Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ce înseamnă pentru Ucraina capturarea Severodonețkului de către Rusia

Ziarul de Vrancea
25 iun 2022 888 vizualizări

Victoria Moscovei este nesemnificativă și mai mult simbolică, susțin mai mulți experți militari n „Timpul lucrează împotriva Rusiei”, apreciază un analist n

Orașul Severodonețk, în Donbas, teatrul unor confruntări armate feroce între armatele ucraineană și rusă de mai multe săptămâni, a fost “ocupat în întregime” de către armata rusă, a anunțat sâmbătă primarul orașului, Oleksandr Striuk.

Armata ucraineană și-a anunțat vineri retragerea din această localitate, cu aproximativ 100.000 de locuitori înainte de război, cu scopul de a apăra mai bine orașul vecin Lîsîceansk.

Cucerirea orașului ucrainean Severodonețk de către armata rusă are loc după mai multe săptămâni de confrunătri armate intense în regiunea ucraineană Lugansk (est), crâncen disputată de către ucraineni și ruși.

Forțe ruse dețin de-acum controlul asupra aproape întregii regiuni în care se află Severodonețkul, iar “lupte de stradă” aveau loc în weekend în orașul vecin Lisiceansk.

“Este o pierdere minoră”

Pierderea orașului Severodonețk de către forțele ucrainene este mult mai semnificativă și simbolică pentru Rusia decât pentru Ucraina, au declarat analiști militari pentru Al Jazeera și Institutul pentru Studiul Războiul (ISW). “Menținerea pozițiilor făcute praf timp de mai multe luni doar de dragul de a rămâne acolo nu are sens”, a declarat vineri guvernatorul regional Serghei Haidai în timp ce militarii ucraineni abandonau orașul din regiunea Luhansk.

Bombardamentele intense ale Rusiei au distrus aproape toate pozițiile de apărare ale forțelor ucrainene din zonă, dar căderea orașului aproape distrus este nesemnificativă, a declarat un expert militar de top. “Este o pierdere minoră, mai există încă Lisiciansk șorașul vecin controlat de Ucrainaț, iar Severodonețk și-a îndeplinit în mare parte scopul”, a declarat pentru Al Jazeera Ihor Romanenko, fost șef adjunct al Statului Major al forțelor armate ucrainene.

Kremlinul trâmbițează preluarea Severodonețkului pentru că a rămas unul dintre puținele orașe controlate de ucraineni în Luhansk, una dintre cele mai mici și mai sărace regiuni din Ucraina, care a fost preluată parțial de separatiștii pro-ruși în 2014. Cu toate acestea, cucerirea întregii regiuni Luhansk - care pare iminentă după potențiala cădere a orașului Lisiciansk - nu va aduce victoria pe care o dorește președintele rus Vladimir Putin. “Există o componentă geopolitică pentru ruși, este un centru districtual în partea neocupată a Luhanskului. Dar vom trece și prin asta, suntem mai interesați de aspectul militar”, a declarat Romanenko.

Victoria revendicată de Rusia în Luhansk a fost atât de importantă pentru Moscova încât aceasta a ordonat redistribuirea trupelor sale din regiunea sudică ocupată Herson și din Zaporijia, parțial ocupată, unde forțele ucrainene recuperează teren, a mai spus Romanenko.

Analiștii occidentali și ruși sunt de acord cu el. “Pierderea orașului Severodonețk este o pierdere pentru Ucraina în sensul că orice teren capturat de forțele rusești este o pierdere - dar bătălia de la Severodonețk nu va fi o victorie decisivă a Rusiei”, a concluzionat la 24 februarie Institutul pentru Studiul Războiul (ISW), un think tank american care urmărește îndeaproape războiul.

Ucraina se va apăra în adâncime și va măcina forțele ruse

Forțele ucrainene își vor menține probabil apărarea în jurul Lisiciansk, vor continua să epuizeze trupele rusești după căderea Severodonețk-ului și vor ocupa terenuri mai înalte în Lisiciansk, ceea ce le-ar putea permite să respingă atacurile rusești pentru o perioadă de timp, dacă rușii nu reușesc să le încercuiască sau să le izoleze, spune ISW în ultimul său raport. Încă de la începutul războiului, ucrainenii au ales să reziste, uneori până la ultimul om, în puncte strategice cheie. Deoarece războiul este în beneficiul apărării, această tactică a încetinit adversarul, chiar și cu un cost uman exorbitant. “Să lupți inteligent în contextul actual înseamnă să treci la o poziție defensivă”, scria în urmă cu o săptămână fostul colonel francez Michel Goya.

