Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Șeful AIEA, despre centrala de la Zaporojie: „Se joacă cu focul”

Ziarul de Vrancea
20 nov 2022 653 vizualizări

O echipă de experți evaluează pagubele de la centrala nucleară n Rusia le-ar putea restricționa accesul n sâmbătă și duminică au fost cel puțiun 12 explozii la centrala de la Zaporojie

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a avertizat că indiferent cine a bombardat centrala nucleară Zaporojie din Ucraina „se joacă cu focul”.

Atacurile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, din sudul Ucrainei, au avut loc în timp ce lupte grele se dau în estul țării, unde forțele rusești au bombardat pozițiile ucrainene de-a lungul liniei frontului. Bombardarea centralei nucleare vine după o serie de eșecuri pentru forțele rusești în regiunea Herson, din sud, și după un răspuns al Moscovei, care a lansat mai multe zile un val de rachete asupra întregii Ucraine, vizându-i în special infrastructura civilă energetică.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că au fost cel puțiun 12 explozii la centrala nucleară de la Zaporojie, sâmbătă seara și duminică. Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că atacurile sunt extrem de îngrijorătoare și complet inacceptabile.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardarea instalației, așa cum au făcut în mod repetat în ultimele luni după atacuri asupra uzinei nucleare sau în apropierea ei. „Oricine se află în spatele acestui atac trebuie să înceteze imediat. Așa cum am mai spus de multe ori, vă jucați cu focul!” a avertizat Rafael Grossi într-o declarație.

Citând informații furnizate de conducerea centralei, o echipă a AIEA aflată la fața locului a declarat că au fost lovite unele clădiri, sisteme și echipamente, dar niciuna dintre aceste avarii nu este critică pentru siguranța și securitatea nucleară.

“Accesul va fi refuzat”

Echipa AIEA intenționează să facă o evaluare, a declarat Grossi, dar operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom a declarat că vor exista restricții cu privire la ceea ce ar putea inspecta echipa. „Dacă vor dori să inspecteze o instalație care nu are nicio legătură cu securitatea nucleară, accesul va fi refuzat”, a declarat pentru agenția TASS Renat Karcea, consilier al directorului general al Rosenergoatom.

Bombardarea repetată a centralei a stârnit îngrijorare că s-ar putea produce un accident grav la doar 500 km de locul celui mai mari catastofe nucleare civile din lume, dezastrul de la Cernobîl din 1986.

Centrala din Zaporojie furniza aproximativ 20 la sută din energia electrică a Ucrainei înainte de invazia Rusiei. Centrala are șase reactoare VVER-1000 V-320 de concepție sovietică, care sunt răcite cu apă, și folosesc drept combustibil uraniu 235.

Cele șase reactoare ale sale sunt în prezent închise, dar există riscul să se supraîncălzească dacă se întrerupe alimentarea cu energie electrică a sistemelor de răcire. Bombardamentele au provocat în repetate rânduri întreruperi ale energiei electrice. De mai multe ori după declanșarea războiului centrala a fost nevoită să pună în funcțiune generatoare de rezervă.

Rușii au capturat centrala în martie, iar acum Moscova pretinde acum că o deține. De atunci, rușii au încercat, prin intimidare, sabotaj și violență, să exercite controlul tehnic și administrativ asupra centralei.

În prezent, aproximativ 500 de soldați ruși se află la fața locului, iar vehiculele lor blindate sunt „parcate” în sălile turbinelor și în buncărele subterane concepute pentru a adăposti personalul în cazul unui accident nuclear. Alte trupe sunt în garnizoană în orașul Enerhodar din apropiere, aflat sub ocupație rusă, unde locuiesc majoritatea angajaților ucraineni ai centralei și familiile acestora.

Personalul lucrează sub teroare

„Rușii folosesc centrala ca pe o bază militară”, a declarat Petro Kotin, președinte al Energoatom. „Ei înțeleg că nimeni din Ucraina nu o va bombarda, nimeni nu va ataca direct centrala. Acesta este un loc sigur pentru păstrarea vehiculelor lor militare și a personalului lor”, a arătat Kotin.

Centrala nucleară nu mai generează energie, dar ei înseși îi trebuie energie, pentru a menține funcționale sistemele de răcire a combustibilului nuclear. Dar alimentarea centralei a fost întreruptă în mod repetat, de cel puțin cinci ori existând pene de curent totale.

