Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Adunarea Generală ONU a condamnat anexarea teritoriilor ucrainene

Ziarul de Vrancea
12 oct 2022 819 vizualizări

Zelenski s-a arătat recunoscător celor 143 de state care au votat rezoluția n “Rusia nu poate șterge de pe hartă un stat suveran”, a declarat Joe Biden

Adunarea Generală ONU a aprobat cu o largă majoritate o rezoluție care condamnă anexarea a patru teritorii ucrainene de către Rusia, considerând că este ilegală și că nu este validă.

Trei sferturi dintre membrii Adunării Generale ONU, care numără 193 de membri, adică 143 de țări, au votat în favoarea rezoluției, care a calificat acțiunile Moscovei de anexare a patru regiuni ucrainene ca ilegală, adâncind izolarea internațională a Rusiei.

Doar patru țări s-au alăturat Rusiei pentru a vota împotriva rezoluției - Siria, Nicaragua, Coreea de Nord și Belarus. Treizeci și cinci de țări s-au abținut de la vot, inclusiv India și partenerul strategic al Rusiei, China.

Președintele american Joe Biden a declarat că votul a transmis un „mesaj clar” Moscovei. „Miza acestui conflict este clară pentru toți, iar lumea a transmis un mesaj clar ca răspuns – Rusia nu poate șterge un stat suveran de pe hartă”, a spus el într-un comunicat. „Rusia nu poate schimba granițele cu forța. Rusia nu poate pune stăpânire pe teritoriul unei alte țări ca fiind al său”, a afirmat Biden.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este „recunoscător celor 143 de state care au susținut rezoluția istorică a ONU”, postând pe Twitter: „Lumea și-a spus cuvântul – încercarea (Rusiei) de anexare este fără valoare și nu va fi niciodată recunoscută de națiunile libere”.

În timpul sesiunii speciale de urgență a Adunării privind Ucraina, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că votul „este important nu doar pentru viitorul Ucrainei și al Europei, ci și pentru fundamentele acestei instituții”. „La urma urmei, ONU a fost construită pe o idee: că niciodată nu i se va mai permite unei țări să preia cu forța teritoriul alteia”, a adăugat Thomas-Greenfield.

Oficial rus: Primirea Ucrainei în NATO ar putea duce la al treilea război mondial

Primirea Ucrainei în NATO ar putea duce la un al treilea război mondial, a afirmat secretarul adjunct al Consiliului Securității Federației Ruse, Aleksandr Venediktov, într-un interviu difuzat joi de agenția TASS. “Kievul știe foarte bine că un asemenea pas ar însemna o escaladare garantată spre un al treilea război mondial”, a spus Venediktov. “Pe asta contează, se pare (ucrainenii) - să creeze zgomot informațional și să atragă din nou atenția asupra lor”, a adăugat el.

Venediktov a reiterat de asemenea poziția rusă conform căreia Occidentul, prin ajutorul acordat Ucrainei, indică faptul că “ia parte direct la conflict”.

La sfârșitul lui septembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că țara sa va solicita o aderare “accelerată” la NATO, imediat după ce Rusia a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene.

Șeful Gazprom: „Nu există nicio garanție” că Europa va supraviețui acestei ierni

Șeful gigantului energetic rusesc Gazprom avertizează țările europene cu privire la consecințele renunțării la energia provenită din Rusia. Nu-i „nicio garanție” că Europa ar supraviețui acestui sezon de iarnă, bazându-ne pe rezervele sale actuale de gaz, a spus miercuri Alexei Miller, CEO-ul companiei Gazprom, deținută de statul rus, relatează CNN.

Vorbind la o conferință pe teme energetice desfășurată la Moscova, Miller a mai susținut că gazul din depozitele subterane ale Germaniei ar fi suficient doar pentru două luni, maximum două luni și jumătate.

Instalațiile de stocare a gazelor din UE sunt umplute în proporție de circa „90% din capacitate și suntem în frunte din acest punct de vedere”, a afirmat miercuri ministrul ceh pentru Industrie și Comerț, Jozef Sikela, după o reuniune a miniștrilor Energiei din Uniunea Europeană, la Praga.

Criza energetică din Europa s-a adâncit pe măsură ce Rusia a limitat exporturile de gaze naturale, forțând guvernele să cheltuiască miliarde de euro pentru a proteja afacerile și consumatorii de explozia facturilor la energie.

O nouă meserie - coordonator de intimitate: Supraveghează scenele de sex de la Hollywood

Explozia mișcării MeToo acum cinci ani nu numai că a declanșat o avalanșă de acuzații la Hollywood, ci a provocat și o mică revoluție odată cu apariția “coordonatorilor de intimitate” pentru a supraveghea scenele de sex. În plină expansiune, această nouă profesie a devenit esențială pe multe platouri de filmare. Dar industria rămâne afectată de luptele pentru putere și de teama de a spune nu, scrie Le Figaro.

