Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Capacitatea de stocare a creierului pentru a stăpâni limba maternă : 1,5 MB

Ziarul de Vrancea
29 mar 2019 1648 vizualizări

Cea mai mare cantitate din aceste informații nu este dedicată gramaticii sau sintezei, ci semnificației cuvintelor

Învățarea limbii materne în primul rând sau a oricărei alte limbi străine până la vârsta de 18 ani nu sunt lucruri ușoare, conform unui nou studiu publicat de jurnalul Royal Society Open Science, informează Live Science. Conform studiului, un adult obișnuit, vorbitor nativ de limba engleză, a învățat în medie 12,5 milioane de bits de informații legate de limbaj. “Bits” se referă la informația stocată binar (în șiruri de 1 și 0) ce este de obicei folosită în programarea pe calculator. Creierul uman codifică informația într-un format diferit, dar cercetătorii susțin că putem apela la bits pentru comparație. Estimările lor sunt bazate pe analiza unei serii de calcule și modele computaționale.

“Poate părea surprinzător dar, în ceea ce privește stocarea media digitală, toate cunoștințele noastre legate de folosirea limbii încap aproape perfect pe un floppy disk”, conform autorilor studiului. În acest caz ar fi vorba de un floppy disk cu capacitatea de 1,5 MB, sau echivalentul unui fișier Mp3. Cercetătorii estimează că în cel mai bun caz, un adult își amintește și folosește într-o singură zi între 1.000 și 2.000 de bits de informație din limba maternă. În cel mai puțin fericit caz, ne amintim în jur de 120 de bits pe zi.

O mare parte dintre cei 12,5 milioane de bits de informații cu privire la limbaj stocate de creier nu sunt legate de gramatică sau sintaxă, ci țin mai degrabă de semnificația cuvintelor, conform cercetătorilor.

“Foarte multe cercetări în domeniul învățării limbajului se concentrează pe sintaxă, pe ordinea cuvintelor. Studiul nostru însă arată că sintaxa reprezintă doar o parte infimă din informația ce trebuie acumulată pentru a învăța o limbă, iar cea mai mare parte a informației este reprezentată de semnificația cuvintelor”, explică co-autorul acestui studiu, Steven Piantadosi, psiholog la UC Berkeley.

Acest lucru îi diferențiază pe oameni de roboți, în ceea ce privește deprinderea unei limbi. “Roboții știu ce cuvinte să asocieze și cum să le poziționeze în propoziții, dar au o cunoaștere extrem de limitată cu privire la sensul cuvintelor pe care le folosesc”, a mai precizat el.

Iar cum semnificațiile cuvintelor pot fi similare în mai multe limbi, Piantadosi a mai adăugat că persoanele bilingve nu au nevoie să înmagazineze în creier de două ori mai mulți bits de informație.

Slovacia: O novice în politică va deveni prima femeie președinte a țării

Zuzana Caputova, avocata liberală care a beneficiat de valul de mânie populară din cauza corupției, a câștigat alegerile prezidențiale din Slovacia, ea fiind o excepție la trendul care a făcut ca politicienii populiști, anti-UE, să câștige încredere pe Bătrânul Continent. Corupția și schimbarea climatului politic au fost temele dinaintea acestui tur doi al prezidențialelor, scrutin ce avut loc la un an după ce jurnalistul Jan Kuciak, care investiga cazuri de corupție la nivel înalt, a fost asasinat în propria casă. Caputova, o novice în politică ce va deveni prima femeie președintă a țării, a câștigat peste 58% dintre voturi, iar comisarul european Maros Sefcovic a primit aproape 42% dintre opțiunile electorale. În toată campania ei electorală, Caputova a vorbit despre capturarea statului de “oameni care trag sforile din umbră”, un mesaj care – au arătat sondajele de opinie – a impresionat votanții tineri, educați.

Phenianul califică drept “terorist” atacul de la Madrid

Phenianul a denunțat ieri raidul efectuat luna trecută împotriva misiunii diplomatice nord-coreene din Madrid, care a fost revendicat de un grup de opozanți, ca fiind un “atac terorist grav”, relatează AFP.

