Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ce se știe despre Kim Yo-jong, sora dictatorului nord-coreean

Ziarul de Vrancea
27 apr 2020 1735 vizualizări

În timp ce zvonurile cu privire la moartea liderului nord-coreean sau o posibilă stare vegetativă se înmulțesc, sora lui mai mică ar fi fost desemnată să-i urmeze la putere, dacă va fi necesar.

Kim Jong-un este „în viață și este bine”, a declarat, luni, consilierul special pentru securitate națională al președintelui sud-coreean Moon Jae-in, reducând gravitatea zvonurilor despre problemele suspectate alea liderului nord-coreean. Însă ce aproape sigur este că operația sa pe cord nu a mers așa cum a fost prevăzut. Mai multe surse americane, printre care și CNN, au confirmat că o echipă de medici chinezi s-ar fi dus la căpătâiul lui. Momentan este dificil să deosebim adevărul de fals. Dar în cazul decesului lui Kim, cine îi va succeda? A priori, dinastia Kim, a început cu Kim Il-sung, bunicul lui Kim Jong-un, va continua cu sora lui mai mică, Kim Yo-jong, care ar fi într-o poziție bună pentru a deveni prima „dictatoare” din lume. Pentru că, dacă aceasta ar conduce Coreea de Nord, nu ar trebui să ne așteptăm la o relaxare de la cea care este uneori descrisă drept „mai sângeroasă decât Kim Jong-un”. Iată un scurt portret al lui Kim Yo-jong.

 „Baronul negru”

Potrivit mai multor rapoarte și specialiști, Kim Yo-jong a fost promovată într-o poziție politică importantă în decembrie 2019, o poziție echivalentă cu cea a vicepreședintelui. Faptul că i-ar succeda lui Kim Jong-un după moarte ar fi oficializat în acel moment. „Kim Yo-jong a fost numită oficial moștenitoare în decembrie 2019 de Comitetul Central al Partidului Muncitorilor”, a anunțat în urmă cu câteva zile cotidianul japonez „Yomiuri”. Cei doi copii ai lui Kim Jong-un sunt mult prea mici pentru a guverna, iar despre fratele său, Kim Jong-chol, se spune că nu este interesat. Din umbră, ea este cea care a orchestrat planurile de comunicare ale fratelui ei de câțiva ani. În 2011, ea a fost numită de Kim Jong-un la Departamentul de Comunicare de Stat. Tânăra, care întruchipează o nouă generație de cadre ale regimului, încearcă de atunci să construiască imaginea lui Kim Jong-un – din umbră, din moment ce mass-media de stat o va cita pentru prima dată abia 2014, pe marginea unui scrutin pentru reînnoirea Parlamentului. La sfârșitul anului 2014, semn de încredere absolută, Kim Jong-un a numit-o directorul adjunct pentru propagandă al regimului. În cultul personalității pe care îl construiește în jurul fratelui mai mare, ea se străduiește să arate un șef de stat binevoitor și accesibil, precum bunicul lor, Kim Il-sung, fondatorul țării. Conform „The Guardian”, ea îl încurajează pe Kim Jong-un să viziteze casele celor mai umili și să se înconjoare de personalități excentrice, precum jucătorul de baschet american Dennis Rodman.

Femeie invizibilă

Spre deosebire de fratele ei, nu dorește lumina reflectoarelor. Una dintre primele imagini cu Kim Yo-jong datează de la începutul anului 2012. Nord-coreenii o descoperă la televiziunea de stat, plângând la înmormântarea tatălui său. Ea are în jur de 23 de ani, data ei exactă de naștere fiind necunoscută. De atunci, a apărut mai frecvent în timpul ceremoniilor. De exemplu, ea și-a însoțit fratele în timpul întâlnirii dintre cele două Corei în timpul Jocurilor Olimpice din 2018.

