Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Alegeri urmărite atent de întreaga omenire100 de zile până la alegeri: Trump, în dificultate

Ziarul de Vrancea
25 iul 2020 1416 vizualizări

Liderul american invocă „majoritatea tăcută”, cu trei luni înaintea alegerilor prezidențiale n sondajele nu îi sunt deloc favorabile

Donald Trump, aflat în dificultate din cauza modului în care gestionează pandemia covid-19, a invocat ieri o „majoritate tăcută”, pentru a-și afișa încrederea cu 100 de zile înainte de alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie, în pofida faptului că, potrivit sondajelor, este devansat de rivalul său democrat Joe Biden în mai multe state-cheie, relatează AFP. „Campania Trump are mai mult entuziasm, în opinia multor observatori, decât orice altă campanie din istoria marii noastre țări, mai mult chiar ca în 2016”, a dat asigurări pe Twitter miliardarul republican, cu scopul de a recrea impulsul care a condus la victoria sa surpriză în urmă cu patru ani. „Biden nu are niciunul! Majoritatea tăcută va vorbi la 3 noiembrie”, a adăugat președintele, în vârstă de 74 de ani, promițând să arate că mint sondajele care-i atribuie unanim o rămânere în urmă importantă atât la nivel național - o medie de opt puncte procentuale -, cât și în state care fac și desfac destine prezidențiale.

Duminică, noi studii publicate de posturile NBC și CNN îl creditează pe candidatul democrat Joe Biden în frunte în trei state în care Donald Trump a obținut o victorie în 2016 - Arizona, Florida și Michigan. Președintele-candidat a încercat, folosindu-se de o acalmie a epidemiei covid-19, către sfârșitul primăverii, să dea pagina crizei sanitare și să-și reia reuniunile publice cu scopul de a-și galvaniza baza. El a minimalizat, astfel, mult timp pandemia, în contextul în care numărul contaminărilor zilnice cu noul coronavirus „exploda”, mai ales în sud-vestul Statelor Unite - cea mai îndoliată țară din lume, cu 146.500 de morți.

Pe un ton grav, Donald Trump s-a răzgândit și a recunoscut că situația „se va înrăutăți înainte să se îmbunătățească”.

„Frustrați de disensiuni

El a sfârșit prin a preconiza în mod clar purtarea măștii de protecție - ceea ce a refuzat până atunci, spre deosebire de Joe Biden, care se afișează de luni de zile în public numai purtând acest mijloc de protecție. Trump a anulat marea Convenție republicană deschisă publicului în vederea lansării ultimei linii drepte a campaniei sale, prevăzută la sfârșitul lui august în Florida, unul dintre cele mai afectate state de actuala creștere puternică a pandemiei. Adversarul său democrat a stabilit încă din iunie ca această mare reuniune - de la 17 la 20 august, la Milwaukee, în Wisconsin - să fie în esență virtuală. Însă vrând să dea un exemplu în lupta împotriva covid-19, Casa Albă încearcă să-i relativizeze impactul economic. „Eu nu neg că unele dintre aceste state” în care virusul a început să crească din nou puternic „moderează relansarea” economică, a declarat duminică, la CNN, consilierul economic al președinției Larry Kudlow. „Însă, în ansamblu, imaginea este foarte pozitivă”, a adăugat el, preconizând o repornire cu fanfară a econimiei americane în trimestrele trei și patru. Această gestiune a semănat probleme până în rândul anumitor membri ai partidului prezidențial.Guvernatorul republican din Maryland Larry Hogan s-a abținut, duminică, să-l susțină pe Donald Trump. „Mulți oameni ca mine sunt frustrați de disensiuni și disfuncționalități de ambele părți și nu au sentimentul că avem un mare câștig”, a deplâns el la CNN.Devansând în sondaje, Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, cunoscut prin gafele sale, se deplasează doar cu precauție din cauza epidemiei. În pofida faptului că și-a prezentat recent mai multe părți din program, el este mult mai discret decât furtunosul președinte, care-l acuză, în schimb, de faptul că nu este „ager”, că nu iese din „subsolul” său și că este o „marionetă” a „stângii radicale”. După ce i-a adunat pe democrați în spatele candidaturii sale, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama urmează, acum, să dezvăluie, la începutul lui august, numele femeii împreună cu care urmează să candideze, în postul de vicepreședintă.Una dintre posibilele candidate, aleasa de culoare din California Karen Bass, a apărat, tot la CNN, capacitatea democratului de a atrage electoratul afroamerican în urma valului furiei istorice provocate de moartea lui George Floyd, sufocat cu genunchiul de un polițist alb, în mai. „Am încredere în ceea ce va face Joe Biden” în domeniul reformelor poliției și justiției penale, a declarat ea, în timp ce Donald Trump mizează pe o poziție în apărarea „legii și ordinii”.

