Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Anul acesta a fost cea mai călduroasă vară înregistrată în Europa

Ziarul de Vrancea
6 sep 2021 1063 vizualizări

La nivel global, a fost „doar” a treia cea mai toridă vară de când se fac măsurători

Europa a avut parte în acest an de cea mai călduroasă vară înregistrată până în prezent, temperaturile depășind ușor precedentele două cele mai ridicate valori consemnate în perioada iunie-august, au anunțat marți oameni de știință din cadrul serviciului Copernicus al Uniunii Europene, relatează DPA.

Conform Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S), media temperaturii la suprafața solului din iunie-august s-a situat cu aproape 1 grad Celsius peste media din 1991-2020, devenind astfel cea mai călduroasă din acest set de date. În cele mai călduroase veri anterioare, din 2010 și 2018, media temperaturii a fost cu 0,1 grade Celsius mai scăzută.

Temperatura din perioada verii 2021 marchează cel mai recent punct de referință în cadrul unei tendințe de încălzire la nivel global pe termen lung, în contextul în care emisiile de gaze cu efect de seră schimbă clima planetei.

Înregistrările Copernicus datează din 1950, însă sunt supuse unor verificări încrucișate cu alte seturi de date care datează de la jumătatea secolului al XIX-lea.

Serviciul a precizat într-un comunicat că, la nivel global, luna august 2021 a fost, împreună cu august 2017, cea de-a treia cea mai călduroasă înregistrată, cu puțin peste 0,3 grade Celsius mai “fierbinte” decât media din 1991-2020.

În Europa, august 2021 a fost aproape de media din 1991-2020, însă a prezentat condiții contrastante pe întregul continent. Acestea au inclus temperaturi maxime record în țările mediteraneene, valori mai ridicate decât media în est și, în general, temperaturi sub medie în nord.

Marți dimineață, reprezentanții Climate Action Network, ce grupează aproximativ 1.500 de ONG-uri, inclusiv Greenpeace, WWF, Action Aid, Oxfam și Amnesty International, au solicitat amânarea următoarei ediții a Conferinței ONU pentru climă (COP26), considerând că este “imposibilă” organizarea unei reuniuni “juste și cuprinzătoare” la Glasgow, în perioada 31 octombrie - 12 noiembrie, din cauza ratelor mici de vaccinare anti-COVID-19 din țările sărace.

ONU condamnă legea avortului din Texas

Agenția pentru drepturile omului a Organizației Națiunilor Unite a condamnat ferm statul Texas pentru noua sa lege anti-avort, despre care spun că încalcă dreptul internațional prin interzicerea femeilor de a-și controla propriile corpuri și punându-și viața în pericol, potrivit The Guardian.

Melissa Upreti, președinta grupului de lucru al ONU privind discriminarea femeilor, a criticat noua lege din Texas, SB 8, pe care a denumit-o drept „cea mai gravă formă de discriminare sexuală”. Ea a avertizat că legislația, care interzice avorturile la aproximativ șase săptămâni, ar putea forța femeile să caute proceduri nesigure care s-ar putea dovedi fatale.

„Această nouă lege va face avortul nesigur și mortal și va crea un nou set de riscuri pentru femei și fete. Este profund discriminator și încalcă o serie de drepturi garantate de dreptul internațional”, a declarat Upreti.

Săptămâna trecută, majoritatea de dreapta a instanței din Texas a decis, cu un vot de cinci la patru, să permită legislației texane anti-avort să meargă înainte, în pofida dispoziției justiției din Texas din 1973 care legaliza avortul în SUA, Roe v Wade. „Legea și modul în care a apărut – prin refuzul curții supreme a SUA de a o bloca pe baza precedentelor legale existente – nu numai că a dus Texasul cu câțiva ani înapoi, ci, în ochii comunității internaționale, a dus întreaga țară înapoi”, a spus Upreti.

Mexic: Statuia lui Cristofor Columb va fi înlocuită cu cea a unei indigene

Statuia lui Cristofor Columb din Ciudad de Mexico, înlăturată de pe soclu după ce în octombrie 2020 a fost degradată în timpul unui marș feminist, nu va mai fi repusă pe piedestal. Primăria justifică decizia în numele „justiției sociale”, scrie Le Figaro. Statuia a fost deja retrasă de „autoritățile orașului din Mexic” pentru a fi supusă unei „examinări și a unei eventuale restaurări”.

Ea nu va mai reveni pe bulevardul central Paseo de la Reforma, una dintre cele mai mari artere turistice, în apropiere de ruinele Templo Mayor, inima civilizației aztece. Primarul orașului, Claudia Sheinbaum, a decis pe 6 septembrie să instaleze aici o sculptură a unei „femei olmece”, realizată de artistul mexican Pedro Reyes. „Tocmai femeile indigene au avut probabil cea mai mare pondere din istoria Mexicului și care au fost cel mai puțin recunoscute”, a declarat ea. Pentru edil, decizia este un act de „justiție socială”, precum recunoașterea de 500 de ani a „rezistenței indigene” de la cucerire.