O fată muncitoare

Cariera lui Kim Yo-jong este meteorică. Cu siguranță, faptul că este sora „liderului suprem” al Coreii de Nord face lucrurile mai ușoare. Cu toate acestea, în fiecare etapă a carierei sale, ea a încercat să îl mulțumească pe Kim Jong-un, despre care se știe că este totuși versatil și care ar fi ucis deja mai mulți membri ai familiei sale. După ce a studiat în Elveția, fiind absolventă de informatică și vorbind mai multe limbi străine, ea a urcat pe rând până la numirea sa din octombrie 2017 în biroul politic al Partidului Muncitorilor din Coreea, un organism decizional prezidat de fratele ei. Informațiile despre viața sa privată sunt în mare parte neverificabile. Potrivit „The Guardian”, s-ar fi căsătorit la începutul anului 2015 cu fiul vicepreședintelui Partidului Muncitorilor, Choe Ryong-hae, el însuși promovat recent în puternica comisie militară a partidului și este mama unei fetițe. Conform unor surse, ea s-a născut între 1987 și 1989. La fel ca fratele său, Kim Yo-jong este rodul uniunii dintre dictatorul anterior Kim Jong-il și a treia sa soție, o dansatoare pe nume Ko Yong-hui, care a fost și ea obiectul cultului personalității.

L-a lăudat pe Trump

Pe lângă prezența ei în timpul întâlnirii istorice dintre cele două Corei la momentul Jocurilor Olimpice, Kim Yo-jong ar fi jucat – potrivit specialiștilor în Coreea de Nord – un rol preponderent în apropierea dintre Donald Trump și Kim Jong-un, după escaladarea diplomatică provocată de armele nucleare. Iar în luna martie ea l-a lăudat public pe Donald Trump pentru că i-a trimis lui Kim Jong-un o scrisoare în care spera să mențină relații bilaterale bune și a oferit ajutor pentru a face față pandemiei coronavirusului. Ca și fratele său, care a trecut prin mai multe instituții de învățământ cu un nume de împrumut, Kim Yo-jong a studiat discret și sub o protecție ridicată într-o școală privată din Berna, Elveția, înainte de a reveni în Coreea de Nord la sfârșitul anilor 2000. Ea vorbește fluent engleză și franceză.

Kim Jong Un probabil că încearcă să se protejeze de covid-19

Kim Jong Un probabil că nu a asistat la ceremoniile de la 15 aprilie - nu din cauza stării sănătății sale, ci ca măsură de precauție față de epidemia noului coronavirus -, a apreciat ieri ministrul sud-coreean al Unificării Kim Yeon-chul. “Este adevărat că nu a lipsit niciodată de la aniversarea lui Kim Il Sung de când se află la putere, însă numeroase ceremonii și un banchet au fost anulate din cauza unor îngrijorări legate de noul coronavirus”, a declarat într-o audiere în Parlament ministrul sud-coreean al Unificării Kim Yeon-chul. “Eu nu cred că acesta e un lucru deosbit de neobișnuit în situația actuală”, a apreciat ministrul.

Pentagonul a lansat oficial înregistrări video cu „fenomene aeriene neidentificate”

