Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Cel mai avansat vaccin, “posibilă reacție adversă serioasă”

Ziarul de Vrancea
9 sep 2020 1630 vizualizări

AstraZeneca a suspendat testele cu vaccinul său anticoronavirus din cauza unei boli inexplicabile

​AstraZeneca a anunțat că a suspendat testele de fază finală, pe scară largă, făcute cu vaccinul său experimental contra coronavirusului, din cauza unei boli apărute în mod inexplicabil la un participant la studiu.

Vaccinul, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, era considerat lider în cursa mondială de dezvoltare a unui vaccin anti-Covid-19, iar suspendarea afectează șansele punerii pe piață a produsului până la sfârșitul anului, așa cum semnalase compania anterior. AstraZeneca spune că a oprit din proprie inițiativă testele pentru ca o comisie independentă să analizeze datele privind siguranța vaccinului și că face tot ce este posibil pentru a grăbi analiza acestui eveniment singular, astfel încât calendarul dezvoltării vaccinului să fie cât mai puțin afectat. “Este o măsură de rutină ce trebuie luată dacă există o boală potențial inexplicabilă în una din fazele de testare”, a transmis compania printr-un comunicat.

Natura bolii și când aceasta a avut loc nu sunt dezvăluite, dar se apreciază că participantul la test se va vindeca, potrivit Stat News, publicația care a dat prima informația despre suspendarea testelor din cauza “unei posibile reacții adverse serioase”.

Autoritatea pentru medicamente din SUA definește drept eveniment advers unul în care informațiile disponibile sugerează o posibilă legătură cu medicamentul testat. Potrivit New York Times, care citează o persoană ce cunoaște situația, un participand la test din Marea Britanie a fost diagnosticat cu mielită transversă, un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală și, adesea, este provocată de infecții virale. Nu este clar dacă boala are legătură directă cu vaccinul AstraZeneca, potrivit NYT.

Suspendarea afectează inclusiv testele cu vaccinuri realizate de alte companii, care caută să vadă dacă există reacții similare. Testarea vaccinului, denumit AZD1222, se desfășoară, în diferite stadii, în Marea Britanie, SUA, Brazilia, Africa de Sud și India. De asemenea, se pregătește testarea acestuia în Japonia și Rusia. Acțiunile AstraZeneca au căzut cu 8%, iar cele ale rivalilor în cursa vaccinurilor anticoronavirus au urcat pe burse.

UE și-a rezervat 200 de milioane de doze dintr-un viitor vaccin de la BioNTech-Pfizer

Comisia Europeană a anunțat ieri că a ajuns la un acord preliminar pentru a obține 200 de milioane de doze dintr-un viitor vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat de alianța germano-americană BioNTech-Pfizer, cu opțiunea de a achiziționa încă100 de milioane de doze dacă vaccinul se va dovedi sigur și eficient contra COVID-19. Potențialul contract ar oferi posibilitatea ca toate statele membre să cumpere vaccinul.

“Discuțiile finalizate cu BioNTech-Pfizer marchează un nou pas important în eforturile noastre de a construi un portofoliu solid și diversificat de potențiale vaccinuri”, a precizat comisarul european al Sănătății, Stella Kyriakides. “Acesta a fost obiectivul Strategiei UE privind vaccinul și îl îndeplinim. Suntem optimiști că printre aceste potențiale vaccinuri va exista unul sigur și eficient împotriva COVID-19 care să ne ajute să învingem pandemia”, a adăugat ea.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat la rândul său satisfacția pentru acest acord preliminar. “Este a șasea companie farmaceutică cu care am finalizat discuții sau am semnat un acord pentru potențiale vaccinuri, în timp record. Șansele noastre de a dezvolta și distribui un vaccin sigur și eficient sunt mai mari ca niciodată, atât pentru europeni, cât și pentru restul lumii. Ca să învingem coronavirusul oriunde ar fi, trebuie să îl învingem peste tot”, a spus ea, citată în același comunicat.

