Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Amnesty International îi retrage calificativul de “prizonier de conștiință” lui Navalnîi

Ziarul de Vrancea
23 feb 2021 1272 vizualizări

În anii 2000, opozantul rus a participat la numeroase manifestații alături de grupări de extremă dreaptă care foloseau un discurs naționalist și rasist n apropiații lui Navalnîi acuză o campanie de discreditare care nu ar fi străină de Kremlin

Organizația neguvernamentală Amnesty International a anunțat miercuri că îi retrage opozantului rus Aleksei Navalnîi calificativul de “prizonier de conștiință” pe care i-l atribuise în luna ianuarie, din cauza unor afirmații din trecut în care instiga la ură, dar cere în continuare eliberarea sa și califică drept politice dosarele penale împotriva sa, relatează AFP.

“Amnesty International a luat decizia internă de a nu-l mai califica pe Aleksei Navalnîi drept prizonier de conștiință din cauza comentariilor pe care le-a făcut în trecut”, a indicat organizația cu sediul la Londra, într-un email trimis France Presse, confirmând astfel informațiile apărute anterior în mass-media ruse. “Unele dintre aceste comentarii, pe care Navalnîi nu le-a denunțat în mod public, se încadrează în categoria de apeluri instigatoare la ură, ceea ce este în contradicție cu definiția Amnesty pentru prizonierul de conștiință”, a adăugat organizația, care asigură că “va continua să se lupte pentru eliberarea sa”.

Aleksei Navalnîi (44 de ani) este încarcerat de la jumătatea lunii ianuarie, mai exact de la revenirea sa în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit în luna august cu agent neurotoxic Noviciok de uz militar, otrăvire de care el acuză Kremlinul. Ulterior, el a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare într-un caz de fraudă datând din 2014, pe care îl denunță ca fiind orchestrat politic.

În anii 2000, Aleksei Navalnîi a participat la numeroase manifestații ale Marșului rusesc, adunare anuală a micilor grupări de extremă dreaptă sau monarhiste, care folosesc cu regularitate un discurs naționalist și rasist pentru a critica, în special, migranții din Asia Centrală sau din republicile musulmane din Caucazul rus.

Devenit principalul opozant al Kremlinului, el și-a îmblânzit discursul, abandonând această retorică pe care a justificat-o prin dorința de a vorbi cu toate sferele opoziției față de Vladimir Putin.

Decizia Amnesty International a provocat o avalanșă de critici din partea aliaților lui Aleksei Navalnîi, care au apreciat că organizația a cedat în fața unei campanii organizate de defăimare a acestuia.

Aleksandr Artemiev, responsabilul AI pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat miercuri pentru portalul rusesc Meduza că Amnesty International a primit numeroase cereri de verificare a declarațiilor lui Navalnîi, fără să excludă că aceste solicitări să fie “parte a unei campanii coordonate de discreditare” a opozantului în alte țări.

O sursă din cadrul AI a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru publicația independentă rusă Mediazona că “persoanele având legături cu RT (Russia Today) în diferite țări” ar putea fi în spatele campaniei de discreditare a lui Navalnîi.

Un zgârie-nori din Varșovia a devenit cea mai înaltă clădire din UE

Varso Tower, un zgârie-nori din centrul Varșoviei, a devenit cea mai înaltă clădire din Uniunea Europeană, a anunțat marți dezvoltatorul construcției, după ce muncitorii au ridicat un turn cu înălțimea de 80 de metri, iar înălțimea totală a clădirii a ajuns la peste 310 metri. În pofida arhitecturii unice a clădirii și a faptului că acum este mai înaltă decât The Shard din Londra și Commerzbank Tower din Frankfurt, o parte dintre planurile ambițioase ale constructorilor au fost încetinite de pandemia de coronavirus, a precizat dezvoltatorul imobiliar HB Reavis. Clădirea, preconizată să fie inaugurată în 2022, urmează să fie dotată cu un nivel special pentru panoramă și două ascensoare rapide din sticlă care vor transporta vizitatorii la o viteză de 8 metri pe secundă.

Varso Tower este prevăzut și cu spații pentru restaurante și baruri cu vedere înspre centrul Varșoviei, precum și cu spații de închiriat pentru birouri.

Lucrările de construcție și de închiriere au încetinit sau au fost suspendate din cauza temerilor privind transmiterea COVID-19.

Bărbat, condamnat să-i plătească fostei soții 7.700 de dolari pentru munca domestică

este o decizie în premieră în China și a suscitat numeroase dezbateri în țara asiatică

Un bărbat din China a fost condamnat să-i plătească despăgubiri de mai multe mii de dolari fostei soții pentru munca domestică prestată în timpul celor cinci ani de căsnicie, într-o hotărâre de divorț fără precedent care a declanșat discuții pe tema muncii domestice neremunerate.

