Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman?

Ziarul de Vrancea
1 aug 2021 1114 vizualizări

Organismul uman cedează la o temperatură a becului umde de 35 de grade n vezi ce înseamnă acest etalon

Căldurile extreme devin o amenințare tot mai mare pentru sănătatea umană în contextul schimbărilor climatice care au dus la valul de temperaturi record înregistrate în această vară în întreaga lume. Corpul uman este rezistent dar are și el un punct la care cedează. Așadar, care este cea mai ridicată temperatură pe care o poate suporta corpul nostru?

Răspunsul este simplu: la o temperatură a becului umed de 35 de grade Celsius, potrivit unui studiu publicat în 2020 în revista Science Advances.

Temperatura becului umed nu este aceeași cu cea pe care o raportează programele meteo sau aplicația de vreme de pe telefonul tău, ea fiind cea înregistrată de un termometru obișnuit cu mercur al cărui bec este acoperit cu țesătură umedă, de obicei muselină, care este scufundat într-un rezervor pentru a-l menține umed. Motivul pentru care cercetătorii folosesc acest etalon pentru a studia temperaturile extreme ține de faptul că temperatura becului umed înregistrează atât căldura cât și umiditatea.

Umiditatea afectează reglarea temperaturii interne a corpului

Umiditatea este importantă întrucât cu cât aceasta este mai ridicată, cu atât corpul nostru transpiră mai greu și are dificultăți în a se răcori. Dacă umiditatea este scăzută dar temperatura ridicată, sau viceversa, temperatura becului umed probabil nu se va apropia de punctul în care corpul uman cedează, afirmă Colin Raymond, cercetători la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

Dar atunci când atât umiditatea cât și temperatura sunt foarte ridicate, temperatura becului umed se poate apropia de niveluri periculoase.

De exemplu, când temperatura aerului este de 46,1°C și umiditatea 30%, temperatura becului umed este de doar 30°C. Însă atunci când temperatura aerului este de 38,9°C și umiditatea 77%, temperatura becului umed urcă la 35°C.

Motivul pentru care oamenii nu pot supraviețui la temperaturi și umiditate ridicată ține de faptul că în aceste condiții corpul nu își mai poate regla temperatura internă. „Dacă temperatura becului umed crește deasupra temperaturii corpului uman încă poți transpira însă nu îți vei răci corpul la temperatura de care are nevoie pentru a opera”, explică Raymond.

La o temperatură internă de peste 40°C corpul devine hipertermic, începând să aibă un puls neregulat, putând urma simptome ca schimbarea stării mintale, încetarea transpirației, senzația de leșin și, în cele din urmă, intrarea în comă, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate din Statele Unite.

Însă o temperatură a becului umed de 35°C nu va duce imediat la deces, corpul cedând complet după circa 3 ore de expunere la această temperatură extremă.

Acesta precizează că temperatura exactă nu poate fi stabilită cu certitudine dar studiile au încercat să o estimeze prin scufundarea unor subiecți în bazine cu apă fierbinte până când temperatura corpului a început să le crească necontrolat.

Expunerea directă la soare poate fi mortală și la temperaturi mai scăzute

Deși nimeni nu poate trăi la o temperatură a becului umed mai mare de aproximativ 35°C, și temperaturi mai scăzute pot fi mortale.

Efortul fizic și expunerea directă la soare pot duce la supraîncălzirea corpului, cele mai vulnerabile persoane fiind vârstnicii, persoanele obeze sau care iau anumite medicamente ce afectează capacitatea corpului de a-și regla temperatura.

Puține locuri de pe planeta noastră au înregistrat temperaturi ale becului umed mai ridicate de 35°C, potrivit studiului publicat în Science Advances, printre acestea numărându-se Valea Indului din centrul și nordul Pakistanului și țărmul sudic al Golfului Persic. „Există locuri care încep deja să înregistreze aceste condiții timp de o oră sau două”, afirmă Raymond, cercetătorul de la NASA avertizând că schimbările climatice vor duce la creșterea în frecvență a acestor evenimente.

Locurile care se află în pericol de a înregistra astfel de temperaturi în următorii 30-50 de ani includ nord-vestul Mexicului, nordul Indiei, Asia de Sud-Est și Africa de Vest.