BioNTech este o companie germană care colaborează cu grupul Pfizer din SUA pentru a dezvolta un nou vaccin pe baza ARN mesager, care joacă un rol fundamental în biologia umană, transferând instrucțiunile care conduc celulele în corp pentru a produce proteine care să prevină sau să combată boala.

UE a încheiat deja acorduri pentru a-și asigura acces la eventuale vaccinuri cu Sanofi-GSK, Johnson&Johnson, CureVac, Moderna și AstraZeneca.

Un concert care va dura 639 de ani, început în 2001, continuă în ciuda epidemiei

Un concert într-o biserică din Germania, care a început cu 18 ani înainte ca epidemia de coronavirus să se declanșeze, se va termina în 2640.

The New York Times anunța pe 5 septembrie că spectatorii au venit în număr mare la biserica medievală Sfântul Burchardi din Halberstadt, la 200 de kilometri de Berlin. Acea zi a marcat prima schimbare de sunet în aproape șapte ani de când a început cel mai lung concert din lume.

Aceasta a fost a 14-a schimbare de acord de când a început recitalul de orgă al unei compoziții a americanului John Cage, pe 5 septembrie 2001. S-au împlinit 89 de ani de la nașterea compozitorului american, care a murit în 1992 la vârsta de 79 de ani.

Rainer Neugebauer, care administrează Fundația de Orgă “John Cage” la Halberstadt, a explicat asistenței că “față de Jocurile Olimpice sau Forumul Economic Mondial de la Davos, acest eveniment nu poate fi anulat”. “Schimbarea de acord trebuia să se facă, figurează pe partitură”, a declarat el.

John Cage a scris partitura pentru prima dată la pian în 1985. Indicația relativă a tempo-ului a fost următoarea: “Pe cât se poate de lent”. Orga se pretează la un astfel de tempo. Dacă la pian, sunetul dispare o dată ce ai terminat de atins o clapă, cel produs de orgă poate dura la infinit.

Această orgă nu este un instrument standard, activat de o claviatură. Țevile reglate pentru notele partiturii sunt adăugate sau eliminate pe măsură ce sunetul va fi modificat. Niciun organist nu este implicat: instrumentul funcționează pe pilot automat și pedalele care activează țevile sunt acționate de saci cu nisip.

Ceremonia care însoțește fiecare schimbare a devenit un ritual pentru amatorii compoziției. Un compozitor și o soprană care poartă mănuși albe introduc două țevi noi în orgă, creând astfel un nou acord de șapte note, care se alătură celor cinci note care răsună din octombrie 2013. Potrivit compozitorului, “o nouă armonie” și un sunet mai dens emană din instrument.

Patriarhul Kievului, care dădea vina pe homosexuali pentru pandemie, diagnosticat cu Covid-19

Patriarhul Filaret al Kievului, care declarase că pandemia de COVID-19 este pedeapsa lui Dumnezeu pentru căsătoriile homosexuale, a fost diagnosticat cu coronavirusul și internat în spital, a anunțat Biserica Ortodoxă Ucraineană. Biserica a anunțat că starea prelatului este „stabilă” și că acesta „continuă tratamentul” într-un comunicat distribuit pe website-ul și pagina de Facebook a Patriarhatului Kievului.

Patriarhul a declarat în luna martie în cadrul unui interviu acordat unei televiziuni locale din Ucraina că pandemia este „Pedeapsa lui Dumnezeu pentru păcatul omului și păcătoșenia umanității”. „În primul rând mă refer la căsătoria homosexuală”, a adăugat acesta, precizând că „aceasta este cauza coronavirusului”.

O organizația ucraineană pentru apărarea drepturilor persoanelor LGBT a anunțat în luna aprilie că l-a dat în judecată pe patriarh, afirmând că „scopul nostru este să arătăm oamenilor că nu mai este loc pentru asemenea afirmații din partea liderilor bisericii din Ucraina”, potrivit Olenei Șevcenko, președintele ONG-ului Insight.

