Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Biden nu organizează mitinguri în această campanie prezidențială

Ziarul de Vrancea
1 iul 2020 948 vizualizări

“Voi urma consemnele doctorului, nu doar pentru mine, ci pentru țară”, a spus fostul vicepreședinte american

Joe Biden a anunțat că dă curs “consemnelor doctorului” și că nu va organiza mitinguri electorale, din cauza pandemiei covid-19, un pariu riscant împotriva rivalul său Donald Trump, relatează AFP. Agitând foarte greul bilanț american - o nouă accelerare a contaminărilor cu noul coronavirus în Sudul și Vestul țării și exacerbarea disensiunilor politice - fostul vicepreședinte al lui Barack Obama a denunțat violent gestionarea pandemiei de către miliardarul republican. “Americanii nu au făcut aceste sacrificii enorme în aceste ultime patru luni pentru ca dumneavoastră să irosiți toate aceste eforturi cu tiradele și tweeturile dumneavoastră la miezul nopții”, a denunțat Joe Biden, într-un discurs la un liceu din orașul său, Wilmington, în Delaware. “Ei nu au făcut asta pentru ca dumneavoastră să ignorați știința și să faceți din inițiative responsabile ca purtarea unei măști o poziție politică. Și nu au făcut-o cu siguranță, domnule președinte, pentru ca să vă puteți spăla pe mâini și să întoarceți spatele acestei responsabilități”, a tunat el. Pandemia a bulversat brusc campania prezidențială americană. Izolat timp de multe săptămâni acasă, Joe Biden nu a organizat nicio ieșire publică de la 15 martie la 25 mai. “Este vorba despre cea mai ciudată campanie din istoria modernă, mi se pare mie”, a recunoscut el.Pentru moment, ea i-a reușit. Joe Biden îl devansează pe Donald Trump cu peste nouă puncte procentuale în media sondajelor naționale, dar și - un punct crucial - în statele-cheie care fac și desfac alegeri în Statele Unite, basculând dintr-o parte în alta. “Voi urma consemnele doctorului, nu doar pentru mine, ci pentru țară. Iar asta înseamnă că nu voi organiza mitinguri”, a anunțat acest vetreran al politicii, în vârstă de 77 de ani. Joe Biden nu a precizat dacă se referă la medicul său personal sau la avizul autorităților sanitare, mai general. El nu a precizat nici dacă această decizie s-ar putea schimba în cazul unei îmbunătățiri a situației.Riscant, acest anunț marchează un contrast clar cu Donald Trump, pe care-l va înfrunta la urne la 3 noiembrie. Prezentat ca o garanție a prudenței responsabile, el ar putea astfel să consolideze imaginea pe care încearcă să i-o facă rivalul său, a unui candidat prea bătrân, slăbit, fragil.

