Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Blue Origin vrea o stație spațială până la sfârșitul deceniului

Ziarul de Vrancea
25 oct 2021 1046 vizualizări

Stația, care va avea „ferestre mari”, va funcționa la o altitudine de 500 de kilometri, mai mare comparativ cu actuala Stație Spațială Internațională

Companiile Blue Origin și Sierra Space au anunțat luni că intenționează să construiască o stație spațială privată care să poată găzdui până la 10 persoane, aceasta putând deveni operațională în “a doua jumătate a deceniului”.

Numită “Orbital Reef” (“Recif Orbital”), stația este descrisă drept un “parc comercial cu utilizare mixtă”, destinat să găzduiască mai multe persoane și care va fi folosit atât pentru cercetare și clienți industriali și internaționali, cât și pentru turiști. “Agenții spațiale experimentate, consorții din domeniul tehnologiilor avansate, națiuni fără program spațial, media și agenții de turism, antreprenori și inventatori subvenționați, investitori de perspectivă, toți își găsesc locul” la bord, au indicat companiile într-un comunicat.

Compania Blue Origin, în frunte cu miliardarul Jeff Bezos, este deja activă în domeniul turismului spațial cu racheta sa New Shepard.

Mai multe companii vor fi parteneri în cadrul acestui proiect, în special Boeing, care se va ocupa de modulul științific și va furniza mijlocul de transport către această stație - capsula Starliner, aflată încă în faza de testare. Stația va funcționa la o altitudine de 500 de kilometri - puțin mai mare comparativ cu actuala Stație Spațială Internațională (ISS) - și va avea 830 metri cubi, “aproape la fel de mult” ca ISS.

Arhitectura stației va fi “centrată pe om”, având “ferestre mari”, au promis Blue Origin și Sierra Space. Aceasta din urmă, o subsidiară a Sierra Nevada Corporation, și-a imaginat în special un modul de locuințe gonflabile.

Și alte companii plănuiesc să-și construiască stații spațiale. Axiom Space a anunțat în urmă cu mult timp că are în plan propria stație spațială, care ar fi inițial atașată la ISS, înainte de a deveni autonomă. Săptămâna trecută, compania Nanoracks, în colaborare cu societățile Lockheed Martin și Voyager Space, a anunțat că intenționează să construiască o stație comercială numită Starlab, care ar deveni operațională începând din 2027.

Viitorul ISS este asigurat oficial până în 2024, iar NASA a confirmat că, din punct de vedere tehnic, va putea funcționa până în 2028.

NASA, însă, încurajează ferm privatizarea orbitei joase, sperând să facă astfel economii și să se poată concentra pe misiuni de explorare a unor destinații mai îndepărtate.

Raport: Omenirea nu a învățat mare lucru din pandemie

La un an și jumătate de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, lumea a făcut încă mult prea puțin și nu a reușit să învețe din greșelile sale, a avertizat marți un organism internațional de supraveghere. “Dacă primul an al pandemiei COVID-19 a fost definit de un eșec colectiv de a lua în serios pregătirea și a acționa rapid pe baza științei, al doilea an a fost marcat de inegalități profunde și un eșec al liderilor de a înțelege interdependența noastră și de a acționa în consecință”, a indicat Consiliului Internațional pentru Monitorizarea Pregătirilor (GPMB).

Acest organism independent creat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Banca Mondială denunță într-un raport publicat la Berlin eșecurile persistente în ceea ce privește răspunsul mondial la pandemie. Concluzia GPMB este aceea că pandemia a scos în evidență o lume “inegală, divizată și iresponsabilă”.

“Progresele științifice din timpul (pandemiei de) COVID-19, în special viteza de dezvoltare a vaccinurilor, ne oferă un motiv de mândrie”, a declarat copreședintele GPMB, Elhadj As Sy, în prefața raportului.

“Cu toate acestea, trebuie să simțim o rușine profundă în fața multiplelor tragedii - tezaurizarea vaccinurilor, penuria devastatoare de oxigen în țările cu venituri reduse, generația de copii privați de educație, zdruncinarea economiilor și sistemele sanitare”, potrivit expertului senegalez în asistență umanitară. Milioanele de decese asociate pandemiei nu sunt “nici normale, nici acceptabile”, dar “din păcate, există puține dovezi că tragem învățămintele potrivite din această pandemie”, a adăugat Elhadj As Sy.

CEDO: Atribuirea automată unui copil a numelui tatălui, urmat de numele mamei, “discriminatorie”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit ieri că este discriminatorie atribuirea automată unui copil, în cazul unui dezacord între părinți, a numelui tatălui urmat de cel al mamei și că “imposibilitatea derogării” de la acest lucru este “excesiv de rigidă”.

