Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Biden: Luptătorii ISIS ar putea lovi SUA. Avem un președinte nebun

Ziarul de Vrancea
15 oct 2019 2396 vizualizări

Dacă Trump va fi reales nu va mai exista NATO, mai susține candidatul democrat

Fostul vicepreședinte american, Joe Biden, a avertizat, într-o dezbatere din cadrul Partidului Democrat, că membrii rețelei Stat Islamic, care au evadat de sub controlul kurzilor în contextul conflictului turco-sirian, ar putea ataca Statele Unite, relatează The Guardian. Joe Biden a atras atenția asupra pericolului reprezentat de militanții rețelei Stat Islamic (ISIS) care, conform informațiilor transmise de forțele kurde din Siria, au evadat ca urmare a începerii confruntării armate dintre Turcia și kurzii sirieni, sub a căror control se aflau. Favoritul democrat la prezidențiale, Joe Biden, pune pericolul atacului ISIS pe seama hotărârii președintelui Donald Trump de a retrage trupele americane din zona de frontieră turco-siriană.

“Avem un ISIS ce urmează să vină aici”; “ei urmează să atace Statele Unite. Acesta e motivul pentru care noi ne-am implicat de la bun început”, a declarat Biden. Totodată, acesta a afirmat că în posibilitatea unei noi alegeri a lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite, la scrutinul din noiembrie 2020, “nu va mai exista NATO”. Arhitecții “războiului împotriva terorii” și, mai ales, susținătorii republicani ai conflictelor din Irak și Afganistan și ai prezenței extinse a forțelor americane în Orientul Mijlociu, au reiterat, de-a lungul timpului, că Statele Unite trebuie să intervină în plan extern pentru a preveni atacurile interne.

În ceea ce privește situația din Siria, fostul vicepreședinte a declarat că: “Erdogan înțelege că dacă ei ies din NATO, vor avea o problemă reală”. “Dar noi avem un președinte nebun și haotic care nu știe nimic despre politica externă și acționează doar pentru a-și asigura realegerea. Dacă el va fi reales, vă promit că nu va mai exista NATO, securitatea noastră va fi subestimată, și vom avea probleme”, a declarat Joe Biden. În cadrul aceleiași declarații, oficialul democrat a condamnat decizia Administrației Donald Trump de a părăsi aliații kurzi: “a fost cel mai rușinos lucru pe care un președinte din istoria modernă l-a făcut în termeni de politică externă”.

Armata Turciei a lansat săptămâna trecută operațiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administrația Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o “zonă de securitate” în nordul și nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Erdogan exclude orice negociere cu forțele kurde

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, îndemnat de țările occidentale să pună capăt ofensivei armatei sale în Siria, a exclus ieri orice negociere cu forțele kurde și cere ca ele să depună armele și să se retragă de la frontiera cu Turcia. “Unii lideri încearcă să poarte o mediere. Nu există nimic de acest fel în istoria Republicii turce, să te așezi la masă cu o organizație teroristă”, a declarat Erdogan într-un discurs susținut în fața grupului parlamentar al Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), aflat la putere. “Nu căutăm mediator. Nu avem nevoie”, a insistat Erdogan. În același timp, președintele turc i-a atacat pe aliații țării sale din NATO și a promis că va intensifica ofensiva din Siria în ciuda amenințărilor SUA cu sancțiuni dure, a embargourilor privind armele impuse de state europene și a solicitărilor de armistițiu. “Pentru cei care ne amenință cu sancțiuni economice în legătură cu Siria: Fiecare rană pe care o produceți economiei noastre va declanșa o rană mai mare asupra economiei voastre”, a mai afirmat Erdogan, în aplauzele parlamentarilor.

NASA a prezentat costumul spațial ce va fi purtat pe Lună

NASA a prezentat ieri două noi prototipuri ale unor costume spațiale concepute pentru a fi purtate de toți astronauții, bărbați sau femei, care vor explora Luna. În cadrul unui eveniment organizat la cartierul general al agenției, șeful NASA, Jim Bridenstine a prezentat noua generație de costume destinate programului Artemis al NASA, care vizează și trimiterea primei femei pe Lună până în 2024.

