Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Administrația Trump dorește ca astronauții americani să revină pe Lună până în 2024

Ziarul de Vrancea
26 mar 2019 1531 vizualizări

Administrația președintelui Donald Trump, agasată de lentoarea și de “inerția birocratică” din cadrul NASA, a anunțat marți o accelerare a programului ce prevede revenirea astronauților americani pe Lună, devansând termenul prevăzut inițial, 2028, și stabilind ca această misiune să aibă loc înainte de sfârșitul anului 2024, informează AFP.

Vicepreședintele Mike Pence a anunțat acest termen în cadrul unui discurs foarte sever la adresa agenției spațiale americane, la “Rocket City”, Huntsville, un oraș din statul Alabama în care sunt construite din anii 1960 rachetele spațiale americane.

“Din ordinul președintelui, politica oficială a acestei administrații și a Statelor Unite ale Americii este de a-i face pe astronauții americani să revină pe Lună în următorii cinci ani”, a declarat Mike Pence, care prezidează Consiliul național pentru chestiuni spațiale.

“Prima femeie și următorul om de pe Lună vor fi astronauți americani, lansați în spațiu cu rachete americane de pe sol american”, a adăugat Mike Pence, confirmând afirmațiile făcute recent de administratorul NASA: o femeie ar trebui să devină următoarea persoană care va păși pe suprafața lunară, ce nu a mai fost atinsă de niciun om după încheierea misiunilor din programul Apollo în 1972.

Schimbarea NASA

Vicepreședintele american l-a comparat pe Donald Trump cu John F. Kennedy, spunând că ambii președinți americani sunt doi “visători”. Mike Pence a readus la viață și limbajul folosit în timpul Războiului Rece, înlocuind fosta U.R.S.S. cu China atunci când a vorbit despre marele rival al Statelor Unite în domeniul cuceririi spațiale.

“Suntem angajați într-o cursă spațială la fel ca în anii 1960, însă mizele sunt mai importante”, a declarat vicepreședintele american. El a reamintit că marele rival din Asia, China, a reușit să plaseze cu succes un robot pe fața nevăzută a Lunii, fapt ce “dezvăluie ambiția acestei țări de a profita de avantajul ei lunar”.

În “Rocket City”, un veritabil templu industrial al NASA, vicepreședintele american a amenințat în mod direct compania Boeing.

“Dacă subcontractanții actuali nu pot să atingă acest obiectiv, vom găsi alții care vor reuși acest lucru”, a declarat Mike Pence. “Dacă rachetele private sunt singura metodă pentru a-i duce pe astronauții americani pe Lună peste cinci ani, atunci o vom face cu rachete private”, a adăugat el.

Mike Pence nu a citat SpaceX și alte companii, însă aluzia a fost clară. SpaceX deține în prezent rachete capabile să transporte încărcături mari în spațiu, iar Mike Pence a lăsat să se înțeleagă că administrația americană, în loc să aștepte ca racheta guvernamentală SLS să fie finalizată, este pregătită să închirieze serviciile unor transportatori privați care practică tarife mai mici.

China: Fostul șef al Interpol, acuzat de “grave încălcări” ale disciplinei Partidului Comunist

n el ar fi cheltuit “în mod absurd și exagerat“ fonduri publice pentru a satisface stilul de viață luxos al familiei sale

Fostul șef chinez al Interpol, care a demisionat în octombrie, se face vinovat de “grave încălcări” ale disciplinei Partidului Comunist Chinez (PCC) și va fi judecat, au anunțat ieri serviciile de inspecție ale partidului unic aflat la putere la Beijing. Meng Hongwei, a cărui dispariție de la sediul organizației internaționale de poliție la sfârșitul lunii septembrie s-a aflat în centrul atenției, a fost exclus din PCC și din orice funcție publică, a transmis Comisia Centrală de Inspecție Disciplinară a partidului, la capătul unei anchete. El nu a fost niciodată oficial demis din postul său de ministru adjunct al Securității Publice, în ciuda plasării sale sub anchetă.

Într-un scurt comunicat, Comisia îl acuză pe Meng Hongwei că “a refuzat să aplice deciziile Comitetului Central al Partidului” și a abuzat de putere pentru câștiguri personale. El “a cheltuit în mod absurd și exagerat fonduri publice pentru a satisface stilul de viață luxos al familiei sale”, se mai arată în declarație.

Meng Hongwei și-a folosit poziția pentru a-și ajuta soția să obțină un loc de muncă și a luat ilegal “numeroase bunuri” de la alte persoane în schimbul unui ajutor pentru promovări sau mutări pe posturi și alte operațiuni, se menționează în comunicat, care nu oferă însă detalii.

El este suspectat că a luat mită și că a produs daune serioase imaginii partidului și intereselor statului și ar trebui pedepsit sever, a mai transmis Comisia.

