Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: A început cursa contracronometru pentru primul vaccin

Ziarul de Vrancea
13 mar 2020 1182 vizualizări

Trump ar fi căutat să obțină drepturi exclusive pentru un vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat de germani

Ziarul Welt am Sonntag a scris că președintele american Donald Trump a căutat să obțină drepturi exclusive pentru un vaccin destinat COVID-19 care este dezvoltat de compania germană CureVac. Raportul, în care sunt citate surse, arată că liderul de la Casa Albă a oferit mari sume de bani oamenilor de știință germani care lucrează la acest vaccin. În plus, susține The Guardian, Guvernul german a intervenit pentru ca Statele Unite să nu îl poată procura.

Canadienii anunță producerea cu succes a unui vaccin candidat

Medicago, o companie biofarmaceutică cu sediul central în Quebec City, deținută în proporție de 40% de Philip Morris, a produs cu succes o Particulă de Tip Virus (Virus-Like Particle - VLP) a noului coronavirus, la numai 20 de zile după ce a obținut gena SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19.

Medicago este o companie biofarmaceutică cu peste 450 de angajați în Canada și Statele Unitte. Philip Morris, care a investit pentru prima oară în această companie în urmă cu un deceniu, când căuta modalități de diversificare a activităților în afara pieței de țigări. Gigantul din industria tutunului a investit peste 15 milioane de dolari în compania de biotehnologie, crescându-și în cele din urmă participația la 40%. Misiunea Medicago este de a îmbunătăți starea de sănătate la nivel mondial prin intermediul unor tehnologii bazate pe plante pentru reacția rapidă la provocările de sănătate care apar la nivel mondial. Medicago se definește ca o companie dedicată terapiilor avansate împotriva bolilor care reprezintă un risc pentru viață la nivel global. Producerea VLP este primul pas în dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19, care va fi supus unui test pre-clinic pentru siguranță și eficacitate. După finalizatea testului, Medicago se așteptă să discute cu agențiile competente din domeniul sănătății pentru inițierea în vara anului 2020 (iulie/august) a testelor clinice pe oameni. Medicago  se folosește totodată de platforma sa de tehnologie pentru dezvoltarea de anticorpi împotriva SARS-CoV-2, în colaborare cu Centrul pentru Cercetări în Domeniul Bolilor Infecțioase al Laval University, condus de dr. Gary Kobinger, care a contribuit la dezvoltarea unui vaccin și a unui tratament pentru Ebola. Acești anticorpi pentru SARS-CoV-2 ar putea să fie utilizați pentru tratarea persoanelor infectate cu virus. Aceste cercetări sunt finanțate, parțial, de Institutul Canadian pentru Cercetări în Domeniul Sănătății (Canadian Institutes for Health Research - CIHR).

Medicago este lider în domeniul tehnologiei bazată pe plante și și-a demonstrat în trecut capacitatea de a răspunde prima la o pandemie de gripă. În 2009, compania a produs un vaccin candidat, la nivel de cercetare, împotriva H1N1 în numai 19 zile.

În 2012, Medicago a produs 10 milioane de doze de vaccin monovalent pentru gripă în doar o lună. În 2015, Medicago a mai demonstrat că poate produce rapid un cocktail de anticorpi monoclonali pentru Autoritatea pentru Cercetare și Dezvoltare Biomedicală Avansată (Biomedical Advanced Research and Development Authority - BARDA), parte a Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane al Statelor Unite. “Ritmul progresului inițial pentru COVID-19 poate fi atribuit capabilității platformei noastre bazată pe plante, care este capabilă să producă soluții de vaccinuri și anticorpi pentru a contracare acest risc global pentru sănătatea publică. Capacitatea de a produce un vaccin candidat în decurs de 20 de zile după obținerea genei este un factor de diferențiere major pentru tehnologia noastră dovedită. Această tehnologie ne permite să efectuăm o extrapolare cu o viteză fără precedent pentru a putea să combatem COVID-19”, a afirmat dr. Bruce Clark, CEO al Medicago.

