Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: ”Califatul” Statului Islamic din Siria, distrus complet

Ziarul de Vrancea
23 mar 2019 1240 vizualizări

Experții se așteaptă ca gruparea să renască în următorii ani

”Califatul” autoproclamat al grupării Islamice Statul Islamic (SI) a fost total eliminat, după cucerirea de către o forță arabo-kurdă susținută de Statele Unite în ultimul teritoriu controlat de jihadiștii în Siria, a anunțat sâmbătă această forță. ”Forțele Democratice Siriene (FDS) declară eliminarea totală a așa-zisului Califat și o înfrângere teritorială 100% a SI”, a anunțat, într-un comunicat, un purtător de cuvânt FDS, Mustefa Bali. După o lună de confruntări armate, FDS au reușit să cucerească ultimele poziții jihadiste la Baghouz, un sat situat în estul Siriei, în apropierea frontierei cu Irakul. ”Baghouz a fost aeliberat. Victoria împotriva Daesh a fost cucerită”, a anunțat Mustefa Bali pe Twitter. Aceste confruntări au fost violente împotriva ultimilor jihadiști, a precizat purtătorul de cuvânt, însă FDS și-au ridicat steagul la Baghouz pentru a-și sărbători victoria. La apogeul său, în 2014, SI deținea controlul asupra unui teritoriu cât Marea Britanie în Irak și în Siria. Organizația - vinovată de atrocități și atentate sângeroase inclusiv în Europa - a impus în aceste teritorii domnia terorii.

Trump: Niște ratați la capătul suflării

Pe de altă parte, președintele american Donald Trump a anunțat vineri că SI a fost învins ”100%” în Siria și le-a arătat unor jurnaliști hărți cu regiuni care se aflau altădată sub controlul jihadiștilor. ”Iată SI și iată ceea ce avem azi”, a declarat el arătând hărțile. Una dintre ele prezenta situația la fața locului vineri și arăta că nu mai exista cea mai mică prezență SI. ”Puteți păstra harta”, le-a spus Trump jurnaliștilor după ce a coborât din avionul prezidențial Air Force One și s-a dus la reședința sa privată de la Mar-a-Lago, în Floride. ”Califatul teritorial al SI a fost eliminat 100% în Siria”, a declarat la rândul său o purtoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders. ”SI folosește Internetul aproape mai bine ca oricine, însă toate aceste persoane sensibile la propaganda SI știu că sunt învinse la toate nivelurile”, a scris anterior Donald Trump pe Twitter. ”Nu e nimic de admirat la ei, ei vor încerca mereu să lase o urmă de speranță, dar sunt niște ratați la capătul suflării”, a adăugat el. ”Gândiți-vă la acest lucru înainte să va distrugeți viața și pe a familiei voastre!”, a adăugat el.

"Factorii care au dus la apariția Stat Islamic încă există”

Mulți sărbătoresc înfrângerea grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria și sfârșitul califatului său auto-proclamat, dar pericolul reprezentat de SI persistă, potrivit unor experți, care subliniază că gruparea extremistă s-ar putea relansa, scrie dpa într-o corespondență din Beirut. "Factorii care au dus la apariția Stat Islamic încă există: un guvern slab în Irak, brutalitatea față de comunitățile locale, ideologia jihadiștilor și corupția guvernului", a declarat Firas Modad, analist la think tank-ul IHS Markit din Londra. El se așteaptă ca gruparea să reapară în următorii cinci ani, dacă nu mai curând, estimând că această perspectivă este ''doar o chestiune de timp''.

Riad Kahwaji, fondator al Institutului de cercetare pentru analize militare referitoare la Golf și Orientul Apropiat (INEGMA), cu sediul la Dubai, se așteaptă și el ca extremiștii din Stat Islamic să înceapă să lucreze în secret și să se disperseze în celule active. "Atâta timp cât conflictul din Siria nu este rezolvat, iar divizarea sectar-politică din Irak nu este soluționată, SI va continuă să aibă un teren fertil de-a lungul graniței dintre Irak și Siria pentru a supraviețui și a opera și își poate pregăti o mare revenire", a spus el. "Un mediu de securitate permisiv, economii bazate pe piața neagră și polarizarea sectantă" în Siria și Irak fac mult mai probabilă a revenire a SI, a fost de acord și Aron Lund, de la Century Foundation din New York.

În 2014, gruparea a capturat zone mari în ambele țări și a declarat așa-numitul califat sub conducerea lui Abu Bakr al-Baghdadi. În anii următori, rândurile grupului s-au mărit cu luptători locali și străini.

“Totuși, regruparea nu poate fi la fel de ușoară acum ca în urmă cu cinci ani, întrucât nu se mai poate baza pe prea multă bunăvoință din partea oamenilor care erau dispuși să o susțină în 2014, deoarece au văzut la ce a dus aceasta", a declarat Lund pentru dpa prin e-mail.