CEDO a fost sesizată cu privire la discriminare de către o femeie spaniolă care s-a despărțit în timpul sarcinii de partenerul său. La nașterea copilului, în 2005, legislația spaniolă prevedea ca, în cazul unui dezacord între părinți, copilul să poarte numele de familie al tatălui, urmat de cel al mamei.

Judecătorii de la CEDO stabilesc că regula atribuirii numelui tatălui copilului, urmat de numele mamei, în cazul unui dezacord între părinți, “se poate dovedi necesară în practică și nu este neapărat în contradicție” cu Convenția europeană a drepturilor omului. Însă ei stabilesc că “imposibilitatea derogării de la această regulă este excesiv de rigidă și discriminatorie față de femei” și că “diferența de tratament” la care a fost supusă reclamanta nu este justificată și constituie o încălcare a Convenției.

Magistrații europeni și-au justificat hotărârea prin circumstanțele speciale ale situației.

Copilul reclamantei nu a fost recunoscut imediat de către tată și a purtat numai numele de familie al mamei “timp de peste un an”, până la recunoașterea paternității. Spania a fost condamnată să plătească 10.000 de euro reclamantei ca “despăgubiri morale”.

Între timp, situația s-a schimbat în Spania, unde o lege din 2011 prevede ca, în cazul unui dezacord între părinți, judecătorul însărcinat cu starea civilă este cel care hotărăște ordinea atribuirii numelor de familie, ținând cont de criterul “interesului superior al copilului”.

Donald Trump Jr vinde tricouri cu mesajul: „Armele nu ucid oameni, Alec Baldwin ucide oameni”

Donald Trump Jr vinde, pe site-ul său, tricouri pe care a imprimat mesajul: „Armele nu ucid oameni, Alec Baldwin ucide oameni”, la câteva zile după ce directoarea de imagine Halyna Hutchins a fost împușcată accidental pe platoul de filmare al filmului „Rust”.

Tricourile sunt de vânzare pentru 27,99 de dolari pe site-ul unuia dintre fiii fostului președinte american, Donald Trump Jr. O idee care a stârnit numeroase critici peste Atlantic, pentru că acest gest este despre moartea unei persoane.

Mesajul face referire la tragedia care a avut loc pe platourile de filmare de la „Rust”, săptămâna trecută, în timpul căreia actorul Alec Baldwin a ucis-o, cel mai probabil accidental, pe directoarea de imagine Halyna Hutchins. Arma sa a fost încărcată cu gloanțe adevărate.

În afară de t-shirt-uri, Donald Trump Jr. distribuie de mai multe zile mesaje și imagini pe Instagram în care râde de Alec Baldwin: „Așa arată cineva care e împotriva armelor și care ucide mai multe persoane cu o armă decât a făcut-o vreodată întreaga voastră colecție de arme”.

Mesajul imprimat pe haine transmite un argument adesea invocat de persoanele în favoarea celui de-al Doilea Amendament al SUA, pentru care problema nu o reprezintă arma în sine și autorizația de a deține una, ci persoana care are și folosește această armă.

De la tragedie, Alec Baldwin este arătat cu degetul de fiul lui Donald Trump, precum și de alte personalități ale dreptei americane pro-arme, căci el a criticat de multe ori în cariera sa portul de armă în SUA, un drept ferm apărat de clanul Trump și conservatori.

De cealaltă parte, Alec Baldwin l-a parodiat pe fostul președinte american de mai multe ori în emisiunea „Saturday Night Live”.

Aproximativ 150 de hackeri arestați în cadrul unei operațiuni spectaculoase a Europol

Poliții și jandarmerii din nouă țări au dat o lovitură spectaculoasă în inima “darkweb”, după mai multe luni de urmărire mondială, în cea mai mare parte secretă, relatează Le Figaro.

Agenți specializați au arestat 150 de persoane implicate în vânzarea sau cumpărarea a zeci de mii de bunuri și servicii care corespund tuturor fațetelor crimei organizate.

Această operațiune - denumită “Dark HunTOR” -, coordonată de către Europol, a condus la confiscarea a peste 26,7 milioane de euro în numerar și în criptomonede, a 45 de arme de foc destinate comiterii unor jafuri armate și crime și a 234 de kilograme de droguri.

Operațiunea Dark HunTOR are loc în urma unei prime “descinderi” vizând hackeri care a condus, în ianuarie, la destructurarea DarkMarket - cea mai mare piață neagră online creată în adâncurile webului Această platformă, folosită la negocieri cu privire la droguri, acte false și bani falși, a permis identificarea a 2.400 de vânzători și a aproape 500.000 de utilizatori.

În total, 30 de servere - localizate majoritatea în Republica Moldova - au permis să se realizeze 320.000 de tranzacții.

