MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: CEO-ul Google DeepMind: Inteligenţa artificială care egalează oamenii va apărea în următorii 5-10 ani
Inteligenţa artificială capabilă să egaleze sau să depăşească oamenii în orice sarcină este încă departe, dar va deveni realitate în următorii cinci până la zece ani, potrivit CEO-ului Google DeepMind, Demis Hassabis.
Vorbind luni la o conferinţă la sediul DeepMind din Londra, Hassabis a declarat că inteligenţa generală artificială (AGI), capabilă să reproducă toate abilităţile complexe ale unui om, va începe să apară în următorul deceniu. ”Sistemele actuale sunt foarte impresionante în anumite domenii, dar mai sunt multe lucruri pe care nu le pot face încă. Cred că în următorii cinci până la zece ani, multe dintre aceste capabilităţi vor începe să iasă la iveală şi ne vom îndrepta spre ceea ce numim inteligenţă generală artificială”, a explicat Hassabis.
El a subliniat că, deşi progresele sunt remarcabile, AGI nu a fost încă atinsă, iar cercetătorii mai au multe provocări de depăşit.
Estimări diferite privind apariţia AGI
Previziunile lui Hassabis sunt mai conservatoare decât ale altor lideri din industrie. CEO-ul Anthropic, Dario Amodei, a declarat în ianuarie, la Forumului Economic Mondial din Davos, că el estimează apariţia unui AI mai performant decât aproape toţi oamenii la aproape toate sarcinile în doar doi-trei ani. Alţii sunt chiar mai optimişti. Jeetu Patel, director de produs la Cisco, a declarat că AGI ar putea deveni o realitate încă din 2025, iar CEO-ul Tesla, Elon Musk, a prezis anul trecut că AGI ar putea apărea până în 2026.
În schimb, CEO-ul gigantului tech chinez Baidu, Robin Li, consideră că AGI este la mai mult de 10 ani distanţă, contestând previziunile unor colegi de industrie.
După AGI, următoarea etapă va fi superinteligenţa artificială (ASI), capabilă să depăşească inteligenţa umană, dar nimeni nu ştie exact când se va întâmpla acest lucru, a subliniat Hassabis.
Ce mai lipseşte pentru atingerea AGI?
Potrivit lui Hassabis, principala provocare în realizarea AGI este capacitatea sistemelor AI de a înţelege contextul lumii reale. ”Dezvoltarea unor sisteme capabile să rezolve probleme şi să îndeplinească sarcini autonom este deja posibilă în lumea jocurilor – cum ar fi strategia complexă din Go – dar aplicarea acestei tehnologii în viaţa reală este mult mai dificilă”, a explicat CEO-ul DeepMind.
Una dintre direcţiile de cercetare promiţătoare este ”AI multi-agent”, un sistem în care mai multe inteligenţe artificiale comunică şi colaborează între ele. DeepMind a testat deja acest concept în jocul de strategie Starcraft, unde agenţii AI concurează şi colaborează într-un mediu complex. ”Unul dintre aspectele esenţiale este comunicarea între agenţi – să poată răspunde la întrebări, să îşi explice abilităţile şi instrumentele folosite. Acestea sunt elementele-cheie pentru dezvoltarea AGI”, a explicat Thomas Kurian, CEO-ul Google Cloud, care colaborează cu DeepMind pe aceste tehnologii.
Hassabis a precizat că modelele de înţelegere a lumii reale au făcut progrese semnificative în ultimii ani, dar întrebarea rămâne cum pot fi integrate eficient cu algoritmi avansaţi de planificare şi raţionament. În timp ce unii lideri din industrie prevăd un progres rapid, Hassabis avertizează că mai este nevoie de multă muncă pentru ca AGI să devină realitate.