Tehnologia brevetată de Medicago este rapidă, versatilă și scalabilă. De îndată ce secvența genetică a unui virus devine disponibilă, Medicago poate dezvolta un vaccin candidat de nivel clinic în numai câteva săptămâni. Tehnologia sa recombinantă permite producerea unui vaccin care corelează în mod precis tulpinile circulante, așa cum este cazul gripei sezoniere. Tehnologia este scalabilă cu ușurință, permițând companiei să mărească volumul producției prin creșterea numărului de plante utilizate.

Primul produs al Medicago, un vaccin Particulă de Tip Virus tetravalent recombinant (QVLP) pentru gripă sezonieră, este evaluat în prezent de Health Canada. Vaccinurile candidate pentru gripa pandemică, rotavirus și norovirus sunt testate în teste preclinice și teste clinice de Faza a II-a.Medicago mai dezvoltă anticorpi împotriva hMPV, RSV și a Opioidelor.

Pe șoareci, funcționează foarte bine

De asemenea, o echipă de cercetători de la universitatea Imperial College din Londra crede că este foarte aproape de a putea dezvolta un vaccin împotriva COVID-19, după ce a fost testat cu succes pe șoarecii din laborator. Echipa condusă de Robin Shattock, expert în Infecții mucoase și imunologie, lucrează alături de colegii săi la Paris pentru a testa vaccinul pe maimuțe, iar dacă rezultatele vor fi pozitive ar putea începe testarea pe oameni pentru a putea dezvolta vaccinul în decurs de un an. Cercetătorul Paul McKay a declarat că au fost analizate rezultatele injectării vaccinului la șoareci în urmă cu o lună și asigură că "funcționează foarte bine". "Dacă primim finanțare pentru testele clinice asupra oamenilor, le vom realiza în iunie", a spus el, precizând că ideea este ca vaccinul să fie gata pentru a-l administra pacienților într-o perioadă de maximum un an.

Laboratoarele din întreaga lume colaborează și lucrează contracronometru pentru a dezvolta un vaccin anti-COVID-19, deși se crede improbabil faptul de a putea fi pus la dispoziție împotriva actualului focar și că va fi disponibil pentru epidemii viitoare. Săptămâna trecută, și un laborator din Israel a anunțat că este foarte aproape de un vaccin împotriva Covid-19.

România autorizează livrarea unor medicamente către Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Sănătății informează că vor da curs solicitării adresate pe canale diplomatice de către Republica Moldova privind autorizarea livrării unor medicamente care pot fi achiziționate din România pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a instituțiilor medico-sanitare publice din Republica Moldova. Anunțul a venit în contextul sistării exportului de medicamente din România după instituirea codului roșu de risc de infecție cu noul coronavirus. Potrivit sursei citate, prin această măsură, România urmărește, de o manieră prioritară, să acorde sprijin direct cetățenilor Republicii Moldova. ”România a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, și fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, au mai transmis autoritățile.

Autoritățile au decis, printr-un ordin al ministrului Sănătății, suspendarea temporară a exportului unor medicamente, echipamente, dispozitive și consumabile.  Astfel, ordinul prevede interdicția privind scoaterea din țară a unor echipamente, medicamente și materiale pentru o perioadă de șase luni.

Londra pregătește măsuri ca în timp de război,

persoanele în vârstă ar putea fi izolate la domiciliu timp de patru luni

Premierul britanic, Boris Johnson, le va cere tuturor persoanelor de peste 70 de ani să rămână în izolare strictă acasă sau în casele de îngrijire timp de patru luni, ca parte a noilor măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului, scrie express.co.uk, citând postul de televiziune ITV. Guvernul urmează să mobilizeze eforturi ca "în timp de război" în următoarele 5 până la 20 de zile, între care planuri de izolare a persoanelor în vârstă timp de patru luni. Alte măsuri planificate au inclus rechiziționarea forțată a hotelurilor, spitalelor private și a altor clădiri pentru a fi folosite ca spitale temporare.

