Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Animalul aflat la originea pandemiei “nu a fost identificat încă”

Ziarul de Vrancea
9 feb 2021 1311 vizualizări

Investigația experților Organizației Mondiale a Sănătății exclude varianta ca virusul să fi „scăpat” dintr-un laborator

O echipă internațională de experți chinezi și din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a anchetat la Wuhan, în centrul Chinei, cu privire la originea COVID-19, a anunțat ieri că nu a găsit indicii cu privire la prezența noului coronavirus în acest oraș înainte de apariția acestuia, în decembrie 2019 și că nu au identificat animalul aflat la originea bolii.

“Nu există probe suficiente pentru a stabili dacă SARS-CoV-2 s-a răspândit la Wuhan înainte de decembrie 2019”, a anunțat, într-o conferință de presă, șeful delegației chineze, Liang Wannian. Orașul din centrul Chinei - care a fost o vreme epicentrul epidemiei COVID-19 - a fost primul loc din lume în care s-au înregistrat cazuri de COVID-19. Pandemia s-a soldat cu peste 2,3 milioane de morți în lume. Transmiterea virusului de la animal la om este probabilă, însă acest animal “nu a fost identificat încă”, a anunțat Liang Wannian.

Peter Ben Embarek, un expert OMS, a precizat că nu există informații care să acrediteze teoria că virusul a fost „scăpat” în oraș.

China respinge ferm această acuzație și a răspândit, la rândul său, teorii potrivit cărora virusul ar proveni din alte părți.

Experți ONU din zece țări au vizitat, la Wuhan, în afară de Institutul de Virusologie, spitale institute de cercetare, o piață tradițională legată de epidemie și alte locuri. Această vizită a echipei OMS la Wuhan a fost negociată luni de zile. China nu a acceptat-o inițial, din cauza unor presiuni în cadrul Adunării OMS, în mai. Beijingul a respins apeluri la o anchetă strict independentă.

Un grup de peste 80 de eurodeputați cere demisia lui Borrell

Un grup de eurodeputați cere printr-o scrisoare demisia șefului diplomației UE, Josep Borrell, după o vizită “umilitoare” la Moscova care a produs “daune grave reputației Uniunii Europene”. În timpul vizitei de săptămâna trecută, Borrell “a eșuat în mod repetat să apere interesele Uniunii Europene”, se arată în scrisoarea adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și semnată de peste 80 de membri ai Parlamentului European. “Suntem de părere că președinta Comisiei Europene ar trebui să ia măsuri, dacă domnul Borrell nu va demisiona”, se mai menționează în scrisoare.

Borrell este sub tirul criticilor după vizita la Moscova, care fusese organizată pentru a cere eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat la închisoare. Șeful diplomației europene nu a avut succes în demersul său.

La scurt timp după o conferință de presă comună cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care s-a arătat pe alocuri ostil în mod deschis, Moscova a anunțat că expulzează trei diplomați ai unor țări din UE pentru că ar fi participat la manifestații în favoarea lui Navalnîi, un proeminent critic al regimului Putin. Borrell a cerut ca decizia să fie anulată, însă fără niciun rezultat. Potrivit semnatarilor scrisorii, șeful diplomației europene ar fi trebuit să îl contracareze pe Lavrov, care a vorbit despre “aroganța” UE în legătură cu cazul Navalnîi, și să își fi încheiat vizita imediat ce a aflat despre expulzarea diplomaților.

Poluarea asociată combustibililor fosili a ucis 8 milioane de oameni în 2018

Poluarea provocată de combustibilii fosili a cauzat peste 8 milioane de decese premature în 2018, care reprezintă 20% din totalul adulților decedați la nivel global în acel an, afirmă autorii unui studiu publicat ieri.

Jumătate din acest bilanț aparține Chinei și Indiei, în timp ce 1 milion de decese au fost împărțite între Bangladesh, Indonezia, Japonia și Statele Unite, conform unui studiu realizat de cercetători de la trei universități din Marea Britanie și de la Universitatea Harvard din Statele Unite.

Cocktailul toxic de particule fine generate prin arderea petrolului, gazelor naturale și, mai ales, a cărbunelui se face vinovat pentru cel puțin un sfert din mortalitatea raportată în șase țări, toate aflate în Asia. “Vorbim adeseori despre pericolul arderii de combustibili fosili în contextul emisiilor de CO2 și al schimbărilor climatice. Neglijăm însă impacturile sanitare potențiale”, a declarat unul dintre autorii studiului, Joel Schwartz, profesor la Harvard.

Potrivit unor cercetări precedente, poluarea aerului ar reduce, în medie, cu peste doi ani speranța de viață.