Cu ajutorul Europol, serviciile germane l-au arestat la frontiera germano-daneză pe presupusul operator al acestui site - un australian în vârstă de 34 de ani, plasat în arest prevenitv - și i-au confiscat întreaga infrastructură infracțională, care oferă o mână de indicii și piste de exploatat în sute de anchete în întreaga lume.

China plasează în carantină un oraș cu patru milioane de locuitori

Autoritățile chineze au plasat ieri în carantină Lanzhou (nord-vest), un oraș cu patru milioane de locuitori, din cauza unei intensificări a cazurilor de COVID-19, cu 100 de zile înantea Jocurilor Olimpice (JO) de iarnă de la Beijing. China - țara în care a apărut noul coronavirus în urmă cu aproape doi ani - a anunțat marți 29 de contaminări cu SARS-CoV-2 de origine locală. Acest bilanț poate părea derizoriu în comparație cu cele înregistrate zilnic în alte părți ale lumii, însă ele determină Beijingul să ia măsuri dure în contextul în care China se pregătește să găzduiască la Beijing JO de iarnă, începând de la 4 februarie.

La Lanzhou, toate cartierele rezidențiale sunt supuse unei “gestionări închise” și unui control strict al deplasărilor, a anunțat marți primăria orașului.

Orice ieșire din casă este posibilă de-acum numai în vederea unor “cumpărături esențiale”, un imperativ impus de pandemia COVID-19, sau în vederea “unui tratament medical de urgență”, au anunțat într-un comunicat autoritățile.

China și-a reluat activitatea socială și economică aproape normal în 2020, în urma unei urmăriri stricte a deplasărilor prin aplicații pe telefoane mobile.

Ea a înregistrat numai doi morți din cauza COVID-19 în decurs de un an.

Popularitatea lui Biden, mai slabă decât a oricărui președinte american, cu o excepție

La aproximativ nouă luni de mandat, Joe Biden este pe punctul de a-și scrie numele în cărțile de istorie, și nu într-un mod bun. Cel mai recent sondaj Gallup privind popularitatea președintelui arată 42%, cel mai scăzut nivel până în prezent și a doua cea mai mică cotă dintre președinții pe care i-a măsurat Gallup în mandatul lor, în ultimele cinci decenii, scrie CNN.

Gallup a prezentat cifrele privind rata de aprobare a lui Biden, în comparație cu predecesorii său: Biden 42% (în 272 zile de președinție), Donald Trump 37% (în 283 de zile), Barack Obama 52% (în 271 de zile), George W. Bush 88% (în 288 de zile), Bill Clinton 47% (în 271 de zile), George H.W. Bush 70% (în 289 de zile), Ronald Reagan 53% (în 286 de zile) și Jimmy Carter 54% (în 277 de zile).

De remarcat că ambii președinți Bush au avut ratinguri extrem de ridicate în mandatul lor, datorită evenimentelor externe. George W. Bush, era încă apreciat în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001. În privința lui George H.W. Bush, cifrele sale au crescut după atacul din Piața Tienanmen în iunie 1989 și a sfârșitului Războiului Rece.

Cifrele lui Biden au scăzut brusc în sondajele Gallup în ultimele câteva luni. Recent, în iunie, o majoritate solidă (56%) din țară aproba ceea ce face președintele. Acest număr a început să scadă la sfârșitul verii, de la 49% în august, la 43% în septembrie, și a rămas la acest număr scăzut la începutul toamnei.

Pericolul real în criza actuală a cotei lui Biden este pentru candidații partidului său la viitoarele alegeri de la jumătatea mandatului. Dacă popularitatea unui președinte este sub 50%, partidul său pierde în medie 37 de locuri în Parlament.

În 2018, ratingul lui Trump în sondajul final Gallup, înainte de alegeri, a fost blocat, iar republicanii au pierdut 40 de locuri în Parlament (și majoritatea). În 2010, cota lui Obama a scăzut la 45%, iar democrații au pierdut 63 de locuri (și majoritatea).

Comisar european: Brexitul este o catastrofă pentru Regatul Unit

Brexitul este o “catastrofă” pentru Regatul Unit, a susținut ieri comisarul european pentru piață internă Thierry Breton, într-o declarație pentru postul de televiziune francez BFM TV. “Vedeți ce se întâmplă pe rafturile supermarketurilor, vedeți ce se întâmplă la pompele de benzină, vedeți ce se întâmplă cu penuria de asistente și medici, vedeți ce se întâmplă cu criza de șoferi de camioane și în sectorul construcțiilor”, a spus reprezentantul executivului comunitar. “Ceea ce se întâmplă în prezent este o adevărată dramă”, a adăugat politicianul francez.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.