Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: În ultimele ore, în statul New York, o persoană infectată cu coronavirus a murit la fiecare șase minute, potrivit statisticilor

Ziarul de Vrancea
28 mar 2020 1521 vizualizări

Numărul deceselor provocate de coronavirus din Statele Unite ar putea ajunge la 200.000, a avertizat duminică cel mai important expert guvernamental în domeniul bolilor infecțioase, în timp ce New York, New Orleans și alte orașe majore au făcut apel pentru mai multe materiale medicale.

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, a estimat într-un interviu acordat CNN că pandemia ar putea provoca între 100.000 și 200.000 de decese în Statele Unite.

Începând din 2010, gripa a ucis între 12.000 și 61.000 de americani pe an, conform Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA. Pandemia de gripă din 1918-1937 a ucis 675.000 de oameni în Statele Unite. Numărul de decese provocate de coronavirus în SUA a ajuns duminică la 2.300, după ce sâmbătă decesele s-au dublat față de nivelul consemnat cu două zile înainte. Statele Unite au înregistrat până acum peste 130.000 de cazuri de COVID-19, boala provocată de virus, numărul fiind cel mai mare din lume.

Statul New York a raportat duminică un total de aproape 60.000 de cazuri și de 965 de decese, numărul deceselor crescând cu 237 în ultimele 24 de ore, o persoană murind la fiecare șase minute. Numărul pacienților spitalizați încetinește, dublându-se la fiecare șase zile în loc de fiecare patru, a spus guvernatorul Andrew Cuomo.

Florida a raportat încă 200 de cazuri, dar niciun deces nou, față de cele 56 existente.

Guvernatorul statului Michigan, Gretchen Whitmer, unde are loc una dintre cele mai rapide creșteri a numărului de infecții cu coronavirus, în special în comitatul care include Detroit, a spus că epidemia este “ca o lovitură în plex”.

Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a declarat la CNN că orașul va avea nevoie de câteva sute de ventilatoare în câteva zile și de mult mai multe măști, halate și alte consumabile, până pe 5 aprilie. New Orleans va rămâne fără ventilatoare în jurul datei de 4 aprilie, iar oficialii din Louisiana încă nu știu dacă vor primi ventilatoare din stocul național, a spus guvernatorul. Louisiana a încercat să comande 12.000 de ventilatoare de la furnizori comerciali și a primit 192, a declarat guvernatorul John Bel Edwards pentru CBC.

Spania depășește China ca număr de cazuri

Spania a înregistrat ieri alte 812 decese din cauza noului coronavirus în ultimele 24 de ore - reprezentând o creștere cu 12%, un ritm mai scăzut decât în zilele precedente, a anunțat Ministerul Sănătății. A doua cea mai afectată țară din Europa de pandemie înregistrează 7.340 de decese cauzate de SARS-CoV-2. Numărul total al cazurilor confirmate a crescut în aceeași perioadă cu 8%, de la 78.797 la 85.195 - depășind astfel nunărul cazurilor din China, unde a apărut virusul în decembrie. Aceste ultime date arată o încetinire a răspândirii epidemiei, după ce autoritățile sanitare au anunțat miercurea trecută o creștere cu 27% a numărului deceselor și cu 19% a numărului toral de cazuri. Dumincă, numărul deceselor a crescut cu 15%, iar al contaminărilor cu 9%.

Directorul Centrului de coordonare a urgențelor sanitare de la Ministerul Sănătății Fernando Simon a fost contaminat cu SARS-CoV-2, a anunțat o reprezentantă a ministerului, care i-a luat locul în conferința de presă zilnică. Maria Jose Sierra a subliniat că această curbă a contaminărilor are tendința să scadă începând de miercurea trecută.

Spania a intrat în izolare la 14 martie, cu trei zile înaintea Franței.

Cum afectează criza coronavirusului Mafia din Italia

crima organizată din peninsulă suferă din cauza cererii tot mai scăzute în domenii precum drogurile sau prostituția

Poliția italiană apreciază că restricțiile impuse de criza coronavirusului îngreunează și activitatea mafioților, însă experții avertizează că este vorba doar de o repliere înaintea relansării, comentează luni dpa.