Anul trecut, Interpol, organizația de coordonare polițienească internațională cu sediul în Franța, a spus că Meng Hongwei a demisionat din funcția de președinte după ce autoritățile franceze au fost anunțate că el a fost dat dispărut de soția sa după o vizită în China. Soția sa, Grace Meng, a declarat duminică la televiziunea franceză că i-a scris pentru a-i cere ajutor președintelui francez Emmanuel Macron în ajunul unei vizite a omologului său chinez Xi Jinping, care acum a revenit la Beijing. Soția lui Meng Hongwei a depus recent plângere pentru “tentativă de răpire în grup organizat”, a anunțat la 19 martie parchetul din Lyon, unde are sediul organizația internațională de poliție.

Meng Hongwei aproape sigur va fi găsit vinovat când cazul său va ajunge în cele din urmă în instanță, în contextul în care tribunalele din China sunt controlate de partid și nu vor contesta acuzațiile care i se aduc.

Un comediant, favorit să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina

Comediantul Volodymyr Zelenskiy este favorit să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina de duminică, scrie Reuters.

Zelenskiy, care nu are experiență politică și joacă rolul unui președinte ucrainean fictiv într-un serial popular, a profitat de sentimentele anti-sistem din Ucraina, pe fondul războiului din ultimii cinci ani și al corupției la nivel înalt. Mai multe sondaje de opinie arată că actualul președinte, Petro Poroshenko, se află pe locul secund, un rezultat care ar duce la un duel între cei doi în al doilea tur.

Fostul premier Yulia Timoshenko candidează, de asemenea, și ar putea să îi ia locul lui Poroshenko în turul al doilea. „Zelenskiy va ajunge probabil în turul al doilea, împotriva ori a lui Poroshenko ori a lui Timoshenko, ceea ce înseamnă că va fi o competiției între nou și vechi”, a afirmat Robert Brinkley, șeful institutului de cercetare Forumul Ucrainean - Chatham House.

Ucrainenii trebuie apoi să decidă dacă sunt atât de sătui de politicienii existenți încât „să voteze un novice și pe cineva din afară sau va avea de câștigat instinctul de conservare și vor concluziona că mai bine aleg cu răul pe care îl știu decât ceva complet necunoscut”, a adăugat el.

Doar 9% dintre ucraineni au încredere în guvern, cel mai scăzut procentaj din lume, conform unui sondaj Gallup publicat în martie. Media mondială a fost de 56% în 2018. Doar 12% dintre adulții ucraineni au încredere că alegerile sunt corecte, iar 91% consideră că este răspândită corupția în guvern. „Nu îmi place de niciunul dintre cei trei candidați. Iar ceilalți candidați nu vor avansa”, a afirmat Yevheniya Shmelkova, locuitoare a Kievului. „Drept urmare, suntem nehotărâți – să mergem să votăm sau nu. Nu, bineînțeles, trebuie să mergem, dar rezultatul este imprevizibil”, a adăugat ea.

Poroshenko a fost ales în 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina, eveniment care a declanșat o revoltă armată a unor separatiști pro-Rusia în estul Ucrainei care a dus la moartea a 13.000 de persoane și care continuă și în prezent. Guvernele vestice au susținut Ucraina în acest conflict iar mai mulți oficiali și investitori străini sunt îngrijorați de imprevizibilitatea adusă de Zelenskiy.

Poroshenko a vizitat des zona de conflict și a fost lăudat pentru că a gestionat conflictul și a luat o atitudine dură față de Rusia. Însă mulți votanți sunt nemulțumiți pentru că el nu a reușit să gestioneze corupția și sărăcia. O creștere a prețului gazelor a cauzat o nemulțumire răspândită printre consumatori.

Tymoshenko a descris creșterea prețurilor ca fiind un „genocid” și a promis că va mări pensiile. Zelenskiy a promis că dacă va fi ales va aduce reforme anti-corupție și va revitaliza discuțiile de pace privind soarta estului Ucrainei.

Guvernul respinge petiția semnată de șase milioane de persoane care cer anularea Brexitului

Guvernul britanic a respins o petiție semnată de aproape 6 milioane de persoane care cer ca Articolul 50 – cel care notifică UE de intenția Marii Britanii de a părăsi blocul european – să fie revocat, scrie Politico. „Acest guvern nu va revoca Articolul 50. Vom onora rezultatele referendumului din 2016 și vom lucra alături de parlament pentru a ajunge la un acord care va asigura că vom părăsi Uniunea Europeană”, a informat Departamentul pentru Ieșirea din UE într-un comunicat. Departamentul a precizat că anularea Brexitului „ar submina atât sistemul democratic cât și încrederea acordată de milioane de votanți guvernului”. Departamentul arată că este conștient de „numărul considerabil de persoane” care au semnat petiția, însă notează că „aproape două treimi din electorat au participat la referendumul din 2016, având încredere că rezultatul va fi respectat”.

