Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Brexit: Acord între Londra și Bruxelles. Dezacord în Parlament?

Ziarul de Vrancea
15 oct 2019 3021 vizualizări

UE a ajuns la o înțelegere cu guvernul britanic, dar lui Boris Johnson îi va fi greu să ratifice documentul în legislativ

Marea Britanie și Uniunea Europeană (UE) au ajuns la un nou acord al Brexitului, înaintea unui summit european la Bruxelles, a anunțat ieri premierul britanic Boris Johnson. “Avem un nou acord grozav, care preia controlul înapoi”, a anunțat Johnson pe Twitter.

Cele două părți au finalizat un text juridic al acordului, însă acesta este necesar să fie aprobat atât de Parlamentul britanic, cât și de Parlamentul European (PE). De altfel, liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn i-a îndemnat ieri pe deputații britanici să “respingă” acordul Brexitului între Londra și Uniunea Europeană, făcând improbabilă ratificarea în Parlament a textului, căruia i se opune de asemenea partidul nord-irlandez DUP, aflat la putere alături de Partidul Conservator. Corbyn a condamnat acordul Brexitului încheiat de Guvernul lui Johnson și UE drept “și mai rău” decât cel încheiat de Theresa May, predecesoarea sa, respins în trei rânduri în Parlament. “Din câte știm noi, se pare că premierul (Boris Johnson) a negociat un acord și mai rău decât cel al Thersei May, care a fost respins în mod copleșitor”. “Acordul trădării nu va uni țara și trebuie respins. Cea mai bună modalitate de a rezolva Brexitul este să se dea populației ultimul cuvânt într-un vot popular”, a îndemnat Corbyn. Această respingere se alătură celei a micului partid nord-irlandez DUP, membru al unei coaliții parlamentare cu Partidul Conservator al premierului Boris Johsnon, care nu mai deține o majoritate în Parlament. Astfel, Johnson pare să aibă nevoie de susținerea unor deputați laburiști care susțin Brexitul în vederea ratificării acordului.

Și Partidul Liberal Democrat (Lib-dem, proeuropean) a anunțat că este hotărât să oprească Brexitul, în pofida noului acord. Jo Swinson s-a declarat “mai hotărâtă ca oricând” să oprească Brexitul și să dea “publicului ultimul cuvânt”. Partidul Liberal Democrat susține organizarea unui al doilea referendum al Brexitului. Formațiunea vrea să oprească procesul Brexitului prin revocarea Articolului 50 al tratatului european, în cazul în care Swinson devine premier.

De asemenea, liderul Partidului Brexitului Nigel Farage a îndemnat Parlamentul britanic să respingă noul proiect de acord încheiat de Guvernul britanic cu Uniunea Europeană. Acordul “nu este Brexitul” și leagă Marea Britanie de UE în prea multe feluri, a denunțat Farage.

Liderul eurofob subliniază că ar prefera o amânare a Brexitului, iar apoi să aibă loc alegeri, în locul unui vot de ratificarea a noului text.

Farage subliniază de asemenea că vrea o “ruptură clară” și nu “alt tratat european”.

Trump își laudă retragerea din Siria

 n liderul american i-a trimis o scrisoare surprinzătoare lui Erdogan

Donald Trump își apără aprig decizia de a retrage trupele americane din Siria, minimalizând amenințarea la adresa forțelor kurde și elogiind o incredibilă scrisoare adresată omologului turc Recep Tayyip Erdogan. Lăudând o abordare “strălucitoare din punct de vedere strategic”, miliardarul republican a respins pe rând argumentele numeroșilor săi critici în acest dosar, inclusiv din tabăra sa. Șeful statului american s-a distanțat de conflictul în curs, cu numai câteva ore înaintea plecării vicepreședintelui american Mike Pence la Ankara, unde speră să-i convingă pe turci să pună capăt invaziei în nordul Siriei împotriva kurzilor. “Dacă Turcia pătrunde în Siria este o afacere între Turcia și Siria, nu este o afacere între Turcia și Statele Unite, așa cum ar vrea mulți oameni stupizi să vă facă să credeți”, a tunat el.

O reuniune organizată la scurt timp după aceea cu liderii democrați, la Casa Albă, a condus la o înfruntare aprigă, în care Donald Trump a catalogat-o pe Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, drept o “politiciană de nivel inferior”. “L-am văzut pe președinte cedând, este trist să o spunem”, a relatat Pelosi după întâlnire, în cursul căreia Trump și-a lăudat, potrivit democraților, o scrisoare “agresivă” trimisă lui Erdogan.

“Nu faceți pe idiotul!”

