Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: America își ține răsuflarea: Vot decisiv în Georgia

Ziarul de Vrancea
4 ian 2021 1470 vizualizări

Democrații ar putea preluat și controlul Senatului dacă cei doi candidați din statul american vor câștiga alegerile n republicanii par favoriți, dar au emoții după ce Joe Biden a fost primul candidat democrat la Casa Albă care s-a impus în Georgia după 1992

Locuitorii statului american Georgia votau ieri, în urma unei campanii extraordinare în care s-au mobilizat Donald Trump și Joe Biden, într-un dublu scrutin parțial la Senat care va avea un impact asupra primilor ani la putere ai noului președinte democrat. Alegătorii votau începând de la ora locală 7.00 (14.00, ora României) în acest stat din Sudul american. Alegerile se anunță strânse, iar rezultatul definitiv ar putea fi cunoscut abia peste câteva zile. Mobilizarea se ridică la înălțimea mizei. Aproape 500 de milioane de dolari au fost investiți în spoturi de campanie, iar președinții ales Joe Biden și în exercițiu Donald Trump au intrat în ring pentru a-și susține candidații. În cazul în care cei doi candidați democrați - Jon Ossoff și Raphael Warnock - îi înfrâng pe senatorii republicani în exercițiu - David Perdue și Kelly Loeffler -, Senatul va trece sub controlul democraților.

La instalarea sa la Casa Albă, la 20 ianuarie, Joe Biden va putea, astfel, să conteze pe un Congres în întregime democrat și să-și pună programul în aplicare.

Acest “singur stat poate schimba traiectoria nu doar a următorilor patru ani, ci a viitoarei generații”, a subliniat luni, la un miting de campanie, la Atlanta, Joe Biden. Această perspectivă îi îngrijorează profund pe republicani, care au agitat spectrul unui guvern “radical” și “socialist” până în ultimele momente ale campaniei, marcată de un mare miting al lui Donald Trump.

Aceste alegeri parțiale ar putea fi “ultima voastră șansă de a salva America așa cum o iubim noi”, a tunat președintele republican, care refuză, la peste două luni de la algerile prezidențiale de la 3 noiembrie, să-și recunoască înfrângerea. În pofida unor presiuni și indignării sale, autoritățile republicane din Georgia susțin că victoria lui Joe Biden este dovedită.

Însă, la Dalton, un fief rural conservator, în nord-vestul Georgiei, susținătorii miliardarului newyorkez veniți să-l vadă luni seara (ora locală) se declarau convinși că el a “câștigat” alegerile și denunțau, la fel ca acesta, “fraude masive”, care nu au fost dovedite.

Aceste acuzații nu-i împiedică, însă, să voteze marți cu senatorii republicani, considerând miza prea importantă. “Pentru că eu cred în libertate și nu cred în socialism”, explică Kimberley Hauri, o contabilă, în vârstă de 50 de ani, venită de la Atlanta să-l vadă pe Donald Trump.

Cei doi senatori republicani sunt, în mod teoretic, favoriți în acest stat conservator. David Perdue nu a obținut o victorie în primul tur, însă a obținut aproape 50% din voturi, împotriva lui Jon Ossoff.

Kelly Loeffler ar putea beneficia de numeroase voturi de la un rival republican cu care și-a împărțit susținătorii în prima rundă, împotriva lui Raphael Warnock, care s-a clasat primul.

Cot la cot

Însă democrații speră să învingă, galvanizați de victoria lui Joe Biden în acest stat, la 3 noiembrie, o premieră din 1992. Ei speră la o mobilizare importantă a alegătorilor de culoare, un electorat-cheie pentru democrați.

Republicanii moderați sau alegătorii “independenți” ar putea, în schimb, să se simtă descurajați să participe la alegeri de toate acuzațiile de fraudă, în detrimentul republicanilor.