Cele 17.4 milioane de persoane care au votat pentru a părăsi UE „au adus cel mai mare mandat democratic pentru un curs de acțiune” destinat guvernului, se arată în comunicat. „Guvernul susține acest angajament. Revocarea Articolului 50 ar încălca promisiunea făcută de guvern poporului britanic, nu ar respecta instrucțiunile unui vot democratic și ar reduce încrederea în democrația noastră”, este precizat în comunicat.

Parlamentarii britanici vor dezbate petiția în Camera Comunelor luni după ce documentul a trecut de limita de 100.000 de semnături. Având aproape șase milioane de semnături, aceasta este cea mai susținută petiție din istoria Camerei Comunelor și a site-ului de petiții online al guvernului.

O femeie a născut gemeni cu tați diferiți. Soțul ei a cerut un test ADN

O femeie din orașul Xiamen, din China, ar fi dat naștere unor gemeni care au însă tați diferiți, relatează Vice.com, citând publicația Strait Herald. Fenomenul gemenilor cu tați diferiți este extrem de rar și apare în urma „superfecundației heteropaternale”, atunci când două ovule sunt fertilizate de spermatozoizi care nu provin de la aceeași persoană sau când fecundarea fiecărui ovul are loc după două acte sexuale diferite. Cazul a fost făcut public de directoarea Fujian Zhengtai Forensic Identification Centre, agenția guvernamentală care se ocupă de efectuarea testelor de paternitate. Soțul femeii care a adus pe lume gemenii a observat că aceștia arătau foarte diferit: unul dintre copii îi semăna foarte bine, în timp ce al doilea nu avea trăsături în comun cu tatăl său. Bărbatul a cerut un test ADN, iar rezultatul a confirmat suspiciunile acestuia: era tatăl biologic doar al unuia dintre gemeni. Bărbatul s-ar fi înfuriat când a aflat de infidelitatea soției sale, care a încercat inițial să ascundă totul susținând că acesta a falsificat rezultatul testului ADN. În cele din urmă, femeia nu a avut încotro și a recunoscut că a avut o aventură extraconjungală de o noapte. Acum, chinezul este hotărât să își crească propriul copil, însă refuză să se ocupe și de al doilea bebeluș, care nu este al său.

În 1992 a fost publicat un raport despre paternitatea gemenilor diferiți (când cele două ovule sunt fecundate separat, dar fertilizate și transportate în același timp). Raportul a constatat că dintre cei analizați, 2,4% au avut tați biologici diferiți. “Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să existe o serie întreagă de evenimente care au loc în aceleași câteva ore. Femeia trebuie să aibă relații sexuale cu doi bărbați diferiți într-un timp relativ scurt. Ambele raporturi sexuale trebuie să se întâmple în perioada ovulației, în care să se producă două ovule în loc de una. Trucul este că femeia ar trebui să aibă relații sexuale cu doi bărbați în termen de 5 sau 6 ore”, a declarat Allan Pacey, un profesor de andrologie de la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie.

Aproape jumătate dintre americani rămân convinși că a existat o complicitate Trump-Rusia

Aproape jumătate dintre americani consideră în continuare că Donald Trump a colaborat cu Rusia în presupusa implicare a acesteia în alegerile prezidențiale din 2016, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat după finalizarea anchetei procurorului special Robert Mueller, care nu a găsit dovada unei astfel de complicități infracționale.

Potrivit acestui sondaj, 48% dintre persoanele intervievate cred că Donald Trump sau un membru al echipei sale de campanie electorală a colaborat cu Rusia pentru a influența alegerile din 2016, adică cu 6% mai puțin decât în sondajul efectuat săptămâna trecută. Pentru 53% dintre cei intervievați, președintele american a încercat să pună capăt “anchetei ruse”. După ce au luat cunoștință despre concluziile anchetei procurorului special Robert Mueller, americanii au o opinie puțin mai bună despre Donald Trump, arată ancheta națională. Trump a acumulat 43% de opinii favorabile pentru activitatea sa la Casa Albă, adică cu un procent mai mult decât la începutul anului și cu patru puncte procentuale mai mult decât săptămâna trecută.

O nouă pastilă contraceptivă, destinată bărbaților, a trecut cu succes o serie de teste de siguranță

O nouă pastilă contraceptivă creată pentru bărbați a trecut cu succes de o serie de teste de siguranță și tolerabilitate, relatează BBC. Potrivit cercetătorilor de la două instituții care testează pastilele contraceptive, atunci când un grup de bărbați sănătoși a folosit zilnic pilulele, acestea au produs răspunsuri hormonale consistente cu eficiența contraceptivă. Pastila contraceptivă, care încă se află în faza experimentală, este numită 11-beta-methyl-19-nortestosterone dodecylcarbonate, sau mai pe scurt, 11-beta-MNTDC. În componența sa, se află testosteron modificat care își combină activitatea cu hormoni masculini, precum androgen, dar și progesteron.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.