesele de teatru și articolele din ziare în limba rusă și și-a petrecut ultimele două decenii din viață la Moscova, unde a murit în 1940, în perioada sovietică. Fascinat de Kiev, scriitorul a fost pe de altă parte disprețuitor față de naționalismul ucrainean, cultura și limba ucraineană.

Un adolescent în vârstă de 16 ani, Mykhailo Soboliev, a dat asigurări pentru AFP că el a fost cel care a pulverizat cu vopsea placa lui Mihail Bulgakov, potrivit acestuia, un „act de protest public” cu scopul de a „derusifica și decoloniza Kievul”. Mykhailo, ca și părinții săi, au fost de acord ca numele său să fie publicat de AFP.

„Bulgakov a fost împotriva creării unui stat ucrainean. El a fost împotriva limbii ucrainene. A ridiculizat oamenii care și-au schimbat numele de familie", a spus el. „Nu înțeleg de ce Muzeul Bulgakov este la Kiev”, a spus adolescentul.

Sfatul lui Obama: „O mare parte din ceea ce e important în viață s-ar putea să nu vină prin muncă”

„Poate crezi că merită să-ți sacrifici vacanțele, timpul în familie sau odihna pentru cariera ta – mai ales dacă asta ar duce la o mărire de salariu sau la o promovare”, spune fostul președinte american Barack Obama, „dar să știi că toate astea nu te vor face mult mai fericit”, a spus Obama la podcastul „This Is Working” al LinkedIn News, citat de hotnews.ro.

„Tinerii ar trebui să caute un loc de muncă pe care îl consideră interesant, dar care nu ar trebui să acționeze ca un substitut pentru celelalte lucruri importante din viețile noastre – voluntariat, familie, prietenii, participare civică ”.

Problema, a adăugat Obama, este că mulți oameni echivalează succesul cu obținerea de bani sau cu un avans în carieră. „Dar o mare parte din ceea ce este important în viață s-ar putea să nu vină prin muncă.”

Sfatul lui pentru cele două fiice ale sale, ambele în vârstă de 20 de ani: „Nu lăsa setea ta de succes să te împiedice să te bucuri de viață”.

Declarația lui Obama urmează unei serii de declarații similare ale miliardarilor care s-au lăsat conduși de muncă, punându-și viața familială pe locul al doilea.

Luna trecută, co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, le-a spus absolvenților Universității Northern Arizona că s-a sacrificat prea mult pentru a-și construi imperiul de firme și că avea așteptări nerealiste ca toți angajații săi să se sacrifice la fel de mult.

Protest antiguvernamental masiv la Varșovia

Jumătate de milion de polonezi au ieșit în strată, duminică, la Varșovia, pentru a manifesta împotriva guvernului naționalist poppulist la putere, cu câteva luni înainte de alegerile legislative, au anunțat organizatorii, potrivit AFP. “Participarea este estimată în acest moment la 500.000 de oameni”, a declarat Jan Grabiec, purtător de cuvânt ala organizatorilor marelui marș, cel mai amplu din țaară de la căderea comunismului în 1989.

În toată Polonia, manifestanți purtând culorile Poloniei au răspuns apelului liderului principalului partid de opoziție centrist (Platforma Civică), fostul șef al Consiliului European, Donald Tusk. El le-a cerut polonezilor să protesteze față de “viața scumpă, escrocherie și minciună” și să își arate susținerea pentru democrație, alegerii libere și Uniunea Europeană.

Conducătorii majorității partidelor de opoziție i-au încurajat pe susținătorii lor să se alăture marelui marș împotriiv partidului naționalist la putere, Lege și Justiție (PiS).

“Ajunge!”, “Nu vrem o Polonie autoritară”, “PiS înseamnă viață scumpă”, sunt mesajele afișate de manifestanți.

Catastrofa feroviară din India: Bilanțul deceselor se apropie de 300

O coliziune între trei trenuri a ucis cel puțin 288 de persoane și a rănit 850 de persoane vineri seara în estul Indiei, iar salvatorii lucrau în weekend pentru a-i scoate pe numeroșii pasageri prinși sub carcasele metalice ale vagoanelor.

Jurnaliștii AFP prezenți la fața locului au văzut vagoane răsturnate, salvatori care lucrau fără oprire pentru a extrage supraviețuitori din epavă și numeroase cadavre acoperite cu giulgiuri albe care zăceau pe lângă șine la locul tragediei, în apropiere de Balasore, la aproximativ 200 de kilometri de Bhubaneswar, capitala statului Odisha.

Sudhanshu

Un înalt reprezentant al guvernului regional, Pradeep Jena, a declarat pentru AFP că aproximativ 850 de persoane au fost spitalizate.

Forțele rusești au încercat să-mi arunce în aer oamenii, acuză Prigojin

Șeful companiei ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care se ceartă de luni de zile cu conducerea armatei regulate ruse, a escaladat vineri disputa acuzând forțele Moscovei că au încercat să-i arunce în aer oamenii, relatează Reuters.

Trupele Grupului Wagner al lui Prigojin s-au retras în mare parte din orașul Bahmut din estul Ucrainei, pe care l-au capturat luna trecută după ce au suferit pierderi grele, și și-au predat pozițiile forțelor regulate rusești.