Noul studiu a crescut de două ori precedentele estimări ale numărului de decese premature legate de poluarea generată de combustibilii fosili.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), poluarea aerului - ce include poluarea asociată preparării termice a hranei și încălzirii locuinței - ucide 7 milioane de persoane în fiecare an, iar 4,2 milioane dintre aceste decese sunt cauzate de poluarea exterioară.

Comparată cu alte cauze ale mortalității premature, poluarea aerului, care provoacă boli cardiace și pulmonare, ucide de 19 ori mai multe persoane în fiecare an decât malaria, de nouă ori mai multe decât SIDA și de trei ori mai multe decât consumul excesiv de alcool.

O crimă zguduie prestigioasa universitate Yale

Un student al Universității Yale descris de oficialii instituției de învățământ superior drept o persoană care „a vrut să facă lumea un loc mai bun” a fost împușcat mortal în apropierea campusului universitar din New Haven, Conneticut. Otoniel Reyes, șeful poliției din New Haven, a anunțat ulterior că studentul ucis a fost identificat drept Kevin Jiang, în vârstă de 26 de ani, și a cerut ajutorul publicului pentru capturarea ucigașului său.

Jiang era un fost membru al Gărzii Naționale și student în anul doi la Facultatea de Ecologie a universității Ivy League. „Comunitatea Yale este în doliu. Aceasta este o pierdere a unui tânăr extraordinar. El era dedicat aplicării talentelor sale pentru a face lumea un loc mai bun”, a declarat președintele Yale, Peter Salovey, în timpul unei conferințe de presă susținute luni.

Șeful poliției din New Haven a relatat că dispeceratul său a primit sâmbătă numeroase apeluri la 911 în jurul orei 20:30 și că ofițerii s-au deplasat într-un cartier aflat la câteva străzi distanță de universitate unde l-au găsit pe Jiang împușcat de mai multe ori. „Avem informații care sugerează că incidentul nu ar fi fost unul întâmplător și că el ar fi fost de fapt vizat”, a mai spus acesta.

Președintele Yale a afirmat că pe lângă studiile sale, Jiang făcea voluntariat gătind și servind mâncare la un cămin pentru persoane fără adăpost.

Uciderea lui Jiang a marcat al șaptelea omor de anul acesta din New Haven, orașul de 130.000 de locuitori care găzduiește Universitatea Yale.

Anul trecut poliția a identificat 20 de crime în acest oraș, aproape dublu față de numărul din anul anterior.

ONU: Hackerii lui Kim Jong Un au furat peste 300 de milioane de dolari în 2020

Armata de hackeri a Coreei de Nord a furat sute de milioane de dolari în 2020 pentru a finanța programul nuclear și programul de rachete balistice al țării asiatice, dezvoltate în contradicție cu legile internaționale, se arată într-un raport confidențial ONU citat de CNN.

Raportul a fost realizat de Panelul de experți ONU pentru Coreea de Nord, organismul a cărui sarcină este să monitorizeze aplicarea și eficacitatea sacțiunilor dispuse împotriva regimului lui Kim Jong Un, după ce acesta a dezvoltat programe nucleare și de rachete balistice. Detalii din raport, confidențial în acest moment, au fost obținute de CNN printr-o sursă diplomatică de la Consiliul de Securitate ONU, care a dezvăluit anumite părți din document, dar a rămas în anonimitate. Raportul este compus din informații primite de la țările membre ONU, agențiile de informații, presă și oamenii care au fugit din Coreea de Nord.

Documentul acuză regimul lui Kim Jong Un că a derulat “operațiuni împotriva instituțiilor financiare și asupra caselor de schimb pentru monede virtuale” pentru a plăti dezvoltarea armelor și pentru a menține economia fragilă din Coreea de Nord pe linia de plutire. O țară membră ONU, rămasă anonimă, susține că hackerii cu furat active virtuale în valoarea de 316,4 milioane de dolari în intervalul 2019-noiembrie 2020, se arată în raport.

Anchetatorii ONU au scris că o țară rămasă anonimă a estimat că este “foarte probabil” ca Phenianul să poate monta un dispozitiv nuclear pe o rachetă balistică cu orice fel de rază de acțiune, însă este neclar dacă aceste rachete ar putea reintra cu succes în atmosfera Pământului.

Nu se cunoaște când va fi făcut public acest raport. Scurgerile anterioare de informații au înfuriat China și Rusia, ambele țări membre ale Consiliului de Securitate ONU, și au dus la confruntări diplomatice și întârzieri.

Misiunea Coreei de Nord la ONU nu a răspuns solicitărilor CNN pentru comentarii, însă acuzațiile din raport sunt asemănătoare cu planurile recente desfășurate de Kim Jong Un.

Furtunile devastatoare, sacțiunile dure și pandemia au afectat puternic economia nord-coreeană în 2020, iar experții cred că regimul Kim Jong Un se bazează mai departe pe hakerii săi pentru a aduce bani în țară cât timp granițele sunt închise.