Peste trei milioane de algători - dintre cei aproximativ șapte milioane înscriși - au votat anticipat - un record în cadrul unor alegeri parțiale la Senat în Georgia. Aceste buletine indică o mobilizare democrată mai mare, însă republicanii erau așteptați să voteze mai ales marți. Astfel este dificil să se prevadă rezultatul scrutinului, iar rarele sondaje îi prezintă pe candidați cot la cot.

La o zi după aceste alegeri parțiale, Congresul se reunește miercuri pentru a înregistra în mod oficial votul marilor electori în favoarea lui Joe Biden - 306 la 232. Rezultatul acestei obligații constituționale - care este de obicei o simplă formalitate - nu ridică vreo îndoială.

Însă “cruciada” lui Donald Trump dă acestei zile un ton special. Unele nume grele republicane, între care liderul majorității republicane în Senat Mitch McConnell, au sfârșit prin a recunoaște victoria lui Joe Biden, însă președintele în exercițiu poate conta în continuare pe susținerea de nezdruncinat a zeci de aleși. Atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat, acești aleși au promis să-și prezinte obiecțiile miercuri și să dea voce acuzațiilor de fraudă la Capitoliu.

Trump a fost amenințător atunci când l-a evocat pe vicepreședintele său Mike Pence, căruia îi revine rolul protocolar de a-l declara pe Joe Biden învingător în alegerile de la 3 noiembrie în cadrul acestei sesiuni. “Sper că marele nostru vicepreședinte nu ne va dezamăgi”, a tunat el. “Dacă ne dezamăgește eu îl voi iubi mai puțin”, a adăugat el. La Washington, în stradă, este prevăzută o mare manifestație în susținerea lui Donald Trump.

Speculații după ce fondatorul Alibaba a dispărut brusc din viața publică

Fondatorul grupului chinez de comerț electronic Alibaba, Jack Ma, a dispărut din viața publică în ultimele două luni, lipsind inclusiv de la episodul final al unui show de televiziune la care trebuia să facă parte din juriu, dând naștere la speculații pe rețelele de socializare în privința locului unde s-ar afla, în timp ce autoritățile de reglementare din China îi investighează imperiul de afaceri.

Cel mai cunoscut om de afaceri chinez nu a mai apărut în public de la un forum de afaceri din luna octombrie, de la Shanghai, la care a criticat sistemul de reglementări din China, într-un discurs care a creat un conflict cu autoritățile în urma căruia listarea diviziei de servicii financiare prin intermediul tehnologiei a grupului Alibaba, Ant Group, de 37 de miliarde de dolari, a fost suspendată. Financial Times a relatat, vineri, că Ma a fost înlocuit din juriu la episodul final din noiembrie al unei emisiuni concurs pentru antreprenori numită Africa’s Business Heroes.

Un purtător de cuvânt al Alibaba a declarat luni că schimbarea a avut loc în urma unui conflict legat de program. Știrile despre absența din viața publică a lui Ma au declanșat speculații pe Twitter, platformă care este blocată în China, dar nu au devenit un subiect important pe rețelele de socializare din China, unde subiectele sensibile sunt cenzurate.

Autoritățile de reglementare chineze au început să verifice afacerile lui Ma după discursul din octombrie al acestuia, începând o investigație antitrust împotriva Alibaba și ordonând Ant să își reformeze afacerile de finanțare și de creditare, inclusiv să creeze o companie holding separată, pentru a îndeplini cerințele de capital.

Acțiunile Alibaba listate la Hong Kong au scăzut luni cu 2,15%.

BioNTech nu garantează o eficiență maximă a vaccinului său în cazul unui rapel întârziat

Compania germană în domeniul biotehnologiei BioNTech avertizează că eficiența maximă a vaccinului său împotriva covid-19 este demonstrată dacă rapelul nu este întârziat. “Eficiența și securitatea vaccinului nu au fost evaluate în alte categorii de dozare” decât cele două injecții efectuate la un interval de 21 de zile în cursul testelor clinice, a anunțat întreprinderea germană, care a dezvoltat împreună cu laboratorul american Pfizer primul vaccin autorizat în Statele Unite și în Uniunea Europeană (UE).