Wang, o femeie casnică, a solicitat ca soțul ei să-i plătească 24.700 de dolari după ce acesta a înaintat cerea de divorț la un tribunal districtual din Beijing, în luna octombrie. Wang a spus că a fost lăsată să se ocupe singură de copilul cuplului și de treburile casnice, în timp ce soțului “nu-i prea păsa și nici nu participa la vreo sarcină domestică”, a relatat China National Radio (CNR). Tribunalul a dispus ca soțul să-i plătească lui Wang circa 7.700 de dolari drept “compensații pentru munca domestică” după ce proprietatea comună a fost împărțită în mod egal între cei doi. Wang a primit totodată custodia fiului și plata unei pensii alimentare de 300 de dolari pe lună.

Decizia este prima de acest fel pe baza noului cod civil din China, un pachet legislativ extins despre care guvernul chinez și juriștii spun că va proteja mai bine drepturile individuale. Intrat în vigoare în ianuarie, include o clauză care permite unui soț să solicite la divorț compensații bănești din partea partenerului dacă a îndeplinit mai multe responsabilități legate de îngrijirea copiilor și a rudelor vârstnice.

Hotărârea, relatată pentru prima dată de presa locală la începutul lunii februarie, a devenit săptămâna aceasta un subiect popular pe Weibo, o platformă chineză asemănătoare Twitter, după ce a fost creat un hashtag care atrage atenția asupra deciziei. De miercuri, hashtag-ul a fost vizionat de peste 500 de milioane de ori. În timp ce unii internauți au salutat decizia ca o recunoaștere a muncii domestice, dificile și neremunerate, alții au spus că suma este insuficientă pentru a compensa cinci ani de treburi casnice și munca de îngrijire a unui copil.

Rolurile de gen inechitabile în ceea ce privește munca domestică au fost subiectul unei dezbateri publice în China în ultimii ani pe fundalul unei mișcări feministe în ascensiune. În ciuda nivelului crescut de educație și al statusului economic ridicat, normele de gen și tradițiile patriarhale au rămas neschimbate, iar femeile sunt în continuare cele care îndeplinesc cea mai mare parte din treburile casnice și de îngrijire a copiilor după căsătorie.

Compensațiile pentru munca domestică au drept scop oferirea unei protecții suplimentare soților care au îndeplinit mai multe sarcini domestice sacrificându-și șansele avansării în carieră sau studii, potrivit experților juridic. “Partenerul care lucrează în afara căminului, se poate bucura în continuare după divorț de resurse, conexiuni, status - și poate câștiga în continuare același nivel de venit. Dar partenerul care a muncit în izolarea căminului, trebuie să se confrunte cu problema revenirii în câmpul muncii”, a declarat postul de televiziune CCTV Long Jun, profesor de drept la Universitatea Tsinghua. “Acest lucru înseamnă că persoana casnică va plăti un cost ascuns pentru eforturile depuse în timpul căsătoriei”.

Aproape un milion de străini au părăsit Marea Britanie în ultimele luni

Aproape un milion de oameni au plecat din Marea Britanie spre sfârșitul anului trecut, acesta fiind cel mai mare exod de lucrători străini înregistrat până acum, transmite Reuters.

Conform datelor oficiale prezentate marți, Oficiului național de statistică (ONS) sugerează că doar în ultimele trei luni ale lui 2020 în Marea Britanie erau cu 795.000 de lucrători străini mai puțini decât cu un an mai devreme și cu aproape un milion mai puțini rezidenți născuți în străinătate cu vârsta peste 16 ani. Aceasta, în condițiile în care Marea Britanie a înregistrat cel mai mare bilanț al deceselor atribuite coronavirusului de tip nou din întreaga Europă și a fost afectată în plan economic în mai mare măsură decât orice altă economie majoră. Impactul s-a resimțit mai ales în unele sectoare unde lucrau un mare număr de străini, cum este industria ospitalității, notează Reuters. Cifrele difuzate marți provin dintr-un sondaj oficial privind piața muncii din Marea Britanie și nu se referă la principalele statistici privind imigrația, care a fost suspendată din cauza pandemiei, iar Oficiul de statistică a atenționat că trebuie “folosite cu prudență” din mai multe motive. Aproape 6 milioane de români trăiesc în afara țării, majoritatea dintre aceștia muncind în Marea Britanie, Italia, Spania, Franța.

Un misterios tablou de Van Gogh, dezvăluit la Paris

Casa de licitații Sotheby’s a dezvăluit, ieri, o operă a artistului olandez Vincent Van Gogh (1853-1890) care nu a mai fost expusă în ultimii 100 de ani și care va fi scoasă la vânzare pentru prima dată pe 25 martie.

Este vorba despre o pânză pictată în perioada în care Van Gogh a trăit la Paris, între 1886 și 1888, au declarat surse de la Sotheby’s, despre care se menține secretul în legătură cu detaliile acestei picturi.

În imaginea inclusă în invitația de prezentare apare o pereche plimbându-se pe ceea ce pare a fi colina pariziană Montmartre, cu celebrele mori și vițe de vie în fundal. Cu trăsături difuze, caracteristice postimpresionismului, cuplul, îmbrăcat în negru, se plimbă în mijlocul unui peisaj de iarnă.