Cele două prototipuri prezentate de NASA au fost concepute pentru două activități separate ce vor fi desfășurate de echipajul aflat în misiune pe Lună. Unul dintre ele, denumit Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU), în culorile steagului american, este conceput pentru activități extravehiculare pe suprafața selenară. Cel de-al doilea, denumit Orion Crew Survival System, de culoare portocalie, este un costum ce se poate presuriza și va fi purtat de astronauți la lansarea în spațiu în noua capsulă Orion.

xEMU va fi primul costum spațial purtat de oameni pe suprafața Lunii de la încheierea programului de misiuni Apollo, în anii “70. Una dintre principalele îmbunătățiri este legată de mărime și de modul în care acest nou costum este conceput să se potrivească tuturor astronauților, bărbați sau femei, indiferent de talia acestora. De asemenea, noul costum le conferă astronauților un nivel de mobilitate mult mai mare decât modelele precedente și, nu în ultimul rând, este și mai confortabil. În plus, datorită unei tehnologii îmbunătățite de filtrare a dioxidului de carbon din respirație, astronauții vor putea să-și petreacă mai mult timp desfășurând activități extravehiculare - noile costume au o autonomie de 8 ore, plus încă o oră de rezervă. De asemenea, cusăturile și îmbinările noilor costume sunt concepute special pentru a preveni problemele care pot apărea de la praful selenar.

O familie care “aștepta sfârșitul timpului”, descoperită în Olanda

 familia deținea o grădină de legume și o capră pentru a se hrăni și trăia într-o cameră

O familie a fost descoperită de poliție într-o “cameră mică închisă”, într-o fermă izolată, în nordul Olandei, unde trăia izolată de ani de zile, “în așteptarea sfârșitului timpului” potrivit presei. “N-am mai văzut așa ceva până acum”, a declarat Roger de Groot, primarul din Ruinerwold, satul în care se află această construcție înconjurată de arbori, pierdută în mijlocul câmpului. “Am descoperit șase adulți care au spus imediat că formează o familie, un tată și copiii săi. Toți sunt majori, potritivt spuselor lor”, a anunțat poliția, după ce primarul a anunțat inițial că este vorba despre șapte persoane. Multe întrebări persistă cu privire la acest caz ciudat, într-o localitate în care nimeni nu pare să-i cunoască pe ocupanții fermei și nici să fie la curent cu prezența acestora în acest loc. Potrivit postului local de televiziune RTV Drenthe, familia deținea o grădină de legume și o capră pentru a se hrăni și trăia într-o cameră “în așteptarea sfârșitului timpului”. Unii dintre copii “nu aveau nicio idee despre existența altor persoane” în lume, a adăugat postul.

“Izolare de nouă ani”

În acest stadiu al anchetei, nu se știe dacă aceste persoane se aflau acolo de bunăvoie sau dacă au fost obligate să stea acolo. Polițiștii, care spun că studiază “toate scenariile” posibile, au desfășurat mijloace importante cu scopul de a străpunge misterul și a afla ce făcea această familie, ai cărei membri sunt adulți cu toții, închiși în acest fel într-un spațiu atât de mic. O dronă aparținând poliției a survolat ferma pentru a scruta cel mai mic detaliu, s-au căutat amprente, iar vecinii erau interogați. Potrivit primelor informații, “este posibil ca acești oameni să locuiască aici de nouă ani”, au dezvăluit anchetatorii.

Unul dintre fii, în vârstă de aproximativ 25 de ani, s-a dus duminică seara într-un bar în sat, într-o stare “confuză”. Murdar, purtând haine vechi, cu părul lung, el cerea ajutor, a povestit la RTV Drenthe administratorul cafenelei, Chris Westerbeek. Atunci când acesta din urmă a început să discute cu tânărul, acesta i-a spus că de “nouă ani” nu a mai ieșit din casă și că nu a fost vreodată la școală. “Vorbea în mod infantil”, a subliniat Westerbeek, care a alertat poliția. Odată ajunse la fața locului, forțele de ordine au arestat un bărbat în vârstă de 58 de ani, locatarul fermei, “pentru că nu a cooperat în anchetă”.