Pentagonul a lansat oficial trei înregistrări video care arată „fenomene aeriene neidentificate” care au fost înainte dezvăluite de o companie privată, relatează CNN. Înregistrările arată ceea ce par a fi obiecte zburătoare neidentificate mișcându-se rapid în timp ce sunt surprinse de camere cu infraroșu. În două dintre ele pot fi auziți membri ai serviciului care își exprimă uimirea față de cât de rapid se mișcă obiectele. Unul dintre ei presupune că poate fi vorba despre o dronă. Forțele aeriene au confirmat veridicitatea acestor înregistrări în luna septembrie a anului trecut. Acum au fost lansate oficial „pentru a clarifica eventualele idei preconcepute ale publicului referitoare la faptul că înregistrările care au circulat sunt reale sau dacă este vorba despre mai mult”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sue Gough. „După o analiză riguroasă, departamentul a concluzionat că lansarea autorizată a acestor înregistrări video declasificate nu dezvăluie niciun sistem secret și nu afectează vreo ulterioară investigație a incursiunilor militare în spațiul aerian”, a completat ea. În prezent, Forțele aeriene au un ghid oficial pentru cum pot piloții să raporteze când cred că au văzut ceea ce pot fi OZN-uri. În 2017, unul dintre piloții care a văzut unul dintre obiectele neidentificate în 2004, a declarat pentru CNN că se mișca într-o mod inexplicabil. „Pe măsură ce m-am apropiat de el... a accelerat rapid spre sud și a dispărut în mai puțin de două secunde. Era ca o minge de ping pong, lovindu-se de perete”, a povestit David Fravor, fost pilot. Pentagonul a studiat înregistrări ale unor astfel de întâlniri ca parte a unui program clasificat, lansat la cererea fostului senator Harry Reid al statului Nevada. Programul a fost lansat în 2007 și a fost încheiat cinci ani mai târziu, potrivit Pentagonului, după ce a fost considerat că există priorități care necesită finanțare. Luis Elizondo, fost șef al programului clasificat, a declarat pentru CNN în 2017 că, personal, crede „că există dovezi foarte convingătoare că este posibil să nu fim singuri”. Unii membri ai Congresului sunt încă interesați de această problemă, iar vara trecută mai mulți senatori au primit un raport clasificat din partea oficialilor Forțelor aeriene despre un obiect zburător neidentificat.

Trump nu înțelege de ce a crescut numărul apelurilor cu privire la ingerarea de dezinfectant

Președintele Donald Trump a spus că nu își poate imagina de ce a crescut în Statele Unite numărul de apeluri la urgență cu privire la ingerarea de dezinfectant, după ce a sugerat injectarea unei astfel de substanțe pentru a trata coronavirusul, relateză BBC. Donald Trump a fost criticat de comunitatea medicală după ce a sugerat, săptămâna trecută, să fie cercetat dacă boala Covid-19 ar putea fi tratată prin injectarea de dezinfectant sau substanță asemănătoare în organism. Guvernatorii statelor Michigan și Maryland l-au învinuit, duminică, pe președinte pentru creșterea acestor apeluri. Acum, Trump susține că remarcile lui au fost sarcastice. În timpul conferinței de luni pe marginea Covid-19, un reporter a remarcat faptul că linia de urgență a statului Maryland a fost asaltată de sute de apeluri în ultimele zile. „Nu îmi pot imagina de ce. Nu îmi pot imagina asta”, a spus Trump, trecând rapid mai departe. Întrebat dacă își asumă responsabilitatea pentru creșterea numărului acestor apeluri, el a replicat: „Nu, nu îmi asum”. Joia trecută, Trump a spus: „Văd că dezinfectantul îl distruge într-un minut. Un minut. Există vreo cale să putem face ceva asemănător, prin injectare sau aproape o curățare?”. Vineri după-amiază, Trump le-a spus jurnaliștilor: „Adresam sarcastic o întrebare reporterilor ca voi, doar ca să văd ce se va întâmpla”. Luni, în timpul conferinței, Trump a mai fost întrebat dacă va amâna alegerile prezidențiale programate pentru luna noiembrie. „Nici măcar nu m-am gândit să schimb data alegerilor. De ce aș face asta?”. Fostul vicepreședinte Joe Biden, rivalul democrat al lui Trump, a spus săptămâna trecută că Trump probabil „va încerca să amâne cumva alegerile”.Donald Trump a mai fost întrebat dacă un președinte care a pierdut mai mulți americani în 6 săptămâni decât numărul celor care au murit în războiul din Vietnam merită să fie reales. El a răspuns că administrația sa a făcut o treabă „incredibilă”. Numărul de cazuri de Covid-19 confirmate în SUA este de aproximativ 1 milion, iar peste 55.000 de oameni au murit.

