Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Belarus: Svetlana Tihanovskaia se declară pregătită să conducă țara

Ziarul de Vrancea
15 aug 2020 1621 vizualizări

Aleksandr Lukașenko a reacționat imediat: nici vorbă să aibă loc noi alegeri

Candidata opoziției la recentele alegeri prezidențiale din Republica Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a declarat ieri că este pregătită să conducă țara și a cerut crearea unui cadru legal prin care să se asigure organizarea de noi alegeri corecte. Într-o înregistrare video din Lituania, țară în care a fugit săptămâna trecută, Tihanovskaia a cerut forțelor de ordine și de securitate să înceteze să mai sprijine regimul președintelui Aleksandr Lukașenko. Ea a declarat că, dacă vor face acum acest lucru, comportamentul lor din trecut va fi iertat. Manifestanți scandând “Demisia!” au umplut duminică centrul capitalei belaruse, Minsk, în cel mai amplu protest de până acum împotriva realegerii președintelui Aleksandr Lukașenko, după ce Rusia a afirmat că îi va oferi acestuia sprijin militar dacă va fi necesar. Oponenții lui Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, spun că votul a fost fraudat, dar președintele invocă rezultatele oficiale, care îi acordă peste 80% din sufragii.

În schimb, Aleksandr Lukașenko a anunțat ieri că nu vor avea loc noi alegeri prezidențiale, în pofida cererilor opoziției și a protestelor antiguvernamentale din întreaga țară. “Nu ar trebui niciodată să vă așteptați să fac ceva sub presiune. Nu vor avea loc (noi alegeri)”, a spus liderul belarus în fața lucrătorilor de la uzina de automobile din Minsk (MAZ), unde a sosit cu elicopterul pentru a se adresa greviștilor. Potrivit agenției de presă oficiale BelTA, Lukașenko a spus că este dispus să împartă puterea pe care o deține în prezent și să modifice Constituția, dar a precizat că nu este pregătit să facă acest lucru sub presiunea străzii.

Lituania: Ajutorul militar al Moscovei în Belarus ar însemna o invazie

Un ajutor militar al Rusiei în Belarus ar constitui “o invazie”, a declarat ieri ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius, după ce Moscova a anunțat că îi va oferi sprijin militar liderului belarus Aleksandr Lukașenko dacă va fi necesar. “Nu există niciun motiv pentru sprijin militar din partea Rusiei și niciun temei juridic sau de altă natură pentru asta. (Un sprijin militar rus) ar constitui o invazie în țară și ar distruge ultimele urme de independență”, a afirmat Linkevicius în fața presei la Vilnius. “Rusia ar risca mult dacă ar face asta, în fața a ceea ce se întâmplă în Belarus, în fața sprijinului popular. Ar trebuie să conștientizeze că o invazie nu ar fi justificată nici juridic, nici moral, nici politic”, a adăugat șeful diplomației lituaniene.

Sondaje: Biden, în continuare peste Trump

Cu o zi înaintea începerii Convenției Naționale Democrate în care se așteaptă nominalizarea lui Joe Biden drept candidat la președinția SUA, rezultatele unui sondaj NBC și Wall Street Journal publicate duminică indicau un avans de 9 procente al candidatului democrat în fața președintelui republican Donald Trump. Un procent de 50% din participanții la sondaj a declarat că va vota pentru Joe Biden, în timp ce 41% au răspuns că vor vota pentru Donald Trump. Într-un sondaj similar, realizat în urmă cu o lună, avansul candidatului democrat era de 11%. Jumătate din sondajul NBC News și Wall Street Journal a fost realizat după anunțarea candidaturii în tandem a lui Joe Biden cu senatoarea Kamala Harris pentru postul de vicepreședinte. În mod tradițional, numele partenerului pentru funcția de vicepreședinte este anunțat înaintea desfășurării Convenției partidului. Convenția Națională Democrată programată să se desfășoare pe parcursul a patru zile a început ieri și va avea loc, în cea mai mare parte, în mediul online.

