Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Barajul care alimentează cu apă centrala nucleară Zaporojie, aruncat în aeri

Ziarul de Vrancea
5 iun 2023 669 vizualizări

Acesta deține o cantitate de apă egală cu cea din Marele Lac Sărat din statul american Utah n 80 de localități erau ieri în pericol de a fi măturate de ape

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka și de provocarea unor inundații generalizate în sudul Ucrainei. Barajul, datând din epoca sovietică, este construit pe Nipru și alimentează cu apă Crimeea, dar și centrala Zaporojie.

Comandamentul de sud al forțelor armate ucrainene a declarant ieri că forțele rusești au aruncat în aer barajul Nova Kahovka din regiunea ocupată Herson. Videoclipuri neverificate pe rețelele sociale au arătat explozii intense în jurul barajului și apă care iese în valuri. Barajul, cu o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,2 km, a fost construit în 1956 pe râul Nipru. Acesta deține o cantitate de apă egală cu cea din Marele Lac Sărat din statul american Utah și alimentează cu apă Crimeea, anexată de Rusia în 2014, dar și centrala nucleară din Zapororjie, aflată de asemenea sub control rusesc.

"Amploarea distrugerilor, viteza și volumele de apă, precum și zonele probabile de inundare sunt în curs de clarificare", a precizat armata ucraineană pe Facebook.

Agențiile de știri rusești transmit că barajul a fost distrus în urma unui bombardament, în timp ce primarul orașului Nova Kahovka, controlat de Rusia, a acuzat de un act de terorism - expresia folosită de Moscova atunci când este vorba despre un atac al Ucrainei.

Nu a existat niciun "pericol critic" pentru instalația nucleară din Zaporojie, controlată de Rusia - cea mai mare centrală nucleară din Europa - informează agenția de stat rusă TASS, care citează un oficial prorus din regiunea Zaporojie.

Zona ce riscă să fie afectată de inundații cuprinde 80 de localități, iar autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea oamenilor din zonele de risc și asigurarea apei potabile în toate orașele și satele care au fost alimentate cu apă din lacul de acumulare. Pe de altă parte, autoritățile locale din regiunea Herson aflată sub ocupație rusă au instituit stare de urgență în orașul Nova Kahovka.

Suspiciuni că acest baraj va fi aruncat în aer circulau încă din toamna anului trecut, când ucrainenii au acuzat rușii că au minat barajul și au cerut o misiune internațională de observare.

Kievul afirmă că trupele avansează pe frontul de est

Forțele ucrainene au avansat în jurul Bahmut, a declarat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar, descriind orașul din estul țării drept "epicentrul ostilităților". Ea nu a precizat dacă a început contraofensiva mult așteptată. Separat, armata rusă a declarat că a respins luni un nou atac în estul regiunii Donețk.

Bahmut se află de luni de zile în centrul unor lupte crâncene. Are o valoare strategică redusă - dar este important din punct de vedere simbolic atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova. Afirmațiile de luni ale Ucrainei și Rusiei nu au fost verificate în mod independent. În primele ore ale zilei de marți, sirenele de raid aerian au fost activate în toată Ucraina, iar oficialii de la Kiev au raportat că sistemele de apărare aeriană erau în funcțiune în regiunea capitalei.

Într-o postare pe rețelele de socializare, luni, Maliar a declarat că "în ciuda rezistenței puternice și a încercărilor inamicului de a-și menține pozițiile, unitățile noastre militare au avansat în mai multe direcții în timpul luptelor". Ea a precizat că în Orikhovo-Vasulivka și Paraskoviivka, trupele ucrainene au câștigat între 200 și 1.600 de metri, în timp ce în Ivanivske și Klishchiivka au avansat între 100 și 700 de metri (330-2.300). Toate cele patru sate sunt situate la câțiva kilometri de Bahmut. Bătălia pentru orașul din regiunea Donețk a fost cea mai lungă și mai sângeroasă din timpul războiului.

Într-un discurs video, luni seara târziu, președintele Volodimir Zelenski a mulțumit luptătorilor ucraineni pentru că au adus "veștile pe care le așteptăm" în direcția Bakhmut. "Inamicul știe că Ucraina va învinge", a spus el. La începutul zilei, surse militare ucrainene au declarat pentru BBC că o serie de operațiuni ofensive cu blindate de mici dimensiuni erau în curs de desfășurare. Grupul paramilitar rus Wagner a susținut că a capturat orașul la sfârșitul lunii mai.

