Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Anchetă jurnalistică: Navalnîi, otrăvit de o celulă FSB

Ziarul de Vrancea
14 dec 2020 1618 vizualizări

Trei dintre acești spioni l-au urmărit pe opozantul rus în 37 dintre călătoriile sale și se aflau în apropierea sa atunci când a fost otrăvit

O celulă de experți în armament chimic din cadrul serviciilor speciale ruse FSB se află la originea otrăvirii cu noviciok a lui Aleksei Navalnîi, potrivit unei anchete a site-ului de investigații Bellingcat, site-ului rus The Insider, Der Spiegel și CNN.

Potrivit Bellingcat, trei dintre acești bărbați - cărora le dezvăluie numele și publică imagini în care apar - l-au urmărit pe Navalnîi în 37 dintre călătoriile sale. Ei se aflau în apropiere de Navalnîi atunci când opozantul ar fi fost otrăvit, în august, în Siberia cu un agent neurotoxic.

Un critic al președintelui rus Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, care se află în continuare în convalescență în Germania, ar fi fost otrăvit într-o cameră de hotel, la Tomsk. Urme ale unei substanțe de tip noviciok au fost găsite pe sticle de apă oferite la hotel, descoperite de către anturajul opozantului.

În Rusia, Kremlinul a refuzat să se deschidă vreo anchetă penală, pe care o consideră nefondată.

Bellingcat și publicația rusă The Insider au publicat luni rezultatul unei anchete pe care au efectuat-o împreună cu Der Spiegel și CNN, care are la bază diverse surse de date, inclusiv despre zboruri ale unor avioane și cu privire la geolocalizare prin intermediul telefoanelor mobile.

Bellingcat, The Insider, Der Spiegel și CNN desemnează persoane și laboratoare și acuză că agenți FSB “specializați în armament chimic, chimie și medicină” l-au urmărit în secret pe Aleksei Navalnîi de 37 de ori în ultimii patru ani, în călătoriile sale în Rusia. “Dată fiind această serie de coincidențe neverosimile, statului rus îi revine să-și dovedească nevinovăția”, concluzionează jurnaliștii.

Aleksei Navalnîi a declarat că echipele sale au studiat aceste concluzii și că dosarul său este de-acum soluționat, în pofida lipsei vreunei anchete oficiale în Rusia. “Știu cine a vrut să mă omoare. Știu unde locuiesc ei. Știu unde muncesc. Le cunosc identitățile reale. Le cunosc identitățile false. Am fotografiile lor”, declară opozantul într-o înregistrare video în care ține ferm în mână fotografii ale bărbaților citați în această anchetă. “Este vorba despre un grup secret de asasini FSB din care fac parte medici și chimiști, despre felul în care au încercat să mă omoare în mai multe rânduri și care aproape mi-au ucis soția o dată”, adaugă el.

Aleksei Navalnîi se declară convins că Vladimir Putin a ordonat această operațiune împotriva sa, ca represalii față de faptul că și-a anunțat, la sfârșitul lui 2016, candidatura în alegerile prezidențiale din Rusia, dar în care i s-a interzis până la urmă să participe, din motive de procedură.

Biden, ales de Colegiul Electorilor al 46-lea președinte al SUA

„E timpul să întoarcem pagina”, a afirmat democratul

Joe Biden a declarat luni seară, după ce Colegiul Electorilor SUA l-a confirmat în funcția de președinte ale Statelor Unite, că „statul de drept, Constituția noastră și voința poporului au triumfat” și că „este timpul să întoarcem pagina”. În discursul susținut din Delaware după anunț, el a spus că democrația SUA a fost „forțată, testată și amenințată” și că „s-a dovedit a fi rezistentă, adevărată și puternică”. El a condamnat încercările președintelui Donald Trump de a contesta rezultatele alegerilor și a subliniat că „voința poporului a triumfat”. Confirmarea lui de către Colegiul Electorilor este unul dintre pașii necesari pentru ca Biden să preia funcția.

