Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Biserica Ortodoxă elenă, scandalizată de primul crematoriu din țară

Ziarul de Vrancea
1 dec 2019 2604 vizualizări

Grecia era ultima țară din UE care nu avea incineratoare

“Corpul morților nu este gunoi de reciclat”. Cu acest puternic mesaj inclus într-un pliant distribuit duminică în toate parohiile din țară, Biserica Ortodoxă greacă a dorit să arate clar că nu acceptă incinerarea, nici îngroparea urnelor, nici slujbe funerare pentru cei care optează pentru această soluție.

Biserica a reacționat astfel la recenta inaugurare a primului crematoriu din Grecia, ultima țară din Uniunea Europeană care încă nu avea incineratoare. Rezistența clerului a fost acerbă, astfel încât proiectul de a deschide un crematoriu a fost amânat timp de decenii. Cel care tocmai a fost inaugurat în urmă cu două luni la Ritsona, la 70 km de Atena, este doar privat deoarece, deși există multe localități care au avut în vedere astfel de inițiative de când s-a aprobat legea corespunzătoare în 2006, presiunea ierarhiei ecleziastice este foarte puternică, continuă agenția spaniolă de presă.

Omul trebuie să fie îngropat asemenea lui Iisus

“Îngroparea corpului uman este ceva natural, iar Biserica nu are dreptul să meargă contra naturii”, spune, Serafim Dimitriu, preot într-o parohie din Atena. Pentru acesta, lucrurile sunt foarte simple: corpul lui Iisus a fost îngropat și asta trebuie să se întâmple cu orice creștin care moare. De aceea, urnele nu își au locul într-un cimitir ortodox. Cu toate acestea, legea nu o împiedică, deoarece cimitirele sunt în responsabilitatea municipalităților. Maria Papapetru împărtășește această viziune ortodoxă. “Sunt de acord cu Biserica în faptul că nu trebuie să existe o slujbă funerară pentru cei care aleg incinerarea, deoarece cel care decide să se lase incinerat nu acceptă nici restul învățăturii Bisericii. De aceea, nici nu va cere slujbă”, a fost de părere aceasta la ieșirea din biserica Sfântul Dimitrie din Atena.

Preotul Dimitriu reprezintă curentul majoritar din Biserică, dar există și cei care gândesc altfel. “Este o atitudine indicativă a spiritului provincial al Bisericii elene, fără nicio justificare teologică”, susține Andreas Aryirópulos, teolog și profesor de religie. Patriarhia Constantinopolului, cea mai înaltă instanță a Bisericii ortodoxe, nu numai că acceptă incinerarea, ci chiar a modificat ușor slujba funerară pentru a include persoanele care au optat pentru aceasta, explică profesorul menționat. “Nimeni nu-l poate acuza pe Patriarh ca eretic”, consideră Aryirópulos și adaugă că în toată Europa, cu excepția Greciei, ortodocșii pot alege între îngropare și incinerare.

Odiseea primului incinerator a durat 23 de ani

De fapt, deși regulile sunt stricte, iar Biserica nu acceptă nici incinerarea, nici îngroparea urnelor funerare în cimitire, nici slujbele pentru cei incinerați, scurta experiență care există până în prezent a demonstrat că mulți clerici omit acest precept.

O spune Andonis Alakiotis, fondatorul Societății Elene de Incinerare, o asociație care timp de 23 de ani a dus, cu răbdare și perseverență, o campanie pentru legalizarea în Grecia a creării de crematorii. Deși lupta sa era pentru ca acestea să fie publice, Alakiotis se simte mândru că cel puțin s-a putut inaugura un crematoriu privat, notează EFE. Asociația sa s-a născut în 1996 plecând de la o experiență personală. Un cunoscut pictor le-a spus lui și altor prieteni că, în ziua când va muri, i-ar plăcea să îl incinereze în Grecia, și nu în Bulgaria, țara la care recurgeau majoritatea persoanelor care optau pentru această variantă. Din nefericire, pictorul a murit în 2004 fără ca dorința sa să poată fi îndeplinită. A fost nevoie de alți 15 ani. “Încă nu-mi vine să cred. Vin aici în fiecare zi să mă conving că este adevărat”, a explicat Alakiotis.

