Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Atac dezlănțuit al lui Dughin împotriva lui Putin

Ziarul de Vrancea
12 nov 2022 767 vizualizări

Ideologul rus sugerează că liderul de la Kremlin ar trebui să moară precum „regele ploilor”

Retragerea Rusiei din Herson erodează încrederea în angajamentul și capacitatea lui Vladimir Putin de a-și îndeplini promisiunile privind războiul, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a conflictului din Ucraina. Ideologul rus Alexander Dughin îl învinuiește indirect pe președintele Vladimir Putin pentru eșecul din sudul Ucrainei, făcând aluzie la puterea sa absolută, și face o paralelă cu obiceiurile din societățile arhaice, când conducătorii erau omorâți dacă nu puteau să își ajute poporul.

Alexander Dughin l-a criticat deschis pe președintele rus, pe care l-a numit autocrat, pentru că nu a reușit să susțină ideologia rusă prin cedarea Hersonului.

Dughin a declarat că această ideologie “definește responsabilitatea Rusiei de a apăra “orașele rusești”, cum ar fi Herson, Belgorod, Kursk, Donețk și Simferopol”.

Unii bloggeri militari ruși l-au criticat anterior pe Putin pentru eșecul său de a răspunde la atacul asupra podului din strâmtoarea Kerci din 9 octombrie, în timp ce alții au remarcat că Putin nu a reușit să susțină ideologia superiorității rusești din 2014. Critica directă a lui Putin în cadrul comunității pro-război este aproape fără precedent, iar atacul dezlănțuit al lui Dughin împotriva lui Putin poate indica o schimbare în rândul ideologilor naționaliști ruși, a constatat ISW.

Dughin a remarcat că un autocrat are responsabilitatea de a-și salva singur națiunea sau de a se confrunta cu soarta de „rege al ploilor”, o referință la cartea lui Sir James Frazer, The Golden Bough, în care un rege a fost ucis pentru că nu a fost capabil să aducă ploaia pe fondul unei secete.

„Limita a fost atinsă”

Dughin a minimalizat, de asemenea, rolul consilierilor lui Putin în eșecul de a proteja lumea rusă și a precizat că comandantul forțelor ruse din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin, nu a fost responsabil pentru decizia politică de a se retrage din orașul Herson. Dughin a remarcat că autocratul nu poate repara această abatere de la ideologie doar cu apariții publice, menționând că “autoritățile din Rusia nu pot renunța la altceva” și că “limita a fost atinsă”.

De asemenea, el a acuzat administrația prezidențială că susține o ideologie „falsă” din cauza fricii sale de a se angaja față de „Ideea Rusă”.

Dughin a făcut, de asemenea, o referire la utilizarea armelor nucleare tactice, despre care a afirmat vag că reprezintă „sfârșitul” și a continuat să remarce că schimbările întârziate ale Rusiei în campania militară nu au generat niciun efect pentru a schimba cursul războiului. Cu toate acestea, el a sugerat, de asemenea, că Rusia trebuie să se angajeze să respecte Ideea rusă, mai degrabă decât să urmărească utilizarea „stupidă” a armelor nucleare.

Democrații își vor păstra majoritatea în Senat

Democrații își vor păstra majoritatea restrânsă în Senat în următorii doi ani, conform proiecțiilor CNN, după victoria din Nevada. Democrații au acum 50 de locuri în Senat față de 49 de locuri ale republicanilor.

În Nevada, senatorul democrat Catherine Cortez Masto, fost procuror general de stat, l-a învins pe republicanul Adam Laxalt, succesorul ei în biroul procurorului general. Conform CNN, Cortez Masto a obținut 48.7 la sută din voturi, față de 48.2 la sută câștigate de Laxalt. Mandatul unui senator are șase ani și la fiecare doi ani sunt reînnoite circa o treime din locurile de senatori. Democrații își apără, de asemenea, un loc în Georgia, unde senatorul democrat Raphael Warnock și republicanul Herschel Walker se îndreaptă spre un nou tur de scrutin la 6 decembrie.

Partidul lui Joe Biden păstrează, așadar, controlul asupra Senatului SUA, iar președintele a spus că așteaptă cu nerăbdare următorii doi ani. “Mă simt grozav și aștept cu nerăbdare următorii doi ani” a spus Joe Biden, aflat la Phnom Penh, unde se întâlnește cu mai mulți lideri în cadrul unui summit din Asia de Est.