Biden a mai precizat că prezența record înregistrată la urne anul acesta „ar trebui sărbătorită, nu atacată”. Președintele ales, Joe Biden, și vicepreședintele ales, Kamala Harris, au primit mai mult de 81 de milioane de voturi, cele mai multe din istorie, cu mai mult de 7 milioane de voturi față de Trump și vicepreședintele Mike Pence.

Democratul a câștigat alegerile din luna noiembrie cu 306 voturi ale electorilor, iar republicanul Donald Trump a avut 232. Voturile Colegiului Electoral au fost trimise Congresului, pentru a fi numărate oficial luna viitoare.

Tot mai mulți republicani îl recunosc pe Biden președinte

Unii dintre cei mai loiali susținători ai președintelui în exercițiu Donald Trump au în vedere un ultim recurs în vederea răsturnării înfrângerii acestuia, însă tot mai mulți republicani par pregătiți să-l înfrunte pe Donald Trump și să-l recunoască pe Joe Biden drept învingător, la mai bine de o lună de la vot. Senatorul John Thune subliniază că legiuitorii au dreptul să conteste votul, însă consideră că “a venit timpul să trecem la altceva” și că atunci când Joe Biden a “depășit pragul de 270 de voturi” în Colegiul Electoral a devenit președinte.

Între alți senatori republicani care l-au recunoscut în mod public pe Joe Biden președinte ales luni se află și Lindsey Graham, un loialist al lui Donald Trump din South Carolina, Rob Portman din Ohio, Roy Blunt din Missouri și Shelley Moore Capito din Virginia Occindentală.

John Thune apreciază că orice încercare de a răsturna rezultatul alegerilor atunci când Congresul va număra voturle exprimate în Colegiul Electoral, la 6 ianuarie, se va bucura de o susținere redusă. “Asta nu duce nicăieri”, a declarat el presei. Senatorul republican John Cornyn consideră că orice demers de acest fel “ar fi gravă eroare” și că ar fi respinsă de Senatul majoritar republican. “Vine un moment în care trebuie să-ți dai seama că, în pofida tuturor eforturilor, nu ai reușit. Cam asta e natura acestor alegeri. Trebuie să ai un câștigător. Trebuie să ai un perdant”, a spus el.

Donald Trump a reiterat luni o serie de acuzații - fără probe - de fraudă electorală. Orice încercare de a convinge Congresul să nu certifice rezultatul votului Colegiului Electoral la 6 noiembrie este necesar să fie susținută de majoritatea membrilor celor două Camere. Criminal în serie, care a ucis și dezmembrat nouă victime, condamnat la moarte

Apărarea a susținut că cei uciși și-au dat consimțământul să fie omorâți

Un tribunal japonez l-a condamnat ieri la pedeapsa cu moartea pe criminalul care a ucis și a dezmembrat nouă persoane în 2017 în apartamentul său, unde victimele fuseseră ademenite pe rețelele de socializare după ce își exprimaseră gânduri de suicid. Autorul care și-a mărturisit crimele, Takahiro Shiraishi, în vârstă de 30 de ani, a fost declarat vinovat de asasinarea, dezmembrarea și depozitarea cadavrelor la domiciliul său din localitatea Zama. Judecătorul care a instrumentat cazul a decis că niciuna dintre victime nu și-a dat consimțământul și că Shiraishi este mental responsabil să-și asume vinovăția în urma rezultatelor a cinci luni de teste psihiatrice la care a fost supus înaintea procesului. Victimele, opt femei și un bărbat cu vârste cuprinse între 15 și 26 de ani, au fost asasinate între august și octombrie 2017. În timpul procesului, principalul punct de dezbatere între acuzare și avocații apărării a fost dacă acuzatul a primit consimțământul victimelor sale. Apărarea a cerut să se evite pedeapsa cu moartea, susținând că acuzatul este vinovat doar de omucidere cu consimțământ, deoarece dispunea de aprobarea tacită a victimelor prin mesajele schimbate pe rețelele de socializare. Dar mărturia lui Shiraishi, în care a recunoscut că victimele s-au opus strangulării, a contribuit la demontarea apărării sale. Alături de faptul că el a furat banii victimelor și că le-a agresat sexual pe tinere. În timpul procesului, Shiraishi a declarat că nu intenționează să facă apel la sentință, inclusiv dacă este vorba de pedeapsa capitală.