În ultimele săptămâni, unii analiști au sugerat că forțele Kievului încearcă să încerce să încercuiască Bahmut și să prindă în capcană unitățile rusești.

Prigojin despre bilanțurile Rusiei: “elucubrații”

Șeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a calificat ieri drept "elucubrații" bilanțurile privind pierderile ucrainene revendicate de Moscova, care a afirmat că a respins două ofensive majore în două zile.

"Nu sunt decât niște elucubrații", a declarat Prigojin într-un mesaj pe Telegram.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a afirmat că a respins două ofensive ucrainene de mare anvergură, duminică și luni, în sudul Donbasului, și că a ucis "peste 1.500 de militari ucraineni" și a distrus "28 de tancuri".

Uciderea a 1.500 de soldați într-o zi este "un adevărat masacru", a ironizat șeful grupului Wagner, luându-l pese picior pe purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov. "De fapt, de ce să nu adunăm toate cifrele avansate de Konașenkov? Cred că am distrus deja întreaga planetă Terra de cinci ori la rând", a ironizat Prigojin.

Evgheni Prigojin este un obișnuit al declarațiilor sarcastice împotriva Statului Major rus, pe care îl acuză în special că nu furnizează destule muniții oamenilor săi din Wagner, care au fost în prima linie în luptele din jurul Bahmut.

Cât timp poate influența alăptatul rezultatele de mai târziu ale testelor copilului la școală

n rezultatele studiului arată o corelație între hrănirea la sân a copilului și rezultatele testelor de peste ani

Un nou studiu arată impactul asupra rezultatelor copiilor la teste în adolescență și cât timp, dacă au fost alăptați când au fost sugari, scrie CNN. Studiul, publicat luni în jurnalul Archives of Disease in Childhood, a urmărit aproximativ 5.000 de copii britanici de la începutul anilor 2000 până la ultimul an de liceu, potrivit autorului principal al studiului, dr. Reneé Pereyra-Elías, doctorand și cercetător în Unitatea Națională de Epidemiologie Perinatală de la Universitatea din Oxford.

Copiii au fost împărțiți în grupuri în funcție de cât timp au fost alăptați: deloc, câteva luni sau timp de un an sau mai mult, potrivit studiului. Cercetătorii au comparat apoi rezultatele copiilor la testul General Certificate of Secondary Education din Marea Britanie în ultimii ani de școală secundară.

Ceea ce a descoperit echipa de studiu a fost că a existat o îmbunătățire modestă a rezultatelor la test asociate cu alăptarea mai mult timp, a spus Pereyra-Elías. În comparație cu cei care nu au beneficiat niciodată de lapte matern, copiii care au fost alăptați timp de cel puțin 12 luni au avut o șansă cu 39% mai mare de a obține o promovare mare atât la examenele de matematică, cât și la examenele de engleză GCSE și au avut cu 25% mai puține șanse să pice examenul de engleză. "Dar asta nu înseamnă că fiecare familie trebuie să-și alăpteze copilul", a spus Pereyra-Elías.

"Nu este posibil ca fiecare familie să alăpteze, iar cele care nu alăptează nu ar trebui să fie rușinate sau să se simtă vinovate că și-ar putea pune copiii într-un dezavantaj", a spus cercetătorul.

Analiza este precisă mai ales datorită dimensiunii eșantionului său, a spus dr. Kevin McConway, profesor emerit de statistică aplicată la Open University din Anglia. McConway nu a fost implicat în cercetare.

„Deși rezultatele sunt cu siguranță interesante, trebuie să țineți cont de limitările care apar inevitabil în cercetare folosind date observaționale din studiile majore”, a adăugat McConway.

Legătura dintre alăptare și rezultatele testelor

Faptul că studiul a fost observațional înseamnă că a urmărit comportamentul oamenilor, mai degrabă decât să atribuie aleatoriu comportamentul în cauză, a remarcat McConway. În consecință, rezultatele arată doar o corelație între alăptare și rezultatele testelor - nu cauzalitatea. „Nu este posibil să fii sigur despre ce cauzează ce”, a spus el.

În Marea Britanie, mamele care au o poziție socio-economică mai înaltă au șanse mai mari să-și alăpteze copiii, iar copiii lor au mai multe șanse să se descurce bine la școală, a spus McConway. „Asta nu înseamnă că alăptarea este cea care îi face pe copii să se descurce bine la școală - evident că ar putea fi un alt aspect al faptului că familia lor este relativ bună”, a adăugat el.