Victoria demcraților îl plasează pe Biden într-o poziție într-adevăr consolidată de a aborda discuțiile cruciale cu președintele chinez Xi Jinping, programate luni la Bali, în marja G20. „Îl cunosc pe Xi Jinping, el mă cunoaște”, a adăugat el, spunând că au avut întotdeauna „discuții sincere”. Cei doi au o relație care datează de mai bine de un deceniu, când Joe Biden era vicepreședinte, dar luni se vor întâlni față în față pentru prima dată în rolurile lor actuale. “Avem foarte puține neînțelegeri. Trebuie doar să stabilim care sunt liniile roșii”, a spus președintele american.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a afirmat că victoria democraților în Nevada, reprezintă o demonstrație a lucrurilor bine făcute. Potrivit lui Schumer, asta înseamnă că americanii au „respins direcția nedemocratică, autoritară, răutăcioasă și dezbinătoare pe care republicanii MAGA au vrut să o dea țării noastre”, cu referire la sloganul „Make America Great Again” al lui Donald Trump.

De ce se consideră că 13 aduce ghinion?

 un sociolog american explică de unde vine proasta reputație a numărului

Peste 40 de milioane de americani spun că i-ar deranja să stea la un anumit etaj în hotelurile înalte: al 13-lea. Potrivit companiei Otis Elevator Co., marea parte a clădirilor înalte „se prefac” că nu au etajul al 13-lea și sar direct la etajul 14. De asemenea, mulți occidentali își modifică comportamentele în ziua de 13, mai ales dacă este vorba de vineri. Sigur că uneori se întâmplă lucruri rele la această dată, dar nu există nicio dovadă că acestea se întâmplă în mod disproporționat, scrie Barry Markovsky, profesor emerit de sociologie la Universitatea Carolina de Sud într-un articol publicat de platforma „The Conversation”.

„În calitate de sociolog specializat în psihologie socială și procese de grup, nu sunt atât de interesat de temerile și obsesiile individuale. Ceea ce mă fascinează este atunci când milioane de oameni împărtășesc aceeași concepție greșită, în măsura în care aceasta afectează comportamentul pe scară largă. Aceasta este puterea lui 13”, arată profesorul.

Originile superstiției

Sursa reputației proaste a numărulului 13 - „triskaidekafobia” - este obscură și speculativă, dar o explicație ar putea fi faptul că vine după 12, care se consideră că aduce noroc, pentru că reprezintă numărul lunilor din an, numărul zeilor din Olimp, numărul semnelor zodicale și numărul apostolilor lui Iisus. Or, 13 contrastează cu acest sentiment de perfecțiune.

Numărul 13 poate fi asociat cu unii invitați celebri, dar nedoriți, la cină. În mitologia nordică, zeul Loki a fost al 13-lea care a ajuns la un ospăț în Valhalla, unde a păcălit un alt participant să îl ucidă pe zeul Baldur. În creștinism, Iuda - apostolul care l-a trădat pe Iisus - a fost al 13-lea invitat la Cina cea de Taină.

Dar adevărul este că procesele socio-culturale pot asocia ghinionul cu orice număr. Când condițiile sunt favorabile, un zvon sau o superstiție își generează propria realitate socială, rostogolindu-se ca un bulgăre de zăpadă și ajungând o legendă urbană pe măsură ce trece timpul.

În Japonia, numărul 9 este cel considerat ca purtând ghinion, probabil pentru că sună asemănător cu cuvântul japonez care înseamnă „suferință”. În Italia, este 17 numărul cu ghinion. În China, 4 sună asemănător cu „moarte” și este evitat în viața de zi cu zi mai abitir decât 13 în cultura occidentală - chinezii sunt dispuși inclusiv să plătească o taxă suplimentară pentru a evita această cifră să figureze în numărul lor de telefon mobil. Și, dacă 666 este considerat norocos în China, mulți creștini din întreaga lume îl asociază cu fiara malefică descrisă în Apocalipsă. Există chiar și un cuvânt pentru frica de 666: hexakosioihexekontahexafobia, arată profesorul Barry Markovsky.