Polițiștii din Italia afirmă că sunt afectate chiar și cele mai temute ramuri ale Mafiei, în primul rând cea calabreză, 'Ndrangheta - numărul unu în traficul mondial de cocaină. Generalul Giuseppe Governale, șeful Direcției de Investigații Anti-Mafia (DIA), afirmă că mafioții “acceptă că vor pierde din clientelă dar așteaptă vremuri mai bune”. “Un vechi proverb sicilian se aplică în situația de față: apleacă-te, trestie, să treacă revărsarea”, spune oficialul născut la Palermo. Mafioții au stat în umbră și în alte perioade grele, cum ar fi epidemiile de holeră din secolul al XIX-lea sau în al doilea război mondial, reamintește generalul. În Calabria, leagănul 'Ndrangheta, măsurile împotriva epidemiei au ajutat la arestarea în 13 martie a mafiotului Cesare Antonio Cordi, dat în urmărire din august anul trecut. Poliția din satul Bruzzano Zeffirio a observat un bărbat care încălca regulile de izolare la domiciliu. Oamenii legii l-au urmărit când livra alimente și au ajuns la ascunzătoarea infractorului.

Afaceri cu măști de protecție

Ministerul de Interne de la Roma a raportat o scădere bruscă a numărului de infracțiuni în primele trei săptămâni din martie; față de perioada similară de acum un an, au fost semnalate cu 64% mai puține încălcări ale legii. “Crima organizată face bani mai ales din droguri și prostituție, iar în vremuri de criză oamenii cheltuiesc mai puțin pe așa ceva”, explică profesorul de criminologie Federico Varese de la Universitatea Oxford. Scriitorul Roberto Saviano, expert în Mafia, a sugerat însă, săptămâna trecută, că grupurile infracționale organizate pot exploata orice urgență cu scopul de a obține profituri. De exemplu, dacă prelungirea carantinei va duce la penurii de alimente, medicamente sau carburanți, doar Mafia va conduce piața neagră, a avertizat el într-un articol pentru ziarul La Repubblica.

Au apărut deja știri despre infractori implicați în afacerile cu măști chirurgicale, dezinfectanți pentru mâini sau echipamente antivirus a căror lipsă se resimte în Italia. La Ostia, suburbie a Romei, un membru al familiei mafiote Fasciani a fost prins vânzând măști pe piața neagră. Cu toate acestea, arată dpa, nu există dovezi despre rolul Mafiei în traficul de acest tip.

Capii Mafiei caută mai ales oportunități de investiție după criză, când se va pune accentul pe relansarea economică, apreciază Governale. Vor fi pompate miliarde de euro pentru a ajuta economia să iasă din recesiunea gravă care se prefigurează și s-a dovedit deja că mafioții știu să își ia partea din fondurile publice. “Pentru ei va fi o ocazie unică, dar ne dăm seama de asta și vom adopta contramăsuri împotriva a ceea ce va fi cu siguranță o amenințare în lunile și anii care vin”, a susținut generalul. El a menționat și experiența poliției în interceptarea și eliminarea infiltrării Mafiei în contractele de lucrări publice pentru reconstrucție după cutremure și pentru noul pod de autostradă de la Genova.

Procurorul-șef din Catanzaro, Nicola Gratteri, unul din liderii anchetelor împotriva 'Ndrangheta, spune că recesiunea i-ar putea ajuta pe mafioți și în alte feluri. Multe firme în dificultate ar putea apela la cămătari, iar de obicei în astfel de cazuri împrumuturile nu mai pot fi achitate, iar afacerile sunt preluate de Mafia. “Este cea mai gravă amenințare: dacă guvernul nu acordă un sprijin real firmelor, acum, nu peste un an sau doi, oamenii vor ajunge în faliment sau vor merge la cămătari”, a avertizat el.

Gratteri și-a exprimat îngrijorarea și față de restanțele curente în activitatea judiciară; audierile în procesele antimafia au fost suspendate din cauza epidemiei de COVID-19.

În afară de 'Ndrangheta, principalele organizații mafiote din Italia sunt Cosa Nostra din Sicilia, Camorra din Campania - regiunea din jurul orașului Napoli - și Sacra Corona Unita din provincia Puglia din sud-est.

Infractorii acționează mai greu din cauza restricțiilor de circulație fără precedent la scară națională, arată opiniile consemnate de dpa. În același timp, numărul de morți și de pacienți cu coronavirus crește în continuare, iar criza va lăsa cicatrice adânci în societatea italiană, apreciază agenția.  