„Ce satisfacţie": Aplauze în China în timp ce Trump desfiinţează Vocea Americii
Naţionaliştii chinezi şi mass-media de stat cu greu şi-au putut stăpâni sentimentul de bucurie după ce preşedintele Donald Trump a semnat vineri un ordin executiv pentru a desfiinţa Voice of America (VOA), Radio Free Asia (RFA) şi alte organizaţii media finanţate de guvernul SUA care emit pentru regimurile autoritare, relatează CNN. Un influencer naţionalist a numit-o „cu adevărat gratificantă”. Un altul a spus că râde în hohote. Iar un editorial din mass-media de stat a salutat dispariţia a ceea ce a numit „fabrica de minciuni”.
De ani de zile, guvernul chinez şi aparatul său de propagandă au atacat fără încetare VOA şi RFA pentru acoperirea lor critică a Chinei, în special în ceea ce priveşte drepturile omului şi libertatea religioasă. Iar acum, administraţia Trump reduce la tăcere aceleaşi instituţii pe care Beijingul a căutat mult timp să le submineze - într-un moment în care China cheltuieşte din belşug pentru a extinde amprenta globală a propriei mass-media de stat.
Într-un editorial publicat luni, Global Times, un ziar agresiv condus de Partidul Comunist, a denunţat VOA ca fiind o „fabrică de minciuni” cu un „istoric îngrozitor” în ceea ce priveşte reportajele despre China.
De la acoperirea presupuselor încălcări ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang din vestul îndepărtat până la rapoartele privind disputele din Marea Chinei de Sud, Taiwan, Hong Kong, pandemia de coronavirus şi economia chineză, „aproape fiecare minciună răuvoitoare despre China are amprentele VOA peste tot”, a susţinut editorialul. „Pe măsură ce tot mai mulţi americani încep să iasă din coconul lor informaţional şi să vadă o lume reală şi o Chină multidimensională, naraţiunile demonizante propagate de VOA vor deveni în cele din urmă bătaia de joc a vremurilor”, a adăugat acesta.
Reportajele VOA despre China datează de zeci de ani. În timpul protestelor pro-democraţie de la Tiananmen din 1989, emisiunile sale radio în limba chineză au devenit o sursă esenţială de informaţii necenzurate pentru poporul chinez. (VOA şi-a întrerupt emisiunile radio în limba chineză în 2011, dar site-ul său în limba chineză a rămas online până luni).
RFA, fondată în 1996, emite în China în limbile engleză, chineză, uigură şi tibetană, adresându-se minorităţilor etnice ale căror libertăţi au fost mult timp acuzate de guvernul chinez de suprimare.
Directorul general al RFA, Bay Fang, a numit tăierea subvenţiei americane „o recompensă pentru dictatori şi despoţi, inclusiv pentru Partidul Comunist Chinez, care nu ar dori nimic mai mult decât ca influenţa lor să rămână necontrolată în spaţiul informaţional”.
Papa poate petrece „perioade scurte” fără asistenţă respiratorie
Medicii Papei Francisc, spitalizat la Roma de mai bine de o lună din cauza unei duble pneumonii, îi reduc treptat aportul de oxigen, de care acesta se poate lipsi acum pentru „perioade scurte”, a anunţat luni Vaticanul, relatează AFP.
Suveranul Pontif, în vârstă de 88 de ani, se află în continuare într-o stare „staţionară” şi şi-a petrecut ziua odihnindu-se, rugându-se, urmând o fizioterapie motorie şi respiratorie şi „desfăşurând câteva activităţi legate de munca” sa, a declarat luni seara biroul de presă al Vaticanului.
Echipa medicală de la spitalul Gemelli reduce treptat timpul pe care îl petrece având un aport de oxigen, pe care îl primeşte prin intermediul unor canule nazale în timpul zilei şi printr-o mască care îi acoperă nasul şi gura noaptea. Fluxul de oxigen, descris până în prezent ca „flux mare”, este acum alternat cu un flux redus, iar Papa poate chiar să se lipsească de el pentru „perioade scurte”, în special atunci când este în mişcare, a precizat aceeaşi sursă. Ventilaţia mecanică neinvazivă din timpul nopţii (mască) este, de asemenea, redusă treptat, a adăugat biroul de presă, fără a da alte detalii. Papa a suferit mai multe crize respiratorii care au dus la temeri pentru viaţa sa, dar starea sa s-a stabilizat şi apoi s-a îmbunătăţit în ultimele două săptămâni. Următorul raport de sănătate este aşteptat „cel mai devreme miercuri seara”, a precizat Vaticanul.