Fauci: Epidemia s-ar putea agrava semnificativ

Statele Unite nu pot conta pe disponibilitatea unui vaccin sigur și eficace pentru Covid-19, a declarat marți cel mai reputat expert în boli infecțioase al guvernului american . El a avertizat că creșterea zilnică a cazurilor ar putea ajunge de peste două ori mai rapidă dacă americanii nu vor lua măsuri pentru a ține virusul sub control.California, Texas și multe alte state au raportat creșteri record ale noilor cazuri de infecții, ceea ce a dus la o reevaluare bruscă a eforturilor Statelor Unite de a limita pandemia. “Este extrem de important să avem vaccinuri sigure și eficace disponibile pentru toată lumea din această țară”, a declarat Fauci, șeful Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, într-o comisie a Senatului. În lume sunt dezvoltate și testate numeroase vaccinuri pentru noul coronavirus, într-un ritm fără precedent. Fauci a avertizat însă că “nu există nicio garanție ... că vom avea un vaccin sigur și eficace”, și a îndemnat americanii să se unească pentru a ține sub control virusul.Fauci a avertizat că creșterea zilnică a cazurilor noi din Statele Unite, în prezent în jur de 40.000, ar putea ajunge la 100.000 dacă oamenii nu vor respecta regulile de distanțare socială și nu vor purta măști. “Sunt foarte îngrijorat pentru că situația s-ar putea înrăutăți foarte mult”, a spus el.Observațiile sale se alătură avertismentelor oficialilor din domeniul sănătății potrivit cărora unii americani, în special adulții mai tineri, s-au relaxat după restrângerea restricțiilor impuse de autorități în martie și aprilie pentru a opri pandemia. Multe state în care virusul este acum în plină expansiune au început redeschiderea afacerilor fără să fi fost îndeplinite condițiile stabilite de guvern pentru a face acest lucru în siguranță. Există temeri că aceste creșteri recente se vor amplifica în zilele următoare, când americanii sărbătoresc Ziua Independenței, pe 4 iulie. Peste 126.000 de americani au murit din cauza COVID-19 și milioane și-au pierdut locul de muncă pe măsură ce companiile și școlile au fost închise pentru a conține răspândirea virusului. Economia americană s-a contractat brusc în primul trimestru și este de așteptat ca declinul să fi continuat în perioada aprilie-iunie.Creșterea numărului de cazuri de infectare a redus speranțele că ce a fost mai greu pentru oameni și economie a trecut și a readus criticile față de modul în care președintele Donald Trump a gestionat criza, cu mai puțin de 5 luni înainte de alegeri.

“Cea mai mare captură mondială” de amfetamină, produsă de Statul Islamic

Poliția italiană a anunțat ieri că a confiscat o cantitate-record de 14 tone de amfetamină - sub forma a 84 de milioane de tablete de “captagon” (fenetilină), cunoscut drept “drogul jihadului” - produsă în Siria de către gruparea jihadistă Statul Islamic (SI). Această captură, realizată în portul Salerno, la sud de Napoli, are o valoare de piață de un miliard de euro, precizează într-un comunicat poliția italiană, evocând “cea mai mare confiscare de amfetamină la nivel mondial”. Potrivit anchetei, coordonată de Parchetul din Napoli, drogurile se aflau în trei containere suspecte, care conțineau cilindri de hârtie de uz industrial și roți metalice. Fiecare cilindru de hârtie în mai multe straturi, de aproximativ doi metri lungime și un diametru de 1,4 metri - probabil fabricată în Germania - permitea ascunderea în interior a aproximativ 350 de kilograme de comprimate, fără să poată fi detectate cu scannerul. Enormele roți metalice, tăiate de către experți, erau de asemenea umplute cu pastile. Comprimatele erau ștampilate cu simbolul “captagon” - un medicament clasat drept produs stupefiant, cunoscut de asemenea sub denumirea de “drogul jihadului”, precizează anchetatorii. “Știm că Statul Islamic își finanțează propriile activități teroriste prin trafic de droguri sintetice produse în Siria care, din acest motiv, a devenit în ultimii ani primul producător mondial de amfetamină”, subliniază poliția în comunicat. În urmă cu două săptămâni, aceeași unitate de anchetă de la Napoli, specializată în crima organizată, a interceptat un container cu haine contrafăcute - în care erau ascunse 2.800 de kilograme de hașiș și 190 de kilograme de amfetamină - sub forma a peste un milion de pastile ștampilate “captagon”. Anchetatorii estimează că un “consorțiu” de grupări criminale se află în spatele acestor operațiuni, întrucât cele 85 de milioane de comprimate pot satisface o piață de talia celei europene. Potrivit unei ipoteze, ar putea fi vorba despre un “cartel” al unor clanuri din cadrul Camorra, mafia napolitană. Izolarea impusă din cauza pandemiei covid-19 a blocat cel mai probabil producția și distribuția de droguri de sinteză în Europa. Astfel, numeroși traficanți s-ar fi îndreptat către Siria, pentru a se reaproviziona. Poliția italiană subliniază că acest “captagon” - vândut în Orientul Mijlociu - “este foarte răspândit în rândul combatanților, cu scopul de a inhiba frica și durerea”. Produs de asemenea în Liban și difuzat în Arabia Saudită în anii “90, acest drog a fost găsit în ascunzători ale teroriștilor, ca cei care au comis atentatele de la Paris din 2015, în sala de concerte Bataclan

