Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: AI: Planul de pace al lui Trump, “un manual pentru suferință și abuzuri”

Ziarul de Vrancea
27 ian 2020 1998 vizualizări

Organizația nonguvernamentală cere comunității internaționale respingerea documentului, prezentat la Washington drept “Acordul Secolului”

Amnesty International (AI) a caracterizat planul de pace al Statelor Unite drept “un manual pentru mai multă suferință și abuzuri în Israel și în teritoriile palestiniene ocupate” și a solicitat comunității internaționale respingerea documentului. Potrivit organizației nonguvernamentale, așa-numitul “Acord al Secolului” crește pericolul de “exacerbare a încălcărilor și de consacrare a impunității” și include măsuri contrare legislației internaționale, precum anexarea Văii Iordanului și a coloniilor evreiești din Cisiordania ocupată, acțiune a cărei implementare premierul israelian în exercițiu, Benjamin Netanyahu, intenționează să o înceapă de duminica aceasta.

“Timp de peste jumătate de secol de ocupație, Israelul a impus un sistem de discriminare instituționalizată față de palestinieni, negându-le drepturi de bază”, semnalează un responsabil al AI pe probleme politice din regiune, care remarcă totodată că planul Washingtonului aprobă “aceste politici brutale și ilegale”.

Un alt element al propunerii asupra căruia alertează organizația este posibilitatea ca israelienii și palestinienii să schimbe teritorii, inclusiv zone în prezent israeliene cu o populație majoritar palestiniană. În raport cu aceasta, AI avertizează că “cetățenii palestinieni din Israel în aceste zone ar putea fi privați de drepturile lor fundamentale”.

Totodată, ONG consideră că “o pace justă și durabilă necesită un plan care să dea prioritate drepturilor omului pentru palestinieni și israelieni și să includă justiție și compensații pentru victimele crimelor de război și ale altor încălcări grave”.

AI nu este unica organizație apărătoare a drepturilor omului care și-a exprimat respingerea față de planurile Casei Albe. Organizația nonguvernamentală israeliană Pace Acum a arătat că aceste planuri “sunt departe de realitate” și “vor perpetua conflictul” și că “oamenii din regiune, de ambele părți, sunt cei ce vor suferi”. Aceeași ONG a chemat la stabilirea unui stat palestinian pe baza frontierelor anterioare ocupației israeliene din 1967 și a cerut evacuarea așezărilor evreiești din Cisiordania, așa cum avea în vedere opinia internațională majoritară, care contrazice noua poziție a SUA.

Hagai El Ad, directorul ONG israeliene Betselem, consideră că propunerea prezentată marți “nu oferă palestinienilor mai multe drepturi sau un stat, ci o situație permanentă de apartheid”.

În plus, el a acuzat guvernul israelian că “lucrează fără încetare pentru a promova supremația unui popor pe seama altuia” și a apreciat că unicul viitor care poate oferi o autentică pace va trebui să fie bazat pe “egalitate, libertate, demnitate și drepturi pentru toți”.

Președintele palestinian: “Palma secolului”

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a numit planul de pace pentru Orientul Mijlociu al lui Donald Trump drept “palma secolului” și mii de palestinieni au protestat în Gaza și Cisiordania. Grupul islamist Hamas a anunțat că va confrunta propunerile “agresive” ale lui Trump, pe care l-au acuzat că vorbește “fără sens” despre Ierusalim.

Planul președintelui Trump prevede o soluție cu două state pentru conflictul care are loc de mai multe decenii, potrivit căreia Israelul și viitorul stat palestinian vor conviețui unul lângă celălalt, cu anumite condiții. Potrivit planului, statul palestinian va avea capitala în Ierusalimul de Est, într-o zonă care va fi separată de cea mai mare parte a orașului de o barieră militară israeliană. Palestinienii resping orice propunere în care capitala nu se va afla în tot Ierusalimul de Est, care include Orașul Vechi înconjurat de zid și numeroase locuri sfinte pentru musulmani, evrei și creștini. Trump, în remarcile făcute marți la Casa Albă, a spus că Ierusalimul va rămâne capitala nedivizată a Israelului. “Îi spun lui Trump și lui Netanyahu: Ierusalimul nu este de vânzare, toate drepturile noastre nu sunt de vânzare și nu sunt negociabile. Iar acordul vostru, conspirația, nu va trece”, a declarat Abbas într-un mesaj transmis la televiziune din Ramallah, Cisiordania, ocupată de Israel. Abbas a spus că “este imposibil pentru orice copil palestinian, arab, musulman sau creștin să accepte” un stat fără Ierusalim. Israelul a ocupat partea estică a Ierusalimului, alături de Cisiordania și Gaza în timpul unui război din 1967.