De la dezvăluirile din 2017 despre comportamentul prădător al atotputernicului producător Harvey Weinstein, acuzat de peste 90 de femei de hărțuire, agresiune sexuală sau viol, Hollywoodul și-a revizuit atitudinea.

Pe platourile de filmare, noii profesioniști planifică scenele de sex, evaluează consimțământul actrițelor și le oferă echipament pentru a se asigura că demnitatea lor este respectată.

Coordonatorul de intimitate din New York, Claire Warden, vede o “diferență incredibilă” de la apariția MeToo. Anterior, “a fost multă rezistență din partea industriei, a regizorilor, a unor actori, a producătorilor”, a declarat ea pentru AFP. Potrivit acesteia, între 60 și 80 de astfel de coordonatori lucrează în prezent în Statele Unite. Iar programul Intimacy Directors and Coordinators (IDC), din care face parte, formează din ce în ce mai mulți astfel de supraveghetori.

Profesioniștii din cinematografie încep să-și revizuiască atitudinea, “după ani de zile în care am strigat în gol cât am putut pentru a educa industria”, a spus ea. Înainte de 2017, coordonatorii de intimitate lucrau mai ales în cinematografe și erau absenți în mod evident din film și televiziune, unde adesea actrițele izolate depindeau de departamentul de costume pentru a crea elemente de recuzită cu scopul de a-și acoperi organele genitale în timpul scenelor de sex. Dar după “cutremurul” cu Weinstein, HBO a angajat un coordonator de intimitate pentru serialul său “The Deuce” despre industria porno din New York din anii 1970. Iar scenaristul său David Simon a anunțat că nu va mai lucra niciodată fără unul.

Puternicul canal, producător de succese globale precum “Game of Thrones” sau “Sex and The City”, a impus obligatorie prezența unui coordonator de intimitate pentru toate serialele sale. De acum, firmele specializate oferă tanga fără atașamente, accesorii din silicon și alți adezivi adaptați diferitelor tenuri sau culori ale pielii. Ceva care să le liniștească pe tinerele actrițe, precum Sydney Sweeney. Într-un interviu recent acordat revistei Variety, artista în vârstă de 25 de ani, cap de afiș al serialului “Euphoria”, a explicat că “nu s-a simțit niciodată jenată” din cauza coordonatorilor de intimitate. “Este un mediu foarte sigur. Sunt foarte norocoasă să ajung într-un moment în care depunem atât de mult efort în acest proces”, a spus ea. “Chiar și atunci când acceptăm ceva, ei ne întreabă pe loc în aceeași zi: “Te-ai răzgândit? Pentru că poți”. E cu adevărat bine”.

Totuși, nu totul este roz, deoarece industria are un drum lung de parcurs când vine vorba de consimțământ. Actrița Christina Ricci, vedeta serialului “Yellowjackets”, a dezvăluit astfel pentru Variety că o producție a amenințat deja că o “aduce în fața justiției” dacă refuză să participe la o scenă de sex. “Actrițele nu au început să se exprime în 2017”, reia Claire Warden. “Vorbim de foarte mult timp și nimeni nu ne asculta. Industria a încercat cu adevărat să înece aceste voci”. Potrivit ei, a spune “nu” rămâne percepută ca o postură “periculoasă” de multe femei din cinema. “Suntem condiționați să credem că vei fi catalogată ca o divă. Că nu vei avea un loc de muncă, că nimeni nu va lucra cu tine, că nu ești suficient de implicată sau nu ești suficient de curajoasă”.

Surse FSB: Rusia a pierdut “irecuperabil” 90.000 de soldați în Ucraina

Pierderile irecuperabile ale armatei ruse în Ucraina sunt de peste 90 de mii de oameni, scrie publicația rusă independentă Important Stories, precizând că are informația din două surse: un fost ofițer al serviciilor speciale rusești și un actual ofițer FSB. „Pierderile irecuperabile” îi includ pe soldații uciși, dispăruți, care mor din cauza rănilor în spitale, precum și pe cei răniți care nu se pot întoarce la serviciul militar.

Potrivit ultimei estimări a autorităților de la Kiev, armata rusă a pierdut peste 63.000 de soldați. Ministerul Apărării de la Kiev spune că este vorba de „personal eliminat”, fără să precizeze ce include această categorie.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat pe 5 septembrie că „se estimează până în prezent că peste 25.000 de soldați ruși și-au pierdut viața”.

„Dacă includem morții, răniții, cei luați prizonieri sau zecile de mii de dezertori, până acum sunt peste 80.000 de morți sau răniți și celelalte categorii”, a spus Wallace, potrivit CNN.

