Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Șeful statului major britanic: Rusia riscă să declanșeze un conflict mondial

Ziarul de Vrancea
8 nov 2019 2300 vizualizări

El a citat ca exemple “activitățile infame” ale grupului paramilitar rus Wagner sau o operațiune de dezinformare din mai multe țări din Africa

Comportamentul “imprudent” al Rusiei și încălcarea dreptului internațional riscă să declanșeze “accidental” un nou conflict mondial, a avertizat ieri șeful statului major al Apărării britanice, generalul Nick Carter. “State ambițioase precum Rusia, China și Iranul se afirmă de o manieră care constituie o provocare pentru securitatea noastră, stabilitate și prosperitate”, a scris acesta, în The Sunday Telegraph, cu ocazia “Remembrance Day, omagiu adus soldaților britanici și din Commonwealth căzuți pe câmpul de luptă.

Potrivit generalului britanic, aceste state operează în “zona gri” cu “noi tipuri de armamente” precum atacuri cibernetice, difuzarea de informații false sau folosirea de societăți militare private care “subminează coeziunea noastră politică și distrug insidios modul nostru de viață”. “Rusia este mult mai sigură pe ea decât era în urmă cu zece ani. Are acum încredere când se afirmă ca o putere mondială”, a adăugat el, la BBC. Acesta a citat ca exemple “activitățile infame” din Africa ale grupului paramilitar rus Wagner, suspectat că aparține unui om de afaceri apropiat Kremlinului, sau o operațiune de dezinformare din mai multe țări din Africa, recent dezmembrată de Facebook și efectuată din Rusia de rețeaua unui apropiat al lui Vladimir Putin. “Nu insinuez că opozanții noștri vor să pornească la război potrivit definiției tradiționale a termenului, dar un comportament imprudent și și lipsa de respect față de dreptul internațional (...) riscă să antreneze o escaladare care poate cu ușurință să conducă la o eroare de judecată”, a estimat generalul Carter.

Occidentul și-a manifestat îngrijorarea față de Rusia după o serie de atacuri cibernetice imputate Kremlin - care le neagă - și care au vizat ținte diverse, de la organisme sportive mondiale, Partidul Democrat american sau Organizația pentru interzicerea armelor chimice cu sediul în Olanda. În acest context, NATO “rămâne un element foarte important al securității noastre naționale”, potrivit șefului statului major britanic, interogat de Sky News.

Un celebru istoric rus și-a ucis și dezmembrat iubita

Omul de știință expert în istoria Franței, care a fost surprins când încerca să arunce brațele tinerei într-un râu, voia să se sinucidă îmbrăcat în Napoleon

Oleg Sokolov, un cunoscut istoric rus, în vârstă de 63 de ani, și-a ucis iubita în vârstă de 24 de ani și a dezmembrat-o. El și-a recunoscut crima după ce a fost scos de polițiști dintr-un râu din Sankt Petersburg, în stare de ebrietate, având un rucsac în care erau brațele femeii, relatează The Moscow Times și AFP.

Sâmbătă, poliția din Sankt Petersburg l-a arestat pe Sokolov după ce bărbatul a fost scos din râul Moika și s-a descoperit ce avea în rucsac. Apoi, polițiștii au percheziționat locuința istoricului, unde au găsit cadavrul decapitat al Anastasiei Ieșcenko, fostă studentă a lui Sokolov, tânără care i-a fost coautor la câteva lucrări.

Avocatul lui Sokolov, Alexander Pociuiev, a declarat pentru Interfax că clientul său și-a recunoscut crima. “Sokolov a acționat influențat puternic de ceva, dar deocamdată putem face doar presupuneri”, a afirmat avocatul.

Presa locală scrie că bărbatul era beat și a căzut în râu în timp ce încerca să scape de părțile de corp pe care le avea în rucsac.

Potrivit presei, se crede că Sokolov plănuia să se debaraseze de cadavru, iar apoi să se sinucidă în public îmbrăcat în Napoleon Bonaparte.