Rusia: Unsprezece morți într-un azil de pensionari după un incendiu

Unsprezece persoane au murit într-un incendiu, în noaptea de luni spre marți, la un azil de pensionari, în Bașcortostan (Bașchiria), în Ural, a anunțat Comitetul rus de anchetă. În timpul incendiului, care a izbucnit în toiul nopții în această casă de lemn cu mansardă din satul Ișbuldino potrivit salvării, în imobil se aflau în total 15 persoane, precizează comitetul. Patru persoane au putut să iasă din clădirea în flăcări, iar “corpurile celorlalte 11 au fost găsite” de către pompieri. Înregistrată drept “casă de caritate”, instituția furniza servicii de asistență socială bătrânilor, însă nu avea autorizația să-i cazeze în acest imobil, potrivit administrației locale, scrie agenția rusă de presă Interfax. Explozii sau incendii accidentale sângeroase sunt relativ curente în Rusia, din cauza faptului că infrastructurile sunt depășite moral sau a nerespectării normelor de securitate.

Macron vrea introducerea luptei împotriva modificărilor climatice în Constitiuție

Președintele francez Emmanuel Macron vrea să organizeze un referendum în vederea introducerii în primul articol al Constituției Franței a luptei împotriva modificărilor climatice, în cazul în care această idee este aprobată de către cele două Camere ale Parlamentului, Adunarea Națională și Senatul. Această reformă vizează introducerea în acest articol a noțiunilor biodiversității, mediului, luptei împotriva încălzirii globale, în baza unei cereri în acest sens a Convenției cetățenești pentru lupta împotriva modificărilor climatice(CCC).

Un text în acest sens urmează să fie trimis Parlamentului odată cu un proiect de lege care înglobează propuneri CCC și care urmează să fie examinat în Consiliul de Miniștri la sfârșitul lui ianuarie. Susținătorii inițiativei consideră că un referendum ar putea fi organizat în măsura în care lupta împotriva modificărilor climatice este un subiect consensual în măsură să convingă în Senat, în care este majoritară opoziția de dreapta. Liderii europeni au ajuns săptămâna trecută la un acord în vederea unei reduceri de cel puțin 55% a emisiilor de dioxid de carbon (CO2) în UE, până în 2030, față de nivelul din 1990.

Franța: O femeie în vârstă de 105 ani a supraviețuit Covid-19

Decana de vârstă a unei case de bătrâni din Alpii francezi, în vârstă de 105 ani, a supraviețuit Covid-19, a informat marți directorul unității, confirmând o informație apărută în ziarul local Le Dauphiné libéré, informează AFP. Lea Lavy, care a împlinit 105 ani pe 10 decembrie, a suferit de o formă ușoară a bolii în această toamnă, iar în prezent se recuperează. De ziua ei, “am organizat un mic eveniment cu nora sa, pentru a marca această ocazie”, a declarat pentru AFP Stephane Richard, directorul casei de bătrâni “Fondation du Parmelan”, din Annecy. Femeia a locuit până recent în casa ei din Annecy. Casa de bătrâni care o găzduiește de “câteva luni” a fost grav afectată de cel de-al doilea val de Covid-19. “109 dintre cei 185 de locuitori (circa 60%) s-au îmbolnăvit de Covid-19, fiind înregistrate 33 de decese”, a precizat Stephane Richard.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.