Explicații

Există mai multe tipuri de fobii specifice, iar oamenii le întrețin din diverse motivații psihologice. Ele pot apărea în urma unor experiențe negative directe - teama de albine după ce ai fost înțepat de una, de exemplu. Alți factori de risc pentru dezvoltarea unei fobii includ faptul de a fi foarte tânăr, de a avea rude cu fobii, de a avea o personalitate mai sensibilă și de a fi expus la anturajul altor persoane cu fobii.

Reputația proastă a lui 13 ar putea fi legată de un sentiment al nefamiliarității. În literatura psihologică se numește „percepția anomaliei”. În viața de zi cu zi, 13 este mai puțin obișnuit decât 12. Nu există a 13-a lună, nici o riglă de 13 centimetri și nici a 13-a oră pe cadranul ceasului. În sine, un sentiment de nefamiliaritate nu va cauza o fobie, dar cercetările psihologice arată că oamenii preferă ceea ce este familiar și defavorizează ceea ce nu este familiar. Asta ar face ca 13 să fie mai ușor de asociat cu atribute negative.

De asemenea, oamenii pot atribui semnificații întunecate lui 13 din același motiv pentru care mulți cred în „efectele Lunii pline”. Credințele conform cărora Luna plină influențează sănătatea mintală, rata criminalității, accidentele și alte calamități au fost demontate temeinic. Cu toate acestea, atunci când oamenii caută să își confirme convingerile, sunt predispuși să facă unele conexiuni între factori care nu au legătură între ei. De exemplu, a avea un accident de mașină în timpul unei nopți cu Lună plină sau într-o zi de vineri 13 face ca evenimentul să pară cu atât mai memorabil și mai semnificativ. Odată înrădăcinate, astfel de convingeri sunt foarte greu de înlăturat, explică sociologul american.

Există apoi efectele puternice ale influențelor sociale. Este nevoie de un sat - sau de Twitter - pentru a face ca temerile să se coaguleze în jurul unui număr inofensiv. Apariția oricărei superstiții într-un grup social - frica de 13, de a trece pe sub scări, de a nu călca peste o crăpătură, de a bate în lemn etc. - nu se deosebește cu nimic de ascensiunea unei „meme”. Deși acum termenul se referă cel mai adesea la imagini online împărtășite pe scară largă, el a fost introdus pentru prima dată de biologul Richard Dawkins pentru a ajuta la descrierea modului în care o idee, o inovație, o modă sau o altă informație se poate răspândi într-o populație. În definiția sa, o memă este similară cu o bucată de cod genetic: se reproduce pe măsură ce este comunicat între oameni, având potențialul de a suferi mutații în versiuni alternative ale sale. Mema 13 este o simplă informație asociată cu ghinionul. Rezonează cu oamenii din motivele prezentate mai sus și apoi se răspândește în întreaga cultură. Odată dobândită, această pseudo-cunoaștere le dă oamenilor un sentiment de control asupra relelor asociate cu ea.

Credințe greșite

Grupurile preocupate de relații publice par să simtă nevoia de a ceda în fața superstițiilor populare, observă profesorul Barry Markovsky. Poate din cauza misiunii aproape tragice a navetei Apollo 13, NASA a încetat să mai numeroteze secvențial misiunile spațiale, numind al 13-lea zbor al navetei STS-41-G.

În Belgia, plângerile din partea pasagerilor superstițioși au determinat Brussels Airlines să își reînnoiască logo-ul în 2006. Acesta era o imagine asemănătoare unei litere “b” formate din 13 puncte. Compania aeriană a adăugat un al 14-lea. Și, la fel ca la multe alte companii aeriene, numerotarea rândurilor în avioanele sale sare peste numărul 13. Deoarece superstițiile sunt în mod inerent false, ele sunt la fel de susceptibile de a face mai mult rău decât de a face bine - luați în considerare de exemplu numai prejudiciile în domeniul sănătății. „Mi-ar plăcea ca organizațiile influente - poate chiar și companiile de ascensoare - să avertizeze mai degrabă publicul cu privire la pericolele pe care le implică agățarea de credințe false decât să continue să le legitimeze”, conchide sociologul Barry Markovsky.

Ucraina vrea să-și facă o „armată de drone”

n acesta este viitorul războiului pe planetă, spune ministrul Apărării de la Kiev

Ucraina are de gând să-și dezvolte o industrie puternică în domeniul militar și al apărării, inclusiv o „armată de drone”, iar preluarea de către stat, în această săptămână, a unor participații private în companii strategice face parte din acest demers, a explicat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. „Încercăm să fim ca Israelul - mai independenți, în următorii ani. Cred că cel mai bun răspuns (poate fi văzut) în Israel în modul în care și-au dezvoltat ei industria națională pentru forțele armate. Asta i-a făcut independenți”, a explicat ministrul ucrainean al apărării în interviul pentru Reuters.