Retragerea statuii a venit la puțin timp după un apel pe rețelele de socializare care cerea îndepărtarea ei ca „un omagiu pentru milioane de indigeni și descendenți ai africanilor masacrați” după descoperirea Americii, potrivit organizatorilor campaniei. Statuia lui Cristofor Columb, precum și monumentul Îngerul Independenței, au fost vandalizate în timpul protestului feminist. „Sculptura va fi mutată într-un loc sigur, demn și adecvat”, a indicat Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH).

Guvernul președintelui Andrés Manuel López Obrador afirmă că apără cauzele indigenilor și cere guvernului spaniol și Vaticanului să prezinte scuze istorice pentru abuzurile comise în timpul cuceririi și evanghelizării teritoriului lor.

O femeie în vârstă de 111 ani din Georgia s-a vindecat de COVID-19

O femeie din Georgia în vârstă de 111 ani s-a vindecat de COVID-19 și a fost externată luni, după ce a petrecut 12 zile într-un spital, au informat autoritățile locale. “Pacienta, născută în 1910, se simte bine. A respectat toate recomandările medicale și are o mare dorință de recuperare”, a declarat un purtător de cuvânt al spitalului în care a fost tratată femeia.

În schimb, fiul ei în vârstă de 80 de ani este în continuare internat din cauza COVID-19, au relevat surse din același spital.

Georgia a raportat luni 1.120 de cazuri noi de COVID-19 și 61 de decese asociate acestei boli. Recordul zilnic de decese asociate noului coronavirus s-a înregistrat în această țară caucaziană pe 2 septembrie, când au fost raportate 81 de decese. În Georgia, o țară cu o populație de 3,7 de milioane de locuitori, au murit 7.867 de persoane din cauza COVID-19 de la începerea pandemiei.

Potrivit statisticilor oficiale, până în prezent au primit cel puțin o doză de vaccin 845.420 de persoane, iar 480.613 au fost vaccinate cu schemă completă. În Georgia se administrează patru vaccinuri anti-COVID-19: Pfizer, AstraZeneca, Sinopharm și Sinovac. Din cauza creșterii numărului de cazuri, autoritățile georgiene au reimpus în septembrie purtarea obligatorie a măștilor sanitare în spațiile deschise. Au fost, de asemenea, suspendate activitățile sportive și recreative de masă.

Alte măsuri de frânare a răspândirii coronavirusului prevăd ca elevii să înceapă cursurile din 15 septembrie, în format online.

Un bărbat din Vietnam, condamnat la cinci ani de închisoare pentru răspândirea COVID-19

Un bărbat din Vietnam a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a încălcat regulile de carantină din țara lui și a transmis maladia COVID-19 mai multor persoane. Van Tri, în vârstă de 28 de ani, a fost găsit vinovat pentru “răspândirea unor boli infecțioase periculoase la alte persoane”, după ce s-a deplasat în luna iulie în provincia lui natală, Ca Mau, venind din orașul Ho Și Min în plină perioadă de vârf al pandemiei, potrivit unei hotărâri publicate pe site-ul unui tribunal local.

Tânărul a fost acuzat că nu a respectat carantina obligatorie de 21 de zile la domiciliu după ce a ajuns în Ca Mau, o regiune relativ scutită de epidemia de coronavirus în acea perioadă. El a fost testat pozitiv cu COVID-19 în data de 7 iulie. “Încălcarea de către Tri a regulamentului de carantină medicală la domiciliu a cauzat infectarea mai multor persoane cu COVID-19 și decesul unei persoane pe 7 august 2021”, conform deciziei tribunalului. Potrivit presei de stat vietnameze, opt persoane au fost infectate din cauza lui.

După ce a menținut numărul de infectări la un nivel scăzut pe parcursul anului trecut, Vietnamul se confruntă în prezent cu cea mai gravă perioadă a epidemiei sale de COVID-19. Autoritățile centrale au anunțat peste 540.000 de infectări și peste 13.000 de decese.

Marea majoritate a cazurilor au fost înregistrate de la sfârșitul lunii aprilie. Capitala Hanoi, precum și orașul Ho Și Min, au fost plasate în lockdown-uri stricte în ultimele luni. În Vietnam, mai multe persoane au fost deja condamnate pentru răspândirea noului coronavirus.

Un bărbat de 32 de ani din Hai Duong a fost condamnat la 18 luni de închisoare în luna iulie, iar un însoțitor de bord al companiei Vietnam Airlines la doi ani de închisoare cu suspendare, în martie, din același motiv.

Talibanii anunță un guvern “interimar”

Talibanii au anunțat marți formarea unui Guvern “interimar”, care urmează să fie condus de către fondatori ai mișcării talibane și în care pe numele ministrului de Interne există un mandat de căutare emis de către poliția federală americană (FBI), relatează BBC News. Acest Executiv urmează să fie condus de către mollahul Mohammad Hassan Akhund, iar mollahul Abdul Ghani Baradar, un cofondator al mișcării, urmează să fie vicepremier, a anunțat un purtător de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid.

“Știm că oamenii din țara noastră așteaptă un nou Guvern”, a declarat el.

Talibanii au preluat controlul asupra țării la 15 august. Anunțarea acestui Cabinet interimar este un pas important în vederea formării unui guvern taliban. Mollahul Yaqoob a fost desemnat ministru al Apărării, iar mollahul Abdul Salam Hanafi drept primvicepremier. Noul ministru taliban de Interne, Sarajuddin Haqqani, este liderul grupării teroriste Haqqani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.