Scrisoarea respectivă, care a fost divulgată în presă la scurt timp după aceea, a provocat stupoare la Washington. “Să găsim acordul bun”, sugerează Trump în această misivă a cărei autenticitate a fost confrimată pentru AFP. Datată la 9 octombrie, ea a fost trimisă președintelui turc în ziua în care acesta și-a lansat trupele la asalt împotriva kurzilor, în nordul Siriei. “Dumneavoastră nu doriți să fiți responsabil de masacrul a mii de persoane și eu nu vreau să fiu responsabil de distrugerea economiei turce - ceea ce voi face (dacă este necesar)”, scrie președintele american. “Istoria vă va judeca cu un ochi favorabil dacă acționați în mod just și uman. Ea vă va considera pentru totdeauna drept diavolul dacă se întâmplă ceva rău”, avertizează Trump, fără alte precizări. “Nu faceți pe durul! Nu faceți pe idiotul!”, conchide locatarul Casei Albe. “Vă voi suna mai târziu”.

“Bine sau rău, asta e!”

Retrăgându-se abrupt din Siria, Washingtonul nu riscă, oare, să lase Moscova să devină un actor și mai omniprezent în Siria? “Dacă Rusia ajută la protejarea kurzilor este un lucru bun, nu un lucru rău”, a răspuns Trump la această întrebare într-o conferință de presă.

Influentul senator republican Lindsey Graham consideră că este pe cale să facă “cea mai mare greșeală a președinției sale”. “Lindsey ar trebui să se concentreze asupra democraților-care-nu-fac-nimic”, a replicat el acestei întrebări, îndemnând alesul cu care joacă golf cu regularitate să consacre mai mult timp alegătorilor săi din South Carolina decât geopoliticii în Orientul Mijlociu. “Noi nu avem nevoie să fim angajați în războaie fără sfârșit, vom aduce militarii înapoi”, a subliniat el. “Eu am câștigat alegerile pe această bază. Bine sau rău, asta e!”. “Sunt pregătit să pun pariu - instinctul meu politic mi-o spune - că asta vrea America!”. Un argument revine în buclă de câteva zile pe buzele celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite: a venit timpul ca celelalte țări - prietene sau inamice - să preia ștafeta luptei împotriva jihadiștilor din gruparea jihadistă Statul Islamic (SI). “Toată lumea detestă SI”, subliniază el. “De ce să protejăm Siria, care nu este o țară prietenă? De ce să le protejăm teritoriul?”.

Celor care subliniază că Statele Unite au o responsabilitate deosebită față de kurzi, care au luptat alături de americani împotriva jihadiștilor din SI, locatarul Casei Albe le răspunde că nu trebuie să se îngrijoreze și să nu-i idealizeze. “Aceștia nu sunt îngeri, aceștia nu sunt îngeri”, a tunat el. “Kurzii știu să se bată”, a adăugat el, afirmând că sunt “mai în siguranță azi”.

Apoi, într-o ieșire surprinzătoare din partea președintelui american, dar care va suna bine în urechea omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, Trump a spus că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care poartă o gherilă sângeroasă împotriva Turciei de mai multe decenii, este “probabil” o “amenințare teroristă” mai mare ca SI.

Revendicând-și sus și tare opțiunea de a retrage trupele. Donald Trump a apreciat însă că nu i-a dat cu nimic lui Erdogan acordul său cu privire la ofensiva militară în nordul Siriei împotriva miliției kurde Unitățile Protecției Poporului (YPG), care se consideră aripa sriană a PKK. “Eu nu i-am dat undă verde. Când spuneți asta este foarte înșelător”, afirmă el, fără însă a elabora. “Este inversul unei unde verzi. Mai întâi, noi aproape că n-avem militari acolo. Ei plecaseă, cea mai mare parte dintre ei”.

Viktor Orban: Ungaria ar trebui să utilizeze forța pentru a opri un eventual nou val de migranți

Ungaria ar trebui să „folosească forța” la frontiera sa cu Serbia pentru a proteja granița Uniunii Europene dacă Turcia pune în practică amenințarea de a deschide porțile pentru refugiați către Europa, prin Balcani, a declarat ieri premierul ungar Viktor Orban, relatează Reuters. Ungaria a decis să ridice un gard la granița sa cu Serbia pentru a închide așa-numita „rută balcanică” folosită în 2015 de sute de mii de migranți plecați din Orientul Mijlociu pentru a ajunge în Europa Occidentală. În baza unui acord încheiat în 2016, Uniunea Europeană se bazează pe Ankara pentru a reduce numărul sosirilor de refugiați în Europa. Turcia, care găzduiește 3,6 milioane de refugiați sirieni, a amenințat cu „deschiderea porților” pentru a le permite migranților aflați deja pe teritoriul său să plece spre Europa în cazul în care UE critică în continuare ofensiva armată turcă din nordul Siriei. „Următoarele săptămâni vor decide ce face Turcia cu acești oameni. Ea îi poate îndrepta către două direcții: fie îi întoarce spre Siria, fie le dă drumul spre Europa. Dacă Turcia alege a doua opțiune, acești oameni vor sosi la frontiera sudică a Ungariei în număr mare”, a continuat șeful executivului ungar, care a adăugat că Uniunea Europeană ar trebui să furnizeze fonduri suplimentare pentru a contribui la reconstrucția orașelor siriene. Viktor Orban a precizat că în prezent există aproximativ 90.000 de persoane pe „ruta balcanică” de migrație, însă numărul acestora ar putea depăși 100.000 în scurt timp.

