Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Bază pentru spioni asasini ruși, în Alpii francezi

Ziarul de Vrancea
4 dec 2019 2473 vizualizări

Cei 15 agenți secreți operau pe întreg continentul, din Crimeea, până în Marea Britanie

Cincisprezece spioni ruși au folosit Alpii francezi ca bază în spatele liniei frontului, în operațiuni pe care le-au efectuat în toată Europa, dezvăluie cotidianul Le Monde, care citează o urmărire a serviciilor de contraspionaj franceze, elvețiene și britanice. Potrivit cotidianului, cei 15 ofițeri din cadrul serviciilor militare ruse de informații GRU - specializați în asasinate - au circulat pe continent începând din 2014, iar ultimul lor sejur în Frața a avut loc în 2018.

Unul dintre cei 15 agenți ar fi fost identificat de Londra ca fiind unul dintre cei trei autori ai otrăvirii cu agentul neurotoxic noviciok, în martie 2018, a unui fost spion dublu rus, Serghei Skripal, la Salisbury, în Anglia. Această operațiune a provocat un incident diplomatic major între Moscova și Uniunea Europeană (UE) și a determinat serviciile occidentale să ia urma celor vinovați.

Dezvăluirile Le Monde, în ediția de ieri, intervin de asemenea în contextul în care Berlinul acuză Moscova de faptul că se află în spatele asasinării, în august, a unui georgian la Berlin. Doi membri ai Ambasadei Rusiei în Germania, căreia Guvernul Angelei Merkel îi reporșează că nu “cooperează” în anchetă, au fost expulzați.

Asasinate și spionaj

Potrivit Le Monde, cei 15 ofițeri, care nu ar fi efectuat operațiuni pe teritoriul Franței, au efectuat în mai multe rânduri sejururi în orășele franceze ca Annemasse, Chamonix sau Evian. Ei fac parte din Unitatea 29155 din cadrul celui de-al 161-lea Centru de formare al GRU. “Această unitate se livrează de-acum asasinatelor, sabotajului sau unor sarcini mai obscure, așa cum arată căsuțe poștale moarte”, prin care agenții comunicau între ei, scrie ziarul. Nicio armă sau material nu au fost confiscate. Niciun complice local nu a fost identificat.

Cei 15 ofițeri par să nu fi contactat vreodată Ambasada Rusiei la Paris. Ei ar fi operat, în schimb, în Marea Britanie, Bulgaria, Crimeea, Republica Moldova sau Muntenegru. Astfel, serviciile franceze s-au orientat către ipoteza potrivit căreia Departamentul Haute-Savoie, situat la frontiera cu Elveția și Italia, ar fi fost folosit ca “bază din spatele liniei frontului în ansamblul operațiunilor clandestine ale Unității 29155 în Europa”, potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul serviciilor franceze de informații, citat de Le Monde.

NASA: Sonda Parker oferă informații noi despre Soare

Sonda Parker a NASA, care a ajuns acum cel mai aproape de Soare, a început să transmită primele date despre câmpul magnetic și vântul solar, care vor permite oamenilor de știință să prevadă și să prevină probleme privind rețelele de comunicații și electrice de pe Pământ. Aceste date permit acum fizicienilor să facă o hartă a sursei unui component principal al vântului solar care afectează în mod constant atmosfera terestră, dezvăluind inversări stranii ale câmpului magnetic care ar putea accelera particulele spre planeta noastră, se arată în prezentarea publicată miercuri de revista Nature.

Este cunoscut că supranumitul vânt solar rapid, cu viteze cuprinse între 500 și 1.000 de kilometri pe secundă, provine din marile găuri din coroana solară de la poluri. Originea vântului solar lent, mai dens și cu viteze înjumătățite față de cel rapid, este înțeleasă mai puțin. Una dintre principalele obiective ale sondei Parker este să descopere sursa vântului solar lent și cum este accelerat în atmosfera solară. Vântul solar conține particule încărcate, în principal protoni și nuclee de heliu, care călătoresc pe liniile câmpului magnetic al Soarelui. Aceste particule accelerate interacționează cu câmpul magnetic al Pământului, generând „luminile nordului”, dar au și potențialul de a afecta rețelele electrice și cele de comunicație de pe suprafața Terrei, să amenințe sateliții de pe orbită și chiar să pună în pericol astronauții aflați în spațiu.

Lansată în 2018, sonda Parker a ajuns la distanța de 24 de milioane de kilometri față de Soare și, având în vedere că distanța medie dintre Pământ și Soare este de 150 de milioane de kilometri, ea este acum corpul care a reușit să se afle cel mai aproape de astru.