Istoricul rus se află în spital, unde este tratat pentru hipotermie. Potrivit avocatului Pociuiev, Sokolov își regretă faptele și este pregătit să coopereze cu autoritățile. Profesor la Universitatea din Sankt Petersburg, Sokolov era angajat și în Franța, în calitate de consilier al școlii Issep, fondată de fosta deputată de extremă dreapta Marion Marechal, care l-a concediat imediat pe bărbat după vestea arestării acestuia.

Oleg Sokolov, mare admirator al lui Napoleon, era, potrivit studenților săi, un profesor talentat, care vorbea franceza și putea interpreta atât rolul lui Napoleon, cât și pe cele ale generalilor săi. Însă rusul era și un ciudat, deoarece îi plăcea să se îmbrace ca Napoleon, să își numească iubita Josephine și ca oamenii să i se adreseze cu “Sire”.

Proteste violente în Boliva: Morales anunță alegeri generale

Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața în manifestații, iar casa soției președintelui a fost incendiată

Președintele bolivian Evo Morales a anunțat ieri convocarea de noi alegeri generale, după ce Organizația Statelor Americane (OEA) a recomandat repetarea scrutinului care l-a dat câștigător pe 20 octombrie. Morales a asigurat, într-o scurtă intervenție, că noile alegeri vor avea loc după ce va fi schimbat organismul electoral.

Rezultatul alegerilor din 20 octombrie a fost criticat de opoziție și zeci de mii de oameni, care au protestat timp de peste două săptămâni.

OEA, care a monitorizat alegerile, a cerut ca rezultatele să fie anulate. Într-un comunicat, a transmis că procesul electoral în țară trebuie reluat, efectuându-se „primul tur imediat ce vor exista noi condiții care să ofere noi garanții”, între ele, o nouă formulă a organismului electoral. Evo Morales, ales prima dată în 2016, a negat că ar fi implicat în fraudarea alegerilor și a refuzat să își dea demisia.

Casa surorii președintelui, incendiată

Un grup de manifestanți din Santiago de Chile a ocupat, sâmbătă, sediile a două entități naționale de presă - Bolivia TV și Radio Patria Nueva - și i-a obligat pe angajați, acuzați că servesc intereselor Guvernului lui Evo Morales, să le abandoneze. Președintele țării a anunțat pe Twitter că au fost incendiate casa surorii lui și reședințele guvernatorilor din Oruro și Chuquisaca, iar Mexicul s-a arătat îngrijorat de situație, după ce a început deja să primească cereri de azil. Directorul Radio Patria Nueva, Iván Maldonado, a declarat: „Am fost scoși cu forța după ce am primit constant amenințări din partea celor adunați în fața sediului. Au încercat să ne oblige să suspendăm emisia”. Bolivia TV și Radio Patria Nueva au revenit, după incident, doar cu muzică. Evo Morales a condamnat acțiunea printr-un mesaj publicat pe Twitter: „Spun că apără democrația, dar acționează ca în dictatură”.

La puțin timp după, un post de radio al sindicatului fermierilor, CSUTCB, a fost ocupat de manifestanți, a mai anunțat Morales. El a asemănat incidentul cu acțiunile din timpul dictaturilor militare.

Sâmbătă, Morales a chemat opoziția la un dialog pentru a „pacifica” țara care trece prin cea mai mare criză politică din ultimele trei decenii. În mai mult de două săptămâni de proteste și confruntări între susținătorii și contestatarii lui Morales, au murit 3 oameni și 383 au fost răniți, potrivit datelor oficiale.

SUA: Bloomberg, tot mai aproape de o candidatură la Casa Albă

Fostul primar al New Yorkului Michael Bloomberg s-a apropiat și mai mult vineri seară de candidatura la Casa Albă înscriindu-se candidat la primarele democrate din statul Alabama.

Miliardarul american, fondatorul agenției de informații financiare care îi poartă numele, nu a anunțat oficial că se lansează în cursa pentru prezidențialele din 2020, dar a făcut cunoscut că se gândește la această posibilitate. Depunerea candidaturii în acest stat din sudul SUA, unul din primele care va închide lista de candidați, îi permite să păstreze toate opțiunile deschise.