La CERN a fost descoperită în premieră o nouă particulă exotică

​Experimentul Large Hadron Collider beauty (LHCb) de la CERN a descoperit o nouă particulă exotică, un tetracuarc cu o compoziție nemaivăzută, lucrarea fiind prezentată în premieră ieri, la un seminar online. Descoperirea poate ajuta fizicienii să înțeleagă mai bine în ce mod cuarcii își crează legături și formează particule compuse precum protonii și neutronii, care se găsesc în nucleul atomului. Cuarcii se combină câte doi sau trei în grupuri ce formează particule numite hadroni, dar de câteva zeci de ani teoreticienii au prezis că există și hadroni formați din patru sau cinci cuarci care sunt numiți tetracuarci sau pentacuarci. În ultimii ani experimentele au confirmat existența unor astfel de hadroni, dar acum s-a găsit ceva special.Aceste particule formate din combinații neobișnuite de cuarci sunt un fel de “laboratoare” ideale pentru a studia una dintre cele patru forțe fundamentale ale naturii, interacțiunea puternică ce ține la un loc protonii, neutronii și nucleul. “Particulele formate din patru cuarci sunt deja exotice, iar cea pe care am descoperit-o este prima formată din patru cuarci puternici de același tip, mai exact doi cuarci de tip charm și doi anticuarci de tip charm”, spune Giovanni Passaleva, purtător al experimentului LHCb.Cuarcul este o particulă elementară care interacționează prin forța nucleară puternică și care constituie materia „grea”. Ipoteza existentei quarkului a fost propusă de teoreticianul Murray Gell-Mann în 1964.

Suedia: Imunitatea colectivă este mai mare decât cea arătată de testele pentru anticorpi

Un studiu realizat de cercetători de la Institutul Karolinska și Spitalul Universitar Karolinska din Suedia arată că multe persoane asimptomatice sau care prezintă simptome ușoare de COVID-19 beneficiază de o așa-zisă imunitate mediată de celulele T în fața noului coronavirus, chiar dacă testele lor de anticorpi au furnizat rezultate negative. Potrivit cercetătorilor, acest fapt înseamnă că imunitatea publică (imunitatea colectivă, n.r.) este probabil mai mare în realitate decât cea sugerată de testele pentru anticorpi.“Celulele T sunt un tip de celule sangvine albe (limfocite, n.r.) care sunt specializate în recunoașterea acelor celule infectate de un virus și care reprezintă o parte esențială a sistemului imunitar”, a explicat Marcus Bugget, profesor asistent la Institutul Karolinska și, totodată, unul dintre autorii principali ai acestui studiu. “Analize avansate ne-au permis să cartografiem acum în detaliu reacția celulelor T în timpul și după infectarea cu COVID-19. Rezultatele noastre indică faptul că de aproape două ori mai mulți oameni au dezvoltat imunitate prin intermediul celulelor T în comparație cu aceia în organismele cărora putem să detectăm anticorpi”, a adăugat cercetătorul suedez. “O observație interesantă este aceea că nu doar indivizii care aveau o infectare verificată cu COVID-19 au demonstrat imunitate prin celule T, ci și mulți membri asimptomatici din familiile lor și care au fost expuși la noul virus. Mai mult de atât, aproximativ 30% dintre donatorii care au donat sânge în mai 2020 aveau celule T specifice infectării cu COVID-19, un procent care este mult mai mare decât au arătat testele precedente realizate pentru detectarea anticorpilor”, a precizat aceeași cercetătoare. “Rezultatele noastre arată că imunitatea publică la COVID-19 este probabil considerabil mai mare decât au sugerat testele pentru anticorpi”, a declarat profesorul Hans-Gustaf Ljunggren, coautor al studiului. “Dacă așa stau lucrurile, atunci aceasta este, bineînțeles, o veste foarte bună din perspectiva sănătății publice”, a adăugat el.