O doctoriță de top din New York care trata pacienții cu COVID-19 s-a sinucis

O doctoriță de top din New York, aflată în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus, s-a sinucis, informează BBC. Lorna Breen, director medical al Departamentului de urgențe din cadrul New York-Presbyterian Allen Hospital din Manhattan, a murit duminică din cauza unor răni auto-provocate, a declarat poliția. Tatăl medicului, dr. Philip Breen, a declarat pentru New York Times: “A încercat să-și facă treaba și a ucis-o”. Potrivit acestuia, fiica sa nu avea antecedente de boli mintale. Ea a murit în Charlottesville, Virginia, unde locuia cu familia. Lorna Breen s-a îmbolnăvit ea însăși de coronavirus și s-a întors la locul de muncă după aproximativ o săptămână și jumătate de recuperare, a povestit tatăl ei. Spitalul a trimis-o din nou acasă, înainte ca familia ei să “intervină” pentru a o aduce în Charlottesville, a completat acesta. Când au vorbit ultima dată, fiica sa i-a părut “detașată” și i-a povestit cum pacienții cu COVID-19 mor chiar înainte de a fi scoși din ambulanțe. La spitalul din Manhattan unde lucra, cu o capacitate de 200 de paturi, zeci de persoane au murit de COVID-19. Potrivit publicației amintite, Lorna Breen era o creștină devotată, foarte apropiată de familia sa.Statul New York a înregistrat circa o treime din cele aproape un milion de cazuri confirmate de COVID-19 din SUA.

Washingtonul, pregătit să recunoască anexarea unei mari părți a Cisiordaniei

Statele Unite sunt pregătite să recunoască anexarea de către Israel a unei mari părți a Csiordanieiocupate și îndeamnă totodată Guvernul de uniune israelian să negocieze cu palestinienii. Anexarea coloniilor israeliene și a Văii Iordanului a fost propusă de către președintele american Donald Trump în “viziunea” sa cu privire la Orientul Mijlociu, un plan menit să faciliteze pacea, în opinia administrației americane, dar care a fost respins de palestinieni. Israelul s-a pus de acord asupra unui Guvern de uniune, după luni de criză, care prevede “suveranitatea” israeliană în “implantațiile din Iudeea și Samaria” - expresia folosită de israelieni pentru a desemna colonii și regiuni din Cisiordania, un teritoriu palestinian ocupat din 1967 de statul evreu.

“Așa cum am spus mereu clar, suntem pregătiți să recunoaștem acțiunile israeliene vizând să extindă suveranitatea israeliană și aplicarea dreptului israelian în zone din Cisiordania considerate în «Viziune» ca făcând parte din statul israelian”, a anunțat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american. “Acest lucru urmează să aibă loc într-un context în care Guvernul israelian este de acord să negocieze cu palestinienii pe baza liniilor prezentate în Viziunea președintelui Trump”, a subliniat ea. Statele Unite sunt principalul aliat al Israelului, o legătură consolidată de Donald Trump, care și-a afișat mereu o apropiere față de “Bibi” Netanyahu. Foarte controversat, proiectul american, care prezintă Ierusalimul drept “capitala indivizibilă a Israelului”, a fost repins ferm de Palestina și Liga Arabă. Aceasta din urmă se reunește de urgenăă joi pe tema anexării.