Palestinienii vor accepta numai negocierile bazare pe legislația internațională și susținute de rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, a spus Abbas, a cărui Autoritate Palestiniană controlează numai părți limitate, auto-guvernate, din Cisiordania.

În Gaza City, palestinienii au ars anvelope și au scandat: “Trump este nebun”. “Am venit aici să respingem acest acord, acordul american al rușinii. Statele Unite sunt responsabile pentru toate distrugerile din lumea arabă”, a afirmat un protestatar.

Caz rar în Rusia: Cinci polițiști implicați în arestarea unui jurnalist, arestați

Justiția rusă a anunțat ieri arestarea a cinci foști polițiști care l-au reținut în 2019 pe jurnalistul de investigație Ivan Golunov, acuzat pe nedrept de trafic de droguri, într-un caz care a mobilizat anul trecut societatea civilă din Rusia și organizațiile de media.

Jurnalist la site-ul de internet Meduza, renumit pentru anchetele sale privind corupția și escrocheriile din sectoare precum microcreditele și serviciile funerare, Ivan Golunov a fost arestat la începutul lunii iunie 2019 de către polițiști care pretindeau că au descoperit importante cantități de droguri în rucsacul și apartamentul său.

Exonerat în cele din urmă și eliberat din detenție câteva zile mai târziu în urma unei mobilizări fără precedent a mass-media și societății civile ruse, cazul său a devenit un simbol al impunității de care se bucură polițiștii corupți în Rusia.

Cinci polițiști, implicați în arestarea sa, au fost totuși demiși din funcție după scandalul provocat de acest caz, imputându-li-se de conducere că “și-au făcut prost treaba cu înscenarea cu drogurile”, după cum au relatat unele media ruse. Aceștia plasaseră drogurile într-un alt apartament, unde poliția moscovită susținea că a fost descoperită captura, iar când televiziunile publice (subordonate puterii) au difuzat imaginile cu flagrantul, adevărul a ieșit la iveală. În timpul anchetei, a ieșit repede la iveală și faptul că pe pachețelele cu droguri nu existau amprentele lui Ivan Golunov.

Arestați miercuri, “ei vor fi interogați de anchetatori”, indică într-un comunicat Comitetul de anchetă, organismul responsabil cu principalele dosare penale în Rusia.

În timp ce Ivan Golunov a denunțat în ultimele luni lentoarea anchetei cu privire la acțiunile polițiștilor care l-au arestat, președintele Vladimir Putin a anunțat în decembrie, în conferința sa anuală de presă, că urmărirea penală a fost începută împotriva lor.

Doi înalți responsabili din poliția rusă au fost destituiți de Vladimir Putin în acest caz, cu un deznodământ neobișnuit în Rusia, unde serviciile de securitate și poliția sunt foarte des acuzate de înscenări cu drogurile împotriva persoanelor indezirabile, îndeosebi din rândurile opoziției și mass-media, sau pentru a-și face planul lunar de arestări operate.

China: Numărul de infecții cu noul virus îl depășește pe cel cu SARS

 chinezii lucrează împreună cu rușii la un vaccin

Numărul de infecții cu noul coronavirus în China l-a depășit pe cel din epidemia SARS în această țară în 2002-2003, potrivit datelor oficiale publicate miercuri. Autoritățile sanitare chineze au anunțat că au înregistrat 5.974 de cazuri confirmate de contaminare în China continentală, cu peste 1.400 mai mult decât cu o zi înainte, și 132 de decese. Virusul SARS a infectat 5.327 de persoane în țară, amintește AFP.

Rusia și China lucrează împreună la dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus chinez, iar Beijingul a trimis Moscovei genomul virusului, a anunțat ieri Consulatul Rusiei în orașul chinez Canton. “Experți ruși și chinezi au început să dezvolte un vaccin”, a anunțat consulatul într-un comunicat publicat pe site. Rusia nu a semnalat niciun caz de contaminare cu noul coronavirus pe teritoriul său.