Budapesta a criticat constant politicile Uniunii Europene în domeniul migrației. La finalul lunii septembrie, șeful diplomației ungare Peter Szijjarto declara că politicile „iresponsabile și dăunătoare” ale Bruxellesului au avut ca rezultat sosirea a milioane de migranți ilegali pe continent, mulți dintre ei murind în Marea Mediterană în tentativa lor de a ajunge în Europa. El a ținut să evidențieze că peste 300 de persoane au murit în mai mult de 30 de atacuri teroriste comise de persoane cu un trecut migratoriu.

Merkel: Condiționarea accesării fondurilor europene de statul de drept, o “prioritate maximă”

Cancelarul german Angela Merkel a cerut ieri o împărțire “echilibrată și justă” a contribuțiilor la bugetul UE și a avertizat că aceia care “ignoră” principiile statului de drept nu pot spera să primească “ajutoare financiare nelimitate”. “Apartenența la UE implică un comportament responsabil cu o repartizare a mijloacelor”, a indicat Merkel în intervenția susținută în fața Bundestagului înaintea summitului european. Ea a insistat în continuare asupra propunerii Comisiei Europene ca accesarea fondurilor europene să fie condiționată de situația statului de drept, chestiune care pentru Germania are “prioritate maximă”. Merkel a făcut astfel aluzie, fără să le numească, la Ungaria și Polonia, țări care au divergențe cu Bruxellesul din cauza reformelor în justiție. Șefa guvernului german a deplâns însă faptul că de la acest summit european nu se poate aștepta un acord privind viitorul cadru financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, amintind că președinția finlandeză a Consiliului UE a promis că va “avansa” în această chestiune.

Germania va trebui să-și suplimenteze contribuția la bugetul UE, în parte ca o consecință a pierderii contribuției britanice în urma Brexitului, motiv pentru care cere elaborarea unui “buget just și echilibrat”, care să evite o sarcină disproporționată asupra Germaniei, potrivit cancelarului german. Merkel a mai apreciat că prioritățile viitorului buget multianual al UE trebuie să fie inovația, politica privind migrația, securitatea europeană, și a insistat să nu se fie uitată respectarea principiilor statului de drept.

Tusk, preferat drept candidat al opoziției la președinția Poloniei

Președintele actual al Consiliului European, Donald Tusk, este preferat de votanții opoziției poloneze pentru a deveni candidatul acesteia la președinție, potrivit unui sondaj de opinie publicat ieri.

Peste 27% dintre susținătorii opoziției ar dori să îl vadă pe Tusk în competiție cu președintele în funcție, Andrzej Duda, în alegerile din primăvara anului 2020. Tusk este urmat de Malgorzata Kidawa-Blonska, din partidul centrist Platforma Civică - co-fondat de Tusk - și de politicianul de stânga Robert Biedron, cu un sprijin de 13% fiecare.

Tusk a fost în mare măsură absent din politica internă după preluarea rolului de președinte al Consiliului European în 2014, dar mandatul său expiră în săptămânile următoare. Miercuri, Tusk a îndemnat opoziția să aleagă un candidat comun la președinție. El a refuzat să confirme dacă va fi unul dintre potențialii candidații, dar a afirmat că va accepta dacă opoziția decide ca un alt candidat are o șansă mai bună pentru a câștiga.

La alegerile generale de duminică, partidul de guvernare Lege și Justiție (PiS) a înregistrat cea mai bună performanță obținută de vreun partid în Polonia în ultimii 30 de ani, dar a reușit să-și asigure numai o mică majoritate în camera legislativă inferioară. De asemenea, partidul de guvernământ a pierdut controlul asupra Senatului.

Studiu: Creșterea în greutate în prima jumătate a vieții, asociată cu decesul prematur

Creșterea în greutate în jurul vârstelor de 20, 30 și 40 de ani mărește cu peste o cincime riscul de deces prematur, sugerează un studiu citat de Press Association. Specialiștii au descoperit că persoanele care au devenit obeze între 25 și aproximativ 47 de ani prezentau un risc mai mare cu 22% de deces prematur și cu 49% mai ridicat de a muri ca urmare a unor boli de inimă. Totodată, în urma cercetării s-a descoperit că trecerea de la obezitate la o greutate sănătoasă în a doua parte a vieții poate fi riscantă. Obezitatea pe parcursul întregii vieți adulte presupune cele mai mari pericole - un risc de până la 72% de deces prematur, potrivit concluziilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.