Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cel mai sângeros cutremur din ultimul deceniu

Ziarul de Vrancea
7 feb 2023 577 vizualizări

Cu peste 9.600 de morți, seismul de luni a depășit bilanțul tragediei din Nepal, din 2015

Timpul presează pentru echipele de salvare care căutau în continuare miercuri supraviețuitori în Turcia și Siria, la două zile după cutremurul devastator al cărui bilanț nu încetează să crească, depășind 9.600 de morți. Este cel mai sângeros seism din lume în ultimul deceniu. Acest bilanț îl depășește pe cel al cutremurului de magnitudinea 7,8 din Nepal, în care au murit 8.800, în 2015.

Pe un frig glacial, salvatorii duc o cursă contracronometru pentru a încerca să le vină în ajutor supraviețuitorilor seismului cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter petrecut luni în zori și care a zguduit sud-estul Turciei și nordul Siriei vecine.

Vremea nefavorabilă le complică misiunea salvatorilor, iar ministrul de interne turc a prevenit marți că următoarele 48 de ore vor fi “cruciale” pentru găsirea de supraviețuitori. Șoseaua care duce spre orașul Antakya (vechea Antiohia), în provincia turcă Hatay deosebit de afectată, este aglomerată cu camioane cu ajutoare, utilaje de șantiere și ambulanțe ce fac slalom printre mașinile particularilor care se refugiază. Orașul este la pământ, înecat într-un nor gros de praf din cauza utilajelor de degajare care caută printre dărâmături. Cât vezi cu ochii, nu sunt decât imobile prăbușite total sau parțial.

În Siria, cutremurul a surpat mii de clădiri, amplificând suferințele într-o regiune devastată de 12 ani de război civil și criza refugiaților.

Mulți sinistrați din Turcia au fost nevoiți să doarmă în mașini, în afara și în interiorul unor adăposturi guvernamentale.

“N-avem cort, n-avem sobă, n-avem nimic. Copii noștri nu sunt bine. Ne udă ploaia pe toți, iar copiii noștri stau afară în frig”, declară AP Aysan Kurt, în vârstă de 27 de ani. “N-am murit de foame sau în cutremur, dar vor muri înghețați de frig”, spune el.

De teama de a reveni acasă, unii supraviețuitori au găsit refugiu la aeroportul din Gaziantep. Ajutorul internațional a început să sosească marți în Turcia, unde a fost decretat doliu național pentru șapte zile. De o parte și de cealaltă a frontierei turco-siriene, se lucrează pentru salvarea de vieți. La Jandairis, de partea siriană, un nou-născut a fost scos viu dintre dărâmături. Bebelușul, o fetiță, era încă legat cu cordonul ombilical de mama sa, decedată, la fel ca toți ceilalți membri ai familiei.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că 23 milioane de persoane sunt potențial expuse în urma tragediei.

Kim Jong-un își pregătește fiica să fie viitoarea dictatoare

Dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un, și-a adus una dintre fiice la un banchet militar fastuos la o bază militară, marți, fata apărând în centrul atenției în majoritatea fotografiilor, un indiciu că este posibil ca liderul suprem de la Phenian să o pregătească pentru a prelua conducerea statului în viitor, scrie CNN. „Expunându-și ostentativ soția și fiica, Kim vrea să le arate observatorilor locali și străini ca familia sa și armata sunt legate inseparabil”, a mai spus el.

Deși secretomania este politică de stat în Coreea de Nord, Kim a părut, în ultimii ani, tot mai deschis la a-și prezenta familia către public, soția sa și fiica fiind tot mai prezente la evenimente și în locuri în care dictatorul își construiește imaginea internă și internațională. Fata, cunoscută cu numele de Ju Ae, are în jur de 9 ani și s-a alăturat tatălui și mamei, Ri Sol Ju, într-o vizită la o bază militară. Acolo s-a desfășurat un fastuos banchet pentru aniversarea de 75 de ani a Armatei Populare Coreene, a scris presa de stat nord-coreeană, miercuri. Presa de stat a scris că „a fost un vis devenit realitate pentru militari să-l vadă pe Kim și pe respectata sa fiică”. La banchet, fata a fost așezată în centrul mesei, în dreapta și în stânga ei fiind Kim și soția acestuia.