Prigojin a declarat pe Telegram că oamenii săi au descoperit cel puțin zece puncte, în zonele din spatele frontului, unde oficialii Ministerului Apărării au plantat diverse dispozitive explozive, inclusiv sute de mine antitanc. Când au fost întrebați de ce au fost amplasate aceste încărcături, oficialii au indicat că a fost un ordin al superiorilor lor.

"Nu era necesar să se planteze aceste încărcături pentru a descuraja inamicul, deoarece (zona în cauză) se află în zona din spate. Prin urmare, putem presupune că aceste încărcături erau destinate să întâmpine unitățile Wagner", a declarat acesta.

Niciuna dintre încărcături nu a explodat și nimeni nu a fost rănit, a precizat el, adăugând: "Presupunem că aceasta a fost o încercare de flagelare publică". Ministerul rus al Apărării nu a fost disponibil imediat pentru comentarii. Prigojin, care s-a plâns în mod frecvent că oamenii săi nu au primit suficientă muniție pentru asaltul de la Bahmut, a declarat miercuri că a cerut procurorilor să investigheze dacă înalți oficiali ruși din domeniul apărării se fac vinovați de încălcarea legii înainte sau în timpul războiului din Ucraina.

Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva, anunță Zelenski

Ucraina este pregătită să lanseze mult așteptata contraofensivă pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia, a anunțat președintele său, citat de news.ro. Volodimir Zelenski a declarat că nu știe cât timp va dura și că „poate merge într-o varietate de moduri” – dar că „cred cu tărie” că vor reuși. „O vom face și suntem pregătiți”, a spus el.

Contraofensiva a fost întârziată din cauza vremii ploioase care a făcut ca terenul să fie impropriu pentru vehiculele grele și blindate, dar o perioadă de secetă în unele părți ale Ucrainei a dus la anticiparea faptului că operațiunea ar putea fi iminentă.

În ultimele săptămâni, Ucraina a intensificat loviturile asupra depozitelor de muniții și a rutelor logistice rusești.

Marinka ar putea fi unul din locurile de urmărit în următoarele zile, după ce un raport militar ucrainean a afirmat că orașul Donețk a fost centrul unor lupte.

Miliția anti-Kremlin propune evacuarea rușilor în Ucraina

O miliție rusă anti-Kremlin, care a lansat atacuri în Rusia, spune că a convenit cu armata ucraineană să permită civililor ruși să fie evacuați în Ucraina. Legiunea „Libertatea Rusiei”, care a declarat că a luptat vineri cu trupele Moscovei în regiunea de graniță Belgorod, a susținut că acesta a fost rezultatul bombardării zonei de către Vladimir Putin într-o manieră „haotică”.

Forțele armate ucrainene nu au confirmat declarația miliției și au negat anterior orice coordonare cu aceasta.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a folosit elicoptere de atac și lansatoare de rachete termobarice grele pentru a lupta împotriva miliției din Belgorod, dar Sky News nu poate verifica afirmațiile FRL privind bombardarea.

Grupul a declarat: „Din cauza amenințării la adresa populației civile, am convenit cu comandamentul ucrainean să deschidem coridoare umanitare pentru locuitorii din Belgorod care suferă de bombardamentele armatei regimului”. „Prin urmare, toți cei care au nevoie de ajutor cu consimțământ voluntar pot fi evacuați în Ucraina pentru a oferi azil și toate nevoile de bază necesare”.

Ministerul ucrainean al Apărării a fost contactat pentru comentarii.

Statul Texas interzice tratamentele hormonale și chirurgicale pentru minorii transgender

Guvernatorul Texasului Greg Abbott a semnat, vineri, o lege care interzice acordarea de asistență medicală minorilor transgender, extinzând și mai mult restricțiile privind accesul la tratament pentru tinerii din Statele Unite.

Greg Abbott se aliniază astfel unei poziții adoptate deja de guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, de asemenea republican, care adoptase o legislație similară în mai. Texas și Florida ocupă locurile al doilea și al treilea în topul celor mai populate state din SUA. Legea adoptată în Texas interzice profesioniștilor medicali să prescrie medicamente care blochează hormonii sau să efectueze intervenții chirurgicale pentru a modifica sexualitatea oricărei persoane sub 18 ani.

Acesta va intra în vigoare la 1 septembrie. Legislația include o excepție pentru copiii minori care primesc deja medicamente care blochează hormonii sau care urmează terapie hormonală. Dar, în acest caz, necesită retragerea medicală pe o perioadă adecvată de timp.

Democrații au denunțat încălcările drepturilor omului, iar vineri Uniunea Americană pentru Libertăți Civile din Texas a anunțat acțiuni legale împotriva noii legi. „Guvernatorul Abbott nu îi poate împiedica pe tinerii trans să se dezvolte în Texas - și îl vom da în judecată pentru a ne asigura de asta”, a indicat organizația pe Twitter.

Aproape zece state americane conduse de republicani au impus restricții minorilor transgender. În martie, președintele democrat Joe Biden a spus că astfel de „atacuri” asupra drepturilor transgender sunt „antiamericane și trebuie să înceteze”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.