Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Analiză: Serviciile de spionaj din lume, în stare de alertă din cauza atitudinii dispreţuitoare a lui Trump

Ziarul de Vrancea
10 apr 2025 675 vizualizări

Raporturile dezastruoase dintre preşedintele SUA, Donald Trump, şi serviciile de informaţii americane, puse la respect de Casa Albă, afectează întreaga comunitate de spionaj mondială, iar în timp ce occidentalii îşi manifestă îngrijorarea, adversarii lor îşi freacă mâinile de bucurie, notează miercuri France Presse într-o amplă analiză citată de Agerpres.

În două luni şi jumătate, preşedintele SUA a concediat cadre respectate din instituţii importante, plasând fideli ai săi, uneori fără competenţe reale, în posturi-cheie.

Şeful NSA (interceptări şi spionaj cibernetic) şi adjunctul său au fost concediaţi. Noua directoare a Serviciilor Naţionale de Informaţii (DNI), Tulsi Gabbard, este deschis pro-rusă. Şeful Biroului Federal de Investigaţii (FBI), Kash Patel, este simpatizant al mişcării conspiraţioniste de extremă dreapta QAnon.

Donald Trump nu şi-a ascuns niciodată în primul său mandat dispreţul faţă de serviciile de informaţii. Dar atacurile sale recente împotriva oricui nu adoptă mantra prezidenţială dau fiori, apreciază experţii în domeniu. „Politizarea serviciilor de informaţii este foarte problematică. Acestea vor raporta doar ceea ce liderii lor politici vor să audă”, îşi exprimă temerea dr. Christopher Nehring de la Institutul de informaţii cibernetice din Frankfurt (Germania).

„Armate de profesionişti îşi fac munca, dar într-un mediu deranjant şi îngrijorător”, denunţă Michael Shurkin, fost agent CIA devenit cercetător la Institutul britanic RUSI. „La vârf, există cel puţin o incompetenţă gravă”, afirmă el.

Drept dovadă, scandalul surprinzător în care a fost implicat secretarul apărării, Pete Hegseth, care, prin intermediul sistemului de mesagerie Signal, a inclus din greşeală un jurnalist într-o buclă în care se făceau schimburi de informaţii despre lovituri iminente împotriva rebelilor houthi din Yemen.

A vedea cea mai mare putere mondială în domeniu scufundându-se în mediocritate bulversează lumea foarte închisă a spionajului, continuă AFP. „Toată lumea este îngrijorată. Dar ar fi trebuit să se aştepte la aşa ceva, cu siguranţă nu este o surpriză”, spune Christopher Nehring.

În orice caz, o astfel de criză reprezintă o oportunitate formidabilă pentru adversarii Occidentului, notează AFP.

„Dispozitivele personale ale responsabililor de rang înalt din domeniul securităţii naţionale au devenit aproape sigur ţinta cu cea mai mare prioritate în lume”, îşi exprimă temerea Emerson T. Brooking, cercetător la Atlantic Council, referindu-se la scandalul Signal. Evident tăcut, personalul agenţiilor americane este descris în unanimitate ca fiind copleşit, mai ales că CIA a făcut obiectul unui plan de plecări voluntare.

„O mulţime de foşti responsabili ai serviciilor de informaţii furioşi şi în şomaj este exact ceea ce speră ruşii, chinezii şi alţii”, opinează Mat Burrows, analist la think tank-ul Stimson, după o carieră de trei decenii în serviciile secrete. „Ei trebuie să-şi frece mâinile de bucurie. Nu ar putea cere nimic mai bun decât ceea ce le oferă Trump pe o tavă de argint!”, a adăugat el. În acelaşi timp, această fragilitate bruscă ridică semne de întrebare în rândul aliaţilor SUA. Responsabili ai serviciilor de informaţii europene afirmă că toate contactele la nivel de şefi „continuă cu o intensitate neschimbată” şi că Washingtonul îşi înmulţeşte mesajele de „reasigurare”.

Va încălca Washington „regula terţilor”?

Dar potrivit unor surse apropiate comunităţii europene de informaţii, discuţiile între şefii spionajului de pe Bătrânul Continent s-au înmulţit în ultimele săptămâni pentru a aborda probleme din actualitate.

Va încălca Washington „regula terţilor”, care interzice unei puteri să dezvăluie unei ţări ceea ce i-a încredinţat alta? La ce nivel de responsabilitate ar trebui comunicat cu americanii? Cum rămâne cu viitorul celor mai sensibile dosare – Ucraina, Iran, China?

