Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Încarcerat, Navalnîi îi îndeamnă pe ruși “să iasă în stradă”

Ziarul de Vrancea
18 ian 2021 1426 vizualizări

“Lucrul de care se tem cel mai mult acești bandiți este ca oamenii să iasă în stradă”, a transmis opozantul după ce o instanță a decis arestarea sa

Un tribunal rus a dispus ieri plasarea în detenție a opozantului rus Aleksei Navalnîi pe o peroadă de 30 de zile, începând de la data controversatei sale arestări, duminică, de către serviciul penitenciar rus (FSIN), la sosirea sa la Moscova. “Aleksei Navalnîi este plasat în detenție timp de 30 de zile, până la 15 februarie”, a anunțat pe Twitter avocatul său Vadim Kobzev.

Serviciile penitenciare rusești l-au arestat duminică pe Aleksei Navalnîi, căruia îi reproșează că a încălcat condițiile unei pedepse cu închisoarea - cu suspendare - din 2014. Otrăvit cu un agent neurotoxic de tip noviciok și plasat în comă, opozantul rus s-a aflat în convalescență în Germania, în ultimele cinci luni. După ce tribunalul și-a anunțat hotărârea, Navalnîi le-a cerut rșilor “să iasă în stradă” împotriva puterii. “Lucrul de care se tem cel mai mult acești bandiți (de la putere), știți, este ca oamenii să iasă în stradă. Atunci, nu vă fie frică, ieșiți în stradă, nu pentru mine, ci pentru voi înșivă, pentru viitorul vostru”, îndeamnă el într-o înregistrare video filmată în sala de audieri și difuzată pe rețele de socializare.

Moscova sfidează Occidentul

Aleksei Navalnîi a denunțat “cea mai totală ilegalitate” în fața judecătorului care a decis arestarea lui. “Nu înțeleg ce se întâmplă. Am văzut multe parodii de justiție, dar aici avem de-a face cu cea mai totală ilegalitate”, declară el într-o înregistrare video difuzată pe Twitter de către purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmîș. “El este deținut în mod ilegal. Avocații săi nu sunt lăsați să-l vadă”, a denunțat Fondul luptei împotriva corupției (RBK), organizația opozantului.

Arestarea, duminică, a opozantului, care îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin de faptul că a ordonat otrăvirea căreia i-a supraviețuit, este puternic denunțată în Europa și în Statele Unite, care au cerut eliberarea imediată a acestuia. Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a respins luni aceste critici. Lavrov consideră că Occidentul încearcă astfel să atace Rusia și “să deturneze atenția de la criza profundă care subminează modelul liberal de dezvoltare”.

Un studiu relevă succesul campaniei de vaccinare din Israel

La o lună de la debutul campaniei de vaccinare în masă în Israel, rezultatele inițiale ale unui studiu relevă că vaccinul reduce în mod semnificativ numărul de noi infecții. La doar două săptămâni după prima doză de vaccin fabricat de companiile farmaceutice BioNtech și Pfizer, numărul testelor pentru depistarea coronavirusului cu rezultate pozitive la persoanele cu vârste peste 60 de ani a fost semnificativ mai mic, conform unui studiu realizat de furnizorul de servicii medicale Clalit. Studiul a comparat un grup de aproximativ 200.000 de persoane vaccinate cu vârste de peste 60 de ani cu un grup nevaccinat, de aceeași dimensiune și vârstă, a explicat consilierul sanitar principal profesor Ran Balicer. “Aceasta este cea mai interesantă grupă de vârstă în ceea ce privește eficacitatea vaccinului”, a spus el. Balicer a declarat că nu au fost inițiate testări speciale, grupurile fiind “observate în viața reală”. Rezultatele se referă la persoanele din ambele grupuri care au efectuat teste pentru depistarea noului coronavirus din diverse motive - spre exemplu, pentru că prezentau simptome sau intraseră în contact cu persoane diagnosticate cu boala COVID-19. “Proporția testelor pozitive - fie (persoane) simptomatice, fie asimptomatice - a fost cu 33% mai mică în grupul vaccinat decât în grupul nevaccinat”, a spus Balicer.