Alți analiști spun că a devenit clar că Kim Jong-un a luat deja decizia în privința succesoarei sale, confirmând speculațiile care au început să apară de anul trecut, când Kim Ju Ae a fost prezentă la testarea unei rachete intercontinentale cu tatăl ei. Mai mult, presa de stat a publicat un articol, tot în noiembrie, cu fotografii cu Kim și fiica sa, în care Ju Ae este descrisă ca „cea mai iubită fiică”. „Având în vedere toate aceste lucruri, nu mai este niciun dubiu că Kim Ju Ae a fost numită succesoarea lui Kim Jong-un și că este nevoie să fim atenți la cum va schimba asta politicile nord-coreene pe termen mediu și lung și cum vor accepta nord-coreenii această succesiune la vârful familiei Kim, la a patra generație”, a spus Cheong Seong-chang, analist-șef la Institutul Sejong din Coreea de Sud.

Nu există, însă, informații că Kim ar intenționa să renunțe la putere prea curând, precedentul „dinastic” de până acum arătând că dictatorii nord-coreeni rămân la putere până la moarte, urmând să fie succedați de fiul „preferat”. Kim Jong-un a preluat puterea la moartea tatălui său, Kim Jong-il, în 2011. La rândul său, Kim Jong-il a preluat conducerea în 1994, după moartea lui Kim Il-Sung (n. red. - cunoscut și drept Kim Ir-Sen, preluat din forma rusească/sovietică a numelui).

Kim Jong-un nu fusese, inițial, stabilit ca succesor, însă tatăl lui a decis să-l promoveze în dauna fraților mai mari, Jong-nam și Jong-Chul. Jong-nam, cel mai mare dintre frați, fusese stabilit ca succesorul favorit al lui Kim Jong-il, însă acesta a ieșit din grații după ce a încercat să intre ilegal la Disneyland în Tokyo cu un pașaport fals, în timp ce Jong-Chul a fost considerat „prea feminin”. Kim Jong-nam a fost asasinat, la ordinele fratelui său, în timp ce se afla pe un aeroport din Malaezia.

Soția lui David Gilmour l-a atacat pe Roger Waters numindu-l “antisemit” și “apologet” al lui Putin

Polly Samson, soția lui David Gilmour de la Pink Floyd și textieră la două din cele mai recente albume ale trupei, l-a atacat pe fostul lider al trupei Roger Waters pe Twitter, descriindu-l “antisemit” și că face „apologia lui Putin”, potrivit The Guardian. „Din păcate (Waters) ești antisemit până în străfundul sufletului tău putred”, a scris ea. „De asemenea, un apologet al lui Putin și un mincinos, hoț, ipocrit, eviți să plătești taxe, misogin, bolnav de invidie, megaloman. Ajunge cu prostiile tale”.

Ca răspuns la mesajul de pe Twitter al lui Samson, Waters a postat o declarație: „Roger Waters este conștient de comentariile incendiare și extrem de inexacte făcute despre el pe Twitter de Polly Samson, pe care le respinge în totalitate. În prezent, primește sfaturi cu privire la poziția sa”. Mesajul lui Samson se referă, aparent, la un interviu pe care Waters l-a acordat ziarului Berliner Zeitung la începutul acestei luni, republicat în traducere pe site-ul lui Waters, în care se întreabă dacă „Putin (este) un gangster mai mare decât Joe Biden și decât toți cei care se ocupă de politica americană de la al Doilea Război Mondial” și mai spune că Putin „guvernează cu atenție, luând decizii pe baza unui consens în guvernul Federației Ruse”. În interviu, Waters a mai spus că „activiștii de Lobby din Israel” încercau să îi anuleze concertele din Germania și că „israelienii comit genocid. La fel cum a făcut Marea Britanie în timpul perioadei noastre coloniale... Am crezut despre noi că suntem în mod inerent superiori poporului indigen, la fel cum fac israelienii în Palestina”. El își exprimă, de asemenea, sprijinul continuu pentru mișcarea Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) și că va cânta în continuare la Moscova, „având în vedere că Moscova nu conduce un stat de apartheid bazat pe genocidul locuitorilor indigeni”.