„Încercaţi să păstraţi cât mai mult posibil propriile elemente de informaţii electromagnetice. Şi speraţi într-un parteneriat european fiabil”, le transmite omologilor săi de pe continent şeful unui serviciu de informaţii dintr-o mică ţară europeană.”Bazaţi-vă pe voi înşivă!”, adaugă el. Dar această regulă de aur este şi mai complicată pentru naţiunile istoric strâns legate de Statele Unite, inclusiv cele patru membre ale „Five Eyes” (Canada, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă).

Această alianţă, axată iniţial pe informaţii electromagnetice, a crescut prin investiţii în capacităţi comune, schimburi temporare de personal şi un nivel de cooperare care este aproape imposibil de suspendat sau de destrămat rapid.

Five Eyes „este un flux de informaţii remarcabil de liber, la un nivel care nu poate funcţiona decât printr-o mare încredere”, subliniază Michael Shurkin. „Dacă aş fi în locul canadienilor sau al MI6 (britanic), m-aş întreba: Care este agenda lor? Pot avea încredere în ei?”, spune el. O întrebare de acum generalizată. Potrivit media americane, Israelul este furios că scandalul Signal a dezvăluit o informaţie provenită de la o sursă israeliană cu baza în Yemen. În ce priveşte Ucraina, ea ar trebui să fie precaută, subliniază Michael Shurkin. „Poate că ucrainenii vor avea motive să fie mai precauţi în a împărtăşi orice tip de planificare cu americanii”, adaugă expertul citat.

Donald Trump consideră „absolut posibilă” o acțiune militară împotriva Iranului

Donald Trump a afirmat miercuri că o acțiune militară contra Iranului este ''absolut posibilă'' și mai este încă ''foarte puțin timp'' pentru a se ajunge la un acord asupra problemei nucleare, informează joi AFP. ''Dacă trebuie să recurgem la forță, vom recurge la forță'', a declarat președintele american în fața jurnaliștilor. ''Israelul va fi desigur foarte implicat în aceasta, el va fi liderul'', a adăugat Trump la Casa Albă.

Această amenințare intervine cu câteva zile înainte de discuțiile ce urmează să aibă loc sâmbătă în sultanatul Oman și la care vor participa emisarul american pentru Orientul Mijlociu, Steva Witkoff, precum și ministrul iranian al afacerilor externe Abbas Araghchi.

Țările occidentale, cu SUA în frunte, suspectează de decenii Teheranul că vrea să se doteze cu arme nucleare. Iranul respinge aceste acuzații și afirmă că activitățile sale nucleare se limitează la scopuri civile. În martie, Donald Trump a adresat o scrisoare Iranului în care îl îndemna la negocieri directe asupra programului său nuclear, pentru a înlocui precedentul acord internațional, devenit inutil după ce Washingtonul se retrăsese din el în 2018.

Însă Trump a amenințat de asemenea că va bombarda Iranul în cazul în care diplomația va eșua și a impus sancțiuni suplimentare la adresa sectorului petrolier iranian. În timpul primului său mandat, Donald Trump a retras SUA din acordul asupra programului nuclear, acord ce oferea Iranului o relaxare a sancțiunilor internaționale în schimbul unei limitări drastice a programului său nuclear, aflat sub controlul Agenției Internaționale de Energie Atomică (AIEA).

Alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, susținător al unei linii foarte dure, președintele american a generat o surpriză anunțând luni că Washingtonul poartă discuții 'directe' cu Teheranul, în condițiile în care cele două țări nu mai au relații diplomatice de 45 de ani. După acest anunț, Benjamin Netanyahu a apreciat drept ''inevitabilă'' opțiunea militară contra Iranului dacă aceste discuții vor trena.

La rândul său, Iranul s-a declarat gata să discute, însă a respins un dialog secret sub amenințare și presiune.

Tragedia de la discoteca din Santo Domingo - Bilanţul victimelor a crescut la 184

Bilanţul deja tragic al victimelor prăbuşirii acoperişului discotecii Jet Set din Republica Dominicană a urcat miercuri seară de la 124 la 184 de morţi la aproape 48 de ore de la tragedie, devenind cel mai grav dezastru al secolului în ţara din Caraibe, potrivit AFP. "Din păcate, vă informăm că astăzi avem 184 de persoane recuperate (decedate), conform certificatului de la Inacif", institutul medico-legal, a anunţat directorul Centrului de operaţiuni de urgenţă (COE), Juan Manuel Mendez. Acesta este cu 60 de morţi mai mult decât precedentul bilanţ dat la sfârşitul dimineţii.

