Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Șase morți și 28 răniți într-un atac armat la Universitatea din Perm, în Ural

Ziarul de Vrancea
19 sep 2021 1008 vizualizări

Șase persoane au fost ucise luni, în Rusia, de către un student, într-un incident armat, la Universitatea din Perm, în Ural, a anunțat Comitetul rus de anchetă, relatează AFP.

Alte 28 de persoane au fost rănite, dintre care 19 prin împușcare, potrivit Ministerului rus al Sănătății, citat de agențiile ruse de presă. Un bilanț anterior, revizuit între timp, anunța cel puțin opt morți și șase răniți. Autorul tirurilor a fost arestat și era rănit, a precizat comitetul, apreciind că bilanțul incidentului "este pe cale să se precizeze".

Potrivit Kremlinului, tânărul suferă de probleme "psihice". "Către ora (locală) 11.00 (9.00, ora României), un necunoscut a pătruns în campusul Universității din Perm cu o armă și a deschis focul", a anunțat într-un comunicat universitatea.

Autorul atacului "a fost rănit în timp ce era arestat, deoarece a opus rezistență", a precizat Comitetul rus de anchetă, care nu a oferit, imediat, date despre motivația atacatorului. Sublocotenentul de poliție Konstantin Kalinin povestește, într-o înregistrare video publicată de către Ministerul rus de Interne, că a fugit împreună cu partenerul său către campus după ce a fost informat cu privire la tiruri. "Am văzut un băiat înarmat în casa scării. I-am strigat «lasă arma», însă el și-a îndreptat arma către mine și a tras, după care am făcut uz de arma mea de foc", declară el, precizând că l-a atins pe suspect, iar apoi i-a acordat primul ajutor.

Potrivit Comitetului rus de anchetă, atacatorul era înarmat cu o pușcă cu alezaj neted", pe care a achiziționat-o în mai, înainte de înăsprirea legislației cu privire la portul armelor, în urma unui atac armat sângeros într-o școală.

Studenți, care au fugit de atacul armat, au sărit de la ferestre situate la primul etaj al unei clădiri a universității, potrivit unor înregistrări video postate pe rețele de socializare. Într-o înregistrare video, filmată de la o fereastră, apare un bărbat îmbrăcat în înregime în negru, care deschide focul și se îndreaptă către intrarea în clădire.

Atacatorul - a cărui identitate a fost stabilită, dar nu a fost dezvăluită - a pătruns în campus la ora locală 11.00 (9.00, ora României), potrivit serviciului de presă al universității.

Atacuri în școli și universități sunt rare în Rusia, o țară în care controlul armelor de foc este strict, însă ele au tendința să se înmulțească în ultimii ani. Președintele rus Vladimir Putin denunță un fenomen "importat" din Statele Unite, un efect al globalizării. Ultimul incident sângeros de acest fel a avut loc la 11 mai 2021, când un tânăr în vârstă de 19 ani a deschis focul în fosta sa școală, la Kazan, în Republica rusă Tatarstan. El a ucis atunci nouă persoane.

În aceași zi, liderul de la Kremlin a ordonat să se treacă în revistă reglementările cu privire la armele de foc. Autorul atacului de la Kazan, care a fost arestat, avea un permis de purtare de armă semiautomată.

Altă dramă recentă a avut loc în octombrie 2018, când un licean a ucis 19 persoane, după care s-a sinucis, într-un liceu, la Kerci, un oraș situat în Peninsula ucraineană Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Autoritățile au anunțat că au dejucat, în ultimii ani, zeci de planuri de atacuri vizând instituții școlare, implicând adesea adolescenți.În febr uarie, Serviciile ruse de Securitate (FSB) au arestat doi tineri, născuți în 2005, de naționalitate rusă, care erau activi pe diverse site-uri, pe care făceau apologia crimei și sinuciderii. Potrivit anchetatorilor, ei plănuiau să atace o instituție școlară la Saratov, pe Volga.

Fostul premier israelian Netanyahu a sugerat pe Facebook că Joe Biden a adormit în timpul întâlnirii cu prim-ministrul Israelului

Fostul premier israelian Netanyahu a sugerat într-un video publicat duminică pe Facebook că președintele american Joe Biden a adormit în timpul întâlnirii cu prim-ministrul Israelului Naftali Bennett care a avut loc luna trecută la Casa Albă, transmite Reuters.

O verificare efectuată anterior de Reuters a desființat ideea că Biden a adormit, după ce utilizatorii mediei sociale au distribuit un clip în care aceștia afirmă că președintele moțăia în timpul discuției cu Bennett din Biroul Oval.

Potrivit unei verificări a faptelor de către Reuters, clipul ar fi fost modificat intenționat pentru a induce în eroare privitorii. O versiune mai lungă a video-ului arată cum Biden îi răspunde lui Bennett.

Într-un video publicat de Netanyahu duminică pe pagina sa de Facebook, o voce afirmă: "Știți, Bennett s-a întâlnit cu Biden".