Activiștii ucraineni au cerut în proces scuze din partea lui Filaret și a postului de televiziune care a difuzat afirmațiile controversate pentru răspândirea de informații false.

Scoția și Țara Galilor denunță un atac al Londrei asupra autonomiei lor

Premierul scoțian Nicola Sturgeon denunță un proiect de lege cu privire la organizarea internă a Regatului Unit, prezentat ieri de Guvernul lui Boris Johnson, drept un “atac frontal total” asupra autonomiei Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord. Sturgeon a avertizat că acest text nu face decât să consolideze cauza independenței Scoției. “Tot mai mult, aceasta nu este o problemă de alternativă între independență și statu quo-ul descentralizării. Este vorba despre independență ca singurul mijloc de apărare a Parlamentului scoțian, pentru a nu fi fragilizat și pentru ca puterile să nu-i fie subminate”, a subliniat ea. Premierul separtsist scoțian acuză Guvernul Johnson că este “cel mai iresponsabil, iar pentru a înrăutăți lucrurile și mai mult, incompetent și lipsit de orice principiu” pe care l-a văzut ea vreodată.

Guvernul britanic a recunoscut marți că acest proiect de lege, care urmează să definească piața internă britanică după Brexit încalcă “în mod limitat” angajamentele internaționale pe care și le-a asumat.

În cadrul subtilului echilibru constituțional din Marea Britanie, parlamentele și guvernele semiautonome ale Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord - numite administrații “delegate” - au competențe în domenii ca educația, sănătatea, poliția și justiția. La Cardiff, reacția față de proiectul de lege pregătit de Londra a fost la fel de negativă. Proiectul este considerat o amenințare la adresa legăturilor care leagă cele patru provincii ale regatului.

Adunările de peste șase persoane, interzise de luni în Anglia

Regulile cu privire a distanțarea socială urmează să fie înăsprite în Anglia, unde - începând de luni - adunările urmează să fie reduse la maximum șase persoane. În prezent, adunările sunt limitate la maximum 30 de persoane.

Noua dispoziție urmează să fie detaliată de către Boris Johnson, în contextul în care Marea Britanie înregistrează o creștere puternică a contaminărilor cu noul coronavirus. “Trebuie să acționăm, acum, pentru a opri răspândirea viruslui”, a precizat Johnson.

Aceste noi reguli nu se aplică în școli și nici la locul de muncă, iar derogări ar putea fi acordate la căsătorii, funeralii și manifestații sportive.

Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord sunt autonome în domeniul sănătății publice.

Iranul acceptă în final să le plătească daune rudelor victimelor avionului ucrainean

Iranul va negocia plata de daune către rudele victimelor avionului ucrainean de pasageri doborât accidental în ianuarie de armata iraniană, a declarat ieri șeful autorității naționale de aviație de la Teheran. Touraj Dehghani-Zanganeh a spus că țara este deschisă la plata de daune către rudele celor 176 de victime, pe baza reglementărilor internaționale, și a solicitat organizarea unei întâlniri cu țările afectate la 18 octombrie la Teheran.

Avionul Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines (UIA) a fost doborât de forțele aeriene iraniene la scurt timp după decolare la 8 ianuarie, iar toate cele 176 de persoane aflate la bord au murit.

Pasagerii erau din Ucraina, Iran, Canada, Afganistan, Marea Britanie și Suedia.

Iranul a spus inițial că avionul s-a prăbușit din cauza unei probleme tehnice, dar ulterior a recunoscut că a doborât din greșeală aeronava în contextul tensiunilor intensificate cu forțele americane din Irakul vecin.

În raportul său final asupra accidentului, făcut public la mijlocul lunii iulie, agenția iraniană de aviație a spus că a fost vorba de o “eroare umană”, precizând că deficiențele de la sistemul de radar au produs probleme de comunicare cu unitatea militară responsabilă. Luna trecută, Organizația Centrală de Asigurări din Iran încă refuza plata de compensații către rudele victimelor, spunând că avionul era asigurat de companii europene, inclusiv din Ucraina, care prin urmare vor trebui să achite daunele.