SUA: Facebook interzice “Boogaloo”

Facebook a anunțat marți că a interzis pe platforma sa grupări de extremă dreapta americană din mișcarea “Boogaloo”, care “caută în mod activ să comită violențe”. Aflată sub presiune pentru a elimina de pe platforma sa conținuturile și mișcările rasiste, Facebook a inclus marți mișcarea “Boogaloo” în categoria “persoanelor și organizațiilor periculoase”. Adepți ai acestei mișcări eterogene, puternic înarmați, au perturbat recentele manifestații antirasiste din SUA și îngrijorează autoritățile de când unul dintre ei a ucis doi polițiști în California la începutul lunii. “În consecință, acestei rețele violente îi este interzisă orice prezență pe platforma noastră și retragem toate conținuturile care o susțin, îi fac apologia sau o reprezintă”, a indicat Facebook.

“Ea promovează activ violența împotriva civililor, a forțelor de ordine, guvernului și instituțiilor”, adaugă comunicatul. Facebook a retras 220 de conturi de Facebook, 95 conturi de Instagram, 28 de pagini și 106 grupuri “care constituie în prezent rețeaua” “Boogaloo”, precum și alte 400 de grupuri și peste 100 de pagini care găzduiesc conținuturi similare. Mai multe manifestații antirasiste, organizate ca reacție la moartea afro-americanului George Floyd, au fost marcate de arestarea unor militanți ai mișcări, aflați în posesia unor cocktailuri molotov. Termenul “Boogaloo”, care desemnează un curent muzical afro-cubanez, este utilizat de mai mulți ani pe rețele sociale cu referire la un nou război civil. Mișcarea, care nu este nici foarte organizată, nici foarte unită, cuprinde activiști anti-guvern și pro-arme de foc, neonaziști și adepți ai supremației albilor.

Victimele lui Harvey Weinstein vor împărți 19 milioane de dolari

Mai multe victime ale agresiunilor sexuale din partea lui Harvey Weinstein, găsit vinovat în februarie de viol, vor împărți aproape 19 milioane de dolari în cadrul unei acțiuni de grup, a indicat marți procurorul statului New York. Aceste compensații, care urmează să primească aprobarea a două instanțe, sunt rezultatul proceselor împotriva fostului producător hollywoodian în vârstă de 68 de ani și contra studioului The Weinstein Company.  “Harvey Weinstein și The Weinstein Company au eșuat în fața angajaților lor. După hărțuiri, amenințări, discriminare și discriminare de gen, se face o oarecare dreptate acestor supraviețuitori”, a spus procurorul Letitia James într-un comunicat, fără a preciza numărul persoanelor care vor beneficia de acest acord. În plângere se arată că Weinstein “cerea sau își forța angajatele să aibă contacte sexuale neconsimțite drept compensație pentru păstrarea locului de muncă sau pentru a progresa în carieră”.  Însă un avocat al mai multor acuzatoare a criticat imediat propunerea de acord, estimând că este vorba despre o “trădare totală”.        Potrivit Douglas Wigdor, Weinstein “nu acceptă nicio responsabilitate pentru acțiunile sale” în această tranzacție și el nu va trebui să plătească niciun ban din buzunar. Acest avocat o reprezintă în particular pe Tarale Wulff, o fostă chelneriță care a depus mărturie la proces că fostul producător a violat-o în apartamentul său în 2005. El a menționat că acest acord ar împiedica persoanele care nu doresc să facă parte din acesta să caute alte mijloace pentru a obține compensații. El intenționează să se opună în fața instanței. Fostul producător de cinema, găsit vinovat în februarie de viol și agresiune sexuală, a fost condamnat pe 11 martie la 23 de ani de închisoare la capătul unui proces foarte mediatizat la New York. Aproape 90 de femei, între care Angelina Jolie și Salma Hayek, l-au acuzat public, până în prezent, pe Harvey Weinstein de hărțuire, agresiune sexuală sau viol. Mare parte dintre fapte s-au prescris.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.