Pentru ucraineni, “trebuie să vă apărați în adâncime, acceptând să pierdeți teren în față pentru a vă proteja forțele, făcându-i pe ruși să plătească scump în oameni și timp pentru fiecare kilometru pătrat câștigat”.

Traversarea râurilor

Trupele ruse din Severodonețk vor trebui, de asemenea, să finalizeze traversarea râurilor dinspre est, ceea ce va necesita timp și efort suplimentar. Severodonețk se află pe râul Siverski Doneț, pe care rușii au încercat fără succes să îl traverseze de mai multe ori - cu pierderi grele de efective și vehicule blindate.

Forțele ucrainene vor efectua probabil o retragere deliberată din Lisiciansk dacă forțele ruse vor amenința bastioanele ucrainene din zonă.

“Rușii pot avansa atâta timp cât sunt acoperiți de foc de artilerie. În caz contrar, devine foarte periculos și pentru ei”, a declarat Alexander Grinberg, analist la Jerusalem Institute for Security and Strategy (JISS), amintind de dorința lor de “a evita contactul direct” cu inamicul. Spargerea frontului și pătrunderea rapidă ar necesita, de asemenea, o mobilizare materială și umană de care Moscova nu este neapărat capabilă. “Nu este prevăzută nicio soluție pentru a gestiona deficitul de resurse umane din partea Rusiei. Atâta timp cât Moscova nu anunță o mobilizare generală, progresele sale vor continua să fie lente, iar războiul va fi lung”, continuă Alexander Grinberg.

Două luni de lupte intense au decimat semnificativ forțele rusești din Severodonetsk, unde populația de dinainte de război era de aproximativ 100.000 de locuitori. “Ucraina a doborât o bună parte din trupele rusești și s-a retras”, a declarat pentru Al Jazeera Pavel Luzin, un expert în Rusia al Fundației Jamestown, un think tank din Washington, DC. Pentru unii observatori, perspectivele pe termen lung ale Moscovei în acest război nu par promițătoare din cauza pierderilor grele și a forței de muncă demoralizate, pe fondul sancțiunilor occidentale care împiedică producția de armament de înaltă precizie.

“Timpul lucrează împotriva Rusiei pentru că potențialul său militar este în mare parte de neînlocuit”, a spus el.

Africa de Sud: Cel puțin 20 cadavre ale unor tineri, descoperite într-un club de noapte

Cadravele a cel puțin 20 persoane - tineri - au fost găsite într-un bar de noapte, într-un township din East London, în Africa de Sud, a anunțat ieri poliția locală.

“Sunt 17 tineri care au fost găsiți morți într-un bar de noapte la East London. Circumstanțele morților nu sunt cunoscute pentru moment”, anunță șeful poliției provinciei, generalul Thembinkosi Kinana. Victimele au vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, a precizat el.

Potrivit unor imagini difuzate pe rețele de socializare, cadavrele sunt lungite pe jos, iar niciunul nu pare să prezinte vreo rană.

Televiziuni locale au difuzat în buclă imagini cu mulțimi de familii și trecători adunate în jurul acestui club de noapte din East London, un oraș cu un milion de locuitori, situat la Oceanul Indian, la aproximativ 700 de kilometri sud de Joahnnesburg.

Date promițătoare privind un nou tratament pentru hepatita B

O analiză intermediară a terapiei experimentale pentru hepatita B a GSK, bepirovirsen, într-un studiu de fază medie, a produs speranțe pentru un tratament funcțional pentru milioane de oameni care suferă de o infecție cronică, a declarat sâmbătă producătorul britanic de medicamente. Dacă rezultatele vor fi confirmate în studiile ulterioare, producătorul britanic de medicamente estimează că medicamentul ar putea genera vânzări de peste 2 miliarde de lire sterline (2,5 miliarde de dolari) anual.

Deși există vaccinuri sigure și eficiente pentru virusul hepatitei B - inclusiv vaccinurile făcute de GSK - aproape 300 de milioane de oameni la nivel global suferă de hepatită cronică B (HCB), o infecție de lungă durată care apare atunci când organismul nu este capabil să respingă virusul, iar acesta persistă în sânge și ficat, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Studiul de fază medie evaluează impactul administrării de bepirovirsen la pacienții care urmează sau nu tratamentul standard pentru HCB. În grupul de 227 de pacienți aflați sub terapie standard, 24 de săptămâni de tratament cu bepirovirsen au dus la 28% dintre pacienți reduceri puternice a doi biomarkeri cheie ai HCB, astfel încât un test nu ar fi capabil să-i detecteze. Între timp, în cohorta de 230 de pacienți care nu urmau deja terapia standard, 24 de săptămâni de tratament cu bepirovirsen au dus pentru 29% dintre pacienți scăderi corespunzătoare ale acelorași biomarkeri. Cât de durabile sunt aceste răspunsuri rămâne de văzut.