Ceea ce urmează după înfrângerea grupării în estul Siriei depinde mai mulți factori, inclusiv de retragerea SUA din țară. Forțele democratice siriene nu vor putea supraviețui ca entitate independentă, a estimat Lund. "Întrebarea este acum ce se întâmplă cu zonele lor (cucerite de SDF) - poate Turcia ia o parte, poate că fac o înțelegere cu (președintele sirian Bashar) al-Assad și cu rușii pentru a le ceda ceva", a adăugat el. Situația ar putea fi foarte dezordonată, a avertizat el, orice vid de putere fiind de natură să creeze spațiu nou pentru ca Stat Islamic să se regrupeze.

Autoarea petiției anti- Brexit, o bunică, amenințată cu moartea

Petiția a strâns aproape 5 milioane de semnături în mai puțin de cinci zile

Autoarea petiției care cere renunțarea la Brexit, Margaret Anne Georgiadou, o bunică din Yorkshire, a primit amenințări cu moartea, a declarat ea pentru Euronews. Ea a lansat această petiție miercuri seara, cu scopul de a strânge semnături pentru ca Regatul Unit să rămână în Uniunea Europeană (UE). Petiția ”s-a mișcat foarte încet” până la 10.000 de semnături, după care a început să câștige teren, afirmă ea.

Până duminică după prânz, petiția adunase 4.925.122 de semnături - petiția cu cele mai multe semnături de pe site-ul Parlamentului britanic. Însă bucuria septuagenarei de a-și vede campania beneficiind de un asemenea succes s-a transformat în frică, după ce a primit trei amenințări cu moartea, la telefon, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Acest lucru s-a întâmplat după ce tabloidul Daily Mail a publicat un articol în care susține că Margaret Anne Georgiadou a amenințat să o împuște pe șefa Guvernului Theresa May din cauza Brexitului. ”Este un «cut-and-paste» grosolan și inexact”, a declarat ea pentru Euronews. ”Sunt o pensionară în vârstă de 70 de ani, bine educată, așa că ideea de a o împușca pe Theresa este un pic comică”, a declarat ea pentru Euronews. ”Știți, mă și văd într-un cadru de mers, luptând să ochesc cu o pușcă grea”.

Întrebată ce a făcut-o să lanseze petiția, ea a răspuns că ”la fel ca mulți (membri ai taberei) Remain, am simțit că părerea mea nu are vreo consecință. Ni se spune «tăceți și înghițiți», iar May a spus că suntem cetățeni de nicăieri. Ca atare, ne simțim neputincioși. Mulți spun «dar ce să fac? Sunt doar o persoană»”. ”Este o reacție obișnuită, mereu, nu doar cu privire la Brexit. Acest lucru m-a iritat. Așa că am decis să spun ceea ce mi se pare că este necesar în privința Brexitului, în loc să stau degeaba și să mă plâng că nu duce nicăieri”, a continuat ea. ”Am nepoți care ajung la vârsta la care au nevoie să simtă că au influență. Nu vreau niște nepoți care să se simtă neputincioși. Așa că am lansat (petiția) în parte pentru a le arăta că există posibilități”, a adăugat ea. ”Ei sunt foarte mândri și uimiți că unul singur poate face așa ceva. I-am avertizat că aceste lururi se dezumflă, dar măcar am încercat. Era o încercare de ilustrare a felului în care poate funcționa democrația”, a mai declarat ea. Această petiție a fost depusă într-o săptămână agitată a Brexitului, în care premierul Theresa May a cerut joi UE, într-un summit, la Bruxelles, o prelungire a Brexitului.

Liderii europeni au acordat regatului o amânare până cel mai târziu la 22 mai, dar numai dacă parlamentarii britanici ratifică acordul încheiat de May cu Bruxellesul. În cazul în care Camera Comunelor respinge tratatul retragerii din UE săptămâna viitoare, regatul are termen până la 12 aprilie să stabilească cum vrea să iasă din Uniune.

UE nu va interzice echipamentele Huawei, cum solicită SUA

Comisia Europeană va cere statelor UE să facă schimb de date mai ample pentru combaterea riscurilor de securitate legate de rețelele 5G, dar va ignora apelurile Statelor Unite de a interzice echipamentele Huawei Technologies, au declarat patru persoane apropiate situației, citate de Reuters. Comisarul pentru sectorul digital, Andrus Ansip, va prezenta recomandările marți. În timp ce recomandările nu au putere legală, vor avea influență politică care ar putea conduce la adoptarea unor legi naționale în țările UE.

Statele Unite au cerut Europei să blocheze accesul pe piață al echipamentelor Huawei, afirmând că acestea pot fi folosite de guvernul chinez pentru activități de spionaj. Huawei a respins cu tărie acuzațiile, iar la începutul acestei luni a dat în judecată guvernul american din acest motiv.

Ansip va spune statelor UE să se folosească de instrumentele stabilite în cadrul directivei UE privind securitatea rețelelor și sistemelor informaționale, respectiv directiva NIS, asoptată în 2016, și legea pentru securitate cibernetică adoptată recent, au spus sursele.

