Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: A fost rezolvat unul dintre misterele Sistemului Solar

Ziarul de Vrancea
19 ian 2019 1055 vizualizări

Pentru că nu are puncte care să poată fi folosite drept reper, durata zilei pe planeta Saturn a fost până deunăzi o necunoscută

Oamenii de știință americani consideră că au rezolvat un mister privind sistemul solar - durata unei zile pe planeta Saturn. Folosindu-se de date înregistrate de sonda Cassini a NASA, cercetătorii au stabilit că o zi pe a șasea planetă de la Soare are 10 ore, 33 de minute și 38 de secunde. Timp de mai multe decenii, oamenii de știință au încercat să stabilească acest lucru. Planeta gigant nu are o suprafață solidă, cu puncte definitorii care să fie urmărite în timpul rotației, și are un câmp magnetic neobișnuit care ascunde rata de rotație a ei. Răspunsul, s-a dovedit, stătea în inelele sale, potrivit jpl.nasa.gov. În timp ce Cassini a orbitat Saturn, inelele de gheață și rocă au fost examinate în detaliu.

Christopher Mankovich, un absolvent în Astronomie și Astrofizică la Universitatea Santa Cruz, a folosit datele pentru a studia caracteristicile undelor din inele. Cercetarea lui a demonstrat că inelele răspund vibrațiilor emise de planetă însăși, funcționând similar unui seismometru (instrument folosit pentru a măsura mișcarea produsă de cutremure). Interiorul planetei Saturn vibrează la frecvențe ce cauzează variații în câmpul său gravitațional. Inelele, la rândul lor, detectează acele mișcări în câmp.

Cercetarea lui Mankovich, publicată pe 17 ianuarie în Astrophysical Journal, arată cum a dezvoltat modele ale structurii interne a lui Saturn care se potrivesc mișcărilor inelelor. Asta i-a permis să urmărească mișcările interiorului planetei, și astfel, rotația ei.

Rata rotației rezultată din analiză este 10:33:38, cu câteva minute mai rapidă decât estimarea făcută în 1981 pe baza semnalelor radio captate de sonda spațială Voyager a NASA. La acel moment a fost estimat că o zi pe Saturn durează 10:39:23, analiză bazată pe informații date de câmpul magnetic. Și Cassini a folosit acest tip de date, dar estimările s-au înscris între 10 ore și 36 de minute și 10 ore și 48 de minute.

Un an pe planeta Saturn înseamnă 29 de ani pământești

Cercetărorii se bazează deseori pe câmpul magnetic pentru a măsura rata de rotație a planetelor. De exemplu, axa magnetică a lui Jupiter, la fel ca a Pământului, nu este aliniată cu cea a rotației. Saturn este diferită. Câmpul ei magnetic unic este aproape perfect aliniat cu axa rotației. De aceea, descoperirea făcută prin urmărirea inelelor a fost cheia în aflarea lungimii zilei. Cei care studiază planeta sunt încântați să aibă cel mai bun răspuns de până acum la o întrebare importantă despre Saturn. Ideea de a folosi inelele lui Saturn pentru a studia seismologia planetei a fost sugerată prima dată în 1982, înainte ca observațiile să fie posibile.  Articolul publicat în urmă cu două zile este semnat și de Mark Marley, de la Ames Research Center al NASA, și de Jonathan Fortney, profesor de astronomie și astrofizică la UC Santa Cruz.  „După două decenii, în ultimii ani ai misiunii Cassini, oamenii de știință au analizat datele și au găsit caracteristici ale inelelor în locurile pe care Mark le-a prezis (în teza sa de doctorat din anii 1990, n.r.). Munca de acum are ca scop să facem tot ce putem cu aceste observații”, a spus Fortney. Un an pe planeta Saturn înseamnă 29 de ani pământești.

Misiunea sondei Cassini s-a încheiat în septembrie 2017, când a fost direcționată de echipa NASA în atmosfera planetei Saturn.

Misiunea Cassini-Huygens este un proiect NASA, European Space Agency și Italian Space Agency.

Mexic: Cel puțin 73 de morți după explozia unei conducte de benzină

Numărul persoanelor decedate în urma unei exploziei unei conducte de benzină din Mexic a ajuns la 73, a informat Omar Fayad, guvernatorul statului Hidalgo. La o conferință de presă comună cu președintele Andres Manuel Lopez Obrador, Fayad a anunțat că alte 76 de persoane au fost rănite în explozia de vineri seara. Zeci de cadavre erau pe terenul unde a avut loc explozia în orașul Tlahuelilpan. Zona a fost izolată și înconjurată de soldați. Terenul era plin de pantofi și haine arse precum și de găleți folosite de persoane pentru a aduna combustibilul.