Cei aproximativ 3.000 de angajați ucraineni care se află încă la centrală au lucrat în condiții de intimidare constantă. „Ei se confruntă acum și cu instrucțiuni contradictorii cu privire la modul de funcționare a centralei”, a declarat Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Personalului ucrainean i s-a interzis să comunice cu autoritățile ucrainene (care le plătesc în continuare salariile) și este constrâns să semneze un contract cu o agenție energetică rusă nou creată pe teritoriul nou ocupat. Rușii oferă salarii mari și bonusuri celor care semnează, dar Kotin spune că doar 200 de persoane au făcut acest lucru.

Erupția vulcanică din Tonga, cea mai puternică înregistrată vreodată

Erupția vulcanică mortală care a lovit Insulele Tonga la începutul acestui an a fost cea mai puternică înregistrată vreodată cu ajutorul echipamentelor moderne, a anunțat luni o echipă de oameni de știință condusă de Noua Zeelandă.

Vulcanul subacvatic Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai a erupt la jumătatea lunii ianuarie cu o putere echivalentă cu cea a câteva sute de bombe atomice, provocând un tsunami cu înălțimea de 15 metri.

Trei persoane și-au pierdut viața în timpul acestei catastrofe care a distrus locuințe și a provocat ruperea cablului de comunicații ce conectează arhipelagul la rețeaua de internet. Mica națiune din Oceanul Pacific a fost astfel izolată de restul lumii timp de mai multe săptămâni, ceea ce a complicat operațiunile de intervenție.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul național de cercetare a apei și atmosferei din Noua Zeelandă, o cantitate de materie de aproape 10 km3 a fost expulzată în timpul erupției, reprezentând echivalentul a 2,6 milioane de piscine olimpice. Resturile au fost proiectate în atmosferă la o altitudine de peste 40 de kilometri, ajungând în mezosferă, strat aflat dincolo de stratosferă. “Erupția a atins o înălțime record; este prima pe care am văzut-o să traverseze mezosfera”, a declarat geologul marin Kevin Mackay.

Erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha'apai rivalizează cu catastrofa din 1883 provocată de erupția vulcanului Krakatoa, care a făcut zeci de mii de victime în Indonezia într-o perioadă în care dispozitivele moderne de măsurare nu existau.

“Deși această erupție a fost semnificativă - una dintre cele mai mari după Krakatoa - diferența este că este vorba despre un vulcan subacvatic și asta explică parțial de ce au fost valuri tsunami atât de mari”, a adăugat Mackay.

Potrivit geologului, norul care s-a ridicat deasupra vulcanului conținea aproape 2 km3 de particule care au rămas în atmosferă timp de câteva “luni, antrenând apusuri magnifice”, care au fost vizibile chiar și din Noua Zeelandă, la o distanță de peste 2.000 de kilometri de Tonga.

Șeful de proiect al NASA prezice că oamenii vor putea locui pe Lună „în acest deceniu”

Oamenii ar putea trăi și lucra pe Lună “în acest deceniu”, potrivit șefului programului navei spațiale lunare Orion al NASA.

Observații recente ale polului sudic lunar sugerează că ar putea exista rezerve mari de gheață de apă ascunse în craterele adânci și întunecate de acolo - iar dacă acest lucru se confirmă, NASA ar putea construi o fabrică de combustibil pentru rachete care să transporte exploratorii pe Marte și mai departe în spațiul cosmic.

Howard Hu de la NASA, care conduce programul Orion, spune că următorul obiectiv major este stabilirea unei baze permanente pe Lună.

Alături de baza lunară se va afla o stație spațială care va orbita în jurul Lunii, numită Lunar Gateway, care se speră că într-o zi va deveni o stație de realimentare pentru misiunile cu echipaj uman către Marte, Jupiter și dincolo de acestea.

“Vom trimite oameni la suprafață, care vor trăi pe această suprafață și vor face știință”, a declarat dl Hu.

Inspirat de “Dexter”, un criminal a căutat pe Google modalități „testate” a șterge urmele

Poliția din Delhi a rezolvat un caz de crimă vechi de șase luni și l-a arestat pe Aftab Ameen Poonawalla pentru că ar fi ucis-o pe Shraddha Walker, partenera sa de viață în vârstă de 28 de ani.