Consilier al lui Benjamin Netanyahu testat pozitiv

Un consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu a fost testat pozitiv pentru coronavirus, au anunțat ieri oficiali israelieni, însă deocamdată nu este clar dacă liderul de 70 de ani al Israelului a fost expus la noul tip de coronavirus sau dacă activitatea sa a fost afectată. “Vom acționa în concordanță cu directivele Ministerului Sănătății”, a spus un oficial, anunțând diagnosticul pentru consilierul parlamentar, a cărui stare este descrisă de mass-media din Israel ca fiind bună. Ministerul Sănătății din Israel impune în general o autoizolare de 14 zile și o posibilă testare pentru coronavirus pentru orice persoană ce s-a aflat în proximitatea unei persoane infectate.

Potrivit mass-media din Israel, consilierul a fost prezent la sesiunea parlamentară de săptămâna trecută, la care au participat atât Netanyahu, cât și parlamentari din opoziție, cu care el încearcă să formeze o coaliție de guvernare de urgență care să ia măsuri pentru stăvilirea coronavirusului.

Marea Britanie: Revenirea la normal, nu mai devreme de șase luni

Marea Britanie nu va putea reveni la o viață normală mai devreme de șase luni sau mai mult din cauza pandemiei cu noul coronavirus, dar măsurile de izolare completă decise în urmă cu o săptămână vor putea fi ridicate progresiv, a afirmat șefa adjunctă a serviciilor sanitare britanice, Jenny Harries.

Harries a avertizat într-un briefing că ar fi “periculos” ca izolarea decisă lunea trecută pentru trei săptămâni să fie ridicată brusc, chiar dacă se arată eficientă în ce privește încetinirea propagării bolii, pentru că acest lucru ar putea duce la un reviriment al virusului. Ea a precizat că măsurile vizând limitarea răspândirii virusului vor fi reexaminate din trei în trei săptămâni pe o perioadă de “probabil șase luni” sau mai mult. Acest lucru “nu înseamnă însă că vom rămâne în izolare totală timp de șase luni”, a subliniat Harries. “Sperăm că vom putea ajusta progresiv unele măsuri de distanțare socială pentru a reveni treptat la normal”, a menționat ea.

Statele Unite autorizează folosirea clorochinei în spitale

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Statele Unite (Food and Drug Administration, FDA) a autorizat duminică folosirea în spitale a clorochinei și hidroxiclorochinei ca tratamente împotriva noului coronavirus. Într-un comunicat, Departamentul de Sănătate a declarat că FDA a dat undă verde ca aceste tratamente să fie “distribuite și prescrise de medici pacienților adolescenți și adulți spitalizați cu COVID-19, într-o manieră adecvată, când un studiu clinic nu este disponibil sau nu se poate face”.

Președintele american Donald Trump a lăudat pe 24 martie meritele acestui medicament. “Există șanse mari ca acesta să poată avea un impact enorm. Ar fi un cadou din cer dacă ar funcționa”, a declarat el.

Un controversat medic francez, profesorul Didier Raoult, apără acest tratament și a elaborat studii care nu au convins pe deplin comunitatea științifică. Autoritățile sanitare americane au avertizat publicul larg că nu ar trebui să se automedicamenteze. Un locuitor din Arizona (sud-vest) care a ingerat fosfat de clorochină, folosit pentru a dezinfecta acvarii, a murit.

Viktor Orban, pe cale să-și dea puteri aproape nelimitate

Premierul ungar Viktor Orban urmează să obțină unda verde a Parlamentului, care-i acordă puteri radical consolidate în cadrul unei stări de urgență pe o durată nedeterminată, pe care opoziția o consideră “disproporționată” în lupta împotriva noului coronavirus.

În Ungaria, dar și în străinătate, textul este considerat de către critici un instrument menit să cimenteze controlul Guvernului naționalist-conservator - folosind pandemia drept un pretext. Proiectul de lege îi va permite liderului ungar să prelungească pe termen nedefinit starea de urgență - aflată în vigoare de la 11 martie -, fără să impună aprobarea Parlamentului. În acest regim, Guvernul va putea “suspenda utilizarea anumitor legi prin decret, să se îndepărteze de dispoziții statutare și să introducă alte măsuri extraordinare” cu scopul de a garanta “sănătatea, securitatea personală și materială a cetățenilor, și economiei”. “Trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a opri răspândirea virusului. Proiectul de lege se înscrie perfect în cadrul constituțional ungar”, l-a apărat ministrul Justiției Judit Varga.