Papa Francisc, văzut în premieră purtând mască

Papa Francisc a fost văzut ieri purtând mască și folosind dezinfectant pentru mâini în timpul audienței sale publice săptămânale de la Vatican.

Suveranul pontif în vârstă de 83 de ani - care nu este văzut în general cu echipament de protecție - a scos o mască în timp ce cobora dintr-o mașină în fața Cortile San Damaso din Palatul Apostolic.

Papa Francisc s-a aflat acolo pentru a susține o audiență săptămânală, un eveniment obișnuit, pe care l-a reluat în prezența publicului săptămâna trecută, după o pauză de peste șase luni în care suveranul pontif a fost nevoit să susțină audiențe virtuale din cauza pandemiei de coronavirus.

Înaintea audienței, papa Francisc s-a plimbat și a discutat cu publicul, oferind binecuvântări, acceptând cadouri, inclusiv prăjituri, cărți și flori, și semnând mesaje, însă a păstrat întotdeauna o distanță fizică față de credincioșii prezenți la eveniment.

Papa Francisc a evitat să atingă oamenii - cu câteva excepții, mai ales în cazul copiilor - și, la un moment dat, a folosit gel dezinfectant pentru mâini, pe care i l-a dat un asistent. În momentul începerii audienței, liderul de la Vatican a îndemnat de asemenea mulțimea să se separe și le-a cerut celor prezenți “să se așeze pe scaune” pentru a “evita infectarea”.

În timpul audienței, papa a numit sănătatea un “bun comun” și a reafirmat că orice vaccin împotriva noului coronavirus ar trebui să fie pus la dispoziția tuturor oamenilor.

Peter Madsen recunoaște că a asasinat-o pe jurnalista Kim Wall

Danezul Peter Madsen, condamnat la închisoare pe viață pentru asasinarea jurnalistei suedeze Kim Wall la bordul submarinului său artizanal, și-a recunoscut pentru prima dată vinovăția în cadrul unui serial documentar al cărui prim episod a fost difuzat miercuri. Inventatorul danez, în vârstă de 49 de ani, contactat prin telefon, a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat dacă a ucis-o pe tânăra jurnalistă. “Există un singur vinovat și acela sunt eu”, a spus Peter Madsen, condamnat în aprilie 2018 pentru crimă cu premeditare, precedată de violențe sexuale.

În seara zilei de 10 august 2017, jurnalista suedeză Kim Wall, care avea 30 de ani, a urcat la bordul submarinului Nautilus alături de Peter Madsen, creatorul și proprietarul acelui vehicul submersibil. Ea dorea să scrie un articol care să conțină un portret jurnalistic al acestui inginer autodidact, obsedat de ideea explorării mărilor și a spațiului. Kim Wall a fost declarată dispărută în acea noapte de partenerul ei de viață, iar cadavrul ei a fost găsit dezmembrat în apele Mării Baltice. “Cu excepția zilei de 10 august 2017, nu am făcut niciodată nimic nimănui”, a declarat Peter Madsen.

În timpul procesului, inventatorul danez a recunoscut că a tranșat cadavrul tinerei femei înainte de a îl arunca în Marea Baltică, dar continua să susțină că moartea acesteia a fost accidentală.

Noua lui mărturie nu elucidează însă misterul ce înconjoară circumstanțele exacte în care a murit Kim Wall. Serialul documentar, intitulat “Înregistrări secrete cu Peter Madsen” și din care doar primul episod a fost difuzat, se bazează pe mai mult de 20 de ore de conversații telefonice purtate de un jurnalist cu asasinul danez, ce au fost înregistrate fără știrea acestuia.

În cele din urmă, Peter Madsen și-a dat acceptul pentru folosirea înregistrărilor.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.