Prohibiția bisericii nu scade interesul pentru incinerări

În primele două luni de funcționare a centrului de la Ritsona s-au realizat deja 260 de incinerări, o cifră relativ ridicată dacă se ține cont de toate obstacolele pe care trebuie să le depășească cei interesați. Grecia este o țară foarte credincioasă și luarea unei decizii contra Bisericii nu este un lucru ușor pentru multe familii, oricât de mult ar agrea ideea incinerării.

“Cunosc persoane care doreau să fie incinerate, dar ale căror rude nu le-au respectat voința, de teama de a nu fi stigmatizate”, mai arată Alakiotis.

El este încrezător că funcționarea centrului de la Ritsona va contribui la creșterea numărului de incinerări. Pentru a fi rentabil, este nevoie de cel puțin 1.200 pe an. Riscurile afacerii private, conchide EFE.

Viitorul politic al Angelei Merkel în joc după virajul la stânga al SPD

ȘAPOU:

Viitorul politic al Angelei Merkel - care intenționează să rămână cancelar până în 2021 - este în pericol după ce Partidul Social Democrat (SPD), partenerul său în cadrul marii coaliții (GroKo), și-a ales o nouă conducere de stânga, relatează AFP.

Membrii formațiunii social-democrate i-au aplicat sâmbătă seara o lovitură umilitoare ministrului Finanțelor Olaf Scholz, care dorea să coprezideze partidul împreună cu Klara Geywitz, și au ales două personalități relativ necunoscute și care critică coaliția aflată la putere la Berlin - Saskia Esken și Norbert Walter-Borjans. Din această coaliție fac parte SPD și conservatorii din cadrul Uniunii Creștin Democrate (CDU) și Uniunii Social Creștine (CSU). Această lovitură de teatru inaugurează o săptămână de incertitudini pentru coaliție. SPD urmează să se pronunțe vineri prin vot dacă rămâne sau nu în Guvern, în cadrul Congresului anual. Angela Merkel - aflată la putere de 14 ani - a declarat că va demisiona la sfârșitul mandatului în 2021.

Însă plecarea sa de la putere ar putea avea loc mai repede decât prevedea, în urma votului-surpriză de sâmbătă.

“Condiții neacceptabile”

Afectat de o derută electorală în 2017, SPD a încercat mai întâi să intre în opoziție, după care a acceptat cu reticență să prelungească o alianță guvernamentală cu Angela Merkel. Mulți sunt îngrijorați însă, în partid, de continuarea guvernării în umbra cancelarului, temându-se de alienarea rădăcinilor lor sociale într-o alianță cu conservatorii.

Acest mariaj de criză a condus încă de la început din criză în criză.

Înfrângerile electorale suferite în alegerile regionale și europene au obligat SPD să se doteze cu o nouă conducere. Alegerea membrilor SPD de a-l sancționa pe Olaf Scholz reprezintă “un vot de sfidare fără ambiguitate a establishmentului partidului”, apreciază ziarul de stânga TAZ: “În cadrul SPD se consideră că o ieșire din GroKo este întru totul posibilă” prin noii conducători, scrie tabloidul Bild, folosind expresia care desemnează “marea coaliție” SPD-CDU/CSU. În pofida faptului că o cădere a Guvernului este evitată imediat, “scenariul (social-democraților) care prezintă condiții inacceptabile în vederea pregătirii ieșirii lor” din coaliția guvernamentală “este posibil”, afirmă cotidianul. Saskia Esken și Norbert Walter-Borjans au anuțat deja că vor îndemna alianța de centru-dreapta a Angelei Merkel să investească mai mult în protecția mediului. Ei au pus sub semnul întrebării și politica “zero negru” - ncio nouă îndatorare - o linie roșie a cancelarului și alianței aflate la putere. Angela Merkel a catalogat săptămâna trecută o asemenea posibilitate drept “absurdă”. Ministrul Economiei Peter Altmaier și-a multiplicat avertismentele cu privire la o repunere în discuție a principiului “zero îndatorare”. Angajamentul de a “nu contracta noi datorii este una dintre cele mai importante promisiuni (a alianțaei CDU-CSU) în campania electorală”, a subliniat el duminică în cotidianul financiar Handelsblatt.