Cinci mii de familii vor să adopte un copil după un video care a devenit viral

America a fost impresionată până la lacrimi când un canal local de știri a difuzat povestea unui băiat care își dorește mai mult decât orice să fie adoptat de o familie. Jordan este în îngrijirea asistenților maternali de la vârsta de trei ani și este disperat să poată spună cuiva „mama” sau „tata”. Când reporterul l-a întrebat pe băiatul care acum are nouă ani unde și-ar dori să călătorească dacă ar putea ajunge oriunde în lume, copilul a spus simplu: „La o petrecere de adopție, într-o casă”. A dat un răspuns similar atunci când a fost întrebat ce dorințe ar vrea să i se îndeplinească dacă ar întâlni o zână: „Să am o familie, și o familie, o familie. Acestea sunt singurele dorințe pe care le am.” Jordan a fost în plasament împreună cu fratele lui, dar Braison a fost adoptat de o familie anul trecut și l-a lăsat singur. Copilul a spus că vrea să se facă ofițer de poliție când va fi mare, pentru că iubește ideea de a proteja și a servi comunitatea. Dar înainte de asta i-ar plăcea să fie adoptat și să aibă o familie care să-l iubească. „Mi-ar plăcea să am o familie, să am cui să spun mama și tata, ori doar mama sau doar tata. Nu prea îmi pasă. Este important să am oameni cu care să pot sta de vorbă când am nevoie. Sper să mă aleagă cineva”, a spus Jordan la un post tv din Oklahoma citat de Today. Povestea a fost difuzată la nivel local în urmă cu câteva zile și de atunci a devenit virală în toată țara. Jordan nu numai că și-a câștigat o mulțime de admiratori, dar în curând ar putea să aibă și familia pe care și-o dorește. Asistentul social care se ocupă de plasamentul lui Jordan, Christopher Marlowe, spune că primit peste 5.000 de cereri de adopție pentru el în ultimele săptămâni. Cupluri din toată țara își doresc să-i ofere un cămin și părinți. Marlowe spune că analizează acum toate aceste cereri și încearcă să identifice familia potrivită pentru copilul de 9 ani. Marlowe a fost contactat inclusiv de familia care l-a adoptat pe fratele lui Jordan, care a spus că este deschisă la ideea de a-l adopta și pe el și astfel cei doi frați să fie din nou împreună.

Studiu: Semne ale imunității durabile la Covid-19, chiar și după infecții ușoare

Noi studii indică faptul că sistemul imunitar stochează informații despre coronavirus, astfel încât să se poată lupta din nou, potrivit The New York Times. Oamenii de știință care au monitorizat răspunsurile imune la virus încep acum să vadă semne încurajatoare de imunitate puternică și de durată chiar și la cei care au dezvoltat doar simptome ușoare de Covid-19, sugerează noi studii.  Anticorpii pentru combaterea bolilor, precum și celule imune numite B și T care sunt capabile să recunoască virusul par să persiste mai multe luni după ce infecțiile au dispărut - un răspuns încurajator al organismului la alți viruși.  “Lucrurile funcționează așa cum ar trebui”, a spus Deepta Bhattacharya, imunolog la Universitatea din Arizona și autor al unuia dintre noile studii care nu au fost încă revizuite. Deși cercetătorii nu pot prognoza cât vor dura aceste răspunsuri imune, mulți experți consideră că datele sunt un indiciu binevenit că cele mai bune celule ale corpului își fac treaba - și vor avea o șansă de a elimina coronavirusul mai repede decât înainte, dacă vor fi expuse din nou la virus. “Este exact ce ați sperat”, a spus Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Washington și autor al unui alt nou studiu, care este în prezent revizuit la revista Nature. “Toate datele sunt acolo pentru a oferi un răspuns imunitar protector total”. Protecția față de reinfectare nu poate fi complet confirmată până când nu există dovezi că majoritatea oamenilor care se confruntă cu virusul a doua oară sunt de fapt capabili să devină imuni, a spus dr. Pepper.  Descoperirile ar putea ajuta la stoparea îngrijorărilor recente cu privire la capacitatea virusului de a bloca sistemul imunitar, lăsând persoanele să fie vulnerabile în a repeta boala. Cercetătorii urmează să stabilească indicii clare că reinfecțiile cu noul coronavirus vor tot apărea, în general la cel puțin câteva luni de când virusul a început să circule printre oameni.

Knorr va redenumi popularul sos “Zigeuner” (țigănesc) drept sos paprika

Compania germană Knorr, parte a grupului Unilever, va redenumi popularul său sos “Zigeuner”(țigănesc) drept sos paprika în stil unguresc, în urma plângerilor că numele este jignitor, devenit astfel ultimul dintr-o serie de branduri care ia o astfel de măsură în urma unui val de proteste împotriva rasismului, relatează Reuters. Moartea afro-americanului George Floyd în custodia poliției din Minneapolis a provocat îngrijorări în toată lumea legate de rasism, determinând brandurile să renunțe la nume considerate ca umilitoare, cum ar fi înghețata Eskimo Pie și mixul pentru clătite Aunt Jemima. Unilever a anunțat în iunie că va renunța la cuvânt “fair” din produsele de albire a pielii Fair & Lovely. Romani Rose, liderul Consiliului German al Sinti și al Romilor, a salutat decizia, despre care a scris publicația Bild am Sonntag, dar a spus că este mai îngrijorat de creșterea rasismului, cum ar fi scandările de tipul “țigan” sau “evreu” pe stadioane. “Este bine că Knorr reacționează la plângerile multor oameni. Dar șnițel țigănesc și sos țigănesc nu sunt lucrurile cele mai importante”, a spus el. Unilever nu a fost disponibil imediat pentru comentarii. Naziștii i-au supus pe sinti, numele folosit de etnicii romi din Germania timp de secole, la sterilizare forțată, în conformitate cu legea “purității rasiale”, iar romii au fost deportați în lagăre ale morții, unde au portat uniforme inscripționate cu litera Z, de la “Zigeuner” (țigan).