De exemplu, statele membre ar trebui să dacă schimb de informații și să se coordoneze în privința studiilor de impact referitoare la riscurile de securitate și în privința certificării dispozitivelor conectate la internet și echipamentele 5G. Comisia nu va cere interzicerea la nivel european a Huawei, lider global în domeniul echipamentelor de rețele de telecomunicații, lăsând la latitudinea țărilor membre să decidă în privința securității naționale. Potrivit Comisiei, recomandările vor sublinia abordarea comună în privința riscurilor de securitate ale rețelelor 5G. Recomandările Comisiei vor marca o poziție mai fermă referitoare la investițiile chineze, după ani de zile de deschidere față de China, care controlează 70% din oferta globală de materii prime necesare produselor high-tech.

Măsurile, dacă vor fi adoptate, vor face parte din ”trezirea europeană”, după cum s-a exprimat vineri președintele francez Emmanuel Macron, în legătură cu posibila dominație chineză, după ce liderii UE au avut în premieră o discuție la un summit despre politica față de China.

Marii operatori de telecomunicații se opun interzicerii echipamentelor Huawei, afirmând că măsura ar întârzia adoptarea rețelelor 5G cu ani de zile. În schimb, Australia și Noua Zeelandă au oprit operatorii să mai folosească echipamente Huawei în rețelele lor. Industria consideră rețelele 5G o nouă sursă de bani, pentru că permite conectatea oricăror produse, de la vehicule la aparatură electrocasnică.

Rus arestat în Bali cu un urangutan drogat în valiză

Un turist rus a fost arestat pe aeroportul Denpasar, pe Insula indoneziană Bali, în timp ce încerca să părăsească țara cu un urangutan drogat în valiză, a anunțat sâmbătă poliția, relatează AFP.

Acest turist, în vârstă de 27 de ani, Andrei Jestkov, a fost reținut vineri seara, la un control de securitate, înainte să se îmbarce într-un avion către Rusia. Agenți au descoperit în valiza sa un urangutan mascul, în vârstă de doi ani, care dormea profund într-un coș de ratan, dar și două șopârle gecko și alte cinci șopârle în viață. ”Credem că urangutanul a primit pilule împotriva unor alergii care l-au adormit. Am găsit aceste pilule înăuntrul valizei”, a declarat pentru AFP un reprezentant al Agenției pentru conservare de la Bali, I Ketut Catur Marbawa. Rusul ”părea că s-a pregătit ca și cum ar fi transportat un bebeluș”, pentru că transporta de asemenea lapte pentru bebeluși și pături, a adăugat acest oficial. Turistul riscă cinci ani de închisoare și o amendă în valoare de 7.000 de dolari, în legătură cu un trafic de specii protejate. El le-a spus autorităților indoneziene că urangutanul, pe care credea că-l poate transforma în animal de companie în Rusia, i-a fost oferit de către un prieten, tot de naționalitate rusă, care l-a cumpărat cu suma de 3.000 de dolari, la o piață, pe o stradă, la Java. Urangutanii sunt o specie amenințată cu dispariția, din cauza braconajului, unor traficuri și ostilității sătenilor, dintre care mulți îi consideră drept dăunători. Potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, în lume mai există doar 100.000 de urangutani.

Trump anulează sancțiuni impuse Coreei de Nord pentru că-l apreciază pe Kim

Președintele american Donald Trump a anunțat că anulează sancțiuni impuse de către Departamentul său Finanțelor și care vizau să strângă lațul în jurul Coreei de Nord, pentru ca Phenianul să renunțe la programul său nuclear. ”Trezoreria americană a anunțat astăzi (vineri) că aceste sancțiuni suplimentare la scară mare se adaugă celor care apasă deja asupra Coreei de Nord. Eu am ordonat ca aceste sancțiuni suplimentare să fie retrase!”, a scris vineri, pe Twitter, Donald Trump. Președintele american, care s-a întâlnit în două rânduri cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, pare să se refere la sancțiuni anunțate joi - vizând două întreprinderi chineze de transport maritim, acuzate că au făcut comerț cu Coreea de Nord, în pofida sancțiunilor internaționale. Însă, potrivit Washington Post (WP), care citează oficiali din cadrul administrațieii lui Donald Trump, tweetul președintelui se referă la sancțiuni viitoare, care nu au fost anunțate și care erau programate în ”zilele următoare”. ”Președintele Trump îl apreciază pe liderul Kim și nu crede că aceste sancțiuni sunt necesare”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Executivului american, Sarah Sanders.

Adam Schiff, un democrat care prezidează Comisia Informațiilor în Camera Reprezentanților, l-a criticat dur pe președinte din cauza acestei anulări a sancțiunilor ”impuse abia ieri și promovate de propriul său consilier pe probleme de securitate națională (John Bolton), pentru că el îl «iubește» pe Kim”. ”O naivitate imprudentă este destul de periculoasă. Incompetența flagrantă și confuzia de la Casa Albă sunt și mai rele!”, a scris, pe Twitter, Schiff.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.