Serghei Șoigu, a susținut pe 21 septembrie că doar 5.937 de soldați au murit în Ucraina. Ministrul rus al Apărării, a adăugat, că „mai mult de 90% dintre răniți s-au întors la datorie”.

Un creier crescut în laborator a reușit să joace un joc video

Celule cerebrale crescute într-un laborator au reușit să învețe să joace un joc video din anii 1970. Jocul de tip tenis, Pong, a fost jucat de creierul de laborator care, spun cercetătorii, poate să simtă și să răspundă la schimbări în mediul său, scrie BBC, preluat de digi24.ro.

Cercetătorii spun că „mini-creierul” este capabil să simtă ce se întâmplă în jur și să răspundă la stimuli din mediul său.

Într-un articol publicat în jurnalul științific Neuron, Dr. Brett Kagan de la compania Cortical Labs spune că a creat primul creier de laborator capabil de simțire și percepție. Alți experți descriu rezultatele drept „extraordinare” dar spun că a spune că creierul este „conștient în simțire” este o exagerare. „Nu am putut găsi un termen mai bun pentru a descrie aceste celule. Este capabil să ia informații dintr-o sursă externă, să le proceseze și apoi să reacționeze în timp real”, a spus Dr. Kagan.

Primele astfel de „micro-creiere” au fost produse în 2013, într-o încercare de a studia mai bine microcefalia, o boală genetică în care creierul este mult prea mic. De atunci, ele au fost folosite pentru cercetări în domeniul dezvoltării creierului. Este, totuși, prima oară când un astfel de creier interacționează cu un mediu extern, în acest caz un joc video.

Acest mini-creier a fost conectat la jocul video în cauză cu ajutorul electrozilor. Atunci, celulele au produs activitate electrică cerebrală proprie, folosind tot mai puțină energie cu cât jocul a continuat. Atunci când mingea a trecut de paletă, iar jocul a început din nou cu mingea într-un punct aleatoriu, celulele au început să folosească mai multă energie pentru a se recalibra la noua situație impredictibilă. „Mini-creierul” a învățat să joace jocul în cinci minute. Rata mingea uneori, însă rata sa de succes arăta că nu este vorba de reușite aleatorii.

Dă statul în judecată pentru că nu a fost executat din prima

Alan Eugene Miller trebuia să fie executat prin injecție letală, joi, 22 septembrie, la ora 23.30, după ce, pe data de 5 august 1999, a împușcat mortal trei bărbați, foști colegi de serviciu. După o controversă în privința metodei de execuție, Curtea Supremă a decis ca lui Miller să-i fie administrată injecție letală, însă cei care ar fi trebuit să pună în aplicare pedeapsa nu au putut să-i găsească venele, potrivit CNN.

Acum, bărbatul dă în judecată statul pentru că a fost chinuit și supus la o durere inutilă. Cu toate acestea, execuția nu a fost anulată, ci doar amânată.

Guvernatorul Kay Ivey „apreciază că execuția va fi reprogramată cât mai curând posibil”, a precizat un purtător de cuvânt.

„În ciuda împrejurărilor care au dus la oprirea acestei execuții, nimic nu va schimba faptul că un juriu a studiat probele acestui caz și a luat o decizie. Nu schimbă faptul că Miller nu și-a negat niciodată crimele. Și nu schimbă faptul că trei familii încă plâng”, a spus Kay Ivey.

Un conspiraționist, obligat să plătească daune uriașe pentru minciunile spuse

Conspiraționistul de dreapta Alex Jones ar trebui să plătească 965 de milioane de dolari ca daune unui număr de opt familii ale victimelor masacrului de școala gimnazială Sandy Hook, a decis miercuri un tribunal din Connecticut, încheind un proces chinuitor care a scos în evidență răul major cauzat de minciunile teoreticianului conspirației.

Reclamanții și avocații lor au fost vizibil emoționați când a fost citită decizia instanței. Decizia marchează un moment cheie în procesul de ani de zile care a început în 2018, când familiile au inițiat acțiuni legale împotriva lui Jones și a companiei sale, Free Speech Systems, compania care deține site-ul media Infowars.

Jones a afirmat în repetate rânduri, fără temei, după atacul în masă din 2012, în care 26 de persoane au fost ucise, că incidentul a fost pus în scenă și că familiile și cei care au intervenit au fost „actori”. Pe parcursul procesului, reclamanții au descris modul în care minciunile au reprezentat o formă de hărțuire necruțătoare împotriva lor și au agravat suferința produsă de pierderea celor dragi.

Reclamanții din proces au inclus membrii familiilor a opt elevi și angajați și a unui agent FBI care a intervenit la fața locului.

Jones nu a fost în sala de judecată pentru verdict. El a transmis live când decizia instanței a fost citită și a ironizat-o pe site-ul său Infowars.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.