Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Ce este fuziunea nucleară?

Ziarul de Vrancea
13 dec 2022 719 vizualizări

Explicații detaliate după reușita istorică anunțată în SUA

Oamenii de știință americani au anunțat marți o reușită istorică în domeniul fuziunii nucleare: pentru prima dată, ei au reușit să producă în laborator mai multă energie decât cea care a fost utilizată pentru a provoca o astfel de reacție, informează AFP.

Pentru mulți experți, fuziunea nucleară reprezintă energia viitorului. Avantajele ei sunt numeroase: nu generează CO2, produce mai puține deșeuri radioactive și nu prezintă riscuri de accidente nucleare. După anunțul istoric de marți, jurnaliștii de la AFP au publicat un articol dedicat fuziunii nucleare, rezumând felul în care această reacție se desfășoară, proiectele în curs de desfășurare și momentele anticipate în care aceste proiecte ar putea fi finalizate.

Energia stelelor

Fuziunea nucleară diferă de fisiunea nucleară, tehnica utilizată în prezent în centralele nucleare și care constă în spargerea legăturilor dintre nuclee atomice grele. Fuziunea este procesul invers: sunt făcuți să fuzioneze doi atomi ușori (de hidrogen) pentru a crea unul greu (heliu), iar acest proces eliberează energie.

Acesta este procesul care se desfășoară în interiorul stelelor, inclusiv în Soare.

“Controlarea sursei de energie a stelelor reprezintă cea mai mare provocare tehnologică întreprinsă vreodată de omenire”, a declarat pe Twitter fizicianul Arthur Turrell, autorul cărții “The Star Builders”.

Două metode diferite

Fuziunea este posibilă doar prin încălzirea materiei la temperaturi extrem de ridicate (de ordinul a 150 de milioane de grade Celsius). “Deci trebuie găsite mijloace pentru a izola această materie extrem de fierbinte de tot ceea ce este susceptibil să o răcească. Este problematica izolării”, a explicat Erik Lefebvre, șef de proiect la Comisariatul pentru Energie Atomică (CEA).

Prima metodă este fuziunea cu izolare magnetică. Într-un reactor imens, atomi ușori de hidrogen (deuteriu și tritiu) sunt încălziți. Materia este atunci în stare de plasmă, un fel de gaz cu densitate foarte scăzută. Ea este controlată cu ajutorul unui câmp magnetic, obținut prin intermediul unor magneți. Este metoda care va fi utilizată în cadrul proiectului internațional ITER, aflat în prezent în construcție în Franța, și pe care o folosește deja JET (Joint European Torus) din apropiere de Oxford.

A doua metodă este izolarea inerțială. În acest caz, lasere cu energii foarte mari sunt trimise în interiorul unui cilindru de mărimea unui degetar de cusut, conținând hidrogen. Este tehnica utilizată de Laser Megajoule (LMJ) din Franța, precum și de proiectul cel mai avansat în domeniu, National Ignition Facility (NIF) din Statele Unite. În cadrul NIF a fost realizat experimentul istoric ce a permis obținerea, pentru prima dată, a unui câștig de energie.

Obiectivul laboratoarelor care utilizează lasere era până acum mai mult acela de a demonstra principiul fizic în sine, în timp ce prima metodă încerca să reproducă o configurație apropiată de un viitor reactor cu fuziune.

Unde se află omenirea în acest moment?

Drumul este “încă foarte lung” înaintea “unei demonstrații la scară industrială și care să fie viabilă din punct de vedere comercial”, a avertizat Erik Lefebvre. După părerea lui, astfel de proiecte vor avea nevoie de încă 20-30 de ani pentru a fi finalizate. Probabil va fi nevoie “de decenii”, însă mai puțin de cinci decenii, a declarat marți Kim Budil, directoarea Laboratorului Național Lawrence Livermore, de care depinde NIF din Statele Unite.

Acum, după ce un câștig net de energie a fost obținut cu ajutorul laserelor, “trebuie să înțelegem cum să facem procesul să devină mai simplu”, a adăugat fiziciana americană. Numeroase îmbunătățiri tehnologice vor fi încă necesare: cantitatea de energie produsă va trebui să fie crescută, iar operațiunea va trebui să poată fi repetată de numeroase ori la fiecare minut.

De ce atât entuziasm?

Spre deosebire de fisiune, fuziunea nu prezintă niciun risc de accident nuclear. “Dacă vreodată vor exista câteva lasere care nu se declanșează la momentul potrivit sau dacă izolarea plasmei prin câmpul magnetic nu este perfectă”, reacția se oprește pur și simplu, a explicat Erik Lefebvre. În plus, fuziunea nucleară produce mai puține deșeuri radioactive decât actualele centrale nucleare.