În contextul unor stocuri limitate de vaccin, Danemarca a anunțat luni că distanțează la șase săptămâni injectarea celor două doze. Regatul Unit, care a autorizat vaccinul Pfizer-BioNTech înaintea UE, la începutul lui decembrie, lasă să treacă până la 12 săptămâni de la vaccinare la rapel.

“În acest fel vom putea să vaccinăm cât mai multă lume încă de acum”, a subliniat șeful Agenției daneze de Sănătate Søren Brostrøm, intervievat la postul public de televiziune TV2.

El a precizat că această analiză are la bază documentația prezentată de către alianța americano-germană Pfizer/BioNTech, care prevede efectuarea celei de a doua injecții la 19 până la 42 de zile după prima.

În Germania, Ministerul Sănătății a cerut autorităților sanitare să evalueze opțiunile în vederea unei prelungiri a acestui termen, potrivit unui document pe care AFP scrie că l-a consultat luni. “În pofida faptului că datele demonstrează că există o protecție parțială la 12 zile după prima doză, nu există date care să demonstreze că această protecție se menține după 21 de zile”, a subliniat un purtător de cuvânt al BioNTech. “Noi considerăm că o a doua injecție este necesară în vederea dobândirii unei protecții maxime împotriva bolii”, subliniază această întreprindere cu sediul la Mainz, specializată în tehnologia ARN-ului mesager. Însă, “decizii cu privire la regimuri de dozare alternative sunt luate de către autorități sanitare națioale”, cu care compania se află într-un “dialog continuu”.

Danemarca a luat această decizie și cu privire la vaccinul companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna - aflat în curs de aprobare de către UE - și cel al AstraZeneca și Oxford.

Un farmacist conspiraționist a distrus sute de doze de vaccin

Farmacistul american care a distrus sute de doze de vaccin împotriva COVID-19 luna trecută este „un conspiraționist” convins că vaccinurile sunt periculoase, au informat marți autoritățile americane.

Steven Brandenburg, care lucra în tura de noapte la Centrul Medical Aurora din Grafton, Wisconsin (nord), a scos din frigiderele centrului 57 de fiole de vaccin Moderna, fiecare conținând circa zece doze, deoarece credea că vaccinul ar putea modifica ADN-ul uman. Unele dintre aceste vaccinuri inerte au fost apoi administrate, fără a face vreun rău persoanelor inoculate, potrivit spitalului. Bărbatul a fost concediat, iar spitalul a sesizat autoritățile, care l-au arestat joia trecută. „Intenția sa a fost de a le face ineficace, deoarece a ajuns la convingerea că nu sunt sigure, că metoda ARN folosită pentru fabricarea acestor medicamente le-a făcut periculoase”, a declarat procurorul comitatului Ozaukee, Adam Gerol.

Vaccinurile Moderna și Pfizer-BioNTech se bazează pe utilizarea ARN-ului messenger, o nouă metodă capabilă „să învețe” sistemul imunitar să lupte împotriva virusului.

Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, declarase inițial autorităților spitalului că dozele au fost lăsate accidental fără a fi refrigerate, însă ulterior a recunoscut că le-a retras cu bună știință. „Brandenburg, care a recunoscut că este un conspiraționist, le-a spus anchetatorilor că el crede că vaccinul anti-COVID-19 este periculos pentru oameni, că le poate face rău și modifica ADN-ul”, se arată într-un comunicat al poliției.

Procuratura a declarat că acuzațiile împotriva sa ar putea fi reduse dacă vaccinurile ar fi încă utilizabile.

De asemenea, bărbatul le-a spus autorităților că se află sub o presiune intensă din cauza unei proceduri de divorț, soția sa solicitând custodia exclusivă a celor doi copii ai lor. Soția lui Brandenburg, citată de New York Times, a precizat că acesta i-a spus că „lumea se prăbușește în jurul nostru” și că guvernul „planifică atacuri cibernetice”.