Trump, avertizat în mod repetat din ianuarie de pericolul Covid-19

Președintele american Donald Trump a fost avertizat în mai multe rânduri în legătură cu pericolul reprezentat de noul coronavirus, în rapoarte ale serviciilor de informații americane în ianuarie și februarie, a relatat cotidianul The Washington Post. Aceste avertizări, incluse în documente secrete cunoscute drept informări cotidiene ale președintelui SUA, au fost emise într-o perioadă în care Trump minimiza amenințarea COVID-19. Publicația americană citează drept surse foști membri ai administrației, fără a da nume. Timp de mai multe săptămâni, aceste informări cotidiene au urmărit evoluția și răspândirea coronavirusului și au avertizat că Beijingul ascundea informații referitoare la capacitatea letală a COVID-19 și la propagarea sa rapidă. Rapoartele subliniau consecințele extrem de grave, în plan politic și economic, ale unei astfel de crize, notează cotidianul american. Persoane neidentificate din anturajul liderului de la Casa Albă au mărturisit că Donald Trump nu citea acest tip de informări și se arăta iritat de faptul că trebuie să asculte prezentările orale. Trump a impus restricții asupra călătoriilor între SUA și Canada către finalul lui ianuarie, dar în luna următoare a minimizat constant gravitatea amenințării COVID-19. Abia la 13 martie președintele american a declarat stare de urgență națională, în contextul căderii piețelor financiare și al exploziei numărului de infectări la New York.

SUA înregistrau luni 988.197 de cazuri confirmate de COVID-19, dintre care 56.144 de cazuri mortale, potrivit unui bilanț realizat de Universitatea Johns Hopkins.

ONS: M.Britanie înregistra la 17 aprilie cu 52% mai mulți morți decât raporta Guvernul

Peste 21.000 de persoane au murit din cauza noului coronavirus în Anglia și Țara Galilor, arată date publicate ieri de Biroul Național brtianic de Statistică (ONS) - un bilanț care include decese în afara mediului spitalicesc și care face din regat a doua cea mai îndoliată țară din Europa, după Italia, relatează Reuters. Potrivit ONS, 21.284 de persoane au murit din cauza virusului până la 17 aprilie - cu 52% mai mulți morți decât cele 13.917 de decese înregistrate la această dată în spitale și anunțate de Guvern la 18 aprilie. În total 7.316 morți au fost înregistrate în perioada respectivă în aziluri de bătrâni britanice, precizează ONS. Prin adăugarea acestor decese, bilanțul britanic îl depășește pe al Franței - care include morțile în aziluri de bătrâni - și pe al Spaniei, însă rămâne sub cel al Italiei, a doua cea mai îndoliată țară din lume, după Statele Unite.

La 17 aprilie, Franța înregistra 18.681 de la 1 martie, Italia 22.745, iar Spania 19.478 de morți din cauza SARS-CoV-2. Scoția - care își publică separat statisticile - a anunțat luni 1.262 de decese din cauza covid-19.

Rata contagiunii crește la 1 în Germania, deplânge directorul Institutului Robert Koch

Rata reproducerii de bază a noului coronavirus a crescut recent în Germania, a deplâns ieri președintele Institutului de boli infecțioase Robert Koch (RKI) Lothar Wieler, care își îndeamnă concetățenii să rămână acasă, în pofida unei relaxări a izolării. Această rată - intituală R0 - care a scăzut sub 0,7 în aprilie, a crescut la 1, potrivit lui Lothar Wieler, ceea ce înseamnă că o persoană contaminată cu noul coronavirus contaminează o altă persoană. “Această cifră trebuie să rămână mai mică de 1”, a subliniat el într-o conferințăde presă. “În contextul unei relaxări (a izolării), să ne asigurăm că putem menține succesul pe care l-am obținut cu toții împreună. Noi nu vrem ca numărul cazurilor să crească din nou. Să rămânem cât mai mult posibil acasă, să ne limităm contactele”, a îndemnat Lothar Wieler. RKI a anunțat anterior 163 de noi decese din cauza covid-19 și alte 1.444 de contaminări, iar bilanțul total a crescut în Germania la 5.913 de morți și 156.337 de cazuri. Cu o zi înainte, Institutul a raportat 110 morți și 1.018 contaminări. Magazinele cu o suprafață de până în 800 de metri pătrați au fost autorizate să redeschidă în Germania, dar și concesionarii de automobile și vânzătorii de biciclete. Celelalte magazine de vânzare cu amănuntul încearcă să convingă Guvernul Angelei Merkel să le autorizeze să-și reia activitatea începând de la 4 mai.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.