S-ar putea ca ceva legat de alăptare să determine copiii să aibă mai multe șanse să se descurce bine la examene, dar s-ar putea, de asemenea, ca un alt factor independent să influențeze atât șansele ca el să fie alăptat, cât și șansele să se descurce bine la teste, a spus McConway.

Cercetătorii au încercat să controleze mulți factori care le-ar putea influența rezultatele, cum ar fi capacitatea cognitivă a mamei, dar nu au putut explica totul într-un studiu observațional, a spus Pereyra-Elías. „Pot exista niște factori de confuzie”, a spus el. „Am făcut tot ce am putut".

Beneficiile alăptării

Studiul a arătat rezultatele testelor ca unele dintre numeroasele beneficii posibile ale alăptării, a spus dr. Andrew Whitelaw, profesor emerit de medicină neonatală la Universitatea Bristol din Anglia. Whitelaw nu a fost implicat în cercetare.

Diferența pe care a arătat-o ​​acest studiu a fost modestă, a adăugat Pereyra-Elías, ceea ce înseamnă că nu face o diferență suficient de mare în ceea ce privește rezultatele testelor astfel încât să-i îngrijoreze pe părinți, a spus Pereyra-Elías. Concluzia este că familiile în general ar trebui încurajate să alăpteze din cauza multiplelor beneficii posibile, dar că s-ar putea să nu fie cel mai bun pentru fiecare familie în parte, a spus el.

Și mai multe studii trebuie făcute pentru a confirma concluziile - în special cele care țin cont de variabilele dintre familii, a spus Pereyra-Elías.

„Chiar dacă aceste întrebări există de aproape un secol, încă nu avem un răspuns definitiv”, a spus el.

Agentul FBI care a spionat masiv pentru Rusia, găsit mort în închisoare

Robert Hanssen, fostul agent FBI devenit spion și considerat omul care a adus Biroului Federal de Investigații cele mai mari daune din istoria sa, a fost găsit mort, luni, în celula sa din închisoare.

Robert Hanssen, în vârstă de 79 de ani, a fost condamnat în 2002 la închisoare pe viață după ce a pledat vinovat de spionaj pentru Uniunea Sovietică și ulterior pentru Rusia timp de peste 20 de ani. El își ispășea pedeapsa într-o închisoare de maximă securitate din Colorado.

Personalul închisorii a inițiat măsuri de salvare a vieții, după ce l-a găsit pe Hanssen fără reacție, luni dimineață, dar încercările de resuscitare nu au avut succes, a precizat Biroul pentru Penitenciare într-un comunicat. Acesta nu a precizat care a fost cauza decesului.

Hanssen s-a alăturat FBI în 1976 și a început să vândă informații clasificate Uniunii Sovietice în 1985. Până la momentul arestării sale, în 2001, el fusese recompensat cu peste 1,4 milioane de dolari în numerar, fonduri bancare și diamante, în schimbul compromiterii a numeroase surse umane, tehnici de informații și documente clasificate ale SUA.

Anchetatorii FBI au lucrat ani de zile pentru a încerca să-l identifice pe spionul din rândurile lor. În săptămânile premergătoare arestării sale, în februarie 2001, în jur de 300 de persoane lucrau la anchetă și îl monitorizau pe Hanssen, potrivit FBI. El a fost arestat în momentul în care a fost surprins în flagrant delict în timp ce făcea o "livrare de materiale clasificate" într-un parc din Virginia.

Prințesa Eugenie, mamă pentru a doua oară

Prințesa Eugenie de York a anunțat, luni, pe Instagram nașterea celui de-al doilea copil cu soțul Jack Brooksbank, un băiat pe nume Ernest George Ronnie Brooksbank. În același timp, ea a publicat prima imagine a bebelușului pe Instagram. „Jack și cu mine am vrut să anunțăm nașterea băiețelului nostru, pe 30 mai 2023, la ora 8.49”, a scris ea. „A cântărit 3,175 de kilograme”. „Numele lui este un omagiu adus stră-stră-străbunicului său George, bunicului său George și bunicului meu Ronald”, adaugă ea.

August Philip Hawke Brooksbank, primul fiu al prințesei și al soțului ei, s-a născut pe 9 februarie 2021. El apare alături de Ernest într-o a doua fotografie: „Augie își iubește deja rolul de frate mai mare”, conchide ea pe Instagram.

A unsprezecea în ordinea succesiunii la tronul britanic, Prințesa Eugenie s-a căsătorit cu Jack Brooksbank pe 12 octombrie 2018 în Capela Sf. George, Castelul Windsor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.