Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE Alegeri în Republica Moldova: 20 de dolari pentru un vot

Ziarul de Vrancea
23 feb 2019 1240 vizualizări

Vama din stânga Nistrului a fost blocată de zeci de autocare și sute de cetățeni aduși din regiunile rusofone

Imagini incredibile au fost văzute ieri la Varnița, acolo unde localitatea, dar în special secțiile de votare au fost pur și simplu paralizate de zeci de autocare cu cetățeni aduși din stânga Nistrului, relatează unimedia.info. Potrivit localnicilor, primele autocare au ajuns în localitate pe la ora 6.50. Din primele informații se pare că alegătorii au fost adunați de structurile de forță transnistrene, dar și angajații companiei Sheriff. Martorii spun că ei au fost instruiți să voteze candidații democrați și pentru participare vor primi câte 20 de dolari, potrivit unimedia.info. Despre acest lucru a vorbit și președintele Igor Dodon. Reprezentanții PDM – conduse de oligarhul Plahotniuc - nu au comentat deocamdată informațiile.

Comisia Electorală Centrală a venit cu o reacție la informațiile apărute în spațiul public privind cazurile de transportare la secțiile de votare a cetățenilor cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului. Potrivit CEC, legislația națională nu prevede anumite interdicții privind transportarea cetățenilor către secțiile de votare.

Pe de altă parte, sute de moldoveni și din diaspora au stat la coadă la Iași, Roma, Londra, Bruxelles și Frankfurt.

Dodon a refuzat să voteze pentru reducerea numărului de parlamentari

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a refuzat să voteze la referendumul republican consultativ organizat duminică în țara sa. Acesta s-a prezentat la secția de votare la care este arondat, însă a solicitat membrilor biroului secției de votare doar buletinele de vot pentru alegerea noilor parlamentari ai Republici Moldova, nu și buletinul pentru referendum. "Eu am luat buletine care se referă doar la votul deputaților în Parlamentul Republici Moldova pentru că consider că pe celelalte două nu este un efect direct, este un referendum consultativ și nu va fi modificată Constituția, dar dacă va fi de modificat Constituția, în primul rând trebuie interzisă trecerea deputaților dintr-un partid în altul. În paralel cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova a avut loc, duminică, și un referendum republican consultativ în cadrul căruia electoratul este chemat să își exprime punctul de vedere față de reducerea numărului de parlamentari și față de introducerea unei modalități de retragere a mandatului unui parlamentar. Cele două întrebări înscrise pe buletinul de vot pentru referendum sunt: "Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?" și "Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile?".

Număr record de civili uciși în Afganistat în 2018

n în total 3.804 civili au fost uciși anul trecut, relevă ONU într-un raport

Anul 2018 a fost cel mai sângeros în privința victimelor civile ale conflictului din Afganistan, unde s-au înregistrat 3.804 de morți, marea majoritate atribuite grupărilor insurgente talibane și Statului Islamic, subliniază ONU într-un raport publicat duminică, relatează AFP. Potrivit Misiunii ONU în Afganistan (MANUA) și Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, numărul morților a crescut cu 11% față de 2017. Începând din 2014, cel puțin 3.500 de civili mor anual din cauza consecințelor Războiului din Afganistan. În zece ani de înregistrare a victimelor civile ale conflictului, ONU au numărat 32.000 de morți și 60.000 de răniți. Numărul copiilor uciși a atins, de asemenea, un record în 2018 - 927, față de 826 în 2017 și 926 în 2016. ”Țintirea deliberată a civililor” a contribuit la această creștere semnificativă a numărului morților, subliniază ONU. Civilii sunt vizați cu regularitate în atacuri sinucigașe comise de grupări insurgente sau în bombardamente aeriene și lupte la sol ale forțelor proguvernamentale. Astfel, 63% dintre morți și răniți sunt imputate grupărilor - 37% talibanilor, 20% SI și 6% altor grupări -, iar 24% sunt victime colaterale ale forțelor guvernamentale - 14% ale forțelor armate afgane și 6% ale coaliției internaționale.