Mai ales, ea nu generează gaze cu efect de seră. “Este o sursă de energie care este total lipsită de carbon, care generează foarte puține deșeuri și care este, intrinsec, extrem de sigură”, a rezumat Erik Lefebvre. Acestea sunt motivele care fac din fuziunea nucleară “o soluție de viitor pentru problemele de energie la scară planetară”. Totuși, din cauza stadiului de dezvoltare încă precoce, ea nu reprezintă o soluție imediată pentru criza climatică și pentru nevoia unei tranziții rapide prin renunțarea la energiile fosile.

Un comandant rus îl contrazice pe Putin: „Nu putem câștiga”

n el îi cere președintelui rus să folosească armele nucleare

Comandantul forțelor separatiste din Donețk afirmă că Rusia nu poate câștiga războiul din Ucraina folosind mijloace convenționale și cere folosirea armelor nucleare împotriva NATO, contrazicând astfel afirmațiile făcute de președintele rus Vladimir Putin în urmă cu doar câteva zile. „Știți, suntem conștienți de capabilitățile noastre actuale. Avem un număr de unități care sunt rotite pentru a se putea recupera la bazele lor din Rusia, acum există noi batalioane formate și în formare”, își începe pledoaria Alexandr Hodakovski, dând exemplu în acest sens un batalion format în orașul Ekaterinburg care ar fi în prezent transferat pe front.

El vorbește apoi despre cât de bine ar fi fost instruit și echipat acest batalion numit „Ural-1”, afirmând că el este alcătuit în esență de „trupe de șoc”. „Cu toate acestea, ne dăm seama că resursele noastre au, bineînțeles, limitele lor. Iar următoarea spirală a escaladării poate fi doar una - nucleară”, îndeamnă comandantul rus. „Prin urmare, dacă de exemplu țările NATO trec de anumite limite nu putem spune că ele doar furnizează sau vând arme șUcraineiț”, își continuă el pledoaria, invocând în acest sens presupuse declarații pe care le-ar fi făcut ministrul german al Apărării Christine Lambrecht despre testarea blindatelor antiaeriene Gepard în Ucraina.

„Ele sunt direct implicate acum!”, susține Hodakovski cu privire la țările membre NATO, o linie propagandistică repetată constant la Moscova în ultimele luni pentru a justifica înfrângerile suferite în fața forțelor ucrainene net inferioare pe hârtie înainte ca Vladimir Putin să declanșeze invazie pe 24 februarie. „Prin urmare, ele (țările NATO) sunt foarte aproape de a trece acea linie roșie. Așa că toată lumea își dă seama că următoarea spirală a escaladării nu poate fi decât stadiul nuclear al războiului”, susține comandantul separatiștilor din Donețk. „Iar cât de pregătit este Occidentul pentru ca situația să evolueze în acest sens, nu cred că este, fiindcă subliniază constant că asta nu poate fi permis în nicio circumstanță”, speculează el.

„Nu aveam această capacitate, suntem o țară care luptă împotriva întregii lumi occidentale, și nu avem resursele pentru a înfrânge blocul NATO cu mijloace convenționale. Dar avem arme nucleare pentru asta. Le-am construit special pentru astfel de situații”, conchide Alexandr Hodakovski.

Comentariile lui Hodakovski vin după ce Denis Pușilin, liderul administrației de ocupație din Donețk, a declarat marți că forțele Moscovei controlează doar puțin peste 50% din teritoriul regiunii Donețk a cărei anexare la Rusia a fost proclamată de Vladimir Putin la sfârșitul lunii septembrie. Însă în comentarii făcute în urmă cu doar o săptămână, liderul de la Kremlin s-a distanțat ușor de amenințările pe care le-a formulat anterior privind faptul că va apela la arsenalul nuclear al Rusiei, afirmând că, deși pericolul izbucnirii unui război nuclear este în creștere, Rusia nu va folosi prima arme nucleare.

Proiect bipartizan în Congresul SUA pentru interzicerea TikTok

Senatorul republican Marco Rubio a anunțat marți un proiect de lege bipartizan pentru interzicerea popularei aplicații de socializare TikTok, crescând presiunea asupra proprietarului chinez ByteDance, pe fondul temerilor din SUA că aplicația ar putea fi folosită pentru a spiona americani și a cenzura conținutul.