Bilanțul militarilor americani răniți în atacul iranian revizuit în creștere

Bilanțul atacului iranian de la începutul lui ianuarie asupra a două baze în Irak în care se aflau militari americani, un vârf al tensiunilor între Washington și Teheran, a crescut la 50, a anunțat Pentagonul.

În total 50 de militari americani - cu 16 mai mulți decât s-a anunțat vineri - au prezentat comoții cerebrale în urma acestui atac cu rachete vizând baza aeriană Ain al-Assad, a anunțat Departamentul american al Apărării. Între acești militari, potrivit Pentagonului, 31 au primit îngrijiri la fața locului și s-au întors deja la unitățile din care fac parte. Alți 18 militari au fost evacuați către un spital militar din Germania și către un spital din Kuwait.

Este vorba despre o problemă spinoasă, în contextul în care Donald Trump a anunțat într-un discurs televizat, la o zi după atacul iranian cu rachete, că niciun american nu a fost rănit în Irak.

Teheranul a lansat în noaptea de 7 spre 8 ianuarie 22 de rachete asupra a două baze în care se aflau o parte dintre cei 5.200 de militari americani staționați în Irak, ca represalii față de asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, la 3 ianuarie, într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) la Bagdad. Întrebat săptămâna trecută despre bilanțul revizuit în creștere al acestor atacuri iraniene cu rachetă, Donald Trump, care încearcă să evite orice escaladare militară cu Iranul, a minimalizat impactul. “Am auzit că-i doare capul”, a declarat el. “Eu nu consider asta răni grave”, adăuga el.

Berlinul deține proba faptului că Huawei a colaborat cu spionajul chinez

Guvernul german se află în posesia unor probe care arată că Huawei, primul producător mondial de echipament de telecomunicații, a colaborat cu serviciile chineze de informații, dezvăluie în ediția de miercuri Handelsblatt. “La sfârșitul lui 2018, Statele Unite ne-au trimis informații potrivit cărora Huawei a cooperat în mod dovedit cu autoritățile chineze în domeniul securității”, scrie ziarul, cirând un document confidențial de la Ministerul german de Externe.

Contactate de Reuters, nici diplomația germană și nici Huawei nu au comentat dezvăluirile. Dezvăluirile Handelsblatt ar urma să alimenteze o dezbatere aprigă în interiorul Guvernului german cu privire la problema excluderii sau nu a Huawei de la dezvoltarea pe teritoriul german a unei rețele mobile de generația cincea (5G).

Washingtonul acuză Huawei de spionaj în contul Beijingului și își îndeamnă aliații să nu se aprovizioneze de la grupul chinez în construirea rețelelor lor 5G. Huawei respinge aceste acuzații.

Partidul Social-Democrat german (SPD), care face parte din Guvern alături de Uniunea Creștin Democrată (CDU) și Uniunea Creștin Socială (CSU), reclamă excluderea specialistului chinez în echipamente de rețea, însă conservatorii Angelei Merkel sunt împărțiți, în contextul în care operatorii germani - cu toții clienți ai Huawei - avertizează că interzicerea grupului chinez ar antrena întârzieri importante și ar costa miliarde de euro.

2019, anul cel mai sângeros pe rutele migrației americane

Rutele migrației americane și mai ales frontiera Statelor Unite cu Mexicul au fost anul trecut cele mai sângeroase înregistrate vreodată de Organizația Internațională pentru Migrații (OIM), potrivit acestei agenții ONU. În total, 810 persoane au murit “încercând să traverseze deșerturi, fluvii sau terenuri izolate pe diverse rute ale migrației din Americi în 2019”, a anunțat Celula Missing Migrants (“migranți dispăruți”) a Centrului de analiză a migrației al OIM. Este vorba, subliniază organizația ONU într-un comunicat, despre “cel mai mare număr de morți documentat în această regiune” de când OIM a început să culeagă date în 2014. În șase ani, 3.800 de migranți au murit pe aceste rute. “Aceste date ne amintesc trist că lipsa de opțiuni a unei mobilități sigure și legale împinge persoanele pe drumurile cele mai invizibile și riscante”, expunându-le “celui mai mare pericol”, a deplâns directorul centrului de analiză Franck Laczko.

În fiecare an, din 2014, numărul migranților care mor încercând să traverseze frontiera ce desparte Mexicul de Statele Unite cește, subliniază OIM. Astfel, 497 de persoane au murit aici în 2019, iar 2.403 în șase ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.