Conflictul cu 13.000 de morți: cât de viabil este armistițiul Rusia - Ucraina?

n Putin și Zelenski au discutat telefonic despre conflictul din estul Ucrainei și și-au exprimat sprijinul pentru armistițiul care a început ieri Președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au discutat telefonic despre comflictul din estul Ucrainei și și-au exprimat sprijinul pentru armistițiul care începe pe 27 iulie, au anunțat birourile acestora, transmite Reuters. Negociatorii ucraineni, ruși și ai OSCE au convenit o încetare completă a focului între forțele guvernamentale și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, de la sfârșitul lunii iulie, suspendând conflictul militar care a provocat peste 13.000 de morți începând din 2014. „Liderii au convenit că există necesitatea unei implementări urgente a unor măsuri suplimentare pentru susținerea armistițiului din Donbas”, a anunțat biroul președintelui Zelenski. Zelenski a venit la putere anul trecut cu promisiunea încetării conflictului. De atunci, Ucraina și Rusia au implemetat unele măsuri de creștere a încrederii, inclusiv schimburi de prizonieri și retragerea treptată a trupelor, îm zonele desemnate.Putin i-a spus lui Zelenski că decizia Ucrainei de a organiza alegeri regionale în 2020 contravine cu acordurile de pace de la Minsk care au rolul să rezolve conflictul.Kievul intenționează să organizeze alegeri locale în octombrie, la nivel național, cu excepția regiunilor Donețk și Luhansk. Biroul lui Zelenski a arătat că președinte ucrainean i-a spus lui Vladimir Putin că sunt necesari noi pași pentru a elibera cetățenii ucraineni care sunt reținuți în estul Ucrainei, Crimeea și Rusia. Ucraina și Rusia sunt în conflict din 2014, când Moscova a preluat peninsula Crineea și a susținut rebeliunea din estul țării. Luptele majore au luat sfârșit în urna unui acord de încetare a focului convenit în Belarus în 2015, dar au încă ciocniri regulate, în care mor civili, soldați ucraineni și separatiști.

Germania respinge propunerea lui Trump de a reprimi Rusia în G7

Ministrul german de Externe Heiko Maas a respins luni o propunere a președintelui american Donald Trump de a-l invita pe președintele rus Vladimir Putin să reintre în G7, care să redevină astfel G8, relatează Reuters. Donald Trump a evocat săptămâna reintrarea Rusiei în Grupul celor mai industrializate țări din lume, după ce Moscova a fost exclusă din G8 în 2014, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea. Heiko Maas declară într-un interviu publicat în ediția de luni a ziarului Rheinische Post că nu vede vreo șansă ca Rusia să facă parte din nou din Grup atât timp cât nu au loc progrese semnificative în privința Crimeei și războiului cu separatiști proruși în estul Ucrainei. Moscova ar putea contribui cel mai mult la reintrarea sa în Grup, printr-o participare la o soluționare pașnică a războiului din estul Ucrainei, a subliniat ministrul german. Rusia face în continuare parte din G20, un format mai larg din care fac parte și alte țări emergente. „G7 și G20 sunt două formate coordinate judicios. Nu mai avem nevoie de G11 sau G12”, a declarat Heiko Maas, respingând propunerea lui Donald Trump de invitare nu doar a Rusiei, ci și altor țări la reuniunile G7. Maas caracterizează relația cu Rusia drept „în prezent dificilă” în numeroase domenii.

Actorii Tom Hanks și Rita Wilson au primit cetățenia greacă

Actorii americani Tom Hanks și Rita Wilson au primit cetățenia greacă și s-au întâlnit în weekend cu prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis și soția lui, Mareva, potrivit ekathimerini.com. Cei patru s-au întâlnit sâmbătă, iar Mitsotakis a marcat momentul publicând o fotografie pe contul lui de Instagram. „Rita Wilson și Tom Hanks sunt acum mândri cetățeni greci”, a scris prim-ministrul. Întâlnirea a avut loc pe insula Paros. Wilson, cu origini grecești, și Hanks dețin de mult timp o casă pe insula Antiparos, aflată în apropiere. La începutul acestui an, cele două staruri de la Hollywood au fost în atenția presei după ce au fost diagnosticate cu Covid-19, pe când se aflau în Australia.

Numărul doi în ierarhia Hezbollah vrea pace cu Israelul

Numărul doi în ierarhia Hezbollah. șeicul Naim Kassem, îndepărtează perspectiva unei escaladări a violențelor între mișcarea islamistă susținută de Iran și Israel, în urma unei intensificări a tensiunilor, săptămâna trecută, relatează Reuters.„O atmosfera de război în lunile următoare este puțin probabilă”, a declarat duminică, într-un interviu acordat postului de televiziune prosirian al Mayadeen, șeicul Naim Kassem. Tensiunile au crescut la frontiera israeliană cu Siria și Libanul săptămâna aceasta, după ce un combatant Hezbollah a fost ucis într-un atac aerian atribuit Israelului în apropiere de Damasc. În urma asasinării a doi membri Hezbollah la Damasc, în august 2019, liderul Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah a amenințat să reacțineze dacă Israelul ucide alți combatanți în Siria. Armata israeliană și-consolidat prezența la frontiera de nord, cu Libanul.O dronă militară israeliană s-a prăbușit duminică în Liban în cursul unei operațiuni în zona de frontieră.

Un depozit de armament a explodat în Irak din cauza căldurii

Un depozit de armament aparținând poliției irakiene a explodat, la periferia de sud a Bagdadului, din cauza temperaturii extrem de mare și a unor condiții nepotrivite de depozitare, a anunțat armata irakiană, relatează Reuters. Multiple explozii au fost auzite duminică seara la Bagdad. Potrivit unor surse din cadrul dorțelor irakiene de securitate, depozitul, care făceaparte dintr-o bază militară folosită în comun de către poliție și forțe paramilitare, a luat foc în august anul trecut. O persoană a murit, iar alte 29 au fost rănite în incendiul de anul trecut. Nicio victimă nu a fost semnalată imediat, duminică, după explozie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.