Lopez Obrador a promis că guvernul său va face eforturi considerabile pentru a opri furtul de combustibil, care a costat țara miliarde de dolari în ultimii ani. Autoritățile suspectează că această conductă a fost spartă de hoți. Lopez Obrador a lansat o campanie împotriva hoților de combustibil pe 27 decembrie și a ordonat închiderea temporară a conductelor pentru a opri furturile care creează pierderi de miliarde de dolari firmei de stat Petroleos Mexicanos (Pemex). „Departe de a se opri lupta împotriva furtului, va deveni mai puternică, vom continua până când vom eradica aceste practici”, a afirmat Lopez Obrador. Imaginile video de pe rețelele sociale care arată oameni cum umplu găleți cu combustibil de la conductă dimineața în prezența forțelor armate a ridicat întrebări privind lipsa unei intervenții. Guvernul a informat că soldații au ajuns la fața locului după ce Penex a identificat furtul, însă nu au putut securiza zona la timp. „Erau prea multe persoane acolo iar armata s-a retras pentru a evita problemele. Chiar când se retrăgeau a avut loc explozia”, a afirmat ministrul Securității Publice Alfonso Durazo.

Partidul Laburist ar pierde votanți dacă ar susține anularea Brexitului

Un sondaj comandat de gruparea pro-UE, Best for Britain și nepublicat oficial, sugerează că Partidul Laburist și-ar pierde din susținători dacă ar cere anularea Brexitului, scrie The Guardian.

Conform sondajului obținut de The Guardian, aproape o treime dintre respondenți au declarat că ar fi mai puțin probabil să voteze cu Partidul Laburist dacă gruparea ar cere anularea Brexitului, același număr afirmând că acest lucru nu i-ar influența deloc. Dintre cei intervievați, 25% au afirmat că acest lucru i-ar determina să voteze cu laburiștii. Gruparea Best for Britain, care cere organizarea unui al doilea referendum, a cerut acest sondaj nelansat încă la scurt timp înainte ca parlamentarii să respingă acordul premierului Theresa May. Sondajul a fost efectuat pe 2.000 de persoane solicitate să precizeze dacă susținerea lor față de laburiști ar crește sau ar scădea dacă partidul s-ar angaja să susțină anularea Brexitului.

Sondajul arată și că partidul ar pierde aproximativ același număr de votanți pe care i-ar câștiga din rândul conservatorilor. Doar 9% dintre conservatori ar vota cu Partidul Laburist în aceste circumstanțe, însă 11% dintre votanții laburiști ar putea renunța la a vota cu partidul în această situație.

Liderul laburist, Jeremy Corbyn, a făcut eforturi pentru a sublinia dificultatea în care se află partidul său privind poziția față de Brexit, inclusiv într-un discurs la Wakefield. El a afirmat că Partidul Laburist trebuie să gestioneze diviziunile cauzate de Brexit pentru a se concentra pe problemele de inegalitate din toată țara. Un purtător de cuvânt al Best for Britain a afirmat că sondajul arată că, per total, majoritatea votanților laburiști nu ar părăsi partidul dacă s-ar angaja să susțină anularea Brexitului.

Best for Britain a precizat și că Partidul Laburist ar câștiga votanți atât de la Partidul Liberal Democrat - 39% ar fi mai probabil să susțină laburiștii – dar și de la Partidul Verde – 40% dintre susținători ar susține mai degrabă laburiștii.

În jur de 170 de migranți ar fi murit în două accidente în Marea Mediterană

Aproximativ 170 de migranți ar fi murit în două accidente în Marea Mediterană, a informat UNHCR – agenția de imigrație a ONU, scrie BBC. Marina italiană a informat că o navă s-a scufundat în apropierea coastei Libiei cu 117 persoane aflate la bord, iar autoritățile spaniole și marocane au încercat să găsească o navă dispărută în vestul Mării Mediterane. UNHCR nu a putut verifica numărul morților. Peste 2.200 de persoane și-au pierdut viața încercând să traverseze Marea Mediterană în 2018. „Nu putem ignora numărul mare de persoane care mor chiar la intrarea în Europa. Ar trebui făcute toate eforturile pentru a salva viețile celor de pe mare”, a afirmat Înaltul Comisar al ONU privind refugiații, Filippo Grandi, într-un comunicat de presă.

Prima barcă a dispărut, conform rapoartelor, având 53 de persoane la bord în partea vestică a Mării Mediterane. Un supraviețuitor primește îngrijiri medicale în Maroc după ce a petrecut 24 de ore în mare. O căutare de câteva zile a navei nu a avut succes până în acest moment. A doua navă a părăsit Libia sâmbătă conform Organizației Internaționale pentru Migrație (IOM). Purtătorul de cuvânt al IOM, Flavio Di Giacomo a declarat că trei supraviețuitori i-au informat că 120 de persoane se aflau la bord când a părăsit orașul Garbulli din Libia. Un avion militar italian a aruncat două bărci de salvare după ce a văzut cum nava s-a scufundat. Trei persoane care sufereau de hipotermie au fost scoase din apă de un elicopter și sunt tratate pe insula Lampedusa, a informat Fabio Agostini de la marina italiană.