Duminică, Sfântul Scaun a publicat prima fotografie a papei argentinian de când a fost internat la spitalul Gemelli, pe 14 februarie. Fotografia îl arată pe Suveranul Pontif cu spatele, aşezat într-un scaun cu rotile şi privind în jos spre altarul din mica capelă a apartamentului său medical. Expresia de pe faţa sa nu era vizibilă, dar mâna sa dreaptă părea umflată, o consecinţă a „lipsei sale de mobilitate”, a explicat luni Vaticanul.
Papa Francisc, căruia i-a fost extirpat lobul superior al plămânului drept la vârsta de 21 de ani, suferă de probleme respiratorii şi a avut numeroase probleme de sănătate în ultimii ani. Această spitalizare, a patra şi cea mai lungă de la alegerea sa în 2013, intervine în preajma sărbătorilor pascale, cel mai important moment liturgic din calendarul catolic.
Un „număr semnificativ” de ţări sunt gata să furnizeze trupe pentru pacea din Ucraina
Un „număr semnificativ” de ţări sunt dispuse să furnizeze trupe de menţinere a păcii în Ucraina în cazul unui acord de pace cu Rusia, a declarat luni un purtător de cuvânt al premierului britanic Keir Starmer, relatează Reuters.
Marea Britanie şi Franţa au condus eforturile de a oferi un plan de menţinere a păcii pentru Ucraina după ce preşedintele american Donald Trump a început discuţiile pentru a face presiuni asupra Kievului în vederea unui acord de pace cu Rusia. Este de aşteptat ca peste 30 de ţări să fie implicate în aşa-numita „coaliţie a celor dispuşi” să sprijine Ucraina, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al lui Starmer. „Capacităţile de contribuţie vor varia, dar aceasta va fi o forţă semnificativă, cu un număr semnificativ de ţări care furnizează trupe”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt.
Rusia a respins în repetate rânduri ideea staţionării în Ucraina a soldaţilor din ţările aparţinând NATO.
Întrebat dacă trupelor de menţinere a păcii li se va permite să riposteze dacă sunt vizate, purtătorul de cuvânt a declarat că au loc reuniuni de planificare militară pentru a analiza detaliile. Starmer a găzduit sâmbătă o reuniune virtuală cu lideri din Europa şi din alte ţări pentru a obţine sprijin pentru această coaliţie, înainte ca planificatorii militari să se întâlnească joi în Marea Britanie pentru a discuta cum ar putea fi garantat un armistiţiu.
Întrebat despre comentariile Rusiei că Moscova nu va accepta forţe europene de menţinere a păcii în Ucraina, purtătorul de cuvânt al lui Starmer a declarat: „Merită să ne amintim că Rusia nu a întrebat Ucraina când a desfăşurat trupe nord-coreene pe linia frontului anul trecut”. Între timp, Marea Britanie şi Franţa continuă să facă presiuni asupra Statelor Unite pentru a obţine garanţii de securitate care să descurajeze orice viitoare atacuri ruseşti.
Peste 330 de morţi şi sute de răniţi în atacuri israeliene masive în Fâşia Gaza
Cel puţin 330 de persoane au fost ucise în atacuri israeliene în noaptea de luni spre marţi - de o violenţă fără precedent de la începutul armistiţiului în Războiul din Fîşia Gaza, la 19 ianuarie – a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii al Guvernului Hamas, relatează AFP. Un bilanţ anterior anunţa 220 de morţi. ”Ministerul Sănătăţii a înregistrat peste 330 de morţi, majoritatea copii şi femei palestiniene, şi sute de răniţi, dintre zeci se află în stare critică”, în urma acestor atacuri, a declarat Mohammed Zaqout, un director la Ministerul Sănătăţii.