Teoriile conspirației, fără nicio bază, asupra pandemiei, în special privind vaccinurile, s-au răspândit pe rețelele de socializare, în pofida eforturilor depuse de giganții tehnologici pentru a le contracara. Autoritățile și experții consideră că o astfel de campanie de dezinformare reprezintă o amenințare serioasă pentru lupta împotriva virusului, încurajând oamenii să refuze vaccinarea.

Cel puțin 600 de ziariști au murit în lume din cauza COVID-19

Cel puțin 602 ziariști au murit anul trecut în lume în urma infectării cu noul coronavirus, mai mult de jumătate dintre ei (303) în America Latină, iar în Europa recordul negativ îl deține Italia, cu 37 ziariști uciși de COVID-19, a anunțat ieri ONG-ul Press Emblem Campain (PEC). Numărul real este cu siguranță mai mare, întrucât uneori nu este specificată cauza morții și în unele țări nu există informații fiabile, menționează același ONG, care de obicei documentează atacurile asupra jurnaliștilor, dar acum a făcut și o analiză a incidenței COVID-19 în sectorul mass-media.

“Având în vedere trăsăturile profesiei, ziariștii care fac muncă de teren pentru a informa sunt în mod special expuși virusului. Unii dintre ei, mai ales cei independenți și fotoreporterii, nu pot pur și simplu să lucreze de acasă”, a declarat secretarul general al Press Emblem Campain, Blaise Lempen, care din acest motiv cere ca lucrătorii din mass-media să fie incluși în rândul persoanelor care au prioritate la vaccinarea împotriva COVID-19. Cele mai multe decese asociate COVID-19 în rândul jurnaliștilor s-au înregistrat în Peru (93), Brazilia (55), India (53) și Mexic (45). În Europa, după Italia, cu 37 de decese, urmează Spania și Franța, cu 6, respectiv, 5 decese.

Moartea actriței Tanya Roberts, anunțată luni din greșeală

Moartea fostei Bond Girl Tanya Roberts a fost anunțată din greșeală de partenerul ei, scrie Variety. Reprezentantul ei Mike Pingel a declarat pentru Variety că deși partenerul ei, Lance O’Brien, a crezut inițial că a murit, spitalul a sunat luni dimineață să anunțe că este încă în viață. Cu toate acestea, Pingel a spus că Roberts rămâne internată în condiție “gravă”.

O’Brien a putut fi auzit spunând “Oh, mulțumesc Domnului!” când a dat un interviu pentru “Inside Edition”.

Site-ul TMZ a fost primul care a anunțat că actrița încă trăiește.

Roberts a jucat rolul Stacey Sutton în filmul din franciza James Bond “A View to a Kill” (1985), precum și Midge Pinciotti în “That ’70s Show”, între anii 1998 și 2004. Actrița în vârstă de 65 de ani a fost internată la spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles după ce i s-a făcut rău acasă în Ajunul Crăciunului, după o plimbare cu căinii. A fost conectată la un ventilator pentru că nu putea respira.

Nu se știe cum a apărut eroarea, mai ales că în prezent spitalele din sudul Californiei sunt supraaglomerate din cauza internărilor pacienților infectați cu Covid-19. Între 25 și 28 decembrie nu au existat paturi disponibile la terapie intensivă în zona în care se află și spitalul Cedars-Sinai.

Putin și Merkel au discutat despre o posibilă “producție comună de vaccinuri”

Președintele rus Vladimir Putin a evocat împreună cu cancelarul federal german Angela Merkel eventualitatea unei “producții comune de vaccinuri” împotriva noului tip de coronavirus, a anunțat Kremlinul ieri, în condițiile în care Moscova dorește să-și intensifice capacitățile în acest domeniu.

În timpul unei conversații telefonice, cei doi șefi de stat au abordat “problemele de cooperare din lupta împotriva pandemiei de coronavirus” și “accentul a fost pus pe perspectivele posibile de producție comună de vaccinuri”, potrivit unui comunicat al Kremlinului. “A fost convenit să fie continuate contactele asupra acestui subiect între Ministerele Sănătății și alte structuri specializate ale celor două țări”, se adaugă în comunicat.