India: Victima unui viol, incediată în timp ce se îndrepta spre tribunal

O tânără în vârstă de 27 de ani, victima unui viol, a fost stropită cu benzină și incendiată de o bandă de cinci bărbați, printre care se afla și violatorul, în timp ce se îndrepta ieri spre tribunal, în nordul Indiei, a anunțat poliția.

Săptămâna trecută, mii de indieni au protestat în mai multe orașe după ce o tânără de 27 de ani, medic veterinar, a fost violată și ucisă la Hyderabad, oraș din sudul țării. Protestatari și parlamentari fac presiuni asupra instanțelor să judece în procedură accelerată cazurile de viol, și cer pedepse mai aspre. Tânăra atacată joi se află în stare critică, a declarat medicul D.S. Negi de la spitalul din Lucknow, capitala statului nordic Uttar Pradesh. Femeia se îndrepta spre gară pentru a lua trenul spre localitatea unde urma să ia parte la o audiere, când un grup de bărbați a stropit-o cu benzină și i-a dat foc, a precizat poliția. Toți cei cinci atacatori au fost arestați, a comunicat poliția din statul Uttar Pradesh pe Twitter. Potrivit documentelor consultate de Reuters, tânăra depusese plângere la poliția din districtul Unnao în luna martie, reclamând un viol ce ar fi avut loc sub amenințarea pistolului în decembrie 2018. Presupusul violator a fost încarcerat, dar eliberat pe cauțiune după o săptămână.

Studiu: Lipsa gravitației ucide cancerul

Lipsa gravitației ucide celulele canceroase. În experimentele făcute pe Pământ, 80 până la 90 % dintre celulele maligne au murit după o singură zi în condiții de microgravitație. Și asta s-a întâmplat în lipsa oricărui alt tratament. Acestea sunt rezultatele remarcabile obținute recent de cercetătorii australieni. Specialiștii au testat patru tipuri de cancer, din diferite părți ale corpului: sân, ovare, plămâni și nas. „Multe persoane din jurul meu s-au îmbolnăvit de cancer și acest fapt m-a motivat să studiez celulele canceroase,” a declarat Joshua Chou, specialist în ingineria biomedicală la Universitatea de Tehnologie Sydney, adăugând că ideea de a testa comportamentul celulelor canceroase în spațiu i-a venit după ce a condus un studiu asupra prevenirii pierderii de țesut osos în spațiu.

„Este imposibil să creăm un tratament tip <glonț de argint> pentru cancer și asta pentru că această boală diferă în funcție de pacient, iar oamenii reacționează diferit. Însă, vreau să știu dacă au ceva în comun aceste tipuri de cancer. Acesta este motivul pentru care le-am pus încondiții de microgravitație,” a explicat specialistul, citat de DW. Descoperirea a fost uimitoare. „Am luat patru tipuri diferite de celule canceroase din diferite părți ale corpului – sân, ovare, plămâni și nas – și le-am pus în condiții de microgravitație. Astfel am descoperit că în 24 de ore, 80-90% din aceste celule canceroase au murit,” a spus specialistul. Pasul următor este studierea acestui efect uimitor pe Stația Spațială.

O banană lipită cu bandă adezivă, vândută cu 120.000 de dolari la un târg de artă

O banană lipită cu bandă adezivă pe un perete a fost vândută în această săptămână pentru suma de 120.000 de dolari la târgul de artă Art Basel din Miami Beach, potrivit site-ului specializat în piața de artă Artnet, care a precizat că două dintre cele trei exponate s-au vândut deja, ultima fiind disponibilă la prețul de 150.000 de dolari, informează joi CNN. Lucrarea, care îi aparține lui Maurizio Cattelan, a fost prezentată de Galeria de Artă contemporană Perrotin, înființată la Paris, care colaborează de mult timp cu artistul italian. Acesta este prima contribuție a artistului Maurizio Cattelan la un târg de artă în 15 ani, a precizat galeria. Denumită “Comedian”, opera de artă este o banană cumpărată de la un magazin alimentar din Miami care a fost lipită de un perete cu bandă adezivă. Au existat trei exponate de acest fel, a precizat galeria, toate fiind puse în vânzare. Potențialii cumpărători nu au primit instrucțiuni clare despre ce ar trebui să facă dacă bananele încep să se strice. Potrivit unui comunicat de presă al Galeriei Perrotin, artistul a venit prima dată cu această idee în urmă cu un an.

“Pe atunci, Cattelan se gândea la o sculptură de forma unei banane”, se arată în comunicat. “De fiecare dată când călătorea, aducea cu el o banană și o agăța în camera sa de hotel pentru a găsi inspirație. A făcut mai multe modele: mai întâi în rășină, apoi în bronz și pictură în bronz, înainte de a reveni, în final, la ideea inițială a unei banane reale”, a precizat galeria.