Acum, detaliile crimei au ieșit la iveală. Incidentul a avut loc în apropiere de cartierul Mehrauli din capitala țării.

Acuzatul a susținut că a fost inspirat de Dexter, un serial polițist bazat pe viața criminalului în serie american Dexter Morgan. Potrivit unor rapoarte, Poonawalla a vizionat o serie de filme polițiste și seriale, dar a căutat și pe internet metode înainte de a comite crima.

În serial, pentru a diminua pericolul de a fi descoperit, Dexter își ucide victimele în camere învelite în plastic, purtând mănuși, dezmembrează cadavrele și apoi le aruncă într-un golf din Oceanul Atlantic.

Aftab, pe de altă parte, se spune că ar fi secționat corpul lui Shraddha în 35 de bucăți și le-a aruncat prin Delhi. Acest lucru s-a întâmplat după ce Shraddha a început să facă presiuni asupra lui pentru căsătorie.

Potrivit poliției din Delhi, după ce și-a ucis partenera de viață, acuzatul a căutat tehnici de curățare a sângelui pe Google și a citit despre anatomia umană. Acuzațiile potrivit cărora Aftab a ucis-o pe Shraddha în timpul unei bătăi, pe 18 mai, au dus la arestarea sa în sudul Delhi.

Curtea Supremă din Noua Zeelandă a stabilit că vârsta minimă de 18 ani pentru vot este discriminatorie

Curtea Supremă din Noua Zeelandă a hotărât, luni, că actuala vârstă minimă pentru vot, 18 ani, este discriminatorie, forțând parlamentul să discute dacă aceasta ar trebui să fie redusă, relatează Reuters.

Cazul este judecat de instanțele din Noua Zeelandă din 2020 și a fost inițiat de grupul Make It 16, care vrea ca vârsta minimă pentru a avea drept de vot să fie 16 ani. Curtea Supremă a constatat că actuala vârstă minimă, de 18 ani, nu este în conformitate cu Declarația Drepturilor, care prevede că oamenii au dreptul de a nu fi discriminați pe motiv de vârstă atunci când ajung la 16 ani.

Ca urmare a hotărârii Curții Supreme, subiectul trebuie să fie dezbătut în parlament și analizat de o comisie parlamentară. Însă parlamentul nu este forțat să schimbe vârsta minimă de vot.

“Este un moment istoric. Guvernul și parlamentul nu pot ignora un astfel de mesaj. Trebuie să ne lase să votăm”, a declarat Caaeden Tipler, unul dintre conducătorii Make It 16. Grupul a precizat pe site-ul său că nu există o justificare suficientă pentru a-i împiedica pe tinerii de 16 ani să voteze, în contextul în care la acea vârstă ei au dreptul să obțină un permis de conducere, să muncească full time și plătesc impozite.

Un meteor extrem de strălucitor a fost surprins pe cerul Norvegiei

Un meteor neobișnuit de strălucitor a luminat cerul Norvegiei în noaptea de sâmbătă spre duminică și a putut fi văzut în mare parte din sudul țării.

Mingea de foc, cauzată de arderea rocii spațiale în atmosferă, i-a speriat pe norvegieni, care au început îngrijorați să sune la poliție.

Institutul meteorologic norvegian a anunțat că este de vorba despre un fenomen obișnuit, o ploaie de metori anuală numită „Tauridele nordice”.

Fenomenul se explică prin faptul că Pământul trece adesea prin regiuni bogate în meteoroizi (resturi din corpuri cerești). Astfel, pentru câteva ore, în atmosferă vor intra mii și mii de asemenea obiecte. Atunci avem așa-numitele „ploi de stele”. Cele mai importante asemenea momente se produc în aprilie, august, noiembrie și decembrie. Când meteoroizii intră în atmosferă cu viteză enormă, aerul din jurul lor precum și ei se aprind din cauza frecării cu aerul. Aerul se încălzește la o temperatură de câteva mii de grade, iar ceea ce noi vedem ca o dâră luminoasă pe cer se numește meteor. Destul de rar, meteoroidul nu arde complet în atmosferă și o parte din el cade pe Pământ. Acesta este un meteorit, explică astro-urseanu.ro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.