Însă politica practicată de către Viktor Orban în deceniul de când se află la putere face opoziția să se teamă că liderul în vârstă de 65 de ani va abuza de mijloacele execepționale. Din 2010, el și-a multiplicat deja - denunță numeroși observatori - atingerile aduse statului de drept în domeniile justiției, societății civile, libertății și presei. După ce parlamentarii din opoziție au refuzat săptămâna trecută să adopte proiectul de lege în procedură de urgență, ei au fost acuzați de “trădare”. Această retorică l-a determinat pe deputatul independent Akos Hadhazy să denunțe faptul că acest text este înainte de toate “o capcană pentru opoziție”, acuzată de Guvern că se află “de partea virusului”.

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a anunțat că “urmărește cu îngrijorare evoluțiile” politice în Ungaria. Consiliul Europei (CoE) a avertizat că o “stare de urgență pe termen nedeterminat și necontrolată nu poate garanta respectarea principiilor fundamentale ale democrației”.

“Le-am spus în mod clar smiorcăiților europeni că nu am timp să discut chestiuni juridice, fără îndoială pasionante, dar teoretice”, în timp ce “sunt vieți de salvat”, a respins Viktor Orban.

În Polonia se cere boicotarea alegerilor prezidențiale

Principala candidată a opoziției în alegerile prezidențiale din Polonia Malgorzata Kidawa-Blonska, îndeamnă la boicotarea scrutinului - prevăzut în mai - și și-a suspendat campania din cauza pandemiei noului coronavirus. Partidul Ordine și Justiție (PiS, conservator), aflat la putere, a insistat până în prezent asupra organizării primului tur al alegerilor la 10 mai, așa cum s-a prevăzut, în pofida unor îndemnuri la amânarea alegerilor. PiS a trecut sâmbătă prin Dietă (Camera inferioară a Parlamentului polonez) dispozițiii în favoarea votului prin corespondență, înfuriind opoziția, care denunță o manevră contrară Constituției. “Să boicotăm aceste alegeri. Polonezi, rămâneți acasă, viața voastră este lucrul cel mai important”, a îndemnat Malgorzata Kidawa-Blonska, candidata Platformei Civice (PO, centru-dreapta) duminică presei, îndemnându-i pe ceilalți candidați să-și suspende campania.

Șeful în exercițiu al statului Andrzej Duda, un aliat al PiS, domină în intențiile de vot. Duda și-a exprimat sâmbătă speranța ca primul tur să aibă loc așa cum s-a prevăzut, însă a recunoscut că situația este imprevizibilă.

Conservatorii au adoptat în regim de urgență, sâmbătă la prima oră, modificări ale Codului Electoral, cu scopul de a organiza scrutinul prezidențial, în pofida îndemnurilor opoziției de a-l amâna din cauza pandemiei noului coronavirus. Aceste amendamente - care urmează să le permită persoanelor în vârstă, plasate în carantină sau izolate acasă, să voteze prin corespondență - au fost incluse în ultimul moment într-un proiect de lege cu privire la măsuri menite să protejeze economia poloneză de consecințele crizei sanitare.

Consiliul Constituțional polonez a stabilit în 2006 că acest Cod Electoral nu poate să fie modificat cu șase luni înainte de alegeri.

Soros donează un milion de euro Budapestei împotriva Covid-19

Miliardarul american de origine ungară George Soros, în vârstă de 89 de ani, a declarat luni că organizația sa Open Society Foundations va contribui cu un milion de euro la lupta autorităților de la Budapesta împotriva pandemiei de coronavirus, relatează Reuters. “Pandemia de COVID-19 nu are granițe, nu între țări, comunități, religii sau oameni”, a declarat Soros într-un comunicat. “Oricine se poate infecta, însă unii dintre noi suntem mai vulnerabili decât alții”, a mai spus el. “M-am născut la Budapesta, în timpul Marii crize economice, la doar un deceniu după ce Gripa spaniolă a făcut mii de morți la Budapesta”, a spus el. “Am fost martorul celui de-al Doilea Război Mondial, stăpânirii Partidului Crucilor cu Săgeți și asedierii orașului. Îmi amintesc cum este să trăiești în circumstanțe extreme”, a afirmat George Soros.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.