Israelul va continua să lupte în Fâşia Gaza ”atât timp cât ostaticii nu se vor întoarce acasă”, a anunţat marţi ministrul israelian al Apărării Israel Katz, la câteva ore după aceste atacuri aerien masive în enclava palestiniană. ”Nu vom înceta să luptăm atât timp cât ostaticii noştri nu se vor întoarce acasă şi toate obiectivele războiului nu vor fi atinse”, anunţă într-un comunicat Katz.
Între aceste obiective se află, în afară de întoarcerea ostaticilor - în viaţă şi morţi -, ”distrugerea” Hamas ca forţă militară şi politic în Fâşia Gaza. Ministrul de Interne din Fâşia Gaza, generalul de divizie Mahmud Abu Watfa, a fost ucis în atacurile israeliene, au declarat pentru AFP, la Gaza, două surse Hamas.
Hamasul îl acuză pe premierul Benjamin Netanyahu de ”torpilarea” armistiţiului şi de faptul că vrea să ”sacrifice” ostaticii. Liderul israelian a ”decis să reia războiul de exterminare în care vede o vestă de salvare din crizele interne” din Israel, acuză într-un comunicat mişcarea islamistă palestiniană.
Trump revocă dispozitivul de protecţie Secret Service al celor doi copii ai lui Biden
Preşedintele american Donald Trump anunţă că revocă dispozitivul protecţiei celor doi copii ai predecesorului său Joe Biden, relatează AFP. Secret Service, însărcinat în Statele Unite între altele cu protecţia personalităţilor politice de rang înalt şi a familiilor lor, nu va mai avea bani alocaţi protecţiei lui Hunter Biden, în vârstă de 55 de ani, şi a lui Ashley Biden, în vârstă de 43 de ani, cei doi copii în viaţă ai lui Joe Biden.
”Hunter Biden a avut o protecţie din partea Scret Service o lungă perioadă de timp, totul plătit de contribuabilul american”, a scris luni pe platforma sa Truth Social Donald Trump, care evocă faptul că 18 persoane au fost detaşate în cadrul acestui dispozitiv, pe care-l cataloghează ”ridicol”. ”La fel, Ashley Biden, care are 13 agenţi, va fi retrasă de pe lista” persoanelor protejate, a anunţat el.
Republicanul şi-a reluat în ultimele zile atacurile la adresa lui Joe Biden şi l-a acuzat pe democrat, în vârstă de 82 de ani, de faptul că nu s-a aflat în posesia deplină a facultăţilor la sfârşitul mandatului. El a ameninţat luni să-şi urmărească în justiţie adversarii politici, dispreţuind astfel graţierile acordate de către predecesorul său în ultimele săptămâni de mandat unor personalităţi percepute ca ostile republicanului.
Joe Biden l-a graţiat inclusiv pe fiul său Hunter Biden, una dintre ţintele privilegiate ale dreptei americane dure în ultimii ani, găsit vinovat în două dosare cu privire la deţinerea ilegală a unei arme de foc şi fraudă fiscală.
În postarea sa pe truth social, Donald Trump critică totodată faptul că, în opinia sa, Hunter Biden ”este în prezent în vacanţă, în plus în Africa de Sud, unde drepturile umane ale oamenilor au fost viguros puse în discuţie”. Miliardarul republican acuză Africa de Sud, după ce s-a întors la Casa Albă, că îi tratează în mod ”nedrept” pe descendenţii coloniştilor europeni şi a creat o procedură de azil în Statele Unite a ”refugiaţilor afrikaner”.
Aceste acuzaţii sunt reluate de către asociatul său, Elon Musk, născut în Africa de Sud.