Un „prinț nigerian” a fost arestat de FBI după ce s-a lăudat pe Instagram

Un influencer nigerian cunoscut pentru etalarea stilului său de viață extravagant pe platformele social media a pledat vinovat în Statele Unite pentru spălarea de bani, relatează Insider. Procurorii americani l-au acuzat pe Ramon Abbas, ce folosește numele de utilizator „hushpuppi” pe Instagram, că a obținut peste 24 de milioane de dolari din înșelăciuni.

Bărbatul în vârstă de 37 de ani a fost arestat în Dubai, unde trăia, după ce a fost găsit de FBI. Agenții federali americani s-au folosit de contul de Instagram cu 2,5 milioane de urmăritori al lui Abbas pentru a-l găsi pe bărbat. Acesta posta cu regularitate imagini cu mașini de lux, avioane private și haine create de designeri celebri.

Bărbatul a fost expulzat în SUA de către Dubai, țară cu care Washingtonul nu are acord de extrădare, la cererea părții americane, potrivit BBC. Bărbatul a pledat vinovat de acuzațiile aduse într-o instanță din statul California.

Influencerul a fost pus sub acuzare alături de alte două persoane din Statele Unite și alte trei despre care se crede că sunt în Africa. Procurorii americani acuză grupul infracțional de fraudă informatică, spălare de bani și furt de identitate în formă agravată. În una din înșelăciunile sale Abbas a încercat să fure 1,1 milioane de dolari de la un om de afaceri care dorea să finanțeze construirea unei noi școli în Qatar.

Abbas a fost descris de către unul dintre directorii adjuncți ai FBI-ului drept „unul dintre cei mai notorii spălători de bani din lume”.

Green Deal: România, campioană în UE la reducerea gazelor cu efect de seră

Uniunea Europeană și-a ridicat ștacheta ambițiilor, propunându-și să reducă cu 55% emisiile gazelor cu efect de seră. Datele Eurostat ajută la măsurarea distanței de acest obiectiv, stabilit de Green Deal – angajamentul european de a reduce la zero impactul mediului asupra continentului, pentru anul 2030, și arată că România are cea mai mare scădere a emisiilor față de 1990, potrivit unei analize a ziarului italian Il Sole 24 Ore.

Comparativ cu situația de acum 30 de ani, producția gazelor cu efect de seră din UE s-a redus cu un sfert. Dar dacă la modul general cele 27 de state dispersează mai puțini poluanți responsabili de încălzirea globală, la propriu, doar jumătate din țările membre au redus cu un procent mai mare de douăzeci și șase de puncte procentuale.

Un star TikTok, în vârstă de 19 ani, moare în urma unui atac armat

Anthony Barajas, celebru pe rețeaua de socializare TikTok, a murit în weekend din cauza unor răni, în urma unuiatac armat într-un cinematograf din California, soldat cu încă o victimă, a anunțat poliția locală.

Tânărul, în vârstă de 19 ani, și unul dintre prietenii săi, Rylee Goodrich, au asistat lunea trecută la proiecția filmului “American Nightmare 5: Fără Limite” într-un cinematograf din Corona, un oraș situat la aproximativ 75 de kilometri de Los Angeles, în momentul în care un bărbat a deschis focul.

Fimul se desfășoară într-un viitor distopic, în care crimele sunt legale o zi pe an. Cei doi tineri, care se aflau între puținii spectatori veniți la film în acea seară, au fost descoperiți de către personalul cinematografului, la sfârșitul proiecției. Rylee Goodrich a murit la fața locului, iar Anthony Barajas, grav rănit, a fost transportat la spital.

El a murit din cauza rănilor sâmbătă, a anunțat Poliția din Corona.

Anthony Barajas, cunoscut online sub pseudonimul “itsanthonymichael”, avea aproximativ un milion de abonați pe rețeaua de socializare TikTok, pe care posta înregistrări video scurte care îi documentau viața de zi cu zi.

Poliția a arestat un suspect în vârstă de 20 de ani, Joseph Jimenez, și a anunțat că privilegiază pista unui “atac gratuit”. Obiecte au fost furate în timpul atacului, însă nu acesta pare să fie mobilul, potrivit poliției, care precizează că Joseph Jimenez a acționat singur și că nu avea, aparent, vreo legătură cu victimele. Statele Unite se confruntă cu o intensificare a violenței armelor de foc, catalogată drept o “epidemie” de către președintele american JoeBiden. America a înregistrat peste 19.000 de omucideri cu arme de foc în 2020, un an marcat de o intensificare a omuciderilor în toate orașele americane.