Epidemiologul consideră că acesta este un “rezultat încurajator, care demonstrează că vaccinul este eficient chiar și la persoanele mai în vârstă”.

Ca urmare, el se așteaptă ca numărul pacienților infectați cu noul coronavirus și care prezintă simptome grave să scadă în viitorul apropiat.

Datorită campaniei sale rapide de vaccinare, Israelul este considerat un lider mondial. Peste 2 milioane de locuitori ai acestei țări au primit deja prima doză de vaccin și aproximativ un sfert de milion de persoane au beneficiat de a doua. Deja 75 de procente dintre persoanele cu vârste peste 60 de ani au fost vaccinate, a precizat Ran Balicer.

Secret Service și FBI controlează cei 25.000 de militari din Garda Națională însărcinați cu securitatea învestirii

Agenții americane în domeniul securității îi controlează pe cei 25.000 de membri ai Gărzii Naționale desfășurați la Washington - o capitală de nerecunoscut, cu militari, sârmă ghimpată și grilaje pe străzi - în vederea asigurării securității ceremoniei investirii lui Joe Biden. Controalele au obiectivul să se asigure că membrii Gărzii Naționale nu reprezintă vreun risc la adresa ceremoniei învestirii lui Biden. “În coordonare cu Secret Service și FBI, toți militarii care au sosit (la Washington) au fost verificați amănunțit”, a anunțat duminică generalul Daniel Hokanson, întrebat la CBS dacă militarii au fost controlați înainte să vină la Washington. “În vederea acestei desfășurări (de trupe), toată lumea este examinată atent, dar este vorba mai degrabă de o formalitate, pentru că facem tot ceea ce putem pentru a ne cunoaște paznicii, militarii și aviatorii”, a declarat pentru Defense One comandantul Gărzii Naționale la Washington, William J. Walker. El insistă că armata americană este supravegheată în mod continuu.

Până în prezent, aceste controale nu au scos la iveală vreo problemă cu privire la trupele mobilizate în vederea ceremoniei investirii, a declarat pentru agenția americană de presă The Associated Press (AP) Ryan D. McCarthy, care supervizează pregătirile armatei. Membrii Statului Major au subliniat într-o scrisoare adresată trupelor americane că revoltele de la 6 ianuarie sunt “incompatibile cu statul de drept” și le-au cerut militarilor “să încarneze valorile și idealurile națiunii”.

Marea Britanie vaccinează în medie 140 de persoane pe minut

Marea Britanie vaccinează în medie 140 de persoane pe minut împotriva COVID-19, a declarat ieri Nadhim Zahawi, ministrul responsabil cu campania de vaccinare.

Marea Britanie, pe locul al cincilea în lume după numărul de decese asociate COVID-19, încearcă să se numere printre primele țări care își vaccinează populația - considerată ca fiind cea mai bună modalitate de a ieși din pandemie și de a face economia să funcționeze din nou. Potrivit celor mai recente cifre, în Marea Britanie 3.857.266 de persoane au primit prima doză de vaccin și 449.736 au primit cea de-a doua doză. “Merge bine, vaccinăm în medie 140 de persoane pe minut cu prima doză. Aceasta este media, așa că unele zone se descurcă mai bine”, a declarat Zahawi.

“Procesul de vaccinare se va îmbunătăți pe măsură ce deschidem mai multe centre de vaccinare mari, 17 în total în această săptămână și 50 până la sfârșitul lunii ianuarie”, a mai spus el. El a declarat că centre de vaccinare funcționale 24 de ore din 24 vor începe să fie deschise la Londra până la sfârșitul lunii. Angajați în domenii cheie, precum profesorii, polițiștii și cei care lucrează în magazine ar putea trece în fruntea listei pentru vaccinare imediat după ce toate persoanele peste 50 de ani vor fi vaccinate, a mai spus Zahawi. În prezent, Marea Britanie vaccinează persoanele considerate cele mai vulnerabile, începând cu cele care trăiesc în căminele pentru bătrâni și cele peste 80 de ani.