Rogers a fost mult timp acuzat de antisemitism din cauza comparațiilor sale repetate între statul israelian și Germania nazistă. Scriind pentru New York Observer în 2013, rabinul Shmuley Boteach i-a scris lui Waters că nu are „nicio decență, nici inimă, nici suflet” pentru a compara „evreii cu monștrii care i-au ucis”. În răspuns, Waters a recunoscut că „Holocaustul a fost brutal și dezgustător dincolo de imaginația noastră”, dar că „deplânge șșiț politicile guvernului israelian în teritoriile ocupate și Gaza” și că „nu a fost un antisemit”. În 2017, radiodifuzorii germani au anulat difuzarea concertelor lui Waters la Berlin și Köln din cauza „acuzațiilor de antisemitism la adresa lui”.

Anul trecut, două concerte programate ale Waters în Polonia au fost anulate din cauza unei scrisori deschise pe care i-a trimis-o primei doamne ucrainene, Olena Zelenska, în care spunea că „extremiștii naționaliști” din Ucraina sunt de vină pentru „acest război dezastruos”.

Creatorul de modă spaniol Paco Rabanne a fost incinerat în Bretania

Creatorul de modă spaniol Paco Rabanne, care a decedat vineri în vestul Franței, în Bretania, a fost incinerat, înaintea unui omagiu al Casei Paco Rabanne, ce va fi organizat pe 1 martie, în cadrul Săptămânii Modei de la Paris. “A fost incinerat ieri în Bretania”, a declarat marți un oficial al grupului catalan Puig, care deține marca ce îi poartă numele.

Faimos pentru ținutele sale futuriste din metal, precum și pentru declarațiile sale excentrice, designerul a murit la vârsta de 88 de ani în satul Portsall, în Bretania. Familia sa s-a refugiat în Franța din cauza războiului civil spaniol.

Casa Paco Rabanne va fi prezentă pe 1 martie în cadrul Săptămânii Modei de la Paris, prilej de a-i aduce un omagiu creatorului de modă, incinerat în cea mai strictă intimitate. La câteva zile după dispariția “metalurgistului modei”, rapperul american Cardi B s-a îmbrăcat în Paco Rabanne, duminică, pentru Premiile Grammy: o rochie metalizată asociată cu un accesoriu pentru cap, conceput de actualul director artistic al casei, Julien Dossena, o reinterpretare a creațiilor emblematice ale lui Paco Rabanne.

Cum a eșuat grupul Mozart, care se consideră rivalul lui Wagner în Ucraina

Grupul de voluntari americani formează soldați ucraineni de mai multe luni pentru a-i pregăti să facă față forțelor ruse. Activitățile celor care se revendică rivali ai lui Wagner iau sfârșit totuși, în urma unor acuzații grave, potrivit La Libre și Rador. “Grupul Mozart a murit”, îi anunță Andrew Milburn, deprimat, pe camarazii săi de luptă. Fostul colonel american nu încearcă nicio clipă să-și ascundă tulburarea din cauza veștii proaste pe care trebuie s-o împărtășească restului grupului. “Sunt dezgustat”, adaugă el pentru “New York Times”.

Cel care se află în fruntea organizației militare private americane Mozart, care se revendică drept rival al miliției Wagner, vede toate planurile destrămându-i-se.

Activi în Ucraina de mai multe luni, acești bărbați, împreună cu el, și-au dat ajutorul țării lui Volodimir Zelenski pregătind soldați, participând la evacuarea civililor, dar și colectând donații.

Totuși acum, din cauza acuzațiilor de nereguli financiare - în special - Mozart depune armele. Se pare că este vorba de “deturnare de fonduri”, potrivit “New York Times”. La originea acestor dezvăluiri, directorul financiar al societății Mozart, Andrew Bain, a intentat un proces organizației sale. În plângere, el îl vizează mai ales pe șeful operațiunilor, Andrew Milburn, a cărui eliminare a cerut-o.

Vorbind despre litigii în cadrul trupelor, Bain a subliniat și comportamentele nepotrivite ale “comandantului”, adesea sub influența alcoolului. Astfel el a vorbit despre afirmații scandaloase ale lui Milburn privind înalți oficiali ucraineni. El a explicat de asemenea că acesta și-a lăsat câinele să urineze într-un apartament care i-a fost pus la dispoziție cu generozitate. Deși cel acuzat a recunoscut că a consumat alcool și a făcut afirmații nepotrivite, a respins totuși acuzațiile de nereguli financiare, pe care le-a calificat drept “ridicole”, citează La Libre și Rador.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.