Uniune internațională pentru combaterea teoriilor conspirației

Comisia Europeană, UNESCO, Twitter și Congresul Mondial Evreiesc și-au unit forțele pentru a sensibiliza publicul cu privire la teoriile conspirației din mediul online. În cadrul inițiativei a fost publicată o nouă serie de infografice menite să vină în sprijinul cetățenilor. Infograficele oferă scurte explicații cu privire la motivele pentru care teoriile conspirației sunt periculoase - în special în perioade de criză - și la modul în care acestea pot fi identificate și combătute în mod eficace cu argumente bazate pe fapte. Actualul climat a oferit un teren deosebit de fertil pentru teoriile conspirației care subminează știința și faptele prin explicații nocive și neverosimile despre eventualul loc de proveniență a virusului și vinovații de răspândirea acestuia. Criza provocată de pandemia de Covid-19 a dus, de asemenea, la o intensificare a discursurilor de incitare la ură și a atacurilor rasiste și antisemite în mediul online. „Dezinformarea și teoriile conspirației dăunează sănătății democrațiilor noastre - acest lucru a devenit foarte clar în contextul unei pandemii mondiale. Cetățenii trebuie să dispună de instrumente utile pentru a le recunoaște și a le demonta. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, instituțiile publice trebuie să colaboreze între ele, precum și cu platformele digitale, cu profesioniștii din domeniul mass-media, cu verificatorii de fapte și cu cercetătorii, așa cum fac Comisia Europeană și UNESCO”, a declarat Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență.  Noile infografice sunt disponibile pe site-ul Comisiei Europene și pe rețelele de socializare prin intermediul hashtag-ului #ThinkBeforeSharing. Uniunea Europeană a combătut în mod activ dezinformarea începând din 2015. În octombrie 2018, Facebook, Google, Twitter și Mozilla, alături de organismele profesionale care reprezintă platformele online, sectorul publicitar și agențiile de publicitate, au semnat Codul de bune practici, ca instrument de autoreglementare pentru combaterea dezinformării. Microsoft a aderat la cod în 2019. În octombrie 2019, semnatarii au prezentat autoevaluări.

Cea mai ridicată temperatură din ultimul secol în “Valea Morții”

Temperaturile înregistrate în Death Valley (Valea Morții) din Statele Unite au urcat vertiginos, duminică, până la 54,4 grade Celsius (130 de grade Fahrenheit), posibil cea mai ridicată valoare înregistrată pe Pământ după anul 1913, scrie Agerpres. Dacă valoarea înregistrată de Serviciului Național de Meteorologie (NWS) este corectă, aceasta se numără totodată printre primele trei cele mai ridicate temperaturi consemnate vreodată în Death Valley - o vale din estul Californiei, situată în nordul deșertului Mojave - și este de asemenea cea mai ridicată temperatură înregistrată în acest loc în luna august. Temperatura din Death Valley a atins valoarea de 54,4 grade Celsius la ora 15:41, a anunțat NWS într-un mesaj transmis pe Twitter. Death Valley deține recordul pentru cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe planetă, de 56,7 grade Celsius (134 grade Fahrenheit), consemnată în 1913, potrivit Guinness World Records. Această valoare este însă disputată. De atunci, o valoare de 54 grade Celsius (129,2 grade Fahrenheit) a fost înregistrată tot în Death Valley, în 2013. Valoarea consemnată duminică vine pe fondul unui val de căldură de proporții, care continuă să afecteze mare parte din regiunile situate în sud-vestul SUA. Mai multe recorduri zilnice de căldură, consemnate local, au fost stabilite sâmbătă. NWS a raportat o temperatură maximă de 44,4 grade Celsius (112 grade Fahrenheit) în zona Woodland Hills din Los Angeles, fiind doborât astfel recordul de 42,2 grade Celsius (108 grade Fahrenheit), stabilit în 1977. De asemenea, a fost consemnată o temperatură maximă de 33,3 grade Celsius (92 grade Fahrenheit) la Universitatea din California din Los Angeles, valoare care a depășit recordul de 32,2 grade Celsius (90 de grade Fahrenheit) stabilit în 2003. Temperatura din centrul orașului Los Angeles a ajuns până la 36,6 grade Celsius (98 de grade Fahrenheit), valoare similară cu cea record stabilită în 1994.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.