Cu toate acestea, nu este vorba despre tatăl familiei, iar anchetatorii se întreabă despre o eventuală legătură între acesta și persoanele descoperite. În prezent, acest bărbat este interogat și ținut în detenție.

Un purtător de cuvânt al Ministerului austriac de Externe a anunțat că este vorba despre un cetățean austriac, născut la Viena, și că acesta trăiește de mai mulți ani împreună cu un grup de tineri într-un subsol.

Familia “avea un mod de viață autarhic” pe proprietate. Mai mulți dintre copii, acum adulți, “nu au fost înscriși în registrul de nașteri”, a declarat, la rândul său, primarul din Ruinerwold. De asemenea, potrivit poliției se pare că numele niciuneia dintre aceste persoane nu figurează în vreo administrație comunală.

Premierul grec: Europa să se pregătească pentru un nou val de migranți

Noul premier grec, Kyriakos Mitsotakis, a avetizat ieri, în ajunul summitului european de la Bruxelles, că “Europa trebuie să se pregătească pentru eventualitatea unui nou val de migranți și refugiați”, în contextul ofensivei desfășurate de Turcia în Siria.

Într-un interviu acordat agenției France Presse la 100 de zile după preluarea funcției de premier, liderul partidului conservator Noua Democrație a ridicat tonul față de statele Uniunii Europene care refuză să primească migranți. “Trebuie să existe consecințe pentru cei care aleg să nu participe la acest exercițiu de solidaritate europeană”, a subliniat Mitsotakis, a cărui țară a redevenit în acest an principala poartă de intrare a migranților în Europa. Anterior, premierul a declarat în parlamentul de la Atena că va cere “sancțiuni specifice” pentru aceste țări, fără însă a le menționa. Mitsotakis a calificat drept “inacceptabilă abordarea mai multor state membre (ale UE) care consideră că aceasta nu este câtuși de puțin problema lor”. În Grecia se află peste 70.000 de solicitanți de azil, dintre care aproape 33.000 pe insulele egeene din apropierea Turciei. “Noi avem între 3.000 și 4.000 de minori neînsoțiți în Grecia, nu ar fi dificil pentru statele europene să preia o parte a poverii”, a pledat Mitsotakis.

El a promis că, la primul Consiliu European la care va participa joi și vineri, “va ridica problema împărțirii poverii” migranților, subliniind că “Grecia nu o poate gestiona de una singură”.

Potrivit UNHCR, în Grecia au sosit în 2019 peste 46.000 de migranți, mai mulți decât în Spania, Italia, Malta și Cipru la un loc. Taberele de migranți sunt deja suprapopulate și nu ar putea suporta un nou val provocat de ofensiva turcă în Siria, pe care, de altfel, Mitsotakis a condamnat-o ferm, avertizând că generează “un nou pol de instabilitate ce poate crea o nouă presiune migratorie” în Europa.

Premierul grec a considerat de asemenea “inacceptabil” “șantajul” președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a amenințat că va deschide porțile pentru cei 3,6 milioane de migranți de pe teritoriul țării sale, ca reacție la criticile europene față de ofensiva din Siria.

Liderul nord-coreean “sfidează” sancțiunile călare pe un cal alb

Asistenții liderului nord-coreean Kim Jong Un sunt convinși că acesta pregătește o “mare operațiune”, potrivit media de stat din Coreea de Nord, care arată imagini în care Kim urcă pe muntele sacru Paektu călare pe un cal alb. Kim Jong Un este văzut în fotografiile difuzate de agenția de presă de stat KCNA cum călărește singur pe un cal alb pe pajiștile și pădurile înzăpezite de pe Muntele Paektu, leagănul spiritual al “dinastiei” Kim. “Marșul său călare pe Muntele Paektu este un eveniment de mare importanță în istoria revoluției coreene”, precizează KCNA, adăugând că “toți oficialii care au fost martorii momentelor sale de cugetare pe vârful muntelui plâng de emoție și bucurie din convingerea că va urma o mare operațiune care va ului lumea și va marca un pas înainte în revoluția coreeană”.