Holger Schmieding, economistul-șef al Berenberg Bank, a avertizat că, “dacă cele două partide (CDU și CSU) nu pot să se înțeleagă asupra faptului ca politica germană să încline mai la stânga, așa cum vor membriii SPD, acest lucru ar putea însemna sfârșitul coaliției”.

Un guvern minoritar?

O asemenea eventualitate ar putea-o determina pe Angela Merkel să conducă un Guvern minoritar. Cancelarul a îndepărtat o asemenea opțiune în mai multe rânduri. Cotidianul de dreapta Die Welt subliniază însă că, de această dată, condițiile nu sunt “atât de rele” în vederea acestui scenariu, în măsura în care bugetul pe 2020 a fost aprobat. Portofoliile ministeriale abandonate de SPD ar putea reveni atunci alianței CDU-CSU. Potențiala moștenitoare a lui Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), ar putea deveni vicecancelar și prelua președinția Uniunii Europene (UE) din iunie, tot potrivit Die Welt. Pentru moment, tenorii ambelor tabere îndeamnă la calm.

Secretarul general al CDU Paul Ziemiak dă asigurări că “nu s-a schimbat nimic” în termenii acordului de coaliție încheiat cu SPD.

Iar fostul președinte SPD și PE Martin Schulz avertizează cu privire la ruperea coaliției. “Părerea mea este că nu e de căutat o soluție în fuga Guvernului. Ea rezidă mai degrabă în capacitatea de a pune lucrurile în ordine în Guvern”, a declarat el pentru Tagesspiegel.

Dodon: SUA l-au ascuns pe Plahotniuc pentru a-l folosi împotriva Rusiei

Republica Moldova va face demersurile necesare către Statele Unite pentru extrădarea lui Vlad Plahotniuc, a declarat președintele Igor Dodon într-un interviu acordat agenției ruse TASS, în care a afirmat că americanii ar dori să-l folosească pe controversatul oligarh în confruntarea lor cu Federația Rusă. În prezent, a spus Dodon, fostul lider al democraților moldoveni încearcă să obțină azil politic în SUA.

În Republica Moldova, “el se poate întoarce doar în cătușe”, a afirmat președintele moldovean. “Conform informațiilor noastre el se ascunde în SUA, unde vrea să obțină azil politic pentru a scăpa de extrădarea în Republica Moldova ori Rusia, care l-au dat în căutare în baza dosarelor penale intentate. Potrivit legilor americane, pentru obținerea azilului politic, trebuie ca minim trei ani să nu părăsești teritoriul țării. Cred că procesul asupra lui va trece într-o altă etapă, vor fi și demersuri pentru extrădarea lui”, a adăugat Igor Dodon.

În interviu, președintele prorus de la Chișinău a sugerat că SUA l-au adăpostit pe Plahotniuc, deoarece fostul lider democrat ar fi făcut mai multe servicii Washingtonului în lupta cu Rusia. “Cei care l-au ajutat pe Plahotniuc să fugă planificau să-l folosească în lupta cu Rusia. La solicitări din exterior, acesta a orchestrat mai multe provocări în ultimii ani. Este vorba despre expulzarea unor diplomați ruși de la Chișinău, de interzicerea unor jurnaliști și politicieni din Rusia, restricționarea presei ruse etc.”, a spus președintele moldovean. Dodon a afirmat că “cei care l-au adăpostit pe Plahotniuc înțeleg acum că nu mai au nevoie de el”, conform Deschide. md.

Recent, ambasadorul SUA în Moldova, Dereck Hogan, a declarat că nu știe unde se află în prezent fostul lider al PD Vlad Plahotniuc și nici nu poate confirma informațiile că acesta s-ar afla la Miami. Totodată, diplomatul american a mai spus că, pe moment, nu există nicio solicitare oficială de extrădare a lui Plahotniuc din partea autorităților de la Chișinău, conform portalului Unimedia.

Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în ziua când guvernul condus de democratul Pave Filip și-a anunțat demisia. Plahotniuc a scris într-o postare pe o rețea socială că “are nevoie de timp pentru a-și securiza familia”, însă nu a menționat țara în care se află.

Controversatul om de afaceri, despre care s-a spus că ținea sub control principalele instituții ale statului din Republica Moldova, a fost dat în urmărire internațională de către Centrul Național Anticorupție din Chișinău după ce nu s-a prezentat la organele statului în urma aplicării arestului preventiv.

Inundații în Franța: Cel puțin cinci morți

Trei angajați ai serviciului de urgență au murit după ce elicopterul cu care se deplasau pentru o misiune de salvare în sudul Franței, unde inundațiile au făcut două victime, s-a prăbușit în apropiere de Marsilia, relatează Reuters. Elicopterul de salvare EC145 a pierdut contactul radio și pe radar cu controlorii în timp ce se îndreptau spre comuna Le Luc din departamentul Var din sud-estul Franței. Corpurile celor trei ocupanți ai elicopterului au fost găsite la 00.30 GMT, a declarat ministrul de Interne. Coasta Mediteranei franceze a fost lovită de ploi puternice săptămâna trecută care au dus la inundații întreruperea transportului.

Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, a trasat o paralelă între cei trei angajați cu cei 13 soldați francezi uciși săptămâna trecută în Mali în timp ce luptau cu militanții islamiști care sunt omagiați luni la Paris. “În timp ce Franța se pregătește să deplângă 13 dintre soldații săi care au murit servindu-și națiunea, țara noastră pierde trei eroi de zi cu zi care și-au dat viețile pentru a proteja cetățenii Franței”, a spus Castaner. Oficialii locali au relatat de asemenea moartea a două persoane care au fost luate de inundații.

Zelenski îi invită pe locuitorii pro-ruși din Donbas să părăsească Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat pe acei locuitori ai Donbasului care sunt de partea Moscovei să părăsească Ucraina și să se instaleze în Rusia, titrează luni publicația Novaia Gazeta din Kiev, citând un interviu acordat de șeful statului ucrainean mai multor media internaționale, între care săptămânalul german Der Spiegel.

“Este exprimată o opinie potrivit căreia majoritatea locuitorilor (din Donbas) și-ar dori să trăiască în Rusia. Nu este adevărat. Eu cred și știu că există acolo oameni care sunt cu sufletul pentru Ucraina. Dar există și dintre cei care sunt cu Rusia. Aceștia pot pleca: Moscova acordă în prezent în mod ilegal cetățenie rusă ucrainenilor. Fiecare dintre noi are dreptul să aleagă locul unde vrea să trăiască”, a declarat Volodimir Zelenski. El a calificat drept “incorectă” poziția acelor ucraineni care, primind pașaport rusesc, trăiesc pe teritoriul Ucrainei și în același timp îl consideră ca aparținând Federației Ruse.

“Așa nu merge”, a declarat tranșant Volodimir Zelenski, referindu-se în special la locuitorii din estul rusofon al Ucrainei, unde mai multe zone se află sub controlul rebelilor înarmați din Lugansk și Donețk.

În același timp, Zelenski i-a numit drept “niște rătăciți” pe acei ucraineni care dispun deopotrivă de cetățenia Ucrainei și a Rusiei și încasează ajutoare sociale atât din Ucraina, cât și din Rusia.

Cu toate acestea, președintele ucrainean a declarat că Kievul trebuie să lupte pentru câștigarea acelor ucraineni din estul rusofon care în prezent sunt în tabăra rebelilor. “Nu avem dreptul moral să renunțăm așa pur și simplu la ei. Trebuie să le explicăm cum stau lucrurile cu adevărat, să ne luptăm pentru sufletele și mințile lor”, a afirmat președintele ucrainean, care urmează să participe la 9 decembrie, la Paris, la summitul în așa-zisul format “Normandia” (Ucraina, Rusia, Franța, Germania) dedicat relansării procesului de pace în estul Ucrainei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.