Cu toate acestea, a afirmat Zahawi, campania de vaccinare în Marea Britanie este limitată de procesul de fabricație “anevoios”, iar modificările aduse de Pfizer la producția sa de vaccinuri ar putea conduce la o scurtă întrerupere a aprovizionării, a precizat el.

Ministrul Zahawi a declarat că Marea Britanie speră la 2 milioane de vaccinuri pe săptămână de la AstraZeneca, însă aceste cifre nu vor fi atinse decât la mijlocul lunii februarie.

Un bărbat a trăit trei luni în aeroportul din Chicago de teama COVID-19

Un bărbat a fost descoperit că a trăit într-o zonă securizată din aeroportul internațional din Chicago timp de trei luni, iar el a spus poliției că i-a fost prea frică de COVID-19 să se întoarcă acasă, în Los Angeles. Aditya Singh, în vârstă de 36 de ani, a fost arestat în weekend și acuzat că a pătruns într-o zonă restricționată a unui aeroport și furt. Duminică, procurorii au spus că el a ajuns pe aeroportul O’Hare cu un zbor de la Los Angeles, pe 19 octombrie. După aproximativ trei luni, sâmbătă după-amiază, Singh a fost abordat de doi angajați ai United Airlines care i-au cerut documente de identificare. Aparent, Singh le-a arătat o legitimație de lucrător aeroportuar care fusese raportată ca pierdută de aparținătorul de drept, pe 26 octombrie. Adjunctul procurorului statal, Kathleen Hagerty, a spus că alți pasageri i-au dat mâncare lui Singh, care nu are antecedente penale. Hagerty a spus că Singh a găsit legitimația în aeroport și că „se temea din cauza COVID-19 să plece acasă”. După ce a fost descoperit de angajații United Airlines, care au sunat la 911, poliția l-a luat în custodie duminică dimineață. Singh are o diplomă de master în domeniul hotelier, este șomer și trăiește cu alte persoane într-o locuință din Orange (Los Angeles), potrivit asistentului avocatului din oficiu. Cauțiunea lui a fost stabilită la 1.000 de dolari și el nu mai are voie să intre în aeroport.

Australia nu își va redeschide în 2021 frontierele pentru călătorii străini

Australia probabil nu își va redeschide frontierele pentru călătorii străini în 2021 și aceasta în pofida campaniilor de vaccinare ce vor continua în întreaga lume, a apreciat luni un înalt responsabil australian în domeniul sănătății. Brendan Murphy, secretar în Departamentul Sănătății și unul dintre principalii consilieri ai guvernului, a declarat că nu ar trebui să se aștepte ca revenirea la o circulație fluidă la frontiere să aibă loc în 2021.

“Cred că în cea mai mare parte a anului (2021) noi vom mai avea încă importante restricții la frontiere”, a declarat el la postul ABC. “Chiar dacă o bună parte a populației va fi vaccinată, nu știm dacă aceasta va împiedica transmiterea virusului. Este posibil ca măsurile de carantină să mai dureze ceva timp”, a spus el. Consecință a acestor restricții, zeci de mii de australieni rămân blocați în străinătate, iar cei care se întorc trebuie să achite în jur de 3.000 de dolari australieni (1.900 de euro) pentru cele 14 zile de carantină la hotel. Australia, care numără în jur de 25 de milioane de locuitori, a încheiat acorduri pentru a obține doze din vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de grupul britanic AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford și cel al Pfizer/BioNTech. Guvernul australian așteaptă în continuare undă verde din partea autorității de reglementare în domeniu. Vaccinările nu ar urma să înceapă mai devreme de sfârșitul lui februarie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.