"Am auzit. Am auzit că Biden a fost foarte atent la această întâlnire. Și-a coborât capul în semn de acord", a replicat Netanyahu, lăsându-și capul în joc, imitând o persoană care moțăie.

Netanyahu, în vîrstă de 71 și lider al partidului de dreapta Likud, a fost în mare parte în acord cu politicile predecesorului republican al democratului Biden, Donald Trump.

Referirea lui Netanyahu la întâlnirea lui Biden cu premierul israelian a un mic fragment dintr-un video de 26 de minute la care a abordat o varietate de probleme politice. Referirea la Biden a atras atenția website-urilor de știri israeliene, dintre care mai multe l-au acuzat că și-a bătut joc de Biden.

Administrația lui Netanyahu a fost înlocuită în iunie de un guvern de coaliție condus de Bennett.

Vaccinul anticovid Pfizer-BioNTech este sigur și eficient la vaccinarea copiilor de 5-12 ani, anunță laboratoarele

Laboratul farmaceutic american Pfizer și compania germană în domeniul biotehnologiei BioNTech anunță că vaccinul împotriva covid-19 Pfizer-BioNTech prezintă un răspuns al anticorpilor "robust" la copiii cu vârsta cuprinsă între cinci și 11 ani și că urmează să ceară Agenției americane a medicamentului FDA autorizarea de urgență a acestuia, relatează NBC News.

Date obținute în cadrul unei testări a vaccinului asupra a peste 2.000 de copii arată că acesta este "sigur, bine tolerat și a prezentat un răspuns robust în anticorpi neutralizanți" la categoria de vârstă de 5-12 ani, anunță luni cele două companii într-un comunicat.

În prezent, niciun vaccin împotriva covid-19 nu a fost autorizat în vederea vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între cinci și 11 ani.

Copii pe care s-au făcut teste au fost vaccinați cu două doze mai mici de vaccin decât cele administrate începând de la vârsta de 12 ani, precizează Pfizer.

Vaccinul produce anticorpi - dar și efecte secundare - comparabile celor observate în cadrul unor teste asupra persoanelor din categoria de vârstă 16-25 de ani, vaccinate cu întreaga doză de Pfizer-BioNTech, precizează cele două companii.

Peste 466,5 milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 au fost administrate în Statele Unite, potrivit Centrelor de Prevenția și Controlul Bolilor (CDC).

Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech este unul dintre cele trei vaccinuri folosite în campania de vaccinare din Statele Unite. Celelalte două sunt vaccinurile Moderna ți Johnson & Johnson.

Aproximativ 12,7 milioane de copii în vârstă de până în 18 ani - reprezentând 54% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani - au fost vaccinați cu cel puțin o doză de vaccin împotriva covid-19, potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP), pe baza analizei unor date de la CDC la 15 septembrie.

AAP recomanda în august ca copiii în vârstă de până la 12 ani să nu fie vaccinați împotriva covid-19 înainte ca FDA să aprobe vaccinarea acestei categorii de vârstă.

Pfizer și BioNTech anunță luni că urmează să prezinte datele acestui test clinic FDA, în vederea obținerii unei autorizări de urgență a vaccinului.

Cele două companii efectuează teste clinice asupra copiilor în vârstă de până la cinci ani și așteaptă rezultatele acestor teste către sfârșitul acestui an.

Pfizer a cerut autorizarea de urgență a vaccinului său, în vederea vaccinării adulților împotriva covid-19 în noiembrie.

FDA a aprobat deplin vaccinul anticovid Pfizer-BioNTech în august, în vederea vaccinării persoanelor începând de la vârsta de 16 ani.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani sunt vaccinați în prezent în baza unei autorizații de urgență.

Aceste anunțuri intervin în contextul în care numnărul cazurilor de covid-19 a crescut în ultimele luni.

Aproximativ 5,3 milioane de copii din Statele Unite au fost testați pozitiv covid-19 de la începutul epidemiei - reprezentând 15% din toate cazurile până la 9 septembrie, potrivit AAP.

Peste 243.000 de cazuri noi au fost înregistrate numai săptămâna trecută - al doilea "vârf" de copii bolnavi de covid-19 la nivel de o săptămână, de la începutul epidemiei.

Directorul AAP, îngrijorat de această situație, a scris în august FDA pentru a îndemna această agenție să acționeze "agresiv" în vederea autorizării vaccinării împotriva covid-19 a copiilor în vârstă de până la 12 ani.

Laboratoarele farmaceutice Johnson & Johnson și Moderna, ale căror vaccinuri sunt folosite în Statele Unite, efectuează, de asemenea, testări clinice asupra copiilor.

Studiu: O combinație între două medicamente ale Mirati Therapeutics reduce cu 39% tumorile pacienților cu cancer colorectal în stadiu avansat

O combinație între două medicamente ale Mirati Therapeutics, adagrasib, care țintește mutațiile genetice, și un medicament mai vechi al companiei, Erbitux, reduce cu 39% tumorile pacienților cu cancer colorectal în stadiu avansat, potrivit unui studiu clinic de amploare limitată, a anunțat duminică producătorul farmaceutic american, transmite Reuters.