Nu este clar despre ce fel de operațiune ar putea fi vorba, dar Kim a vizitat frecvent muntele sacru în preajma unor acțiuni politice importante. Potrivit analiștilor, mediatizarea noii sale excursii pe muntele Paektu urmărește să scoată în evidență faptul că Phenianul rezistă sancțiunilor internaționale și presiunilor legate de programele sale nuclear și balistic. “Este o declarație de sfidare” și un “început de stabilire a așteptărilor pentru politica anului 2020”, în opinia lui Joshua Pollack, expert în Coreea de Nord la Institutul de studii internaționale Middlebury din California. Kim a mai vizitat muntele Paektu la finele lui 2017, după lansarea celei mai mari rachete balistice intercontinentale nord-coreene și cu câteva săptămâni înainte de discursul de Anul nou în care a dat undă verde apropierii de Coreea de Sud. Anul trecut, Kim l-a dus și pe președintele sud-coreean Moon Jae-in pe vârful muntelui, în marja summitului lor istoric. Totuși, ulterior relațiile bilaterale s-au mai răcit, iar Kim Jong Un a indicat că, dacă SUA nu renunță până la sfârșitul anului la poziția dură pe care se situează în negocierile de denuclearizare, Coreea de Nord va merge pe un alt drum, nespecificat.

Un nou referendum pentru independența Scoției

Al doilea referendum pentru independența Scoției de Regatul Unit al Marii Britanii trebuie să aibă loc anul viitor, a anunțat premierul țării Nicola Sturgeon. Potrivit BBC News, Nicola Sturgeon a declarat, la o conferință a Partidului Național Scoțian, că va cere, până la finalul anului, acordul formal guvernului central pentru organizarea consultării populare. Ea a adăugat că guvernul de la Londra “nu are niciun drept” să blocheze cererea, iar opoziția pentru un nou referendum pentru independența Scoției “nu este sustenabilă”.

Sturgeon a adăugat însă că este obligatoriu ca referendumul să fie organizat legal, pentru a fi recunoscut la nivel internațional, iar principala ei preocupare nu este doar să organizeze o consultare populară, ci se realizeze independența față de Regatul Unit.

“Vreau ca acest referendum să aibă loc anul viitor și ne pregătim pentru acest lucru. Până la sfârșitul anului, vom finaliza pregătirile legislative, lucrăm deja la planul pentru independență. Și pot confirma că, până la finele anului, vom cere acordul pentru ca acest referendum să fie legal, fără nicio urmă de îndoială”, a spus Sturgeon colegilor de partid. Scoția a mai organizat un refrendum pentru independență în 2014, în urma căruia 55% dintre cetățeni au votat pentru rămânerea în Regatul Unit. După referendumul pentru Brexit din 2016 – la care majoritatea scoțienilor au votat pentru rămânerea în UE, susținerea pentru independența Scoției a devenit din ce în ce mai puternică. Potrivit celui mai recent sondaj dat publicității, numărul scoțienilor care vor ca țara lor să se rupă de Regatul Unit al Marii Britanii, după Brexit, a ajuns la 52%. Potrivit sondajului publicat de ziarul scoțian Holyrood Magazine, majoritatea scoțienilor ar vota pentru independența de Regatul Unit și vor organizarea unui referendum până în 2021.

Ieșirea Marii Britanii din UE nu a activat mișcarea secesionistă doar în Scoția. Și premierul irlandez Leo Varadkar declara recent că un Brexit fără acord ar putea readuce în discuție o reunificare a Irlandei și ar pune în situație dificilă Regatul Unit. La referendumul din iunie 2016, 56% dintre nord-irlandezi au votat pentru rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană. Un sondaj realizat în timpul alegerlor europarlamentare din luna mai arată faptul că o mare majoritate din cetățenii Republicii Irlanda ar vota pentru unificarea cu Irlanda de Nord, dacă s-ar vota “mâine” pe acest subiect. Luna trecută, un sondaj realizat de YouGov arăta că și susținerea pentru independența Țării Galilor a crescut până la un procent-record.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.