Dar aceste date sugerează că este posibil un tratament funcțional.

În 2019, hepatita B a dus la aproximativ 820.000 de decese, conform estimărilor OMS.

OMS: Variola maimuței nu este o urgență sanitară globală

Președintele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros, Adhanom Ghebreyesus, a declarat, sâmbătă, că focarul global de variola a maimuței este o amenințare pentru sănătate a cărei evoluție a fost foarte îngrijorătoare, fără a ajunge însă în stadiul de urgență sanitară globală. “În acest moment, evenimentul nu constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional, care este cel mai înalt nivel de alertă al OMS”, a declarat directorul general al agenției ONU, Tedros, Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat publicat după o întâlnire a experților în această problemă.

O creștere a cazurilor de variola a maimuțelor a fost detectată de la începutul lunii mai în țările din Africa Centrală și de Vest, unde boala este de mult endemică. Peste 3.200 de cazuri confirmate și un deces au fost raportate la OMS din aproximativ 50 de țări în care boala nu este endemică în acest an.

Rusia oferă Belarusului rachete capabile să fie dotate cu focoase nucleare

Rusia urmează să livreze “în lunile viitoare” Belarusului rachete tactice de tip Iskander-M, care pot fi dotate cu încărcături nucleare, a anunțat sâmbătă Vladimir Putin, care l-a primit pe omologul său belarus Aleksandr Lukașenko la Sankt Petersburg. “În lunile următoare, vom transfera în Belarus sisteme de rachete tactice (de tip) Iskander-M, care pot utiliza rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convențională și nucleară”, a anunțat Vladimir Putin la începutul întâlnirii sale cu Aleksandr Lukașenko, potrivit unor imagini transmise în direct de televiziunea rusă.

Cei doi lideri au anunțat că vor să modernizeze aviația Belarusului, pentru a o face capabilă să transporte armament nuclear - declarații care riscă să tensioneze și mai mult relațiile Moscovei cu Occidentul. “Numeroase (avioane de tip) Su-25 se află în serviciu în armata belarusă. Ele ar putea fi îmbunătățite în mod adecvat. Această modernizare trebuie să fie efectuată în uzine de avioane din Rusia, iar antrenarea personalului să înceapă în acord cu acest lucru”, a declarat Putin, după ce Lukașenko i-a cerut să-i “adapteze” aeronavele care pot transporta armament nuclear.

Atac “terorist Islamic” la un club gay din Oslo

Un norvegian de origine iraniană - membru al unei rețele islamiste - a tras în mulțime, în apropierea unui club gay, în centrul Oslo, unde a ucis două persoane și a rănit alte 21 cu arma de foc, anunță poliția norvegiană.

Atacul a avut loc vineri spre sâmbătă noapte către ora locală 1.00 (2.00, ora României), în exteriorul unui pub - Per på hjørnet, - unde au fost ucise două persoane, iar apoi în fața unui club gay vecin - London Pub -, în centrul capitalei norvegiene, plin la acel moemnt. Acest atac este tratat ca “un act de terorism islamist”, anunță serviciile norvegiene de informați interne PST.

Arestat la scurt timp după atac, suspectul are un lung istoric de violențe și amenințări”, iar PST îl monitorizează “din 2015 în legătură cu îngrijorări referitoare la radicalizarea sa” și apartenența “la o rețea islamistă extremistă”, a spus șeful PST Roger Berg. Acest bărbat, în vârstă de 42 de ani, a avut de asemenea de a face cu poliția, în fapte mărunte, privind purtarea unui cuțit și o condamnare cu privire la deținere de droguri.

Potrivit lui Roger Berg, serviciile de informații au discutat cu el luna trecută, însă nu au considerat atunci că acesta avea “intenții violente”.

Un martor intervievat de către VG vorbește despre folosirea unei arme automate și despre “o scenă de război”. “Erau mulți răniți pe jos, cu răni la cap”, a declarat el. Civili au ajutat la prinderea suspectului și la acordarea primului ajutor, potrivit poliției, care salută “o contrbuție eroică”.

Norvegia, în general a țară liniștită, a fost teatrul unor atacuri sângeroase la 22 iulie 2011. În acea zi, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis 77 de persoane într-un atentat cu bimbă la sediul Guvernului, la Oslo, și într-un atac armat vizând o reuniune a Tinerilor Laburiști pe Insula Utøya.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.