Legea ar bloca toate tranzacțiile de la orice companie de socializare din sau sub influența Chinei și Rusiei, a anunțat biroul lui Rubio într-un comunicat de presă, adăugând că un proiect de lege însoțitor în Camera Reprezentanților a fost sponsorizat de congresmanul republican Mike Gallagher și democratul Raja Krishnamoorthi. “Este îngrijorător faptul că, în loc să încurajeze administrația să-și încheie evaluarea TikTok în privința securității naționale, unii membri ai Congresului au decis să facă presiuni pentru o interdicție motivată politic care nu va face nimic pentru a promova securitatea națională a Statelor Unite”, a spus purtătorul de cuvânt al TikTok într-un comunicat, adăugând că TikTok va continua să informeze membrii Congresului cu privire la planurile care sunt “în curs de desfășurare” pentru “securizarea în continuare a platformei noastre în Statele Unite”.

Proiectul de lege vine pe măsură ce atenția asupra TikTok a crescut la Washington în ultimele săptămâni, după o încercare eșuată a administrației Trump de a interzice aplicația de partajare a videoclipurilor. La o audiere de luna trecută, directorul FBI Chris Wray a declarat că operațiunile TikTok în SUA ridică preocupări de securitate națională, semnalând riscul ca guvernul chinez să folosească platforma pentru a influența utilizatorii sau a le controla dispozitivele.

Alabama și Utah s-au alăturat luni altor state din SUA care interzic utilizarea TikTok pe dispozitivele guvernamentale de stat și rețelele de computere din cauza problemelor de securitate națională.

În 2020, președintele de atunci, Donald Trump, a încercat să blocheze utilizatorii noi să descarce TikTok și să interzică alte tranzacții care ar fi blocat efectiv utilizarea aplicațiilor în Statele Unite, dar a pierdut o serie de bătălii în instanță pentru această măsură. Comitetul pentru Investiții Străine din Statele Unite (CFIUS) al guvernului SUA, un organism puternic de securitate națională, a ordonat în 2020 ca ByteDance să cedeze TikTok, din cauza temerilor că datele utilizatorilor din SUA ar putea fi transmise guvernului comunist al Chinei.

CFIUS și TikTok sunt în discuții de luni de zile cu scopul de a ajunge la un acord de securitate națională pentru a proteja datele celor peste 100 de milioane de utilizatori ai TikTok.

Cazurile de Covid explodează în China și sunt “imposibil” de numărat

n unele companii au anunțat că au 90 la sută din personal bolnav

Amploarea exactă a epidemiei de Covid-19 în China este acum “imposibil” de determinat, a recunoscut miercuri Ministerul Sănătății, deoarece testarea nu mai este obligatorie de la relaxarea bruscă a restricțiilor sanitare. Beijingul și cei 22 de milioane de locuitori ai săi sunt deosebit de afectați de acest val de contaminare, fără precedent în oraș de la începutul pandemiei și care s-a răspândit cu o viteză fulminantă în ultimele zile. Viceprim-ministrul Sun Chunlan a declarat că infecțiile au “crescut rapid” în capitală. Unele companii au raportat că 90% din personalul lor a fost infectat.

În același timp, numărul de cazuri noi depistate scade vertiginos.

Săptămâna trecută, China a relaxat drastic restricțiile sanitare împotriva Covidului, care erau menite să reducă la minimum infecțiile și decesele. Cei testați pozitiv nu mai intră în carantină automat, iar campaniie de testare în masă PCR au fost oprite. Ca urmare, numărul persoanelor care iau inițiativa de a face un test PCR a scăzut brusc. În mod logic, numărul de cazuri noi detectate a scăzut vertiginos, dând falsa impresie că situația se îmbunătățește. Ministerul Sănătății a confirmat însă că statisticile oficiale nu mai reflectă realitatea. “Majoritatea persoanelor care sunt infectate, dar asimptomatice, nu mai fac teste PCR, astfel încât este imposibil să avem o idee precisă despre numărul real de persoane infectate”, se arată în raport. Cei mai mulți oameni își fac acum autotestarea acasă, o metodă care nu poate fi monitorizată de autoritățile sanitare.

Și totuși, în timp ce restaurantele, centrele comerciale și parcurile se redeschid, străzile din Beijing rămân foarte puțin populate. Mulți dintre rezidenții bolnavi se îngrijesc acasă, alții se tem să nu fie contaminați, iar întreprinderile au dificultăți în a funcționa din cauza contaminării personalului.