Potrivit aceleiași surse, Vladimir Putin și Angela Merkel au discutat de asemenea despre reglementarea conflictului dintre forțele Kievului și ale separatiștilor proruși din estul Ucrainei, conflict în mare parte înghețat după acordurile de pace semnate în 2015, dar a cărui componentă politică se află într-un punct mort.

Denumit “Sputnik V” ca omagiu la adresa primului satelit lansat de Uniunea Sovietică în 1957, vaccinul rusesc împotriva noului tip de coronavirus a fost primit cu scepticism pe plan internațional după anunțarea lui încă din august, considerată prematură, încă înainte de începerea testelor clinice în masă (faza 3) și publicarea rezultatelor științifice. Vaccinarea populației ruse cu vaccinul Sputnik V a demarat la începutul lui decembrie și loturi cu doze de vaccin au fost trimise în Belarus, Serbia și Argentina, însă Moscova a recunoscut că nu dispune de suficiente mijloace de producție pentru a fabrica rapid cantitățile necesare.

India ar urma să ajute la producția a 100 de milioane de doze de Sputnik V și parteneriate au fost semnate cu Brazilia, China și Coreea de Sud.

Un ghețar din China, acoperit pentru încetinirea procesului de topire a gheții

Acoperirea ghețarilor cu materiale geotextile uriașe ar putea fi o modalitate eficientă pentru a încetini topirea gheții care se retrage rapid, potrivit unei echipe de cercetare din China.

Echipa de la Institutul nord-vestic de ecologie și resurse din cadrul Academiei de Științe din China a înființat în luna august a anului trecut o zonă de experiment de 500 de metri pătrați în zona ghețarului Dagu din provincia Sichuan din nord-vestul țării, acoperind zona cu membrane geotextile, un tip de material prietenos cu mediul. După aproximativ două luni și jumătate, cercetătorii au constatat că gheața din zona acoperită se topise cu aproximativ un metru mai puțin decât cea din regiunea neacoperită. S-a demonstrat astfel capacitatea acestor materiale de a bloca radiația solară și schimbul de căldură pe suprafața ghețarului, după cum a declarat Wang Feiteng, unul dintre cercetători.

Potrivit lui Wang, ritmul de topire a ghețarilor la nivel mondial s-a accelerat în ultimii ani odată cu schimbările climatice globale. Îndeosebi ghețarii mici, cu o suprafață mai mică de un kilometru pătrat, ar putea să dispară în curând dacă nu se intervine. Cu toate acestea, cercetările s-au concentrat în general asupra procesului și mecanismului de schimbare a ghețarilor, fiind acordată mai puțină atenție găsirii soluțiilor pentru stoparea topirii, a subliniat el. Wang a adăugat că echipa din care face parte va testa metoda de blocare a căldurii și pe alți ghețari din China care au fost grav afectați de schimbările climatice și pe cei care reprezintă o atracție turistică.

Tokyo: Un ton roșu uriaș, vândut cu peste 200.000 de dolari la licitație

Un ton roșu uriaș a fost vândut marți cu 20,8 milioane de yeni (202.000 de dolari) la Tokyo, la prima licitație din 2021 pe piața de pește din capitala Japoniei. Suma obținută a fost mult mai mică decât cel mai mare preț oferit anul trecut - 193 de milioane de yeni - iar prima licitație a fost organizată în timp ce guvernatorul capitalei Tokyo, Yuriko Koike, le-a cerut în mod repetat locuitorilor să evite ieșirile neesențiale pentru a reduce infectările cu noul coronavirus.

Tonul roșu de 208 kilograme, evaluat la 100.000 de yeni pe kilogram la piața de pește Toyosu din capitala Japoniei, a fost vândut companiei Yamayuki, cu sediul la Tokyo. Peștele a fost prins în largul localității Oma, din extremitatea nordică a insulei principale Honshu, unul dintre cele mai bune locuri de pescuit din țară. Japonia se numără printre principalii consumatori de ton roșu din lume, iar pescuitul în exces al acestuia a fost mult timp criticat la nivel internațional.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.