393 de morți atribuite NATO

ONU atribuie, de altfel, 393 de morți coaliției internaționale a NATO și 118 forțelor aeriene afgane. ”Este pentru prima oară când operațiuni aeriene conduc la moartea a peste 500 de civili”, se subliniază în raport. Numai în 2018, ”aproape același număr de civili a fost ucis în bombardamente cât în anii 2014, 2015 și 2016 la un loc”. Aviația americană, care susține forțele aeriene afgane, și-a intensificat în mod considerabil atacurile aeriene în 2018.

Potrivit Centrului de comandament al US Air Force, 7.362 de rachete și drone au vizat poziții inamice - dublu față de anul precedent, în care s-a înregistrat deja un record. Grupările insurgente sunt responsabile de moartea a 2.243 civili și rănirea altor 4.737 - reprezentând o creștere de 3% față de 2017, ”în principal în urma utilizării fără discernământ a unor dispozitive explozive”, subliniază ONU. În raport sunt înregistrate 65 de atacuri sinucigașe în 2018, majoritatea în capitală, soldate cu 481 de morți și 1.150 de răniți.

Mueller cere ca Manafort să fie condamnat la o pedeapsă exemplară

Biroul procurorului special însărcinat cu ancheta rusă Robert Mueller îl acuză pe fostul director de campanie a lui Donald Trump Paul Manafort de infracțiuni repetate și deliberate și cere, într-un document judiciar publicat sâmbătă, să fie condamnat la o pedeapsă exemplară, scrie presa americană. Paul Manafort a pledat vinovat de două capete de acuzare în cadrul unei înțelegeri în vederea reducerii sentinței și urmează să își afle pedeapsa la 13 martie.

Biroul lui Mueller nu cere, în acest memorandum, adresat judecătoarei însărcinate cu cazul, o pedeapsă anume, ci subliniază gravitatea infracțiunilor pe care acesta le-a comis, inclusiv după ce a fost inculpat. ”Manafort a comis o serie de delicte, timp de un deceniu, până în toamna lui 2018”, se arată în document. El ”a ales în mod repetat și deliberat să încalce legea”, se arată în memorandum, în care sunt enumerate frauda fiscală, spălarea de bani, obstrucționarea justiției, frauda bancară și încălcarea unei legi care reglementează activitatea de lobby. ”Faptele sale penale au fost îndrăznețe” și au continuat chiar și după ce a fost inculpat, printr-o tentativă de intimidare a martorilor. Manafort a mințit de asemenea poliția federală (FBI), procuratura și justiția, continuă procurorii.

”Comportamentul lui Manafort, după ce a pledat vinovat, este pertinent pentru sentința sa. El reflectă o persistență în a comite delicte și o absență a remușcării”, se arată în memoriu. Documentul, datat vineri, era așteptat vineri seara, însă a fost făcut public abia sâmbătă. Numeroase pasaje din document au fost cenzurate înainte de a fi făcut public. În concluzie, procurorul special o îndeamnă pe judecătoare ”să țină cont de gravitatea acestui comportament”, pentru ca pedeapsa cu închisoarea ”să-l decurajeze pe Manafort în mod expres și pe toți cei care, în general, ar vrea să comită delicte asemănătoare”. Manafort a fost de acord să colaboreze cu anchetatorii, însă este acuzat că mințit, după ce a încheiat o înțelegere în acest sens, cu privire la contacte pe care le-a avut în 2016 și 2017 cu Konstantin Kilimnik, un fost asociat cu legături cu serivcii de informații de la Moscova.

Aceste minciuni par că urmează să înăsprească pedeapsa de maximum zece ani de închisoare care figura inițial în înțelegerea prin care pleda vinovat în schimbul reducerii sentinței.

Papa Francisc compară abuzurile sexuale asupra unor minori cu ”sacrificarea” unor copii în ”rituri păgâne”

Papa Francisc a comparat ieri abuzurile sexuale asupra unor minori cu ”sacrificarea” unor copii în ”rituri păgâne”, luând cuvântul în ultima zi a unui summit al Bisericii Catolice consacrat acestui subiect.

