Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Aderarea la NATO, prioritate absolută pentru Ucraina

Ziarul de Vrancea
8 iun 2017 596 vizualizări

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a aprobat ieri o lege care stabilește integrarea Ucrainei în NATO drept una dintre prioritățile de politică externă ale țării, după ce guvernul de la Kiev a renunțat în urmă cu trei ani la statutul de neutralitate militară al Ucrainei.

Proiectul de lege, care pune bazele convergenței Ucrainei cu țările membre ale Alianței Nord-Atlantice, a fost aprobat cu votul a 276 de deputați din totalul de 450. ''În sfârșit, Rada Supremă a avut curajul să reia calea aderării la NATO fără niciun fel de scuze legate de nevoia de a îndeplini criteriile'' necesare în cadrul acestui demers, a declarat în timpul sesiunii plenare deputatul Boris Tarasiuk din Batkivșcina (Patria, partidul fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko).

Statutul de neutralitate adoptat de Ucraina în timpul fostului președinte Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere, ''s-a dovedit ineficient în garantarea securității statului în fața presiunilor și agresiunii externe'', se menționează în textul proiectului de lege, într-o aluzie la Rusia. Autoritățile de la Kiev spun că vecinul lor de la est este ''un stat agresor'' care îi sprijină cu arme, bani și trupe pe rebelii separatiști care controlează ample teritorii în regiunile din estul țării, Donețk și Lugansk, care se învecinează cu Rusia.

''Politica de neutralitate s-a dovedit a fi o trădare, deoarece câtă vreme a fost în vigoare, sistemul nostru de securitate și apărare a fost distrus'', a scris pe contul ei de Facebook deputata Irina Friz, coautoare a proiectului de lege.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și mai multe țări membre ale organizației au exclus integrarea rapidă a Ucrainei în Alianță. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a dat asigurări că autoritățile ucrainene vor organiza un referendum pentru a întreba populația dacă este de acord cu aderarea țării la NATO.

Scandalul Watergate "pălește" în comparație cu investigația Trump-Rusia

Scandalul Watergate, de la sfârșitul anilor ’70, ”pălește” în comparație cu investigația Trump-Rusia, a declarat fostul director al comunității americane de informații, James Clapper. Comparația lui Clapper va ridica semne de întrebare – președintele Richard Nixon a demisionat în urma scandalului fără precent din SUA, ce a implicat spionaj, jaf și tentative de mușamalizare. Fostul șef al comunității de informații a făcut afirmația în Australia. El a subliniat că este “absolut crucial” pentru Statele Unite și întreaga lume să lămurească acuzațiile.

Agențiile americane de informații cred că Rusia a interferat în alegerile din Statele Unite și anchetează în prezent presupusele legături dintre echipa de campanie a lui Donald Trump și Moscova. Deocamdată nu au fost făcute publice eventuale dovezi de colaborare, iar președintele Trump a respins acuzațiile drept “știri false”.

Salman Rushdie denunță ”orbirea stupidă” a Occidentului față de jihadism

”Trebuie oprită orbirea stupidă” față de jihadism, care constă în a spune că ”asta n-are nimic a face cu islamul”, îndeamnă scriitorul britanic Salman Rushdie într-un interviu publicat ieri de L'Obs. ”Mă aflu în dezacord fundamental cu acești oameni de stânga care fac totul pentru a disocia fundamentalismul de islam”, subliniază autorul ”Versetelor satanice”, care trăiește sub amenințarea unei fatwa din 1988. ”De 50 de ani, islamul s-a radicalizat”, susține romanicerul care tăiește la New York. ”Există bineînțeles o tradiție a unui islam iluminat. Dar el nu se află la putere astăzi”, adaugă el. ”În ceea ce-i privește pe șiiți a existat un imam Khomeini și revoluția sa islamică. În lumea sunnită a existat Arabia Saudită, care și-a utilizat imensele resurse pentru a finanța difuzarea acestui fanatism care este wahhabismul. Însă această evoluție istorică a avut loc în cadrul islamului și nu în exterior”, insistă scriitorul. ”Atunci când oamenii din Daech (acronimul arab al Statului Islamic) se detonează, ei o fac spunând «Allah Akbar» (Allah e mare). Atunci, cum putem să spunem că asta n-ar nimic a face cu islamul?”, întreabă el. Scriitorul spune că ”înțelege” frica ”stigmatizării islamului”, dar, adaugă el imediat, ”cu scopul de a evita această stigmatizare este mult mai eficient să se recunoască natura problemei și să fie tratată”. ”Este foarte îngrijorător să vezi că extrema dreaptă este capabilă să cântărească amenințarea mai clar ca stânga”, apreciază el. ”Presupoziția constantă a stângii este că lumea occidentală este rea. Iar astfel totul este trecut prin această analiză”, deplânge Rushdie.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.