Mai devreme în cursul zilei de vineri, după anunțul Michael Bloomberg că se gândește la o lansare a candidaturii, fostul vicepreședinte Joe Biden, favoritul cursei democrate, a dorit să se arate încrezător. “Este binevenit. Michael este un băiat bun”, a declarat Joe Biden aflat la Concord, în New Hampshire, unde și-a depus oficial candidatura pentru primarele din acest stat influent, fiind unul dintre primele care vor vota în februarie.

Dacă se va confirma, prezența lui Michael Bloomberg în cursă ar putea fi periculoasă pentru fostul vicepreședinte, în pierdere de viteză cu trei luni înainte de primul scrutin. Amândoi afișează o poziție centristă. Insistând asupra faptului că nu are “nicio problemă” cu o eventuală intrare în cursă a lui Michael Bloomberg, Joe Biden a afirmat despre sine că este cel mai în stare să îl împiedice pe Donald Trump să câștige un nou mandat. “Sunt cu mult înainte în ultimele sondaje pe care le-am văzut”, în special în statele cheie pentru a câștiga Casa Albă, atât “în fața lui Trump”, cât și a numeroșilor candidați la învestitura democrată, a subliniat el.

Și el miliardar în vârstă de peste 70 de ani, președintele american a reacționat cu dispreț în fața unei posibile candidaturi a lui Michael Bloomberg. “Micul Michael va eșua”, a afirmat Donald Trump, referindu-se la înălțimea lui Bloomberg, 1,70 metri. “Cred că o să-i dăuneze lui Biden”, a adăugat el.

Omul de afaceri miliardar - locul 9 pe plan mondial, conform Forbes - a anunțat în martie că nu va lua parte la alegeri, având în vedere că în cursă se află deja circa 20 de democrați și în plus nu dorește să submineze șansele fostului vicepreședinte Joe Biden, care se situează, asemenea lui, pe o poziție centristă.

Vineri, purtătorul său de cuvânt, Howard Wolfson, a afirmat însă că Michael Bloomberg este sceptic că vreunul dintre actualii candidați democrați îl poate învinge pe președintele republican Donald Trump anul viitor.

Atenționare de călătorie emisă de MAE pentru Danemarca

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenționare de călătorie pentru Danemarca, unde perioada de efectuare a controalelor la frontiere a fost prelungită până în 12 mai 2020. MAE informează că autoritățile din Regatul Danemarcei au decis să prelungească perioada de efectuare a controalelor la frontiera de stat danezo-germană, până în 12 mai 2020.

În aceste condiții, toate persoanele care călătoresc pe rutele maritime (feribot) și terestre (rutiere și feroviare), dinspre Republica Federală Germania spre Regatul Danemarcei, trebuie să facă dovada posesiei unui act de identitate valabil. Cerința este obligatorie și pentru persoanele care tranzitează Regatul Danemarcei către Regatul Suediei. Autoritățile de la Copenhaga avertizează și asupra riscului întârzierilor la transportul feroviar, maritim și rutier (în special la autobuze/autocare), din cauza verificării actelor de identitate ale pasagerilor. “De asemenea, Guvernul danez a decis efectuarea de controale la frontiera de stat danezo-suedeză începând cu 12 noiembrie 2019, pe o durată de 6 luni, până la data de 12 mai 2020. Aceste controale de frontieră vor fi efectuate de către autoritățile daneze pe rutele maritime dinspre Rønne, Helsingør, Frederikshavn și Grenaa, precum și terestre, la traversarea podului Øresund dinspre Suedia către Danemarca”, arată MAE, într-un comunicat de presă transmis duminică.

Persoanele care nu prezintă acte de identitate valabile sau refuză controlul autorităților daneze vor fi oprite de la tranzitul în Danemarca. În aceste condiții, se recomandă cetățenilor români să se asigure că dețin în permanență asupra lor, pe timpul călătoriei în Regatul Danemarcei, un act de identitate valabil (pașaport sau carte de identitate națională).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://copenhaga.mae.ro, www.mae.ro și amintește că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.