UE urmează să producă două-trei miliarde de doze de vaccin împotriva COVID-19 pe an

Uniunea Europeană (UE) face totul în vederea unei accelerări a producției vaccinurilor împotriva COVID-19 și urmează să producă - de la sfârșitul acestui an - între două și trei miliarde de doze vaccin pe an, a anunțat ieri comisarul european însărcinat cu Piața Internă și Industria Thierry Breton.“Este indispensabil ca în Europa să avem acces la vaccin (împotriva COVID-19) în mod echitabil și proporționat, în funcție de stat”, apreciază el.“Europa urmează să aibă, până la sfârșitul anului, capacitatea de a produce între două și trei miliarde de doze pe an”, anunță comisarul. El a precizat că la fabricarea unii vaccin sunt necesare 400-500 de componente, iar “dacă o singură componentă lipsește, atunci se oprește întregul lanț”. Potrivit comisarului european, 178 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost distribuite în lume, potrivit unor date de la 17 februarie. Astfel, “53 de milioane în Statele Unite, 41 de milioane în China și 35 de milioane în Europa”, detaliază Breton.

Un nord-coreean în vârstă de 20 de ani a trecut înot în Coreea de Sud

Un nord-coreean a reușit să ajungă în Coreea de Sud înotând timp de șase ore - pentru a ocoli Zona Demilitarizată (DMZ), una dintre cele mai militarizate frontiere din lune - a anunțat ieri un oficial sud-coreean.

Această întreprindere a provocat un val de critici din partea opoziției și presei sud-coreene, care au constatat că fugarul nu a fost descoperit de militari sud-coreeni, după ce a apărut de mai multe ori pe camere de supraveghere de securitate, iar trecerea acestuia a declanșat alarme.

După semnalarea prezenței acestuia au trecut trei ore până la arestarea bărbatului, care purta un costum de scafandru și labe de înot. Bărbatul, în vârstă potrivit presei de aproximativ 20 de ani, a ajuns pe uscat la Goseong, un oraș situat pe coasta de est. “El pare că a înotat timp de șase ore, purtând o vestă matlasată sub costumul de scafandru și labe de înot. Hainele l-au ajutat să rămână cald și l-au ținut la suprafața apei”, a declarat un reprezentant al Statului Major interame. Curenții mareei au fost în favoarea sa, a notat oficialul militar.

Tânărul și-a abandonat echipamentul înainte să intre într-o canalizare de avacuare a apelor uzate, trecând pe sub un grilaj care oprește accesul la mare în această parte a litoralului. Timp de peste trei ore, el a apărut de opt ori pe camere de supraveghere video, iar alarme sonore au răsunat în două rânduri. Însă militarii însăcinați cu supravegherea frontierei nu l-au observat. După lansarea căutării, militarii au avut nevoie de trei ore pentru a-l găsi, aparent dormind. Oficiali au anunțat că acest bărbat, aparent un civil nord-coreean, și-a exprimat dorința de a dezerta în Coreea de Sud.

Bulgaria va redeschide restaurantele în martie și cluburile de noapte în aprilie

Bulgaria va redeschide restaurantele în martie și cluburile de noapte în aprilie, a declarat miercuri premierul Boiko Borisov, care mizează pe programul de vaccinare și pe un număr important de însănătoșiri ale bolnavilor de COVID-19. Bulgaria a început săptămâna trecută un program de vaccinare în masă, sperând să îmbunătățească ritmul procesului de imunizare, în contextul în care se plasează printre ultimele țări din UE la acest capitol, pe fondul neîncrederii populației față de vaccinurile împotriva COVID1-9. În ciuda unei înmulțiri treptate a noilor infectări cu coronavirus în ultima lună, Borisov a spus că Bulgaria își dezvoltă rapid o protecție împotriva îmbolnăvirilor, care justifică ridicarea restricțiilor. Aproximativ 150.000 de bulgari au fost vaccinați până acum, dintre care 17.000 numai marți, iar alți 200.000 și-au revenit din boală, a spus Borisov la o ședință de guvern. “În Bulgaria, unde există măsuri atent respectate, care sunt în același timp cele mai liberale din Europa, avem rezultate ce le permit oamenilor să trăiască normal. Bulgarii nu simt că există o pandemie, ca în alte țări europene”, a afirmat el.

Bulgaria a redeschis la începutul lui februarie școlile generale, mall-urile și sălile de fitness, dar de la sfârșitul lunii noiembrie ține închise restaurantele și barurile, din cauza temerilor legate de noile tulpini ale coronavirusului, mai contagioase. Decizia a fost primită cu proteste atunci de proprietarii de restaurante și baruri. Ridicarea interdicției înainte de alegerile de la 4 aprilie ar urma cel mai probabil să tempereze parțial nemulțumirea lor. Ministerul Sănătății va prezenta în această săptămână condițiile concrete, legate de capacitate și regulile de distanțare, ce vor trebui respectate pentru redeschiderea restaurantelor.Bulgaria a raportat miercuri 1.800 de noi infectări pentru 24 de ore, aproape jumătate din bilanțul zilnic din noiembrie, dar în creștere față de cele aproximativ 600 de cazuri zilnice de luna trecută.În Bulgaria au fost înregistrate până acum 240.391 de cazuri de infectare, dintre care 9.978 de decese.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.