Ucraina, a dezvăluit Oleksii Reznikov, se află deja în plin proces de fabricare a unei „armate de drone” pentru a putea face față invaziei ruse, după ce în ultimele săptămâni Moscova a declanșat valuri de atacuri cu drone „kamikaze” de fabricație iraniană lovind infrastructura ucraineană vitală. Ucraina vrea să fabrice capacități de bruiaj al dronelor, dar și propriile drone aeriene, submarine și terestre. Acestea reprezintă „viitorul războiului pe planetă”, a declarat Oleksii Reznikov în interviul pentru Reuters.

Totodată, Ucraina are în vedere să-și producă propria artilerie de calibru NATO.

De la începutul invaziei ruse, în februarie, Ucraina s-a bazat foarte mult pe sistemele avansate de armament ale Occidentului. A folosit lansatoare multiple de rachete precum sistemul HIMARS, de exemplu, reușind să perturbe semnificativ liniile de aprovizionare și posturile de comandă ale rușilor în sudul țării. „Am înțeles că prin utilizarea sistemelor de armament sovietice nu reușim să fim independenți. Și este mai bine să avem sisteme noi, cu muniție nouă, la un standard NATO”, a declarat Reznikov. „Ne gândim să avem și noi sisteme ucrainene de 155 mm”, a spus Reznikov, referindu-se la calibrul standard al artileriei NATO.

Ucraina a deținut un vast sector industrial militar în perioada sovietică, dar acesta a intrat în declin, pe fondul tulburărilor economice din anii 1990, după independență. Mulți dintre cei mai mari producători și-au pierdut apoi cei mai importanți clienți - firmele rusești din domeniul apărării -, după ce relațiile dintre Kiev și Moscova au devenit în mod deschis ostile după anexarea Crimeei în 2014.

Texas: Condamnată la moarte pentru că a ucis o femeie însărcinată pentru a-i fura fătul

O femeie de 29 de ani din Texas a fost condamnată la moarte pentru că a ucis o femeie însărcinată pentru a-i fura fătul din pântece în octombrie 2020.

Verdictul de condamnare a lui Taylor Parker a fost pronunțat în Texas, după câteva săptămâni de proces început în luna septembrie, potrivit documentelor date publicității de tribunal. Timp de luni de zile, aceasta i-a făcut să creadă pe iubitul și pe rudele sale că așteaptă un copil și a discutat despre sarcina sa fictivă pe rețelele de socializare mergând până acolo încât și-a cumpărat o burtă falsă de silicon. În realitate, nu putea avea copii deoarece suferise o histerectomie.

Pe 9 octombrie 2020, Taylor Parker a mers acasă la Reagan Simmons-Hancock, o tânără de 21 de ani aflată în ultimele luni de sarcină, pe care a înjunghiat-o de peste o sută de ori. După ce i-a tăiat pântecele pentru a scoate fătul, a părăsit locuința unde fiica de trei ani a victimei dormea într-o altă cameră. Taylor Parker a fost arestată la scurt timp, la aproximativ 15 kilometri de locul crimei, la volanul mașinii, cu bebelușul nou-născut în poală. Ea le-a spus polițiștilor că tocmai născuse. Bebelușul, internat în spital, nu a supraviețuit.

Taylor Parker a fost judecată în orășelul New Boston, situat la est de Dallas. În timpul audierilor, poliția a declarat că Taylor Parker începuse să identifice femei însărcinate în magazine de specialitate sau în maternități cu câteva săptămâni înaintea crimei. Își făcuse programări la unele clinici, unde a fost văzută, potrivit unui anchetator, iar cu puțin timp înaintea comiterii crimei a urmărit multe înregistrări video cu nașteri și operații cezariene.

Texas: Două avioane s-au ciocnit în timpul unui spectacol aerian la Dallas

Două avioane militare s-au ciocnit și s-au prăbușit, sâmbătă, în timpul unui spectacol aerian din Dallas, scrie AP, care menționează că nu se știe clar câți oameni erau la bord. Echipajele de urgență s-au deplasat la locul accidentului de pe Aeroportul Executive din Dallas, la aproximativ 16 kilometri de centrul orașului. Imaginile de la fața locului au arătat epavele avioanelor într-o zonă din interiorul aeroportului. Pompierii din Dallas au anunțat că nu au fost răniți printre spectatori.