Myanmar: Călugări budiști și lideri ai minorității musulmane s-au alăturat protestelor

Poliția din Myanmar a folosit ieri tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii care au ieșit pe străzi în ciuda interdicției privind adunările publice. Măsura a fost luată după trei zile consecutive de proteste de amploare, care au urmat înlăturării de la putere de către armată a liderului de facto Aung San Suu Kyi și a guvernului ales în luna noiembrie a anului trecut. Televiziunea de stat a precizat luni că „trebuie” luată atitudine împotriva celor care încalcă legea.

În a patra zi de proteste, numeroși oameni s-au adunat în Bago, oraș în care poliția a intervenit cu tunuri cu apă, la fel și în capitala Nay Pyi Taw, unde au fost raportați mai mulți răniți. În alte orașe din Myanmar, protestatarii continuă să se adune, iar imaginile demonstrează un număr mare al lor. Luni, profesori, avocați și angajați ai băncilor și Guvernului au luat parte la demonstrații în diverse părți ale țării. Nu au fost raportate violențe, însă au existat răniți.

Marți, manifestațiilor s-au alăturat călugări budiști, membri ai minorității musulmane, fotbaliști și vedete. Este așteptat ca protestele să fie mai organizate în zilele următoare, potrivit BBC. Tot marți, Noua Zeelandă a anunțat că va suspenda toate legăturile la nivel înalt cu Myanmar și că va impune o interdicție de călătorie în cazul liderilor militari. Este prima acțiune internațională majoră privind izolarea armatei de când aceasta a preluat puterea pe 1 februarie.

German de 100 de ani, anchetat pentru 3.518 de crime într-un lagăr nazist

Procuratura din Germania l-a pus sub acuzare pe un german în vârstă de 100 de ani pentru complicitate la 3.518 de crime în timp ce ar fi fost gardian la lagărul de concentrare Sachsenhausen, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit televiziunii publice NDR, suspectul, care trăiește în landul Brandenburg, este acuzat că a contribuit “în mod efectiv și intenționat” la crimele din lagărul unde au murit 100.000 de oameni. În ultimii ani, procurorii i-au pus sub acuzare pe mai mulți foști supraveghetori în lagăre de concentrare, profitând de o ultimă oportunitate de a face dreptate pentru milioanele de oameni care au murit în lagăre, între care evrei, țigani, homosexuali și prizonieri politici.

Anul trecut, Bruno D, în vârstă de 93 de ani, a fost condamnat pentru 5.230 de capete de acuzare pentru complicitate la crimă, în timp de procurorii l-au acuzat săptămâna trecută pe Irmgard F, în vârstă de 95 de ani, fost secretar la lagărul de la Stutthof, pentru complicitate la 10.000 de crime.

Potrivit NDR, bărbatul pus sub acuzare ar fi lucrat la Sachsenhausen între 1942 și 1945. Lagărul, îmființat lângă Berlin în 1936, era cunoscut pentru experimentele de gazare a deținuților, înainte să fie gazați milioane de oameni la Auschwitz.

Un apropiat al lui Navalnîi, îndeamnă la manifestații, de Ziua Îndrăgostiților

Un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, Leonid Volkov, îndeamnă ieri la o nouă manifestație la nivel național - duminică, de Ziua Îndrăgotiților - în susținerea opozantului rus. Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă, în ultimele săptămâni, în semn de protest față de arestarea lui Aleksei Navalnîi la revenirea sa în Rusia, la 17 ianuarie. În cursul acestor manifestații - pe care Kremlinul le consideră ilegale și periculoase -, poliția a arestat peste 11.000 de oameni.

Leonid Volkov - care a fugit din Rusia în Lituania - a anunțat că o nouă formă a manifestațiilor prevăzute în acest weekend ar urma să le permită manifestanților să stea departe de poliție. Aliatul lui Navalnîi îi îndeamnă pe locuitorii marilor orașe să se adune în apropierea locuințelor lor, la ora 17.00 GMT (19.00, ora României) și să aprindă lanterna de la telefonul mobil timp de mai multe minute. El le propune de asemenea să se adune cu lumânări și să așeze în formă de inimă - de Valentine's Day -, pentru a fi fotografiați de sus, o operațiune care nu ar dura mai mult de un sfert de oră.

Scopul, spune el, este “inundarea” rețelelor de socializare cu aceste imagini de la manifestații scurte. “Crezi că ești singurul căruia îi pasă de ceea ce se întâmplă în țară? Vei vedea că nu este așa”, scrie Leonid Volkov în acest mesaj publicat pe Telegram. “Fără OMON (poliția rusă antirevoltă), fără frică. Poate că vi se părea că aceste 15 minute nu vor schimba nimic, dar de fapt ele vor schimba totul”, adaugă el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.