Artistul italian Maurizio Cattelan este cunoscut pentru sculpturile sale mai puțin obișnuite. Una dintre lucrările sale de artă - un vas de toaletă din aur de 18 carate, în valoare de circa 6 milioane de dolari - a ținut prima pagină a ziarelor în septembrie, când a fost smulsă dintr-un perete și furată din Palatul Bleinheim din Anglia unde era expusă.

Dublă crimă la Pearl Harbour

Un marinar american a ucis două persoane prin împușcare și a rănit o a treia pe șantierul naval din baza militară la Pearl Harbor, în Hawaii, după care s-a sinucis, a anunțat un reprezentant al Marinei americane (US Navy). Cei doi morți erau angajați civili ai Departamentului american al Apărării, la fel ca rănitul, care a fost spitalizat și se afla în stare “stabilă”, a precizat contraamiralul Robert Chadwick. Atacul armat a avut loc miercuri, către ora locală 14.30 (joi, 2.30, ora României) pe șatierul naval al bazei, în apropiere de poarta de sud, au precizat autoritățile militare.

Atacatorul a fost identificat “provizoriu” ca fiind un marinar de pe submarinul nuclear de atac USS Columbia, a anunțat Chadwick, precizând că acesta “aparent” s-a sinucis. Un martor, citat de presa locală, a declarat că l-a văzut pe marinar trăgându-și un glonț în cap. Tot potrivit presei, drama a avut loc în apropiere de USS Columbia, aflat la reparații în momentul dramei.

Polonia: Opt morți, inclusiv patru copii, într-o explozie de gaze naturale

Opt persoane - inclusiv patru copii - au murit în urma unei explozii de gaze naturale care a distrus miercuri noapte o casă la Szczyrk, o stațiune de schi în sudul Poloniei, au anunțat joi autoritățile locale. “Cu cea mai mare tristețe, trebuie să anunț că am găsit două noi victime. Este cu atât mai trist cu cât este vorba despre copii”, a declarat joi pentru presă prefectul Sileziei Jaroslaw Wieczorek. El declara anterior că opt persoane păreau să se afle în casă în momentul exploziei. “Se pare că este un bilanț definitiv”, însă salvatorii își continuă acțiiunea, a declarat prefectul la locul acestui accident. Aproximativ 200 de salvatori au particpat la intervenție, căutând cu mâna între dărâmăturile fumegânde. Explozia a fost urmată de un incendiu. Agenția locală de distribuție a gazelor naturale PSG a anunțat că explozia a fost precedată de o scădere a presiunii într-o conductă de gaze naturale, ceea ce ar putea arăta că aceasta ar fi putut fi înțepată accidental în cursul unor lucrări aflate în curs în apropiere. Aceste lucrări, efectuate de către o întreprindere specializată în canalizări de apă, nu aveau legătură cu gazoductul.

Imagini în care Trump este ironizat de lideri NATO, folosite de Biden

Înregistrarea video în care Justin Trudeau îl ironizează pe Donald Trump, la recepția reginei Elizabeth a II-a a liderilor NATO la Palatul Buckingham, a fost recuperată și folosită de către echipa democratului Joe Biden într-un montaj în campania electorală. “Lumea râde de președintele Trump. Ei îl văd cum este cu adevărat: periculos de incompetent și incapabil să conducă lumea”, se denunță în clipul democrat. “Nu-i putem da încă patru ani în calitate de comandant suprem”, se îndeamnă în clip.

Imaginile au fost preluate de echipa lui Biden la câteva ore după ce au fost dezvăluite. Postul canadian a decriptat cele câteva replici din această conversație și a difuzat imaginile subtitrate. Premierul britanic în exercițiu Boris Johnson îl întreabă pe președintele francez Emmanuel Macron “de-asta ai întârziat?”. Trudeau, care tocmai se întânise cu Trump, înaintea summitului NATO, evocă o “conferință de presă neanunțată”. “O, da, da, a anunțat...”, a spus premierul zâmbind. “Se putea vedea echipa sa, căreia i-a căzut fața”, a adăugat el. Trudeau discuta cu Macron, Johnson, premierul olandez Mark Rutte și prințesa Anne, fiica reginei Elizabeth a II-a.

Aceste imagini au fost împărtășite și comentate abundent pe rețele de socializare, considerate un simbol al unui Trump izolat și ironizat de aliați, în timp ce este amenințat de destituire, cu un an înainte de alegerile prezidențiale în care candidează la al doilea mandat


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.