Misiunea diplomatică nord-coreeană a fost atacată la 22 februarie de un comando, cu câteva zile înainte de al doilea summit care a avut loc la Hanoi, între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un. După săptămâni de tăcere totală, un judecător spaniol de investigare a dezvăluit marți o serie de detalii despre acest asalt și comando-ul care l-a comis și ai cărui membri fac obiectul unui mandat internațional de arestare. Grupul de apărare civilă Cheollima (DCC) a revendicat acest raid, explicând că dorește să semnaleze activitățile diplomatice “ilegale” ale Phenianului în străinătate. În prima sa reacție oficială, Coreea de Nord evocă duminică o eventuală implicare a Statelor Unite în acest raid și cere autorităților spaniole să-i aducă “în fața justiției pe teroriști și pe cei implicați”. “Un atac terorist grav a avut loc la 22 februarie în cursul căruia un grup armat a atacat ambasada RPDC în Spania”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean, potrivit unui comunicat difuzat de agenția oficială de presă nord-coreeană ACTC. “Ne așteptăm ca autoritățile competente din Spania (...) să investigheze acest incident până la sfârșit și într-o manieră responsabilă”, menționează sursa citată. Justiția spaniolă a afirmat că presupusul lider al comando-ului este un anumit Adrian Hong Chang, cetățean mexican și rezident în SUA.

Arabia Saudită a avut acces la telefonul șefului Amazon, Jeff Bezos

Guvernul saudit a avut acces la telefonul lui Jeff Bezos, directorului executiv al Amazon, de unde a obținut informații personale despre acesta, potrivit lui Gavin De Becker, șeful securității la Amazon, transmite Reuters. În ultimele luni, De Becker a investigat dezvăluirile făcute de ziarul National Enquirer, care, în ianuarie, a publicat mesajele dintre Bezos și Lauren Sanchez, o fostă prezentatoare de televiziune. Bezos a avut o aventură cu Sanchez, ceea ce a dus la divorțul lui Bezos. De Becker a prezentat, sâmbătă, o parte din concluzii și a declarat că a trimis descoperirile făcute în timpul investigației către oficialii federali din SUA, fără a da alte detalii.

Luna trecută, Bezos l-a acuzat pe proprietarul ziarului că a încercat să-l șantajeze cu amenințarea de a publica „fotografiile intime” pe care Bezos i le-a trimis lui Sanchez, dacă Bezos nu declară că articolele pe care le-a publicat tabloidul despre el nu au fost motivate politic. Într-un articol pentru site-ul The Beast Daily, De Becker a declarat că societatea-mamă a National Enquirer, American Media Inc. (AMI), i-a cerut să nege că a găsit orice dovezi de „ascultări electronice sau hacking în procesul de editare a știrilor”. „Anchetatorii noștri și mai mulți experți au concluzionat, cu mare siguranță, că saudiți au avut acces la telefonul lui Bezos și au obținut informații private. Până astăzi, nu este clar în ce măsură și dacă AMI știa aceste detalii”, a scris De Becker.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei saudite de la Washington nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta afirmațiile lui De Becker. În februarie, ministrul de stat al Afacerilor Externe al regatului, a declarat că Arabia Saudită a avut „absolut nimic de a face” cu articolul National Enquirer despre aventura lui Bezos cu Sanchez. De asemenea, un reprezentant al AMI nu a răspuns imediat unei cereri de a comenta noile dezvăluiri. AMI a spus anterior că a acționat în mod legal, când a dezvăluit aventura lui Bezos.