Directorul executiv Charles Baum a declarat pentru Reuters că Mirati intenționează să se întâlnească cu Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente în octombrie pentru a discuta dacă poate urmări aprobarea accelerată pe baza datelor terapiei combinate.

Adagrasib țintește o formă mutantă a unei gene cunoscute drept KRAS, care apare la circa 13% din cancerele pulmonare fără celule mici, 3%-5% din cancerele colorectale și ăână la 2% din alte cancere cu tumori solide.

Ca și alte medicamente experimentale mai noi, acesta țintește mutațiile anumitor gene care produc cancer, indiferent de organul la care a apărut boala.

În luna mai, medicamentul Lumakras al companiei Amgen a devenit primul medicament din acrastă clasă aprobat de Administrația pentru Medicamente și Alimente, pentru pacienții cu cancel pulmonar fără celule mici.

La o reuniune a Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO),care a avut loc duminică, Mirati a spus că din 28 de pacienți tratați cu adagrasib plus Erbitux, 11, sau 39%, au prezentat contracție tumorală.

Doi pacienți au avut o creștere a tumorii, dar cancerul a fost stabilizat la ceilalți, a spus Mirati.

Erbitux este un medicament al companiei Eli Lilly conceput pentru a bloca unul dintre semnalele care indică creșterea unei celule tumorale prin atașarea la o structură a celulei numită receptorul factorului de creștere epidermic (EGFR).

 La întâlnirea ESMO de la începutul acestei săptămâni, Amgen a declarat că un studiu clinic referitor la Lumakras în combinație cu propriul său inhibitor EGFR Vectibix a constatat că 7 din 26 de pacienți cu cancer colorectal avansat, sau 27%, au răspuns la terapia combinată.

Mirati a spus că la momentul analizei sale, cu o urmărire mediană de șapte luni, 63% dintre pacienții înrolați au rămas în tratamentul combinat.

Într-un segment al studiului în care pacienții cu cancer colorectal au primit adagrasib singur, 22% dintre pacienții evaluați au răspuns la medicament, a spus compania. C

ercetătorii au spus că reacțiile adverse grave au apărut la 30% dintre pacienții tratați numai cu adagrasib și la 16% dintre pacienții tratați cu combinația.

Doi pacienți cărora li sa administrat combinația au întrerupt tratamentul după apariția reacțiilor legate de perfuzie.

"Se pare că am câștigat destul de mult în ceea ce privește eficacitatea și nu am adăugat prea multă toxicitate semnificativă. De aceea, știți, această abordare combinată poate ajunge să fie cea mai rapidă abordare pentru aprobarea noastră accelerată", a spus CEO-ul Baum.

Mirati intenționează să prezinte lun, la ESMO, rezultatele actualizate ale unui studiu cu adagrasib pentru pacienții cu cancer pulmonar.

 Atât Amgen, cât și Mirati își studiază medicamentele în combinație cu imunoterapia blockbuster Keytruda a Merck, pentru tratarea cancerului pulmonar.

Un corp care corespunde descrierii lui Gabrielle Petito, o tânără călătoare americană, găsit în Parcul Național Wyoming

Un corp care corespunde descrierii lui Gabrielle Petito a fost descoperit într-o zonă în Parcul Național Wyoming, în care erau în curs căutări în vederea găsirii tinerei călătoare americane, a cărei dispariție a emoționat țara, au anunțat autoritățile, relatează AFP.

"Biroul medicinei legale din comitatul Teton a fost trimis să recupereze corpul din Pacrul Național din comitat", a declarat AFP coronerul comitatului, Brent Blue.

Corpul corespunde descrierii tinerei date dispărute, a anunțat într-o conferință de presă poliția federală (FBI).

"Mai devreme, rămășițe umane au fost descoperite, care corespund descrieii lui Gabrielle ÂGabby Petito", a anunțat într-o conferință de presă agentul FBI Charles Jones.

"Aș vrea să transmit condolențe sincere și profunde familiei lui Gabby", a adăugat el.

Autoritățile americane au lansat o vastă operațiune de căutare a tinerei, în vârstă de 22 de ani, dată dispărută la 11 septembrie, în timpul unei călătorii cu partenerul său.

Părinții tinerei au comunicat pentru ultima oară cu ea pe când cuplul de afla în Parcul Național Grand Teton, în Wyoming, a precizat familia.

Gabrielle "Gabby" Petito a renunțat la locul de muncă și a plecat, în iulie, într-o aventură prin țară, cu o camionetă, împreună cu prietenul său, Brian Laundrie, în vârstă de 23 de ani, în care și-au povestit drumeția în postări idilice pe Instagram.

În urmă cu peste două săptămâni, Laundrie s-a întors singur acasă, la North Port, în Florida, cu camioneta prietenei sale.

Laundrie a fost declarat persoană "demnă de interes" de către anchetatori, însă a "dispărut" după aceea, și el. Părinții săi nu l-au mai văzut de marți, a anunțat vineri Poliția din North Port. Forțe de ordine anunță acum că lucrează la un caz de "dispariții multiple".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.