”Asta îmi amintește practica religioasă crudă, răspândită în trecut în anumite culturi, care consta în a oferi ființe umane - mai ales copii - ca sacrificiu în rituri păgâne”, a declarat Papa. Francisc a insistat mult asupra prezenței ”răului” și a apreciat că membrii clerului care se fac vinovați de asemenea fapte devin ”instrumente ale Satanei”. ”Inumanitatea fenomenului la nivel mondial devine și mai gravă, și mai scandaloasă în Biserică, pentru că intră în contradicție cu autoritatea sa morală și credibilitatea sa etică. Persoana consacrată, aleasă de Dumnezeu pentru a îndruma sufletele către salvare se lasă aservită propriei sale fragilități umane sau propriei sale boli, devenind astfel un instrument al Satanei”, a tunat el. ”În abuzuri, noi vedem mâna răului care nu iartă nicii măcar inocența unor copii”, a adăugat Papa. Suveranul Pontif a îndemnat la apărarea copiilor de ”lupi înfometați”.

Acest discurs, foarte așteptat, a consacrat o îndelungată dezvoltare unor statistici disponibilie despre abuzuri sexuale comise în lume, în toate sferele societății, în familii, școli și medii sportive. ”Ne aflăm, așadar, în fața unei probleme universale și transversale care, din nefericire, există aproape peste tot”, a insistat Papa.

NASA a aprobat primul zborul test al unei rachete SpaceX către SSI

NASA a aprobat primul zbor test al unei rachete fără echipaj uman a SpaceX, companie deținută de miliardarul Elon Mosk, către Stația Spațială Internațională, care este programat să aibă loc pe 2 martie.

Racheta va transporta în premieră o nouă capsulă destinată echipajelor umane. Aprobarea reprezintă depășirea unui nou obstacol de către SpaceX în proiectul său de a ajuta NASA să reia programul spațial cu echipaje umane, blocat de la retragerea navetelor spațiale ale agenției, la sfârșitul lui 2011. NASA a atribuit SpaceX un contract de 2,6 miliarde de dolari și Boeing un contract de 4,2 miliarde de dolari, pentru construirea, separat, a unor rachete și sisteme de lansare a capsulelor în vederea transportării astronauților americani către și dinspre Stația Spațială Internațională, care zboară la o distanță de 402 kilometri de Pământ. ”La capătul unei zile de briefing-uri și discuții, NASA și SpaceX continuă planurile de efectuare a primului test de zbor fără echipaj al rachetei Crew Dragon, într-o misiune către Stația Spațială Internațională”, a anunțat NASA într-un comunicat.

Kim Jong Un vrea să-și cruțe copiii de povara nucleară

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a spus șefului diplomației americane Mike Pompeo că nu vrea ca copiii săi să trăiască sub jugul armei nucleare, a dezvăluit un fost oficial din cadrul CIA la curent cu această discuție pentru două instituții de presă, relatează Reuters.

Kim Jong Un i-a spus acest lucru lui Mike Pompeo în cursul unei vizite la Phenian, în aprilie 2018, în vederea pregătirii summitului istoric din iunie 2018, în Singapore, între dictatorul nord-coreean și președintele american Donald Trump, a declarat pentru agenția sud-coreeană de presă Yonhap și ziarul Wall Street Journal (WSJ) acest fost oficial, Andrew Kim. ”Sunt tată și soț. Și am copii”, i-a spus cel mai puternic om de la Phenian șefului diplomației americane, a răspuns Andrew Kim, când a fost întrebat ce părere are despre voința lui Kim Jong Un de a pune capăt programului nuclar nord-coreean.

”Și nu vreau ca copiii mei să poarte arma nucleară în spate toată viața lor. Acesta a fost răspuns său”, a continuat Andrew Kim în cursul unei conferințe, vineri, la Centrul de Cercetare Asia-Pacific din cadrul Universității Stanford. Kim Jong Un a plecat cu trenul de la Phenian către Vietnam, unde participă miercuri și joi la al doilea summit cu Donald Trump, după ce prima lor întâlnire a dat puține rezultate concrete în domeniul ”denuclearizării”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.