De asemenea, locuitorii din Beijing se plâng de epuizarea stocurilor de medicamente pentru răceală și febră. Căutările pe motorul de internet Baidu pentru cuvântul “Ibuprofen”, un medicament pentru febră și gripă, au crescut cu 430% într-o săptămână.

Într-o răsturnare completă a strategiei Covid zero pe care a apărat-o mult timp vehement, guvernul pare acum hotărât să continue redeschiderea țării. Impactul acestui val epidemic ar putea fi resimțit puternic de sistemul spitalicesc, în special în zonele mai puțin dezvoltate, și de persoanele în vârstă, dintre care milioane nu sunt încă complet vaccinate.

Atac cu rachete asupra Kievului

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât “toate cele 13 drone” lansate de Rusia în noi atacuri care au avut loc miercuri dimineață asupra Kievului și în împrejurimi, a transmis ieri președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj video. “Teroriștii au început dimineața cu 13 Shahed”, a declarat liderul de la Kiev, cu referire la dronele kamikaze de fabricație iraniană. “Conform unor informații preliminare, toate cele 13 (drone) au fost doborâte de sistemul nostru de apărare antiaeriană”, a mai spus Zelenski.

Capitala Ucrainei a fost vizată de “două valuri” de drone, care nu au făcut victime, a spus la rândul său șeful administrației militare a orașului, Serhii Popko, într-un comunicat publicat pe Telegram. “Resturi din dronele doborâte au lovit o clădire administrativă” în cartierul Șevcenkivski, în zona de centru-vest a capitalei, a declarat el. La fața locului, jurnaliștii AFP au văzut că acoperișul clădirii a fost parțial distrus. “Patru imobile rezidențiale” au fost avariate ușor, a adăugat Popko.

Anterior, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunțat că mai multe explozii s-au produs miercuri dimineață în centrul capitalei, după un atac cu drone. De mai multe săptămâni, Rusia efectuează că regularitate atacuri asupra infrastructurii energetice în Ucraina, aruncând milioane de persoane în întuneric și în frig.

Biden a promulgat o lege care protejează căsătoria între persoanele de același sex

Președintele Joe Biden, un vechi susținător al căsătoriei între persoanele de același sex, a semnat marți la Casa Albă, în fața a mii de invitați și într-o atmosferă festivă, o lege care protejează uniunea persoanelor de același sex în Statele Unite.

Prin adoptarea acestei legi, președintele american a salutat “un pas crucial către egalitate, libertate și justiție, nu doar pentru câțiva, ci pentru toată lumea”.

A fost un moment special atât pentru Joe Biden, care în 2012 se declara public în favoarea căsătoriei pentru toți în perioada în care era vicepreședinte în administrația Obama, cât și pentru vicepreședinta Kamala Harris și președinta Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi, prezente la ceremonie, angajate la rândul lor de mult timp în apărarea drepturilor persoanelor aparținând comunității LGBTÂ.

Legea “este o lovitură adusă urii în toate formele ei”, a declarat președintele SUA.”Un lucru este când Curtea Supremă pronunță o hotărâre și cu totul altul atunci când aleșii poporului votează în Congres pentru a spune cu voce tare și clar: iubirea este iubire”, a spus Biden în aclamațiile unei mulțimi de 5.300 de persoane. Președintele s-a așezat apoi să semneze lege. În timp ce îi înmâna stiloul Kamalei Harris a început să răsune hit-ul lui Lady Gaga, “Born this way”, iar Casa Albă s-a iluminat în culorile curcubeului.

La ceremonia cu pronunțat caracter festiv și-au făcut apariția Cindy Lauper, care a cântat “True Colors”, și două lesbiene, Gina și Heidi Nortonsmith, care au depus mărturie pentru lupta de pionierat în instanță pe care au dus-o pentru ca uniunea și familia lor să fie recunoscute.

Uniunile între persoanele de același sex sunt garantate de Curtea Supremă din 2015. Însă după decizia istorică din iunie a Curții privind avortul, mulți americani progresiști se tem pentru viitorul acestui drept. Legea adoptată marți abrogă legile anterioare care defineau căsătoria ca o uniune între un bărbat și o femeie și interzice ofițerilor de stare civilă, indiferent de stat, să discrimineze cuplurile “din cauza sexului, rasei, etniei sau originii acestora”.

Legea a fost adoptată în Congres de toți aleșii democrați și de 39 de republicani, în timp ce 169 de membri ai Partidului Republican s-au opus. Marea majoritate a americanilor, inclusiv simpatizanți ai republicanilor, susțin căsătoriile între persoane de același sex. Dreapta religioasă însă, continuă să se opună în marea ei parte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.