Germania vrea vaccinarea persoanelor vulnerabile cu o a treia doză de vaccin

Germania vrea să propună - în septembrie - administrarea unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 persoanelor în vârstă și vulnerabile, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății, prin care este recomandată, totodată, vaccinarea copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Într-o reuniune de luni, ministrul german al Sănătății Jens Spahn și miniștrii Săntății din 16 landuri germane urmau să finalizeze acest plan elaborat de oficiali din Ministerul Sănătății. Echipe de vaccinare mobile urmează să fie trimise în instituții de sănătate pentru persoane în vârstă, pentru a le vaccina cu o a treia doză de Pfizer-BioNTech sau Moderna - indiferent de tipul primelor două doze de vaccin cu care au fost vaccinate anterior, se arată în proiect. Medicii vor putea administra această a treia doză de rapel persoanelor în vârstă și pacienților al căror sistem imunitar este slăbit.

În document sunt citate studii recente care arată că imunitatea asigurată de vaccinare scade în timp și pune, astfel, din nou în pericol persoanele vulnerabile. În pofida faptului că Germania înregistrează în prezent un nivel al contaminării mai mic decât al țărilor vecine, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în ultimele săptămâni, din cauza variantei indiene (delta).O încetinire a vaccinării provoacă, de asemenea, îngrijorări, în contextul în care doar 52% dintre germani au fost vaccinați complet.

Opt morți în incendiile din Turcia

Uniunea Europeană (UE) a trimis trei bombardiere cu apă pentru a ajuta Turcia în lupta împotriva unor incendii care devastează de șase zile sudul țării, soldate cu opt morți și care cresc presiunie asupra președintelui turc Recep Tayyip Erdogan - criticat din cauza modului în care gestionează criza. Două avioane de tip Canadair din Spania și unul din Croația - mobilizate în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă a UE - au fost trimise să ajute Turcia în lupta împotriva incendiilor.

Dintre cele 130 de incendii care au izbucnit în decurs de șase zile în întreaga Turcie, șapte sunt active în continuare. Din cauza înaintării incendiilor, care amenință orașele din Antalia Bodrum și Marmaris (sud), sute de turiști și de locuitori au fost evacuați duminică din hoteluri și domicilii. În mai multe orașe devastate de flăcări, voluntari s-au organizat pentru a ajuta cei peste 4.000 de pompieri care luptă pe teren împotriva focului. Turcia se confruntă în prezent cu cele mai grave incendii de cel puțin un deceniu, potrivit unor date oficiale. Până în prezent, în 2021 au ars aproape 95.000 de hectare de vegetație. În perioada 2008-2020, până în acest stadiu au ars în medie 13.516 de hectare de vegetație. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este ținta unor critici, după ce s-a adeverit faptul că Turcia nu deține avioane bombardiere cu apă, în pofida faptului că problema incendiilor se agravează în această țară în care o treime din teritoriu este împădurit.

Fauci: Situația se va înrăutăți, dar SUA nu vor intra din nou în carantină

Statele Unite nu vor intra din nou în carantină pentru a combate COVID-19, dar “situația se va înrăutăți”, în condițiile în care varianta Delta alimentează creșterea numărului de cazuri, majoritatea apărute în rândul persoanelor nevaccinate, a afirmat expertul în boli infecțioase Anthony Fauci, transmite Reuters.Un procentaj suficient de americani sunt acum vaccinați pentru a putea evita restricțiile, a declarat Fauci la emisiunea “This Week” de la ABC.“Insuficient pentru a zdobi epidemia, dar cred că suficient pentru a nu permite să ajungem în situația de iarna trecută”, a mai spus Fauci. Numărul mediu al cazurilor noi de coronavirus raportate la nivel național aproape s-a dublat în ultimele zece zile. Chiar dacă statele nu mai recurg la restricții, răspândirea variantei Delta ar putea totuși să pună în pericol economia. Președintele Rezervei Federale din Minneapolis, Neel Kashkari, a declarat că varianta Delta creează precauție în rândul a milioane de americani fără serviciu și ar putea încetini redresarea pieței muncii. Răspândirea variantei Delta are loc și la nivel global. Părți din Asia care anterior au avut un succes relativ în controlarea COVID-19, cum ar fi Filipine, Thailanda și Vietnam, impun acum restricții în zonele unde au apărut focare.În Franța, sute de mii de oameni au protestat, pentru al treilea weekend consecutiv, contestând obligativitatea de a prezenta un certificat de vaccinare pentru a avea acces în spații publice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.