Este cea mai gravă catastrofă din istoria recentă a ţării, marcată de o explozie la San Cristobal, la periferia Santo Domingo (38 de morţi) în urmă cu doi ani. În ceea ce priveşte bilanţul uman, acesta a depăşit acum incendiul din 2005 dintr-o închisoare din Higuey, care a provocat moartea a 136 de deţinuţi.

"Vom rămâne aici până când vom recupera persoanele care ar putea fi în viaţă sau cadavrele care ar putea fi în moloz. Vom rămâne atât timp cât va fi necesar. Nu vom părăsi acest loc până când cineva nu va revendica o victimă care nu se află la morgă sau la spital", a spus el, chiar dacă există puţine speranţe de a găsi supravieţuitori. "Nimeni nu a fost scos în viaţă din dărâmături de marţi, de la ora 15.00", a declarat Mendez, confirmând cifra de peste 150 de răniţi.

Imaginile aeriene arată o gaură imensă în acoperişul localului, care s-a prăbuşit la 00:44 (04:44 GMT) în noaptea de luni spre marţi, în timp ce între 500 şi 1.000 de persoane asistau la un concert al starului merengue Rubby Perez, care a decedat şi el.

„Don Neto”, fondatorul cartelului Guadalajara, eliberat după 40 de ani de închisoare

Narcotraficantul mexican Ernesto Fonseca Carrillo, alias ''Don Neto'', a fost pus în libertate la 94 de ani, după ce a ispășit o condamnare de 40 de ani de închisoare pentru uciderea unui agent antidrog american, au anunțat miercuri seară autoritățile mexicane, relatează AFP.

Fondatorul cartelului Guadalajara, astăzi dispărut dar care în anii 1980 era cel mai puternic din Mexic, a ieșit din închisoare pentru a fi plasat în arest la domiciliu în 2017, din cauza vârstei sale înaintate și a problemelor de sănătate.

O sursă din cadrul justiției federale, care a cerut să nu fie făcută publică, a confirmat pentru AFP că Fonseca Carrillo și-a ispășit pedeapsa, fără a furniza alte amănunte. Potrivit media locale, el și-ar fi ispășit pedeapsa pe 5 aprilie. Traficantul de droguri a fost găsit vinovat de torturarea și uciderea lui Enrique ''Kiki'' Camarena, un agent infiltrat al agenției antidrog a SUA (DEA) și a unui pilot mexican, în 1985.

Fonseca Carrillo era partener cu Rafael Caro Quintero, pe care Mexicul l-a predat SUA pe 27 februarie, împreună cu alți 28 de infractori considerați foarte periculoși și care erau dați în urmărire de Washington. Justiția americană a deschis la rândul său un proces pentru uciderea lui Camarena, la finalul căruia ''Don Neto'' ar putea fi condamnat la moarte. El figurează pe site-ul de internet al DEA ca ''fugar'', fiind căutat pentru ''răpirea și uciderea unui agent federal''.

Trump ridică restricțiile la apă pentru a „face dușurile Americii din nou grozave”

Președintele american Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv care vizează ridicarea restricțiilor asupra presiunii apei, explicând că vrea să poată ''avea grijă de frumosul'' său păr, relatează Reuters. Noul ordin pune capăt măsurilor de eficientizare a consumului de apă luate de ultimii doi președinți democrați, Barack Obama și Joe Biden, și pe care Donald Trump le critica de multă vreme.

Potrivit unei note informative a Casei Albe, Trump va ''pune capăt războiului Obama-Biden cu presiunea apei și va face ca dușurile Americii să fie din nou grozave''. ''Suprareglementarea sugrumă economia americană, întărește birocrația și asfixiază libertatea personală'', a mai notat Casa Albă.

Trump a ordonat Departamentului energiei să anuleze reglementarea introdusă de Obama și reaplicată de Biden care a limitat debitul tuturor parelor de duș de pe piață la 2,5 galoni (9,5 litri) de apă pe minut. Ordinul ridică restricțiile de debit pentru toate instalațiile și aparatele, inclusiv toalete și mașini de spălat vase.

''În cazul meu, îmi place să fac un duș ca lumea, să am grijă de frumosul meu păr'', a declarat Trump la ceremonia de semnare a ordinului din Biroul Oval.

Președintele a mai explicat că, în baza actualelor reglementări, este nevoit să stea sub duș timp de 15 minute, ceea ce este ''ridicol''. ''Vom da drumul ca oamenii să poată să trăiască'', a conchis el.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.