Misterul aparițiilor stranii de telefoane Garfield în Franța, rezolvat

Enigma telefoanelor cu motanul Garfield, apărute decenii de-a rândul pe plajele unei regiuni de coastă din Franța, a fost rezolvată, relatează The Guardian. Timp de 36 de ani, valurile au adus aproape zilnic pe întinderile de nisip din regiunea Bretania diverse fragmente din ceea ce pare a fi o serie de telefoane tematice cu motanul Garfield, cunoscutul personaj de benzi animate creat de Jim Davis în 1978. Până recent, nimeni nu știa de unde proveneau aceste reziduuri portocalii. Uneori, valurile aduceau la mal câte un telefon întreg. În alte dăți, componente disparate, precum un cap de plastic ori un ochi mecanic, se ițeau din masa de nisip. Cei care au aflat sursa acestei „invazii” sunt ecologiștii organizației Ar Viltansou. Telefoanele provin dintr-un container care a căzut în mare dintr-un vas comercial în 1983. Un fermier și-a amintit că primul telefon Garfield apărut pe o plajă din departamentul Finistere la un an după rătăcirea containerului în Oceanul Atlantic. Mergând pe firul amintirilor acestuia, ecologiștii au ajuns la o peșteră săpată adânc în stâncile pe care se înalță comuna Plouarzel. Potrivit șefei organizației Ar Viltansou, Claire Simon-Le Meur, peștera nu este accesibilă decât la reflux. „Am descoperit această peșteră incredibilă, adâncă de 30 metri, și chiar în capătul ei erau rămășițele containerului. La intrarea peșterii era un Garfield agățat de un perete. Așa că am știut că nu eram pe un drum greșit”, a declarat Claire Simon-Le Meur.

Fabien Boileau, directorul Parcului Natural Iroise, a vizitat, de asemenea, peștera și spune că enigma a fost rezolvată doar pe jumătate: „De pildă, n-avem nicio idee despre ce s-a întâmplat în acel moment (când containerul a picat în apă – n.r.), a cui era nava și dacă doar unul sau mai multe containere au căzut în mare”.

Papa Francisc și regele Marocului cer ca Ierusalimul să rămână “patrimoniu comun al celor trei religii monoteiste”

Papa Francisc și regele Mohammed al VI-lea al Marocului au cerut sâmbătă ca Ierusalimul să rămână “patrimoniu comun al celor trei religii monoteiste”. Anterior, într-un discurs ținut la Rabat, în fața a mii de marocani, suveranul pontif a susținut că “libertatea conștiinței și libertatea religiei - care nu se limitează la libertatea cultului, ci trebuie să permită fiecăruia să trăiască potrivit propriilor convingeri religioase - sunt legate inseparabil de demnitatea umană”. În cuvântarea sa publică, papa Francisc a apreciat că pentru combaterea fanatismului și a fundamentalismului este nevoie de “solidaritatea tuturor credincioșilor, care au valorile noastre comune ca referințe inestimabile ale modului nostru de acțiune”

Ministru bulgar: UE și NATO ar trebui să coopereze cu Rusia

Uniunea Europeană și NATO ar trebui să găsească metode de cooperare cu Administrația de la Moscova, a declarat vineri Krasimir Karakachanov, ministrul bulgar al Apărării, menționând că un conflict între aceste părți nu va avea rezultate favorabile. „Trebuie să existe o cooperare între NATO și Rusia. Evenimentele din 2014 referitoare la Ucraina și Crimeea stau în calea acestei cooperări. Cu toate acestea am încredere că această problemă trebuie rezolvată la masa negocierilor, prin cooperare, deoarece este imposibil să obținem rezultate pozitive prin confruntare”, a declarat ministrul bulgar. „Este imposibil să rezolvăm aceste probleme printr-o cursă a armelor, prin demonstrarea forțelor și confruntări, în opinia mea. Nimeni nu are de câștigat în acest mod. Sunt convins că este necesar să găsim metode de a rezolva aceste probleme în mod pașnic, deoarece există părți terțe care ar beneficia de pe urma unei confruntări”, a adăugat Krasimir Karakachanov.

Regele saudit respinge decizia lui Trump de a recunoaște suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan

Regele Salman al Arabiei Saudite, a cărui țară este un aliat regional cheie al SUA, a respins duminică decizia președintelui Donald Trump de a recunoaște suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, relatează dpa. “Subliniem din nou că respingem categoric orice măsuri care pot afecta suveranitatea Siriei asupra Golan”, a declarat el în deschiderea summitului anual al Ligii Arabe din capitala Tunisiei.

Decizia lui Trump de a recunoaște suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, pe care acest stat le-a cucerit de la Siria în urma războiului arabo-israelian din 1967, se află în prim-planul agendei reuniunii de o zi, notează dpa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.