Pub-urile, restaurantele și barurile ar putea fi, de asemenea, obligate să se închidă. Vor fi închise și instituțiile de învățământ din Marea Britanie.

Toate aceste măsuri sunt pregătite de Boris Johnson, ministrul sănătății Matt Hancock, ofițerul medical Chris Whitty și consilierul științific principal Sir Patrick Vallance, pentru a proteja viața britanicilor pe fondul epidemiei de coronavirus.

Prim-ministrul a fost puternic criticat pentru modul cum a abordat epidemia de coronavirus până în prezent, mulți experți susținând că nu a mers suficient de departe pentru a opri răspândirea virusului.

Toate slujbele ținute de Papa Francisc, fără public

Toate slujbele pe care Papa Francisc le va ține de Paști vor avea loc fără public, din cauza pandemiei de Covid-19, a anunțat Vaticanul duminică. Această decizie este una fără precedent în epoca modernă.

Slujbele din patru zile ale Săptămânii Mari atrag, de regulă, zeci de mii de oameni la Roma și Vatican. Până pe 12 aprilie, Duminica Paștelui, toate audiențele și binecuvântările de duminică ale Papei vor fi transmise online și la TV, fără participarea enoriașilor.

Un militar român a decedat într-un spital din Germania

Un militar român a decedat, sâmbătă, într-un spital din Germania, în urma unui anevrism cerebral pe care l-a suferit în timp ce se afla în misiune în Baza Militară din Kandahar, Afganistan, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Potrivit sursei citate, plutonierul adjutant principal Gicu-Florin Spulber a decedat în Centrul Medical Regional din Landstuhl, unde a fost transferat în cursul nopții de joi spre vineri. "Militarul se afla în misiune cu Batalionul 21 Protecția Forței Viperele Negre și suferise o ruptură de anevrism cerebral miercuri, în data de 11 martie. După stabilizarea de către echipa medicală a batalionului, militarul a fost internat de urgență la spitalul american ROL 3 din Baza Aeriană Kandahar, de unde a fost transferat, în noaptea de 12 spre 13 martie, pe cale aeriană, în Germania, la Centrul Medical Regional din Landstuhl al Armatei SUA. Din păcate, cu toate eforturile medicilor, plutonierul adjutant principal Gicu-Florin Spulber nu a supraviețuit", se precizează în comunicatul MApN.

Militarul avea 51 de ani, era căsătorit și avea doi copii. Era angajat în MApN din anul 1989 și participa la a treia misiune în Afganistan.

Conducerea MApN a anunțat că este alături de familia militarului și a transmis acesteia sincere condoleanțe.

Estimări: Câți oameni vor fi infectați cu coronavirus în EuropA

Guvernele europene au dat informații diferite legate de numărul potențial al oamenilor care vor fi afectați de pandemia de coronavirus, relatează BBC News. Duminică, ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, a declarat că în jur de jumătate din populația Franței va contracta virusul. Franța are o populație de 67 de milioane și, în prezent, a înregistrat în jur de 4.500 de cazuri de infecție și 91 de decese. "De la bun început, strategia nu a fost de a bloca răspândirea virusului, pentru că știm că probabil jumătate dintre noi îl va contracta. Strategia a fost aceea de a ne asigura că se va răspândi pe o perioadă cât mai mare de timp”, a declarat el, la France Info, referindu-se la faptul că este nevoie de încetinirea ritmului pentru a nu pune presiune pe sistemul medical în același timp. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost prima dintre șefii de guverne care avertiza săptămâna trecută că până la 70% din populația țării (58 de milioane de cetățeni) va fi infectată. Guvernul britanic a susținut că în jur de o cincime din forța de muncă ar putea intra în concediu medical pe durata epidemiei în Regatul Unit. În cel mai rău scenariu, 80% dintre britanici vor lua virusul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.