Oficialii nu au spus câți oameni se aflau la bordul avioanelor, dar Hank Coates, președintele companiei care a organizat show-ul aerian, a afirmat că unul dintre avioane, un bombardier B-17 Flying Fortress, are de obicei un echipaj de patru până la cinci persoane. Celălalt, un avion de luptă P-63 Kingcobra, are un singur pilot. Niciun client plătitor nu se afla la bordul aeronavei, a spus Coates, de la Commemorative Air Force, care deținea și avioanele. Avioanele lor sunt pilotate de voluntari foarte bine instruiți, adesea piloți retrași din activitate, a spus el.

Suedia: Doi frați, acuzați că au spionat pentru Rusia timp de 10 ani

Doi frați, foști angajați ai serviciilor de securitate suedeze, au fost acuzați de spionaj pentru Rusia pe o perioadă de 10 ani, au anunțat procurorii. Ambii bărbați au lucrat pentru serviciile de securitate din Suedia, iar unul era manager senior la o agenție guvernamentală când a fost arestat anul trecut. Anchetatorii au confiscat telefoane mobile, un hard disk spart și chitanțe care detaliază tranzacții cu numerar și aur. Suspecții neagă că au comis orice ilegalitate, au declarat avocații lor presei locale.

Se crede că Peyman Kia, în vârstă de 42 de ani, și Payam Kia, în vârstă de 35 de ani, au lucrat împreună pentru a transmite informații serviciului militar de informații al Rusiei, GRU.

Cotidianul Dagens Nyheter a scris că suspectul a lucrat și în cadrul Biroului pentru Achiziții Speciale (KSI), un organ extrem de secret al serviciilor de informații ale țării. Când a fost arestat în noiembrie anul trecut, Peyman Kia era șef al securității la Agenția Alimentară Suedeză.

O mare parte din informațiile din ancheta preliminară nu au fost dezvăluite din cauza caracterului lor sensibil.

Inspectorul de poliție investigat în urma tragediei de Halloween de la Seul a fost găsit mort

Un inspector de poliție din Coreea de Sud care era investigat în legătură cu tragedia de Halloween din Seul, soldată cu decesul a 156 de persoane, a fost găsit mort în locuința sa, relatează CNN. Inspectorul a fost găsit fără viață de familia sa în jurul orei 12:45 vineri, potrivit poliției sud-coreene. Poliția a anunțat că investighează circumstanțele. Vestea vine după ce anchetatorii au făcut o percheziție în birourile secției de poliție din districtul Yongsan, care supraveghează cartierul Itaewon, unde a avut loc tragedia de Halloween.

În ceea ce a fost unul dintre cele mai grave dezastre ale țării, 156 de oameni au murit după ce zeci de mii de persoane costumate au umplut aleile înguste din cartierul Itaewon pentru a sărbători Halloween-ul pentru prima dată după trei ani fără restricții legate de covid-19.

Furia publică față de acest dezastru a crescut după apariția informației potrivit căreia, cu câteva ore înainte de tragedie, au existat apeluri la poliție pentru a avertiza cu privire la problemele pe care le poate crea supraaglomerarea. Autoritățile coreene au fost, de asemenea, criticate după ce martorii au spus că în Itaewon nu au existat măsuri de control al mulțimilor în noaptea tragediei – în ciuda faptului că poliția a primit avertismente cu mult timp înainte.

Săptămâna trecută, Poliția Metropolitană din Seul a declarat că anchetatorii au percheziționat opt ​​dintre birourile sale și au confiscat documente referitoare la apelurile primite la linia telefonică de urgență 112. Raidurile au fost efectuate de o unitate specială de anchetă creată de Agenția Națională de Poliție (ANP) pentru a cerceta dezastrul. ANP a anunțat săptămâna trecută că l-a suspendat pe șeful secției de poliție Yongsan, una dintre secțiile de poliție cele mai apropiate de locul tragediei. Înregistrările oferite CNN de către ANP arată că poliția a primit cel puțin 11 apeluri de la oameni din Itaewon îngrijorați de posibilitatea unei busculade cu patru ore înainte de producerea incidentului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.