IOM a informat că 4.216 au ajuns în Europa traversând marea în primele 16 zile din 2019, dublu față de cei care au ajuns în aceeași perioadă în 2018.

Trump vede „mari progrese” în dezarmarea nucleară a Coreei de Nord

Președintele american Donald Trump a declarat sâmbătă că a avut o întâlnire „incredibilă” cu diplomatul nord-coreean Kim Yong Chol și că cele două părți au făcut „mari progrese” privind dezarmarea nucleară a peninsulei coreene. „A fost o întâlnire incredibilă”, a declarat Trump în fața reporterilor la Casa Albă. „Am căzut de acord să ne întâlnim probabil la sfârșitul lui februarie. Am ales o țară dar o vom anunța în viitor. Kim Jong Un este nerăbdător și la fel sunt și eu”, a afirmat Trump. „Am făcut mari progrese privind dezarmarea nucleară și vorbim despre multe lucruri. Lucrurile merg foarte bine cu Coreea de Nord”, a precizat el.

Cei trei au purtat ”o discuție bună” despre ”eforturile de a face progrese cu privire la angajamentele pe care și le-au luat președintele Trump și președintele Kim Jong Un în summitul lor de la Singapore”, a subliniat Departamentul de Stat. La 12 iunie 2018, la Singapore, primul summit între un președinte american în exercițiu și un moștenitor al dinastiei staliniste aflate la putere în Coreea de Nord a condus la un angajament al liderului nord-coreean în favoarea unei ”denuclearizări complete a peninsulei coreene”. Însă, de atunci, negocieri în vederea punerii în practică a acestei promisiuni s-au împotmolit, iar progresele concrete se numără pe degetele unei mâini.

Poliția caută „doi bărbați periculoși” în cazul înjunghierii lui Simionov la Londra

Doi „indivizi periculoși” sunt căutați în legătură cu înjunghierea mortală a fostului canotor dinamovist care lucra ca bodyguard, Tudor Simionov, în Londra, pe 1 ianuarie, scrie BBC. Simionov, în vârstă de 33 de ani, a fost atacat după ce a încercat să oprească mai mulți indivizi care încercau să intre cu forța la o petrecere din Fountain House pe Park Lane în Londra, în dimineața zilei de 1 ianuarie. El a încercat să își apere colegii și a fost înjunghiat mortal.

Poliția Metropolitană i-a dat în urmărire generală pe Ossama Hamed, în vârstă de 25 de ani și pe Nor Aden Hamada, în vârstă de 23 de ani.

O femeie a fost pusă sub acuzare pentru obstrucționarea justiției. Inspectorul Garry Moncrieff a declarat: „Ossama Hamed și Nor Aden Hamada sunt indivizi periculoși care trebuie să fie prinși”. Doi dintre colegii lui Simionov, în vârstă de 29 și 37 de ani, au fost de asemenea înjunghiați în altercație, precum și o femeie de 29 de ani. Toți au fost ulterior externați.

Un alt bărbat, fiul clericului musulman interzis Abu Hamza, Imran Mostafa Kamel, a fost pus sub acuzare pentru posesia unor arme de foc cu intenția de a pune în pericol alte perosoane în legătură cu un incident care a avut loc tot la Fountain House, la câteva minute după crimă.

SUA: Patru femei, găsite vinovate pentru că au vrut să ajute imigranți

Un judecător federal din SUA a găsit vinovate patru femei pentru că au intrat ilegal într-o rezervație naturală, încercând să lase mâncare și apă migranților în deșertul din Arizona, scrie The Guardian.

Decizia judecătorului Bernardo Velasco de vineri reprezintă prima condamnare împotriva voluntarilor pentru cauze umanitare în ultimii 10 ani. Cele patru femei erau voluntare pentru organizația „No More Deaths” („Fără alte decese”), care a informat într-un comunicat că furnizează ajutoare imigranților care le pot salva viața. Cele patru voluntare au fost identificate ca fiind Natalie Hoffman, Oona Holcomb, Madeline Huse și Zaachila Orozco-McCormick. Hoffman a fost găsită vinovată de faptul că opera un vehicul în rezervația naturală Cabeza Prieta, ea intrând în zona protejată fără un permis. Hoffman a lăsat sticle cu apă și conserve cu mâncare acolo în august 2017. Celelalte au fost găsite vinovate pentru că au intrat fără permis și au lăsat în urmă obiecte personale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.